Helsingin palkanmaksu on täysi sirkus

Helsingin kaupungin noin 40 000 työntekijän palkanmaksu on täysin sekaisin ja vastuulliset sen kuin voivottelevat ja levittelevät käsiään. Pormestarista alkaen kaikki vastuuhenkilöt, nyt kannattaa katsoa peiliin!

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Nyt tarvitaan johtajuutta ja vastuunkantoa. Homma on otettava haltuun!

Tilanne on täysin kohtuuton kaupungin työntekijöille. Osa heistä ei ole moneen kuukauteen saanut palkkaansa tilille eikä heidän tulojaan ole ilmoitettu verottajalle.

Ja tilanne muuttuu sitä sekavammaksi mitä enemmän koko kuviota alkaa selvittää.

Alkuvuodesta otettiin käyttöön Sarastia-nimisen yrityksen toimittama järjestelmä palkanmaksua varten. Mutta se ei toimi!

Mikä on tämä Sarastia?

Se on lähes 300 suomalaisen kunnan omistama yhtiö, joka tuottaa omistajilleen mm. talouspalveluita.

Ja nyt tullaan siihen mielenkiintoiseen tilanteeseen, kun Helsingin kaupunki omistaa Sarastiasta 0,04 prosenttia, ei sen ole tarvinnut kilpailuttaa koko Sarastian sopimusta. Ja tämäkin omistus hoidettiin kuntoon takakäteen. Ja vielä erikoisempi kuvio on, että Helsingin kaupungin puolesta projektia johtanut virkamies siirtyi Sarastian johtajaksi.

Ja nyt myös monet ensi vuonna aloittavat sote-uudistuksen hyvinvointialueet ovat ostamassa samaa Sarastian järjestelmää palkanmaksua varten. Siis järjestelmää, mikä ei toimi.

Hyvinvointialueet vetoavat myös kiireeseen, kun eivät ole ehtineet kilpailuttaa hankkeitaan. Eikä enää yllätä yhtään, että Sarastian järjestelmä on ostettu Satakuntaan ja Kanta-Hämeeseen, kun Sarastian suurimmat omistajat ovat Porin ja Hämeenlinnan kaupungit.

Eihän tässä ole mitään järkeä! Kyse on vallan väärinkäytöstä!

Onko oikeasti niin, että Suomesta ei löydy sellaista it-alan toimijaa, joka pystyy hoitamaan 40 000 työntekijän palkat sovittuna aikana heidän pankkitileilleen? Kyllä varmasti löytyy ja niitä löytyy kymmeniä.

Miksi sitten kuntien omistama yritys otetaan ohi jonon sähläämään koko homma? Ja ilman, että se joutuisi aidosti kilpailemaan palvelunsa hinnasta, aikataulusta ja myös vastaamaan siitä, että palvelu toimii.

Kyllä kunnilla ja julkisella puolella riittää lakisääteisissäkin tehtävissään aivan riittävästi tekemistä niin, että voisivat antaa ammattitaitoisten, yksityisten yritysten hoitaa omat tehtävänsä ja kilpailutuksen kautta ja vastaamalla myös palvelunsa laadusta.

Suomessa tehdään julkisia hankintoja 40 miljardilla eurolla vuodessa. Ammattitaitoinen ostaminen voisi säästää tästä kakusta helposti satoja miljoonia. Ja palkat tulisivat ajoissa ja oikein pankkitileille.

Pitäisi aloittaa siitä, että kilpailutus koskee kaikkia.

Myös kuntien omistamia tunarifirmoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu