Demarimenoa

Valta on vaarallista. Vielä vaarallisempaa se on, kun se keskittyy kovin kokemattomalle joukolle. Näin on käynyt demareille ja hallitukselle.

Vai mitä mieltä olette siitä, kun ensimmäisen kauden kansanedustaja, ylioppilas Matias Mäkynen Vaasasta alkaa neuvoa kansantaloudessa Nobel-palkittua taloustieteilijää?

Mäkynen ei ole mikä tahansa mäkynen, vaan SDP:n varapuheenjohtaja. Demarit on hallituksen selkeä veturi, kun niin keskusta kuin vihreät ovat ongelmissa. Taloustieteilijöiden lisäksi osansa Mäkysen ruoskasta saivat valtiovarainministeriön virkamiehet ja muiden puolueiden poliitikot, jotka hänen mukaansa menevät virkamiesten selän taakse piiloon. Mäkynen ei omien sanojensa mukaan luota loppuun asti tieteeseen ja tutkimukseen, vaan arvoihinsa. Mitä tahansa ei pitäisi suustaan päästää, vaikka kuntavaalit ovatkin tulossa.

Sote-uudistuksen läpivienti ja oppivelvollisuuden pidentäminen ovat Mäkysen arvojen mukaisia uudistuksia. Molemmat vain lisäävät julkisen puolen kustannuksia ja mahdolliset hyödyt mitataan joskus 2030-luvulla. Lisäksi demarien sote-guruna häärii HUSin entinen toimitusjohtaja Aki Linden, joka ei pitkän johtajauransa aikana saanut sairaanhoitopiirin korruptoituneita hankintoja järjestykseen. Lindénin mukaan ne menivät kuitenkin 98-prosenttisesti oikein. Lindenille vain tiedoksi, että sote-miljardeissa jo kaksi prosenttia on todella paljon rahaa.

Lisäksi Linden on sosiaalisessa mediassa paukutellut henkseleitään kuinka hänellä kului yli 800 työpäivää edellisen sote-uudistuksen kaatamiseen. Olisi Lindenin kannattanut keskittyä päätyöhönsä eli HUSin toimitusjohtajan tehtävään.

Työelämän uudistuksista kuten paikallisesta sopimisesta tai julkisen puolen tehokkuuden lisäämisestä tai kuntien paremmasta yhteistyöstä Mäkynen ei puhu mitään. Ne eivät ilmeisesti kuulu hänen arvoihinsa.

Mäkynen sanoo, että kulujen leikkauksista puhutaan liikaa ja leikkaaminen on vieläpä helppoa. En tiedä, missä roolissa Mäkynen on ollut kuluja alentamassa ja tehostamassa toimintaa. Mutta minä olen olen, Matias, monessa roolissa sitä joutunut tekemään eikä leikkaaminen ole koskaan helppoa. Mäkynen puhuu lämpimästi kasvusta ja tuottavuudesta, mutta hänen arvojensa mukaiset uudistukset eivät näihin mitenkään vaikuta.

Kasvu, investoinnit ja uudet työpaikat syntyvät yrityksissä ja erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Ja mikä on Mäkysen ja kollegojensa viesti yrityksille? Demarien puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin väläytti Ylen puheenjohtajatentissä yritysverotuksen kiristämistä. Varapuheenjohtaja Nina Malm jatkoi säestämällä, että julkisista veloista päästään verotusta, erityisesti yritysten verotusta kiristämällä.

Eli tällaisella porukalla ja meiningillä suomalaisten tulevaisuutta rakennetaan. Ei hyvältä näytä. Onneksi on vaihtoehto.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu