Ay-liike tuhosi vanhustenhoijjon
Moni yksinkertanen, kiltti ja hyvä ihminen ois hyvä hoittaan vanhusta ja varsinki jossaki hoitokoissa tai vanhusyhteisössä, mutta eikö ei, pittää olla tutkinnot ja paffit ja taulukkopalkat ja sekunttityöajat ja ruudut ja raidat ja sen ja sen verran teoriaoppeja.
Siis mikhän raha ei tule riittään hyvhään hoittoon ja siksi jo nyt vanhustenhoito on huonoa.
En tarkota, että nykyhoitajien pitäs ilmaseksi tehä töitä, tarkotan, että tavaliset ihmiset, joila riittää lähimmäisen rakkautta ja viitseliäisyyttä ja halua auttaa, tukea, silittää, pestä, lukea, laulaa vanhuksille, semmosten pitäs saaha joku perehytys näiltä nykyvirkamieshoitajilta ja joku peruspalkka.
Näin varhmaan tehtiinki joskus, mutta ees se vuen tai puolen vuenko soli vanhusten hoitoapulaisten koulutuksen järjestyminen esty, koska ay-liike puolustaa koulutettujen hoitajien työpaikkoja muka paremman hoijjon nimissä.
Kyllä tiättä syämmessänne jokhainen, että puhun asiaa, näin ei vaan sais sanoa eikä puhua, mutta se korkea koulutus ei tee hyviä hoitajia, son syämmessä se asia, jokon ihan kaikkein tärkein, eikä pitäs liiotella, yks ammattihoitajahan nytki hoitaa ylenmäärin ja liikaa vanhuksia.
Ääh, siis tajuattako, mitä selitän, siis vanhukset tarttee mukavia, kilttejä, ihmistä rakastavia, yksinkertasia ihmisiä lähelleen avuksi.
Eikä ura vanhustenhuollossa ole usseinkkaan se ylpeyenaihe nykyään, kaikila mennee huonosti, hoitajilla ja vanhuksilla?
Mietimäpä asiaa?
Rakastavin, ilosin, ajattelevin terhveisin hilkkapien!
Otsikko on liian räikeä ja koko kirjotus huonosti muotoiltu, mutta tämonki tarkotettu syämmellä luettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaaehtoisena voi käydä morjestaan vanhuksia.
En kyllä ymmärrä miten pienempi palkka ja pitemmät päivät tekis hoidosta parempaa. Vois olla hyvin katkeraa porukkaa sen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista, en tarkottanu morjestamista sillon tällöin ja siis en osanu sanoa, mitä tarkotan. Joistaki ei ole koulutukseen tai ei mahollisuutta, mutta oisit hyviä hoittaan. Päivä vois olla lyhempiki – ja katkerat sielä taitaa olla jo valhmiina ja omaisekki on ussein katkeria ja kuntien rahat ja kuntayhtymien ja siis yhteiskunnan rahat lopussa?
Ilmoita asiaton viesti
Niin siis niissä työkuntoutujissa vai mitä työkokeiluja non, niin sieltäki vois löytyä niitä, jokka kiittäs mahollisuuesta olla iloksi ja hyödyksi meän kunniakansalaisille ja ihan jonku oikean palkan ja työn saisit!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää näkökulmaa Hilkkalta . Jotta joku omainenkin vois joutessaan tulla hoitelee sukulaisiaan ohimennen . Ilman byrokratian jäykkiä rattaita. Esim Hoidettaval ja omaiselhan voi olla ikävä toisiaan ja läsnä halyaisivat olla enemmän jne.
Ilmoita asiaton viesti
Ai että käytettäis 9 euroa päivässä tienaavia systemaattisesti vanhustenhoidossa?
Ilmoita asiaton viesti
Mietitty on, Hilkkapien 😉 Katso alla:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810
PS. valitettavasti oma ajattelu ei aina tavoita riittävän montaa samanmielistä, jotka laittaisivat nimensä hankkeen taakse
Aidosti palkitseva aktiivimalli olisi ollut juuri se, mitä nyt olisi tarvittu Suomessa: työtön saisi vähän voita leivän päälle hoitamalla vähän esim. naapurissa asuvaa vanhusta tai omaa iäkästä isäänsä tai äitiänsä. Molemmat olisivat tästä hyötyneet – ja näin koko rakas Suomen maa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tämä on karu yhtälö eikä kansa taijja ees hoksata, monet luulee, että systeemit toimii, ei toimi ja verorahoilla tuota mätäsysteemiä piettään yllä.
Ilmoita asiaton viesti
Hoitajien ammattiliitto neuvottelee heidän palkoistaan. Kuka selittäisi, miten se on voinut tuhota vanhusten hoidon. Se kai, että palkkaa pitää yleensäkään maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hollannissa yksityinen vahustenhoitoa tarjoava yritys kasvaa vauhdilla ja sekä asiakkaat ( vanhukset ), että työntekijät ovat hyvin tyytyväisiä kustannustehokkaasta järjestelmästä, joka tuo mukanaan myös mittavat kustannussäästöt julkiseen vanhustenhoitoon nähden.
Vanhuksia on pyrkimässä Buurtzorg järjestelmän hoidon piiriin jonoksi asti, kuten myös hoitajiakin ovat olleet varsin tyytyväisiä työpaikkaansa.
Ay-liike ei näyttele Hollannissa kehityksen jarrumiehen roolia ja heittele keppejä ulkoparlamentaarisesti rattaisiin, joka pienempäänkin pyrkimykseen kehityksen tiellä.
Siis vain googlaamaan sanalla buurtzorg ?
Hollannissa muuten yksityiset lääkäriasemat tekevät suomalaista terveyskeskusta vastaavan perusrerveydenhuollon palvelutyön ja erikoissairaanhoito on sitten kokonaan julkisesti ylläpidettyä. Valittu maailman parhaaksi toimivaksi systeemiksi – silti.
Ilmoita asiaton viesti
Joo Lauri, mieki olen nuita lukenu ja kuullu, sielä tehhään hoitotyötä(?) pienissä tutuissa ryhmissä, jokka itte johtaa ja vastaa hommastaan ja asiakkaat kiittää!
Ilmoita asiaton viesti
Viljo, en tarkottanu tuommosta, eihän se palkka ole tuhonnu. Vaan korkeat ammattikoulutukset ja tutkintovaatimukset vie koko homman piehleen, siis koulutetuille nykyhoitajille paremmat palkat ja avuksi perehdytettyjä hyviä ihmisiä, joille sitte joku korvaus kans, jotta kunniakansalaiset saisivat ihanan hoidon elämänsä iltapäivässä.
Ilmoita asiaton viesti
”Moni yksinkertanen, kiltti ja hyvä ihminen ois hyvä hoittaan vanhusta ja varsinki jossaki hoitokoissa tai vanhusyhteisössä, mutta eikö ei, pittää olla tutkinnot ja paffit ja taulukkopalkat ja sekunttityöajat ja ruudut ja raidat ja sen ja sen verran teoriaoppeja.”
Voisit käydä tutustumassa alla olevan linkin kautta kuinka niitä vanhuksia, sairaita ja vammaisia voi hoitaa ilman minkäänlaista ammatillista koulutusta.
http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/294_amma…
Tämän vuoden alusta on astunut voimaan rekisteröity ammattinimike ”henkilökohtainen avustaja” jota voi käyttää henkilöt jotka suorittavat kyseisen ammattitutkinnon.
Henkilökohtaisen avustajan koulutusta järjestetään toisen asteen oppilaitoksissa kuten ammatillisissa oppilaitoksissa ja kansanopistoissa.
Koulutuksessa suoritetaan kaksi perustutkinnon osaa. Kuntoutumisen tukeminen -tutkinnon osa sisältyy Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ja Asiakkaiden avustaminen -tutkinnon osa sisältyy Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoon.
Henkilöt jotka tekevät samaa työtä, ilman ammatillista koulutusta käyttävät nimikettä ”avustaja.”
Koulutus
Muodollisia pätevyys- ja koulutusvaatimuksia ei ole. Sopiva peruskoulutus vaihtelee tehtävän mukaan. Perehdyttäminen työhön tapahtuu yleensä työpaikalla.
Avustajat suorittavat kaikkia mahdollisia työtehtäviä vammaisten, sairaiden ja vanhusten parissa. sairaan hoidollisia toimenpiteitä he eivät hoida, kuin rajoitetusti.
https://duunitori.fi/tyopaikat/suomi/henkil%C3%B6k…
Tuolla on yht äkkiä katottuna 444 työ paikkaa tarjolla..
Palkkaus on 10 – 12€/h riippuen kokemuksesta sekä tehtävästä.
Ilmoita asiaton viesti
Just, jos käsitin oiken, heitä nyt sitte auttaan kunniakansalaisten hoidossa.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhuksilla ja vammaisilla melko usein monia sairauksia, jotka vaativat hoitoa. Hoitokodeissa tänä päivänä osaaminen saattaa olla retuperällä, jolloin hoidokkien laadukas hoito ei toteudu. Palkkaus yksityisissä hoitokodeissa (varsinkin pörssiyhtiöiden) on kehno ja lisäksi pyritään säästämään kaikesta mahdollisesta tuiki tarpeellisesta, jotta omistajat saavat voittonsa. Näihin paikkoihin on vaikea saada osavaa henkilökuntaa ja ne kyvykkäät hoitajat, jotka sinne eksyvät, lähtevät melko pian tiehensä.
Ilmoita asiaton viesti
Siis tilanne on jo nuin kurja, eikö voitas ottaa avuksi perehdytettyjä kilttejä ihmisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Vielä, seuraavat asiat pitäsi olla hallinnassa
1. Vanhuksen, vammaisen, dementikon kohtaaminen oikealla tavalla, jotta yhteistyö ja hoitaminen sujuu. Dementikko voi olla hyvinkin agressiivinen, mutta oikealla suhtautumisella tilanteista selviää melko usein hyvin. Agressiivisuus johtuu useimmiten pelosta tai hallusinaatiosta.
2. Haavan hoito, jokaisen hoitajan pitäisi hallita. Haavat voivat olla laajoja ja syviä – huonon verenkierron, diabeteksen, makuhaavan johdosta ym.
3. Ymmärrys lääkkeistä, niiden tehosta, seurannasta,jakamisesta ja ajan tasalla pitämisessä. Vahvat kipulääkkeet, tiedossa on että hyvinkin kivuliaat ihmiset jääneet vaille lääkkeitään koska seuranta huonoa. Hoitajien vastuulla on seurata lääkkeen tehoa, mahdollisia sivuvaikutuksia yms. ja tarvittaessa ottaa yhteyttä lääkäriin. Joissakin yksityisissä hoitokodeissa tosin on kielletty ottaa ylimääräisesti yhteyttä lääkäriin koska se maksaa.
4. Ihmisiä ei saa sulkea yksin huoneisiin vain siksi että ovat hankalia ja/tai muistamattomia – näitä tilanteita on melko paljon
5. Hygienia – toimia siten ettei siirrä pöpöjä asukkaaalta toiselle. Tämä tärkeää varsinkin mahatautien/influenssan/ antibiooteille resistenttien bakteerien yhteydessä…
6. Hoitajan pitää muistaa olevansa se henkilö, joka on kokonaisvastuussa asiakkaista/asukkaista/potilaista hoitokodeissa ym. vastaavissa paikoissa. Mutta myös omistajan soisi muistavan että hoitamisen edellytykset pitää olla kunnossa.
Ellei työ ole organisoitu hyvin, eikä ole riittävästi OSAAVAA henkilökuntaa, eikä panosteta kunnolliseen lääkeseurantaan/jakamiseen ym. voi hoitajien olla vaikeaa toteuttaa laadukasta hoitoa. On tilanteita joissa esim. lääkehoito on retuperällä koska omistaja haluaa säästää tai vaihtoehtoisesti hoitajien ammattitaito ei riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarjoan ajatusta, että nuitten vaatimusten ja vaikeuksien keskelle otettas tavalisia ihmisiä auttaa perusasioitten ja huomioimisen ja inhimillisen läsnäolon merkeissä!!!?
Ilmoita asiaton viesti
Ja näin saatiin tämäkin ajatus tyrmättyä pätevyyslistalla, jota todellisuudessa ei tänä päivänä täytä edes kaikki sairaanhoitajat!
Ilmoita asiaton viesti
Oikeasti meän kunniakansalaisten äärellä eijjole tarpheeksi tuttuja ja turvallisia ihmisiä korkeasti koulutettujen hoitajien lisäksi ja avuksi ja siihen minusta riittäs vähempiki koulutus.
Ilmoita asiaton viesti
Omaishoito pitäisi varmaankin kieltää. Ja lasten hoitaminen on ehkä vielä tärkeämpää ja vaativampaa kuin vanhusten hoito, joten vanhemmat pysykööt kaukana, ellei ole sopivaa koulutusta. 🙂
Ilmoita asiaton viesti