Hoitajapulaa ei oikeasti haluta ratkaista

Koko kesän puhutuimpia aiheita on ollut hoitajapula ja sen aiheuttama potilasturvallisuuden vaarantuminen. Tosiasiassa hoitajapulaa ei oikeasti haluta edes ratkaista.

HUS:n toimialajohtaja Jukka Louhija paljasti HS:n haastattelussa valtakunnallisen sairaanhoitopiirien välisen palkkakartellin. Samassa haastattelussa hän syytti hoitajapulassa johtuvan alan opiskelijoista, jotka haluavat opintojen ohella kesäisin myös varmistaa oman jaksamisensa.

Vahvistus palkkakartellin olemassaoloon tuli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtajalta Petri Virolaiselta, joka vahvistaa että sairaanhoitopiireillä on yhteinen tahtotila palkkojen tasosta. Sairaanhoitopiirit ovat valtakunnallisesti sopineet palkkakaton, jota he maksavat hoitajille estäen näin palkkojen nousemisen alan työvoimapulaa sekä vaativuutta vastaavaksi. Kartellisopimus ei tarkoita pelkästään kirjallista sopimusta, vaan se voi tarkoittaa myös suullista sopimusta tai yhteistä ymmärrystä. Yhteinen ymmärrys käy selvästi ilmi haastattelussa ja se nimenomaan tarkoittaa palkkakartellia.

Palkkakartellin lisäksi monissa kaupungeissa on myös rakennettu rekrytointikieltoja, millä estetään julkisella sektorilla työskentelevien työntekijöiden hakeutuminen yksityiselle töihin. Tämä rajoittaa työvoiman vapaata liikkuvuutta sekä hoitajien hakeutumista toiselle työnantajalle. Se omalla osaltaan myös vaikeuttaa hoitajien palkkaratkaisuja.

Myös neuvottelupöydässä on haluttu tehdä sopimuksia, millä estetään hoitajapulan ratkaisut. Kytkysopimuksella on varmisteltu, että hoitajien palkankorotukset ovat hyvin vahvasti sidottuja muiden palkankorotuksiin.

Lisäksi ministeri Aki Lindén teki kaikkensa keväällä, että hoitajien lailliset työtaistelutoimet vaarantuisivat. Ministeri Lindén oli ensimmäisenä säätämässä pakkotyölakia ”potilasturvallisuuden” nimissä. Keväällä työtaistelun aikaan potilasturvallisuus oli teoreettisesti vaarantunut. Nyt kesällä potilasturvallisuus on konkreettisesti vaarantunut hoitajapulasta johtuen. Ministeri Lindén on koko kesän pessyt käsiään ja selittelee, kuinka hän kääntää kaikki kivet tässä asiassa. Ministerillä riittää kivien kanssa vielä savottaa, niin monta kiveä hän on itse kasaan kantanut.

Hoitajapulaa ei oikeasti haluta ratkaista. Puhutaan laaja-alaisista työryhmistä, jotka hakevat ratkaisuja, vaikka ratkaisu on kokoajan aivan suoraan jokaisen nenän edessä – palkkaus.

Valitettavasti hoitajapulan hedelmät ovat hyvin mätiä. Hoitajapula on vaarantanut ja tulee vaarantamaan ihmisten hengen ja terveyden. Sen hinnan ovat päättäjät valinneet meidän puolesta maksettavaksi. Se hinta on kova.

+1
hiilinen
Vasemmistoliitto Vantaa

Olen 46-vuotias paljasjalkainen vantaalainen Askistosta. Liiton mies. Sopimusasiantuntijana liitossa, eli liiton mies.
Omaan lähihoitajan suuren sydämen.
Harrastan aktiivisesti myös tietokonepelaamista.
Yhteystiedot:
hiilinen(at)gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu