Lohja tekee kovaa pakolaispolitiikkaa
Lohja tekee kovaa pakolaispolitiikkaa
Kiintiöpakolaisten vastaanotosta Lohjalle on keskusteltu koko syksy. Se on hyvä, koska keskustelun myötä erilaiset kannat tulivat kuulluiksi ja tietokin lisääntyi. Keskiviikkoillan valtuustokeskustelussa tämä kuului vain osittain.
Kiintiöpakolaiset ja heidän asemansa pitäisi pitää erillään maahanmuuttokeskustelusta ja maahanmuuttokriittisestä keskustelusta.
Kiintiöpakolaiset ovat menettäneet kotinsa ja kotimaansa ja mahdollisuutensa elää siellä.
YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) on arvioinut puolestamme, että nämä ihmiset tarvitsevat turvapaikan, uuden elämän alun. Seula on tiukka.
Suomi on valtiona sitoutunut ottamaan vastaan 1050 kiintiöpakolaista vuodessa, pääministeri Sanna Marinin johtama hallitus esitti kiintiön korotusta ja eduskunta hyväksyi sen tänä vuonna.
Uusimpien Suomeen tulevien joukossa on alaikäisiä, yksin Eurooppaan tulleita lapsia mm. Kreikan pakolaisleireiltä.
ELY-keskukset hoitavat käytännön järjestelyt kuntien kanssa eli tekevät sopimukset kiintiöpakolaisten vastaanotosta.
Lohjalla on ollut hyvä ja toimiva sopimus kolmen vuoden ajan, ja siihen liittyen kotouttamisohjelma.
Meillä on maahanmuuttotiimi. Meillä on aikuisten perusopetusta ja suomen kielen opetusta Luksiassa ja Kanneljärven opistossa. Meillä on Monitoimikeskus. Meillä on LOVA:n tyhjiä vuokra-asuntoja, joihin tulijat ovat päässeet asumaan.
Meillä on myös perheryhmäkoti erityisellä sopimuksella ELY:n kanssa. Se on tällä hetkellä seitsemänpaikkainen, mutta on kasvatettavissa jopa 21-paikkaiseksi. Siellä elää ja kasvaa alaikäisiä yksin tulleita lapsia.
Iso joukko lohjalaisia toimii eri järjestöjen kautta vapaaehtoisesti kiintiöpakolaisten kanssa arjessa.
Kaikki tämä toimii hyvin.
Lohja on saanut kaipaamiaan uusia asukkaita. Monet heistä ovat koulutettuja ja he tavoittelevat kielitaitoa niin, että työkin alkaisi sujua. Tuntemieni pakolaisten ensimmäinen toive ja ajatus on, mistä saan työtä, voitko auttaa minua saamaan työtä?
Vaikein osa kotoutumista onkin työn saaminen. Siitä olemme me kantalohjalaiset enemmän vastuussa kuin kiintiöpakolaiset. Jo hakemusvaiheessa nimen perusteella tehtävä karsinta on valitettava tosiasia.
Rahasta ei ole kysymys, vaikka niin on haluttu väittää. Kiintiöpakolaisten mukana tulevat rahat heidän kuluihinsa neljäksi vuodeksi. Ja ne tulevat Brysselistä saakka, EU:n ”Turvapaikka-, siirtolaisuus- ja kotouttamisrahastosta”. Näin saamme EU-jäsenmaksuillemme vastinetta.
Emme tiedä, mitä maksaa keskivertolohjalainen? Kallein voi olla kehdosta hautaan täällä asuva, joka on käyttänyt päiväkotia, peruskoulua, terveydenhoitoa ja lopuksi vanhustenhoitoa tai se voi olla asuntomessualueelle muuttava uusi lohjalainen, joka sairastuu vakavasti. Ja Lohja maksaa esim. kehittyneistä syöpähoidoista kaksi miljoonaa vuodessa.
Yksi kotouttamisohjelman osa on mielestäni onnistunut huonommin, ja siksi Lohjan kaupunginvaltuusto varmaan päätti merkittävästi vähentää kiintiöpakolaisten vastaanottoa, kolmivuotiskaudelle 90:stä vain kahteenkymmeneen!
Kotouttamisohjelma edellyttää, että lohjalaisille, pitäisi jakaa tietoa pakolaisuudesta ja sen lisäksi luoda mahdollisuuksia kohtaamisille ja erilaisten siteiden syntymiselle lohjalaisten kanssa.
Usein sanotaan, että kunnassa ei tehdä valtakunnan politiikkaa. Keskiviikkoiltana Lohjalla tehtiin, ja kansainvälistä politiikkaa ja ihmisoikeuspolitiikkaa.
Perinteisten puolueiden arvot, solidaarisuus, heikoimman puolella oleminen ja toisaalta sivistys ja suvaitsevaisuus, unohtuivat valtuutettujen enemmistöltä.
Hilkka Hyrkkö
toimittaja
varavaltuutettu, sitoutumaton
Olisikohan tästä mitäään hyötyä:
Ilmainen audiovisualinen ohjelma, joka on vapaasti kopioitavissa [tekstis ja audiot] (ns. Copyleft). Siihen kuuluu myös kääntökortit, joiden yhteydessä on pelejä:
https://opimme.weebly.com
Annan lisätietoja tarvittaessa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Rahasta ei ole kysymys, vaikka niin on haluttu väittää. Kiintiöpakolaisten mukana tulevat rahat heidän kuluihinsa neljäksi vuodeksi. Ja ne tulevat Brysselistä saakka,..” Voi voi, ilmaista rahaa – kenenkään ei tarvitse maksaa. Ymmärrätkö, että Suomi maksaa EU:lle y euroa ja saa siitä takaisin x euroa. Ne menevät n:ään eri kohteeseen. Jos kaikki rahat laitetaan kohteeseen z, muihin kohteisiin ei saa mitään. Kysymys on edelleenkin siitä, mihin me haluamme rahamme laittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis onko kiintiöpakolaisten kuluhin annettava raha Brysselin korvamerkitsemää vai ei?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoon on Suomessa toteutettaviin ohjelman mukaisiin toimiin osoitettu yhteensä noin 26 miljoonaa euroa ohjelmakaudelle 2014–2020.
Rahastoon sisältyvät jäsenvaltion perusrahoitusosuuden lisäksi erilliset uudelleensijoittamisohjelman ja sisäisten siirtojen määrärahat, joita maksetaan jäsenvaltiolle vastaanotettujen uudelleensijoitettujen kiintiöpakolaisten sekä toisesta jäsenvaltiosta sisäisesti siirrettyjen kansainvälistä suojelua hakevien henkilöiden lukumäärien perusteella. Jäsenvaltio saa yhdestä uudelleensijoitetusta kiintiöpakolaisesta henkilön lähtömaasta tai uudelleensijoituksen kiireellisyydestä riippuen kertakorvauksena 6 000 tai 10 000 euroa sekä sisäisesti siirrettävistä henkilöistä 6 500 euroa henkilöltä.” Euroopan Unionin sisäasioiden rahastot
https://eusa-rahastot.fi/tietoa-rahastoista/amif
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Hilkka Hyrkkö vastauksestasi.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai on kysymys valinnoista. Suomi valtiona on tehnyt valintansa suhteessa kiintiöpakolaisiin jo 70-luvulla. Lohja on rakentanut viimeksi kuluneet kolme vuotta toimivaa järjestelmää pakolaisten kotouttamiseen. Sen vajaakäyttö ja asteittainen purkaminen ei ole mielestäni vastuullista kuntatalouden hoitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikessa on kysymys valinnoista, mutta miksi väität, että rahat tulisivat Brysselistä.
Suomi ei saa sieltä latin latia ja jos saa, niin maksaa sen takaisin käsittelykuluilla lisättynä. Suomi kun on nettomaksaja tietyllä summalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin perustat väitteesi? Minun tietoni on peräisin:
https://eusa-rahastot.fi/tietoa-rahastoista/amif
”Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoon on Suomessa toteutettaviin ohjelman mukaisiin toimiin osoitettu yhteensä noin 26 miljoonaa euroa ohjelmakaudelle 2014–2020.
Rahastoon sisältyvät jäsenvaltion perusrahoitusosuuden lisäksi erilliset uudelleensijoittamisohjelman ja sisäisten siirtojen määrärahat, joita maksetaan jäsenvaltiolle vastaanotettujen uudelleensijoitettujen kiintiöpakolaisten sekä toisesta jäsenvaltiosta sisäisesti siirrettyjen kansainvälistä suojelua hakevien henkilöiden lukumäärien perusteella. Jäsenvaltio saa yhdestä uudelleensijoitetusta kiintiöpakolaisesta henkilön lähtömaasta tai uudelleensijoituksen kiireellisyydestä riippuen kertakorvauksena 6 000 tai 10 000 euroa sekä sisäisesti siirrettävistä henkilöistä 6 500 euroa henkilöltä.”
Ilmoita asiaton viesti
Mistä luulet tuohon eusa-rahastoon tulevan rahaa? Olettaisin, että nettomaksaja jäsenvaltioilla.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Viren & Tapani Lahnakoski & Teuvo Ahjokangas
So?
Jos et tee, et saa sitäkään. Jos pakolaiskiintiö ei täyty, et saa kuin osan summasta.
Tulee mieleen ensimmäinen vuosi kun Suomi liittyi EY:öön. Suomelle luvattiin 6 miljardia mummonmarkkaa projekteihin. Virkamiesten laiskuuden vuoksi muodostui niin vähän projekteja, että saatiin vain 3 miljardia. Ja nettomaksajavaltiot sen olisi silloinkin maksanut.
_____________________________
Toivon totisesti, ’että kirjastot aukeavat taas pian’. Täällä Puheenvuoroissa kommenttien taso on todella järkyttävää.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006250410.html
Toivottavasti onnistutte jollain keinolla paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Siis jos ei saada asiakkaita rakennettuun systeemiin, niin bisnes kärsii ja investoinnit menevät hukkaan? Ei ole varsinaisesti yllätys, että kuntien taloudet ovat yleensä kuralla.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä linkki kunnille osoitettuun dokumenttiin jossa on laskentaesimerkkejä kiintiöpakolaisten rahoituksesta :
PAKOLAISTEN VASTAANOTTO -TIETOPAKETTI KUNNILLE
https://kotouttaminen.fi/documents/3464316/4355252/pakolaisten_vastaanotto_-_tietopaketti_kunnille.pdf/1dca2c9d-03f2-4244-9cee-4fa909977567
Edit: Dokumentti voi olla jo vanhentunut mutta suuruusluokka esimerkkilaskelmissa on varmaankin lähellä totuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kiintiöpakolaisten mukana tulevat rahat heidän kuluihinsa neljäksi vuodeksi.”
Mitäs teette neljän vuoden jälkeen työttömille kiintiöpakolaisille? Passitatte heidät pääkaupunkiseudulle?
”Ja ne tulevat Brysselistä saakka”
Kai jokaisen pitäisi käsittää, että ihan suomalaisen veronmaksajien pussista saakka ne tulevat.
Ilmoita asiaton viesti
Subventointi mahdollistaa kiintiöpakolaisten asuttamisen, kouluttamisen ja myös työnhaun. Hyvä. Subventointi ei kuitenkaan ole pysyvä olotila.
Esimerkiksi Ruotsissa valtio avusti viimeisimmän suurinvaasion yhteydessä asuttamista kuntiin kattamalla elinkustannukset käytännössä kokonaan. Hyvä business kunnille ja moni kunta avasi ovet selälleen. Väkimäärän lisääntyminen lisäsi kuntien elinvoimaisuutta näennäisesti ja julkiselle sektorille palkattiin paljjon uusia työntekijöitä.
Määräaikaisten valtion tukien loppuessa ovat ruotsalaiset kunnat talousongelmineen NYT ihan oikeissa vaikeuksissa.
Asuminen, elanto ja myös koulutuksen aiheuttamat kulut kaatuvat suoraan kunnan syliin. Veroprosentin nosto laittaa vastaavasti työtä käyvän kantaväestön muuttamaan kunnasta. Pahimmillaan usean varakkaan kunnan talous on muuttunut nopeasti velkavetoiseksi.
Samalla kuntien infrastruktuurin muutos lisää paikallista turvattomuutta. Perusongelmaksi on muodostunut tulijoiden työttömyys ja segregaatio, sekä valitettavan usein edelleen kielitaidottomuus ja haluttomuus palkalliseen työntekoon avustuksilla elämisen asemasta.
Subventoinnin loppuessa jää siis ns. Musta Pekka kortti kunnan käteen.
Kiintiöpakolaisten määrä kunnalle on tietenkin pieni, mutta toiminnan periaate on käytännössä ihan sama. Pakolaisille on hyvä tarjota mahdollisuus tilapäiseen turvapaikkaan.
Työnhaussa olevat siirtolaiset ovat sitten ihan toinen juttu ja näille on muuttamisen edellytykset luotava houkuteltaviksi. Ellei Suomi, tai esimerkiksi kaunis Lohja siihen pysty, niin joku toinen maa kyllä pystyy.
Ilmoita asiaton viesti
”Uusimpien Suomeen tulevien joukossa on alaikäisiä, yksin Eurooppaan tulleita lapsia mm. Kreikan pakolaisleireiltä.”
Miten UNHCR selvittää, onko joku leirillä oleva kuulunut ISIS joukkoihin ja ovatko he yhtä sinisilmäisiä uskoessaan heidän ilmoittamansa iän, kuin Suomen viranomaiset?
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Suomen pitää tuoda tänne lähinnä Isiksen uhreja kuten esim. jesidejä. Suomesta on lähtenyt jihadisteja sekä naisia että miehiä perustamaan islamilaisen valtion. Siellä nämä ovat muiden jihadistien mukana orjuuttaneet, tappaneet ja raiskanneet jesidejä. Uhreja pitää auttaa kaikin mahdollisin tavoin.
Ilmoita asiaton viesti