Venäjä tukee Länsimaiden kulttuurisotia

Yhdysvaltojen oikeuslaitos epäilee Venäjän ohjanneen huomattavan summan rahaa äärioikeistolaismedia TENET:lle.

Yhdysvaltain oikeusministeriön syyttäjän mukaan TENET:n videoiden tarkoitus oli tukea Venäjää luomalla polarisaatiota eri poliittisten ryhmien, kansalaisten ja kansakuntien välillä. Tavoitteena oli heikentää yhteiskunnan resilienssiä ja luoda epävakautta.

Yhtiön suosituimmat influensserit tekivät videoita, joissa toistuvina teemoina olivat sananvapaus, maahanmuutto, monimuotoisuus, väitetty valkoisiin kohdistuva rasismi sekä Elon Musk.

Samat aiheet toistuvat päivästä toiseen myös Suomen poliittisessa viestinnässä. Suomalaiset poliitikot, aina ministereitä ja kansanedustajia myöten, toistelevat lähes päivittäin samoja argumentteja kuin Benny Johnson, Tim Pool, Dave Rubin ja Lauren Southern käyttivät omissa lähetyksissään.

Sanat, kuten ”woke”, ”DEI”, ”trans”, toistuvat videoilla usein. Tätä samaa kulttuurisotaa olemme seuranneet myös Suomessa viimeisten kahden kuukauden ajan. Sen tarkoitusperä on hyvin selvä: Hyökätä yhteiskunnan rakenteita vastaan ja polarisoida yhteiskuntaa tehokkaammin  heikentämällä mediaa. Sitä kautta luodaan enemmän epävakautta.

Merkittävä yhtäläisyys YLE:n ja TENET:n välillä löytyy sosiaalisen median käytöstä polarisaation vahvistajana. Sosiaalisen median alustat tarjoavat tehokkaan väylän levittää, tarkoituksella tai tahattomasti, väärää tietoa maahanmuutosta, monimuotoisuudesta ja sananvapaudesta. Sosiaalisen median algoritmit suosivat usein sisältöä, joka herättää voimakkaita tunteita — vihaa, pelkoa — koska nämä tunteet johtavat suurempaan sitoutumiseen ja laajempaan näkyvyyteen.

TENET:n tapauksessa Venäjän väitetty vaikutus tunnettujen influenssereiden kautta perustui juuri siihen, että polarisoivat viestit levisivät tehokkaasti sosiaalisen median kautta. Vaikuttajat, kuten Johnson ja Pool, pystyivät saavuttamaan suuren yleisön jakamalla videoita, joissa termit kuten ”woke” ja ”DEI” muuttuivat osaksi laajempaa kulttuurillista keskustelua. Näin syntyi itseään ruokkiva sykli, jossa ääri- ja laitaoikeisto sai yhä enemmän tilaa keskustelussa.

Sama toistuu myös Suomessa YLE-keskustelussa. DEI-koulutuksia koskeva keskustelu on saanut voimakasta näkyvyyttä sosiaalisen median alustojen kautta. X:ssä ja muissa medioissa käydään päivittäin keskusteluja, joissa DEI-ohjelmat nähdään uhkana suomalaisille arvoille. Näissä keskusteluissa termit, kuten ”woke”, ”DEI” ja ”monimuotoisuusagenda”, ovat saaneet jalansijaa ja niistä on tullut poliittisten kiistojen keskeisiä symboleita.

Sosiaalinen media siis paitsi vahvistaa polarisoivaa retoriikkaa, myös mahdollistaa sen nopean leviämisen laajalle yleisölle.

Muutamassa kuukaudessa konservatiivit ovat onnistuneet tekemään yhdenvertaisuudesta, toisten huomioimisesta sekä kaikille mahdollisuuksien antamisesta suomalaisen yhteiskunnan suuren vihollisen.Vahvaa polarisaatiota on syntynyt ja samaan aikaan myös kansakunnan yhteneväisyys on heikentynyt.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, Suomessa johtavat poliitikot tuskin ovat saaneet ruplasalkkuja Tehtaankadun puistossa. Sen sijaan he ovat omaksuneet kulttuurisodat lisätäkseen omaa poliittista vaikuttavuuttaan.

hiilinen
Vasemmistoliitto Vantaa
Ehdolla aluevaaleissa

Olen 48-vuotias paljasjalkainen vantaalainen Askistosta. Liiton mies. Sopimusasiantuntijana liitossa, eli liiton mies.
Omaan lähihoitajan suuren sydämen.
Harrastan aktiivisesti myös tietokonepelaamista.
Yhteystiedot:
hiilinen(at)gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu