Ulkomaalaiset hoitajat eivät ratkaise hoitajapulaa

Hoitajapula on pahentunut viimeisten vuosien aikana. Jo nyt ammattibarometrin mukaan Suomessa on eniten pulaa lähihoitajista ja toiseksi eniten sairaanhoitajista. Tämä tilanne ei tule korjaantumaan monen kuuluttamalla keinolla saada alalle ulkomaalaisia hoitajia.

Ulkomaalaisella hoitajalla ei ole mitään kannustinta tulla Suomeen hoitajaksi. Syitä tähän on useita.

Suomalaisten hoitajien palkkaus ja työehdot eivät ole kilpailukykyiset verrattuna muihin hoitajista kilpaileviin maihin. Hoitajapula ei koske vain Suomea ja hoitajapula on todellisuutta lähes koko Euroopassa. Suomalaisten hoitajien palkkaus on huono verrattuna moneen länsimaahan, joten palkalla emme pysty kilpailemaan ulkomaalaisten hoitajien saatavuudessa verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan tai lukuisiin Keski-Euroopan maihin.

Suomessa ei arvosteta ulkomailla hankittua koulutusta. Esimerkiksi monet ulkomailla opiskelleista hoitajista ovat käyneet neljän vuoden koulutuksen, mutta Suomessa heidät palkataan hoiva-avustajiksi. Monesti työnantajat tekevät tämän tarkoituksella, koska näin he ostavat matalammalla palkalla korkeammin koulutetun työntekijän, joka ei uskalla kieltäytyä vaativimmista työtehtävistä. Myös suomalainen byrokratia on esteenä, etteivät ulkomailla opiskelleet pysty työllistymään Suomessa vaativampiin hoitotehtäviin.

Suomen kieli on haastava. Ulkomailta tuleva joutuu joka tapauksessa oppimaan uuden kielen toimiessaan Euroopassa. Suomessa myös pidetään tiukasti kiinni kielivaatimuksesta, joka on samalla myös edellytys potilasturvallisuudelle. Käytännössä on parempi opiskella kieli, jota kautta voi oppia myös muita kieliä helpommin.

Hoitajapula tulee pahenemaan, koska alalta eläköityy ja irtisanoutuu kokoajan enemmän henkilökuntaa. Samaan aikaan hakijamäärät hoitoalan oppilaitoksiin ovat laskeneet. Ratkaisuksi ei voi esittää ulkomaalaisten hoitajia, koska yksinkertaisesti he eivät Suomeen tule.

+1
hiilinen
Vasemmistoliitto Vantaa

Olen 46-vuotias paljasjalkainen vantaalainen Askistosta. Liiton mies. Sopimusasiantuntijana liitossa, eli liiton mies.
Omaan lähihoitajan suuren sydämen.
Harrastan aktiivisesti myös tietokonepelaamista.
Yhteystiedot:
hiilinen(at)gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu