Budjetin kehykset ja velkakatto lakiin

Vanhat puolueet eivät pysty kantamaan vastuuta. Sitä varten budjetin kehyksistä ja julkisen velan katosta pitää säätää laki kuten Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Poliitikkoja pitää suojella itseltään. Muuten tämä velkaralli ei lopu koskaan.

Suomi on kärsinyt Nokian jälkeisestä krapulasta 15 vuotta eikä talous ole samaan aikaan kasvanut yhtään. Velkaa on kyllä kulutukseen otettu koko ajan ja kiihtyvään tahtiin. Vanhat puolueet ovat olleet kaikki vuorollaan hallituksessa. Kokoomuksen Jyrki Katainen aloitti velkaantumisen ja sitä ovat kaikki pääministerit jatkaneet.

HS:n kiertohaastattelussa kaikki muut puheenjohtajat vakuuttivat, että keskinäinen sopimus budjetin kehyksistä hallituskaudeksi riittää. Mutta ei se riitä. Eikö tämä hallituskausi sen jo näyttänyt? Rahaa jaettiin kehysten ulkopuolelta sulle mulle -periaatteella niin, että kaikkien äänestäjät yritetään pitää tyytyväisinä. Oppi oli, että velkaa otetaan, kun korkoa ei ole. Raha ei ole koskaan ilmaista. Korkoihin menee pian miljardeja euroja ja se on jostakin pois.

Hallitusohjelmaan kirjatut säännöt on tehty pelkästään rikottaviksi. Vaaleja Suomessa on lähes joka vuosi ja se tarkoittaa vain lyhytnäköistä julkisten varojen käyttöä ja velkaantumista. Marinin vasemmistohallitus ei välittänyt pätkääkään budjetin kehyksistä, joita on sentään yritetty noudattaa vuosikymmeniä.

Aivan eri asia on, kun puhutaan pandemiasta tai Ukrainan sodasta. Niihin piti reagoida ja ylittää budjetin kehykset. Tässä tullaan ydinkohtaan. Nämä ylitykset olisi saanut tehdä vain, jos kaksi kolmasosaa eduskunnasta olisi ne hyväksynyt ja juuri tämä pitäisi kirjata lakiin. On selvää, että eduskunnasta olisi koronan jälkihoitoon ja puolustusmenojen kasvattamiseen sopu löytynyt. Mutta kun Marinin vasemmistohallitus on tämän lisäksi ottanut lähes saman verran syömävelkaa. Se ei olisi mennyt eduskunnasta 2/3 enemmistöllä läpi.

Mallia ei tähän tarvitse hakea kauempaa kuin Ruotsista, jossa budjetin kehysten ylitysvara istuvalle hallitukselle on 0,33 prosenttia bkt:sta. Kun raha ei riitä kaikkeen, pitää tehdä valintoja. Juuri nämä valinnat Marinin vasemmistohallitus jätti tekemättä.

Ruotsissa kehysmalli toimii erinomaisesti ja valtio tekee ylijäämäisiä budjetteja koronasta tai puolustusmenoista huolimatta.

Yhdysvalloissa on puolueiden kesken sovittu yhteisestä velkakatosta, josta pidetään kiinni. Meillä sen pitäisi mennä niin, että sovittu julkinen velkataso olisi katto ja sen ylittäminen vaatisi 2/3 enemmistön eduskunnassa, on sitten vuorossa mikä tahansa hallitus. Tämä velkakatto pitäisi kirjata laiksi.

Ilman jämäkkää lainsäädäntöä tämä velkaralli ei pääty koskaan, vaikka vanhat puolueet mitä tahansa nyt lupaisivat. Aina löytyy hyviä selityksiä, joilla vain yritetään miellyttää omia äänestäjiä.

On hyvä muistaa, että velkaa voi ja pitää ottaa, kun se menee investointeihin, jotka tuovat yrityksille kasvua ja uusia työpaikkoja ja maksavat velat korkoineen takaisin.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu