Vapaus ja vastuu

Covid-19:n toinen aalto on lähtenyt kohisten liikkeelle Euroopassa. Rajoja on availtu, matkustus lisääntynyt.  Suomessa (myös monessa muussa Euroopan maassa) on luotettu siihen, että ihmiset ovat omaehtoisia ja järkeviä, eikä maiden talouden avaaminen ja liikkuvuuden lisääntyminen aiheuta viruksen mainittavaa lisääntymistä. -Mutta niin ei ilmeisesti käynyt. Tartunnat lisääntyvät hälyttävästi, ja kohta ollaan ilmeisesti taas uudelleen kevään tilanteessa.

Kun on kesä, lomakohteet ja baarit auki, on varmasti vaikea pitää näitä turvasääntöjä. Varsinkin jos on nuori: heitä syytetään nyt toisen aallon tulosta. -Mutta tilanteen huononeminen ei kuitenkaan voi olla vain heidän syynsä. Sääntöjen pitää turvata meidän yhteiskunta, ja on myös hyvä, jos ne on selkeästi ilmaistu. Minusta hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi nyt kesällä, ja tavoitteista on lipsuttu huolestuttavan paljon.  Karanteenit on omaehtoisia eikä niiden toteutumista mitenkään seurata. Maskien hyödyllisyyttä päättäjät vastustivat viimeiseen saakka, vaikka tulokset muualta maailmasta oli selviä. Ulkomailta palaajia ei ole testattu kuin satunnaisesti, jos sittenkään. Päätetyistä matalan tartunnan luvuista maissa ei ole pidetty kiinni, vaikka päätös oli tehty. Ruotsista voi tulla tänne millä tahansa syyllä, näinkö niitä naapurisuhteita hoidetaan? Päästämällä virus maahan, naapurisovun merkiksi, maasta, joka ei  ole tehnyt itse  mitään viruksen lyömiseksi?

Tutkimusten valossa näyttää siltä, että virus leviää lähikontaktissa, joten etäisyyksien pitäminen kannattaa. Testaamista on lisättävä huomattavasti. Käsien pesua ja desiä käytettävä aina kun mahdollista. Maskit jakoon bussi-, juna- ja metroasemilla, kaikille, se on ainoa keino saada ne käyttöön siellä missä se on tarpeellista. Etätyöt kaikille jossa mahdollista. Koulut voisivat siirtyä hybridimalliin: joka toinen viikko etäopetusta. Se toimisi varmasti. Baarien aukioloaikoja pitää rajoittaa, ellei turvavälejä voi noudattaa.

Tietysti, kyseessä on terveys tai talous. Kumpi on tärkeämpää? Euroopassa on pidetty kumpaakin yhtä tärkeänä. -Minusta kansalaisten terveys on nyt tärkeämpi. Kysymyksessä on kuitenkin vain muutama kuukausi kunnes saadaan rokote, vuoden lopussa tai alussa, näin johtavat asiantuntijat uskovat. 8 rokototutkimusta on jo edennyt laajojen testien kohtaan 3, ja tulokset on lupaavia. Kansalaiset tekevät osansa, kun hallitus antaa sille ensin hyvät ja järkevät puitteet. Meidän täytyy tietää, että meistä välitetään,  Taloudesta voi huolehtia kaikkina muina aikoina, mutta nyt pitää huolehtia ihmisten terveydestä.  Terveys on vielä tärkeämpää kuin raha.  Osaavatko meidän päättäjät tehdä tässä oikeita ratkaisuja? Keväällä EU:n komissio antoi suosituksen, että kaikkien EU:maiden rajat kannattaisi pitää auki. Voi vain miettiä, mikä tilanne olisi nyt,  jos maat olisivat sitä noudattaneet. Nyt kiristyksiä tarvitaan uudelleen, mutta on hyvä muistaa, että tämä on vain väliaikaista, joten kyllä se kestetään, yhdessä. Ja sen jälkeen lähtee talouskin jälleen nousuun, se on selvää. First things must come first.

hietanenkaija

Yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu