Lukekaa suomalaiset Sinistä kirjaa!
Olettakos tet lukehneet tuon Himasen tutkimuksen. Minusta se on mahtava.
Nyt ihmettelen vain, mitense Kattainen sen tuli tilahneeksi. Kattainen ei arvosta kansaa eikä näe meitä eikä meän tavalista elämää minkhän arvosiksi. Himasen kirjassahan arvostethan tosissaan elämää. Siinä arvostethan laajasti ja krtisoihaan rahan vallasta päin kattomista. Sehän kehhuu Linuxiaki, jeee!
Eläköön Himasen kirja, suosittelen ja mukavaa viikonloppua kaikki maailma!
Yksinkertasiaki ajatuksia, lainaus kirjasta ja soppii tänne Uuen Suomen plokisteilekki vai mitä?
”Erimielisyyksien välinen neuvottelu on inhimillisen kehityksen mukainen oleellinen luomisen tapa. Siitä mahdollisesti syntyvät sopimukset ovat onnistuneempia, koska niiden solmimiseen ovat osallistuneet monenlaiset toimijat. Neuvottelu on optimaalinen menetelmä inhimilliselle kehitykselle, koska se on henkilökohtaisten ja kollektiivisten valintojen oikeutettu ja tehokas yhdistäjä.”
Ilmoita asiaton viesti
Kiteytän mielipiteeni Himasen tuotoksesta linkillä, sopii erityisen hyvin lainaukseesi.
http://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2013/…
Ilmoita asiaton viesti
Hah, ilmankosse sopiki mulle.
Ja issoimmat keksinnöt on vielä tekemättä ja net on pieniä ja yksinkertasia, sehän on nähty.
Ilmoita asiaton viesti
Kari Uusikylä P.Himasesta (joka siis EI ole professori):
”Yliopistoista tulisi poistua rohkeammin julkisuuteen tuomaan uusia täkyjä jankkaavaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tämän perustelun romuttaa se, että Himanen on loistanut viime vuosina lähinnä kabineteissa, jonne vastaväitteet eivät kuulu. Hän väistää arkisen raadannan, eikä vaivaudu julkisesti kommentoimaan yhteiskunnallisia kysymyksiä. Hänen valovoimansa on selvinnyt pääministerille, mutta suurelle yleisölle se on jäänyt pimentoon.”
Ilmoita asiaton viesti
Kari Uusikylä vai Pekka Himanenkos ei ole proffa?
Siis Uusikylä on mahtava ja koulustaki ja ylleensä koulutuksista sillon tosi hyvät jutut, mutta mitässe nyt Himasen kimphuun käy?
Ilmoita asiaton viesti
Himasella ei ole ollut eikä ole professuuria missään yliopistossa, eli on samanlainen ”professori” kuin vihreiden Pekka Haavisto.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, mutta kuitenki siittä ja sen jostaki puhuttaan ja se on jotenki peri-inhimillinen se sen tapa tai idea ottaa asioita ihmiselämästä esille ja niistä puhuttaan. Kait muuallakiko kriitikoitten arvosteluissa. Siis jotenki arvostettu ja mie ainaki olen jotenki arvostanu sen ajatuksia, vaikken olekhan oiken mikhän arvioihmaan kethän.
Ilmoita asiaton viesti
Enempi sulla on ajatuksia, Hilkka, ja hauskemmin kirjoitat! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Oujeeeh Pentti, niinhän met aina!
Ilmoita asiaton viesti
Kestävän kasvun malli on lukemisen ja pohtimisen arvoinen myös.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä! Ja pohtiminen pittää tehä ajan kans ja ittekseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin tuosta keväällä bloginkin 😉
http://markok.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137961-sini…
Ilmoita asiaton viesti
Totta!!!
Ilmoita asiaton viesti
Luen Himasen sinisen, kun ensin saan luettua vanhemman, Maon punaisen.
Yhdyn Puolakkaan kommentissaan No 5. Himanen on viisas mies. Tuskin Maokaan sai kirjastaan vastaavia korvauksia. Mutta, eihän meillä silloin ollut vielä Kataista.
Ilmoita asiaton viesti
Himanen taitaa olla tosi viisas, kyllä sitä kannattaa lukea ja kuunnella. Ja ilman sarvia ja hamphaita.
Ilmoita asiaton viesti
Hilkka, luin pitkät pätkät Sinistä kirjaa. Sisällöltään lukemani osuudet olivat lähinnä kaupallisen alan ja johtamisen perusopetuksia, joita jaetaan tässä maassa joka korkeakoulussa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämmöselle oppimattomalle yksinkertaselle kansalaiselle soli aika työlästä aateltavvaa, mutta ilosanomaa se on. Oppihneet ei kait semmosia Himasia tartte!
Ilmoita asiaton viesti
Himanen sijoittui 14:nneksi Suomen Thinkers 20 -listalla Nordic Business Report -lehden valitessa Suomen suurimpia bisnesajattelijoita elokuussa 2012.
Wikipedia
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja mikäs bisnesajattelija son, sen jututhan on jotenki kokonaiselämästä puhuvia!
Ilmoita asiaton viesti
En ole lukenut Himasen kirjaa, mutta olen saanut sen käsityksen että hänen uskonsa hyvään elämään liikkuu vain sanojen tasolla päinvastoin kun aikoinaan rakennettiin suomesta hyvinvointivaltio lujalle todellisuuspohjalle, tästä kirjoitin äskettäin jonkun kommentin ,en muista mihin juttuun.
Ilmoita asiaton viesti
Luja teollisuuspohja ei ennää taijja toimia täälä maailmassa muutenkhan hyvinvoinnin takheena. Robotithan non tulheet!
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin hyvinvoinnin perustuksia kuten peruskoulu, ilmainen terveydenhuolto, sosiaalihuolto, oppilashuolto, neuvolat, lapsiperheiden tukipalvelut, nuorisotyö, aikuiskoulutus, kirjastopalveluiden kehittäminen,
television ohjelmatoiminnan kehittäminen jne.
Kaikki se mitä viime aikoina kiihtyvällä tahdilla on romutettu.
Ihmiset voivat todella pahoin ja ovat turhautuneita. Ne jotka vielä voivat hyvin, eläävät kuplassa, joka saattaa puhjeta milloin tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Antheeksi, mie luin väärin, siis todellisuus eikä teollisuus. Joo siis ei kait Himanen nuita vastusta. Ihmiset on toissaalta tulheet avuttomiksi ja sitte net, joila on hätä, jäävät yksin, muttei kait se Himasen kirja sitä tarkota, vaan nooh, siis son minusta positiivinen ja kannustava ja että meissä pitäs syntyä halua ja voimia ellää arvokkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Aina on ihmisellä ollut halua elää arvojensa mukaan.
Eikä Jussi suota kuokkinut vaan itseänsä varten, hän ajatteli tuleviakin.
Positiivisella asenteella ei pitkälle pötkitä jos pohja pettää.
Hyvinvointivaltio on tieten tahtoen romutettu ja Himanen ehdottaa turvautumista uskoon.
Ilmoita asiaton viesti
Niin siis, met elämä just niinko oikeasti ja syvällisimmin itte haluama. Näinki se kyllä on. Ajatus on ensimmäinen teko.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai Himanen niitä vastusta kun useimmat on jo hävitetty mitä 70-luvulla rakennettiin. Nythän Himasta tilattiin nimenomaan selvittämään miten hyvinvointia vois olla ilman hyvinvointipalveluja ja sen vastaus on: tavoittelemalla hyvää elämää se onnistuu , ts pitää vaan uskoa hyvinvointiin vaikka fiktona.
Peilistä ko ittensä toljottaa joku voi uskoakin.
Ilmoita asiaton viesti
Himanen ei ole politiikko eikä päättäjä, se kirja ei sano sillain mithän. Minun mielestä.
Ilmoita asiaton viesti
Mun käsitykseni perustuu muiden kertomaan, en ole koko kirjaa lukenut.
Eikö kirja puhukaan hyvän elämän tavoittelemisesta?
Ilmoita asiaton viesti
Niinse kirja suututti lukemattaki monet ja ehkä yks sen kirjan viesti oliki, että keskustelhaan ja kunnioitethan toisia ja rakennettaan jotaki hyvvää porukalla tämän saman ison taihvaan alla.
Ilmoita asiaton viesti
Must on vaan vähän irvokasta et nyt kehoitetaan keskustelemaan ja rakentamaan hyvää kun oikein urakalla on purettu hyvinvointivaltio, jota poliittisella yhteistyöllä rakenettiin olennaisesti 70-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin semmosta pelottomuutta siinä muuten kans niinko kehotettaan, minun mielestä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on tekojen aika. Ja aika on vähissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja ajatus on ensimmäinen teko.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän ajatteluakin olisi tarvittu aikoi päivii sitten.
ite oon päässyt jo toiseen vaiheeseen; kirjoitan ajatuksiani.
Ilmoita asiaton viesti
Minua toalaki kiinostaa se, että met vääjäämättä tekisimä sitä, mitä päässä pyöritämä. Ja sitte on toinen, sanan mahti! Kirjottaminen on jännä juttu kans.
Ilmoita asiaton viesti
Pystyt todentamaan vaan ne ideat jotka eivät ole todellisuuden lakien vastaisia.
Etkä voi mitään hyvää elämää toteuttaa, ainakaan yleisenä yhteiskunnallisena ilmiönä, ennen kuin olet määritellyt mitä se tarkoittaa käytännössä.
Sitähän tehtiin 70-luvulla. jos esimerkiksi yksinhuoltajalla oli vaikeuksia selvitä hän saattoi saada kodinhoitajan apua.
Mikään epämääräinen ajatus ei toteudu vaikka kuinka kauan pyörität päässäsi. sun täytyy ensin konkretisoida ajatuksen ennen kuin se voi todentua aineellisesti. Hyvän elämän perusta on olemassa muuallakin kuin vain ihmisten korvien välissä.
Puhuuko Himanen kirjassaan hyvän elämän konkreettisista edellytysistä?
Ilmoita asiaton viesti
Mulle on tullu semmonen käsitys, että jostaki alavirroista net totteutukset tullee ja vähän niinko sallaa meiltä itteltä. Lait ja asetukset, joita meän valtio ja Eu suoltaa on heikkoja ilmentymiä siittä, mitä tapahtuu.
Epämääränen ajatus jo pyörii päässä, se muuttuu jäykäksi joksiki samaksi aika pian, minun mielestä. Ajatuksia kannattas seurata ja tutkia. Eppäilen, ettei met olla niistä tietosia ja net koko ajan totteutuu kuitenki jossaki muodossa. Ei onneksi välittömästi.
Se kirja ei anna mulle valmista konkreettista ilmotusta hyvästä elämästä, mutta jotaki niinko elämästä innostunutta ja rohkeaa suositusta mie siittä löyvvän.
Ilmoita asiaton viesti
Pitikö se todellinen hyvinvointi tieten tahtoen ajaa alas?
Sul ei tuu talo pelkäl ajatuksen voimalla. Kouriakin tarvitaan. Ja se sortuu jos lujuuslaskelmat pettävät.
Itteles voi riittää oma innostus mutta se ei auta niitä jotka apua tarvitsevat ihan kouriintuntuvasti.
Ajatukset selkenevät kirjoittamalla, ei tutkailemalla vain omassa päässä pyörien, Semmosest voi jopa seota.
Ja sinähän kirjoitatkin kuten minäkin ja meille vastataan ja koko ajan tulee uusia ajatuksia ja vanhatkin tarkentuu ja korjantuu.
Eiks juu?
Ilmoita asiaton viesti
No mie älyän nyt, solet puhunu tuosta kirjottamisesta. Tiäks jo vuosia ehkä vuosikymmen pari sitte mie päätin luopua kirjottamisesta. Mulle tuli niin vahva olo, että jos kirjottaa, ei elä. Ja just tuo, että mie muka päätin, että tekoja tämä maailma kaipaa, ei kauhniita puhheita. Mutta mie innostun näistä kirjottamisista ja miehän luen koko ajan yhtä ja toista ja kolmatta ja tässä olhaan, mie saan jotaki tosi ihanaa energiaako paukuttelen kirjottaa. Miehän täytän tuota naamakirjaaki, onneksi sei täyty. Ja twitterissä höpisen kans. No siis joo, kirjottaminen on terapiaaki, ettei pää aivan sekoa, jess!!!!
Ilmoita asiaton viesti
Kataisella on harvinaisen vähän tekemistä maan hyvin- tai pahoinvoinnin kanssa. Hyvinvoinnin rakentaminen on ihan jokaisen vastuulla tasan samassa määrin. Joko siihen osallistuu tai sitten ei. Suomessa ei tarvita kuin vähän peilin tuijottelua.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, siis oman elämän sankaruutta vaan tarttethan. Mie tykkään, että meän kuulus pittää huolta väkiväkisistä vanhoista ja saihraista ja köyhistä eikä pelata poliittisia kisoja a la jutta-jyrki-euvvostoliitto-amerikaano!
Ilmoita asiaton viesti
Jep, niin kuuluukin. Eikö se osoita melkoista kovasydämisyyttä jos vanhoja, sairaita ja köyhiä hoitamaan tarvitaan virkamiehiä?
Joko mahdollisimman moni osallistuu tuohon hoitamiseen tai sitten ei. Se tehdään omin käsin tai sitten jätetään kaikki heitteille.
Poliitikko ei ansaitse haukkuja eikä kiitoksia. Hyvinvointivaltiossa poliitikko on vain tarpeeton syöttiläs.
Ilmoita asiaton viesti
Joo mie en tajua mitä sie meinaat, siis minusta on ihan hirveää, kun ei meän yhteiskunnassa ole ilmiötä, jossa huolehittas oikeasti huonosti pärjäävistä ihmisistä.
Ilmoita asiaton viesti
Resursseja kyllä on. Yhteiskunnassamme vain huolehditaan liikaa terveistä ja nuorista. Puolet nuorista väittää olevansa masentuneita ja lääkärin aika kuluu kuunnellessa sitä kuinka elämässä kaikki ei menekään unelmien mukaan vaivaa näkemättä. Samalla vanhukset ja vammaiset homehtuvat sänkyihin. Me nuoret olemme moraalittomia ja itsekeskeisiä. Ja tämä ei ole sarkasmia.
Ilmoita asiaton viesti
Joo nyt tajuan hyvin, työssäkäviäki ylihuolehittaanko non työterveyshuollon piirissä tai siis olemme ja se on yks hapatus koko lääketiedebisnes, joka oiken intoilee lääkheitten ja saihrauksien kans, joista oikeasti pitäs viis veisata eikä alkaa hoitahmaan terhveitä ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Lääketiedebisnes on hyvä termi kuvaamaan ajan ilmiötä. Masennuslääkkeitä syödään euromääräisesti enemmän kuin kipulääkkeitä ja parikymppisiä kirjoitetaan elämäänpettymisestä eläkkeelle. Tuskin tässä vaiheessa on mikään ihme, ettei resursseja riitä niille jotka niitä aidosti tarvitsisivat.
Lapset, vammaiset ja vanhukset ovat niitä jotka eivät juurikaan elämäänsä voi vaikuttaa. Muut voivat. Erityisesti me nuoret, joilla ei ole vielä kymmenien vuosien työhistoriaa takanaan Suomen vaurauden kasvattamisprojektissa, joudumme ottamaan itseämme niskasta kiinni. Meidän on lopetettava valitus, itsesäälissä kieriskely, käärittävä hihat ja käytävä töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan ja pienestä ja arkisesta tekemisestä se lähtee. Isot tillaisuuet ootta tuonnempana teitä nuoria. Valmistautukaa, niinki voi sanoa ja sitte voitta hoksata, että tässä ja nyt se iso ja tärkeä elämän kohta onki!!!!
Ilmoita asiaton viesti
Politiikkoja ei tarvitaan ja virkamiesten virkojakin voidaan lopettaa ja valtaa siirtyy kansalle, joka hoitaa hommat omin käsin. Niinhän se on hoitanut ennenkin vallattomasti ja kaikille ei ole edes töitä riittänyt.
Kansanvalta siirretään siis todellisemmalle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Mie ainaki olin hyytävän yksin, ko saattohoijjin kotonaan melanoomaan kuolevan isäni. Ei virkamies-lääkäri-hoitajia kiinostanu kysyä, mitä kuuluuko kerta ei isä halunu sairaahlaan ja mulle oli mahollista hoittaa. Oisima met tarvinu ammattiapua, mutta sitä ei saanu itkemälläkhän. Eikä toiminu kipulääkitykset. Son syäntäsärkevä tietosuus mulla tässä kohin.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisin todella että me ihmisinä keskittäisimme ponnistelumme hyvinvointimme lisäämiseen. Toivoisin että voisimme siirtää edes sotabudjettimme vaikkapa syöpätutkimukseen. Näin vähentäisimme aidosti kärsimystä ja tekisimme ”työtä jolla on tarkoitus”
Ilmoita asiaton viesti
Mie aivan rasituin tosissaniko joku vuosi sitte aloin ittekseni täältä netistä tutkihmaan, kuka esimerkiksi omistaa lääketehtailun ja vaikka sikapiikkitehtaan – tai rahottaa YK:n toimintaa. Se näytti ja tuntu pahalta, kauhealta… Suosittelen ihmiset, tutkikaapa, mihin ruoka- ja lääketeollisuuen isoraha päätyy!!?
Ilmoita asiaton viesti
Taisit osua asian ytimeen: jos jokainen tuijottaa vaan omaa peilikuvansa niin itsekukin voi hyvin niin kauan kun peili pysyy ehjänä.
Peilistä kun ei itseänsä näe.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yhteiskunnan tarvitsisi huolehtia lapsista eikä vanhuksista edesmenneen neuvostoliiton malliin, jos me kukin omistamme huolta pitäisimme.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta ikkunasta kun ulos katselee, niin näkee kaupungin haalarimiesten rakentavan leikkipaikkoja ja opettajien taluttavan sinne muiden lapsia. Sitähän se omanhyvinvointiyhteiskunnan tavoittelu usein on, ulkoistamista ettei tarvitse sisäistää mitään elämästä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sitä joskus tarttis asinatuntijan tai ammatti-ihmisen apua. Yksin ei sais jättää ylivoimasissa kohissa ihmisiä. Puhun vaikka siittäkö saattohoijjin oman isän ja ammatti-ihmiset kieltäyty yhteistyösä, ko isä ei halunu sairaahlaan ja mulle oli mahollista hoitaa ja onneksi isä itte tiesi rollaattoreista ja vaipoista, mutta se oli kurjaa se, kun ei saanu kunnon kipulääkitystä, se oli niin pahoin ja on kauheat muistot mulle jääny.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon että myös saattohoitaja voisi tarvita muutaman ystävällisen sanan. Kunnioitettava teko!
Ilmoita asiaton viesti
No en tiä tarttinko mie niinkhän, isä ois tarvinu. Ja se oli mulle mahollista oman elämän elämäni puolesta. Ja mahollista siksiki, että isä oli sinut elämän ja kuolemisensa kans, täys järki päässä ja niin kiitollinen mulle, ei minusta ois muuten ollu siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnan apu on nytki harhaa, ei sitä ole, sittekko on tosi kysymyksessä. Virkamiehillä on virka-aika ja jonotuslistat ja kahvitunnit, ihmisen hädällä ei.
Ilmoita asiaton viesti
Koko ajan minä ulkoistan itteni, tuotteissani näen itseni paremmin kuin peilistä.
Ilmoita asiaton viesti
Emmä met kuitenkhan ole tuotteemme emmäkä peilikuvamme, olemme enämpi ja jotaki muuta, olema ihmeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Sininen kirja. Kirja ihmisille jotka tarvitsevat apua ajatteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Inspiraatiota sanosin mie.
Ilmoita asiaton viesti
Paremminhan tuota Korhonen ei voi ilmaista. Ihminen ja kansakunta pärjää, kun itseensä uskoo.
Olisin tuon kyllä sadallakin eurolla voinut tuoda julki.
Ilmoita asiaton viesti
No just nuinhan se mennee! Ja rahathan meiltä viehään muutenki ja rahan perässä juoksutethan ja tappelutethan meitä tavallisia. Ai aijjaijko kimurantteja kysymyksiä. Eikö alethan vain itte elähmään ommaa elämää ja turvallisuutta hyvinvointivaltio -mielessä ei ole. Aikusen ihmisen ois hyvä ymmärtää se.
Ilmoita asiaton viesti
Aapinen. Kirja ihmisille joiden pitää lukea saadakseen apua ajatteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kertaukset ja toisto taitaa olla meile tarpheen ihan yksinkertasissaki asioissa, jopa sitte ajattelussa, joka lienee kovvaa ja vaikeaa, vai mitä!
Ilmoita asiaton viesti
Himasella on viimeisimmässä tulevaisuusraportissaan myös hyviä ideoita – ei tosin niinkään uusia. Hän ehdottaa, että arvokkuutta opetettaisiin jo peruskoulun ala-asteelta alkaen. Hän suosittelee, että opetetaan itsensä ja muiden kunnioittamista, kiusattujen auttamista, jne. Jokaisella pitäisi olla oma ”juttunsa”, ja pitäisi opettaa kavereita onnistumaan näiden omissa jutuissa.
Nämähän ovat hyviä asioita, joita monet uskonnot ja kasvattajat ovat opettaneet vuosituhansia. Himanen kirjoittaa itse asiassa hyvästä kasvatuksesta ja sivistyksestä, mutta kutsuu niitä arvokkuudeksi (dignity) ja merkityksellisen elämän opettamiseksi.
Vanha hyvä ei enää kelpaa sellaisenaan – se on vanhanaikaista – mutta kun pannaan uusi nimilappu päälle, niin saattaa jo kelvata.
Ilmoita asiaton viesti
No kaikki tuommonenhan on jo keksitty ehkä tuhansia vuosia sitte ja nyt tuo kirjaki sannoo sitä, mutta kyllä peruskoulun opetus on unohtanu sen! Yhtä kilpailutusta ja jäykkää ja kuivaa tietopohjasta lasten viehraannuttamista omasta elämästään.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin!
Ilmoita asiaton viesti
Niin no, perinteisissä uskonnoissa ihmisen mahdollinen ihmisarvo on aina ollut alisteista tai riippuvaista taruolentojen arvokkuudesta, joka näissä uskonnoissa katsotaan ylimmin palvottavaksi. Himasen(kin) edistämä humanistinen ihmisarvo sopii tämän päivän maailmaan, joka perustuu olemassaoleviin olentoihin, ihmisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Asiasta varhmaan viijjentheen – se innostus joku semmonen into, son arvo siinä kirjassa.
Ilmoita asiaton viesti
Meille kelpaa vain kestävä muutos
http://www.kansanaani.net/
Kansan Ääni 5/2013 ilmestynyt
Kansan Äänen uusin numero on tuhti paketti tietoa, näkemyksiä ja arvioita yhteiskunnan tilasta. Tuoreimmassa numerossa muun muassa:
-Kunnista ja soteuudistuksesta
-VR:n yksityistämisestä
-Venezuelan kehityksestä
-ilmastonmuutoksesta
kansanaani
http://www.kansanaani.net
Kansan Ääni on julkaisujärjestöjensä yhteinen nettisaitti työn, toimeentulon, rauhan ja kansanvallan puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minussaki pikkukommunisti on, jotenka tsemppiä vaan!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommenteista kaikile, mulle sattu yllärysvieraski enkä oottanu yhtään huomiota, kohan intoilin! Topakkaa marraskuista tulevaa viikkoa kaikile!
t. ämmi-suurpösilö Tomppelipalkinnon äskettäin saanut onnen tyär hilkkapien
Ilmoita asiaton viesti