Eurot loppuvat, painetaan lisää

Elämme hyvin erikoisia ja kummallisia aikoja. Jos rahat ovat loppumassa, painetaan lisää. Jos puhuu julkisen velanoton riskeistä, pidetään taantumuksellisena ja vanhanaikaisena. Jos velkaa on liikaa, luvataan niitä leikata yhteistuumin. Eiväthän valtiot koskaan maksa velkojaan, sanovat vasemmistopoliitikot.

On selvää, että koronasta pitää päästä yli, ottaa velkaa ja pitää yritykset ja yhteiskunta pyörimässä. Mutta entäs sitten?

Julkinen talous otti miljardeja syömävelkaa jo ennen koronaa. Nyt monet kaupungit ja kunnat ovat koronatuilla tilanteessa, jossa eivät tiedä, mihin kaikkia velkarahoja laittaisivat. Koko julkisen talouden, valtion ja kuntien, näkökulmasta koronan takia otetut miljardivelat ovat kuin housuun pissaaminen pakkasella. Vähän aikaa lämmittää mukavasti.

Kun jäähtyminen alkaa, julkinen puoli on luovimmillaan. Myönnetyille määrärahoille kehitetään kyllä käyttökohteita, valitettavasti. Parin vuoden päästä kaikki on unohtunut, rahat ovat loppu ja huuto yltyy. Saavutetuista eduista ei luovuta eikä tingitä.

Hallitus puhuu työllisyydestä ja päätösperäisistä työpaikoista, mitä ikinä ne tarkoittavatkaan. Liian usein unohtuu, että terveitä työpaikkoja syntyy vain, jos yritykset kasvavat, investoivat ja palkkaavat lisää väkeä.

Suomi erottuu skandinaavisista naapureistaan huolestuttavalla tavalla. Julkinen velka karkaa käsistä, käppyrät näyttävät hurjilta. Velan määrää verrataan bruttokansantuotteeseen. Tällä menolla apua ei voi toivoa edes BKT:n kasvusta, koska yrityksiltä puuttuu näköala investoida ja kasvaa. Vain julkista taloutta paisuttamalla sahaamme omaa jalkaamme.

Valitettavasti Suomi on kärjessä myös toisessa tilastossa, julkisen puolen kulut suhteessa BKT:seen. Pian kaksi kolmesta eurosta pyörii julkisella puolella. Tätä menoa Suomi tukehtuu hyvinvointiinsa.

Kolme tonnia euroa kuussa ja enemmän tienaavat maksavat 80 prosenttia kaikista veroista. On tutkittu, etteivät he haluaisi maksaa vielä nykyistä enemmän veroja. Ymmärrän heitä. Se on aivan eri asia, että he kuitenkin maksavat nykyiset veronsa ja yleensä nurkumatta. Jokainen ymmärtää, että vain veroruuvia kiristämällä emme selviä. Veroja korottamalla yhteiskunta hyytyy. Miksi yksittäisen työntekijän kannattaa pyrkiä urallaan eteenpäin, jos mahdollinen lisäansio menee veroihin? Yrittämisessä on aina isot riskit, mutta onnistumisesta pitää palkita. Suomi pysyy pystyssä vain yritysten kasvulla ja investoinneilla ja sitä kautta syntyneillä terveillä työpaikoilla.

Sote-uudistuksessa tulisi lisää ainakin hallintoa ja myös uusi maakunnallinen vero. Hallitus lupaa kompensoida mahdolliset menetykset niin pienille kuin suurille kaupungeille. Väkisin kalliimpaa kuin nyt. Aiemmin uudistuksesta puhuttiin myös kustannustehokkaampana tapana toimia. Nyt hallitus on tästä aivan hiljaa.

Palvelun laadusta kukaan ei puhu mitään. Varmaa on vain, että kustannukset kasvavat. Kenen kukkarolle silloin mennään, mitäs luulette?

Ja yksityisestä puolesta pyritään väkisin eroon. Jopa tehdyt sopimukset ulkoistuksista halutaan purkaa, hinnalla millä hyvänsä. Kestävämpää olisi, että yksityinen ja julkinen puoli sekä kolmas sektori toimisivat järkevästi rinnakkain.

Suomi on Euroopan unionissa nettomaksaja ja sitä pidetään meillä kunnia-asiana. Olemme kovaa vauhtia valumassa oikeasti nettosaajien joukkoon, vaikka sitä ei maineemme tunnu kestävän. Haluamme olla pohjoismainen hyvinvointivaltio, hinnalla ja velkamäärällä millä hyvänsä, vaikka esimerkiksi julkisen velan BKT-mittarit kertovat aivan päinvastaista viestiä. Nyt kaikki halutaan peittää koronalla ja sen torjunnalla. Totuus on kuitenkin karu ja se tulee silmille ennemmin tai myöhemmin.

Pääministeri ja hallitus puhuvat ainutkertaisuudesta ja tarkkarajaisuudesta ja vaikka mistä, mutta ne ovat puhdasta höpötystä, kun näitä yhteisiä EU:n velkapaketteja tulee lisää.

EU laajeni aikanaan itään liian nopeasti ja sinisilmäisesti. Katsokaa nyt vaikka Unkaria ja Puolaa. Rahojen lisäksi ne vievät meiltä myös kunnian.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu