Historiamme kallein taloussotku

Fortumissa puhutaan niin isoista rahoista, että sitä on vaikea ymmärtää. On kuitenkin pakko, koska me suomalaiset veronmaksajat tämän Uniper-seikkailun maksamme. Loppusumma on vähintään 10-17 miljardia euroa.

Kyseessä on ylivoimaisesti historiamme kallein taloussotku.

Avainhenkilöt ovat hiljaa.

Pääministeri bailasi Ruisrockissa ja Kesärannassa, kun ratkaisuja tehtiin Saksassa. Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskeytti lomansa, neuvotteli ja johti edestä. Suomessa selvitellään lähettikö Marin Scholzille tekstiviestin vai oikein soitti.

Ministeri Tytti Tuppurainen toivoo vain Fortumin hallituksen puheenjohtajaa julkisuuteen.

Molemmat ovat hiljaa.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo puhuu sen verran kuin pörssiyhtiön toimitusjohtaja voi puhua. Eli ei paljon.

Tämä kuurupiilo pitää nyt lopettaa.

Nyt on myöhäistä etsiä syyllisiä. Fortumin ratkaisuja ovat vuorollaan olleet hyväksymässä kaikki vanhat puolueet ja toimitusjohtajat ja firman hallitukset ovat vaihtuneet. Nyt pitää keskittää kaikki voimat tähän hetkeen.

Edessä on suuria ratkaisuja. Muuttaako Fortum Uniper-tukipaketin miljardit osakkeiksi vai sulavatko rahat sinne ja omistus putoaa kymmeneen prosenttiin?

Niin omistajaohjausministeri Tuppurainen, mikä on pääomistajan vastaus?

Fortumin hallituksen puheenjohtajan on nyt tultava julkisuuteen ja kerrottava, mitä yhtiö aikoo jatkossa tehdä Uniper-omistuksen kanssa. Osakkeenomistajien on saatava tieto.

Ja mitä tekee Suomen hallitus ensi viikon budjettiriihessä?

Keskittyy siihen kuinka budjetin ensi vuoden 220 miljoonan euron ”jakovarasta” riittää vaalien alla jokaiselle hallituspuolueelle jotakin.

Fortum kertoi torstaina miljardien eurojen tappioistaan ja kertoi myös neuvottelevansa pääomistajan eli valtion kanssa tukipaketista. Ja tämä tarkoittaa myös sitä, että 500 miljoonan euron osingot valtiolle jäävät maksamatta.

Tilanne on vielä erittäin paljon huonompi kuin julkisuuteen annetaan ymmärtää. Fortumin Venäjän omistusten arvostukseen on ruplan kurssin avulla puhallettu useampi miljardi puhdasta ilmaa niin, että oma pääoma pysyy pinnalla.

Ainakaan moraalisesti ja eettisesti ruplalla ratsastaminen ei kestä päivänvaloa.

Vielä kuukausi sitten toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi Venäjän omistusten arvoksi kaksi miljardia euroa ja nyt se on yli viisi miljardia euroa. Ilman tätä Fortumin oma pääoma olisi jo nyt miinuksella.

Rupla on täysin keinotekoinen valuutta eli tämä vääristää merkittävästi Fortumin oikeata taloudellista tilannetta. Ja koko syyskuun Uniper tekee Saksan kaasumarkkinoilla sata miljoonaa euroa tappiota päivässä. Se on kolme miljardia euroa yhdessä kuukaudessa!

Ja kaikki ovat hiljaa.

Oikeasti Fortum tarvitsee jo syksyllä neljä miljardia euroa takuita ja tukea ja myöhemmin osakeannin. Ei pääomistaja Suomen valtio voi päästää yhtiötä konkurssiin.

Pidin jo lokakuussa 2019 Fortumin Uniper-kauppaa erittäin huonona, kun Fortum maksoi 2,3 miljardia euroa ja lisäsi omistusosuuttaan Uniperista 78 prosenttiin.

Ja sanoin sen suoraan toimitusjohtaja Pekka Lundmarkille. Hän ja Sari Baldauf eivät kuunnelleet. He tuijottivat vain liiketoiminnan lukuja ja unohtivat kokonaan poliittisen riskin. Ja nyt sen riskin ottaminen maksaa todella paljon.

Uniperin toimiva johto kirjoitti vuonna 2017 Fortumin osakkeenomistajille avoimeen kirjeen ja varoitti riskeistä. Kukaan ei kuunnellut ja nyt ne kaikki kirjeessä kerrotut riskit ovat totta.

Joka tapauksessa valtion omistajaohjaus Fortumissa on ollut täysi vitsi. Ja vuorollaan sitä ovat olleet sotkemassa kaikki vanhat puolueet.

Pitääkö valtion omistuksesta huolta Fortumin hallitus vai pitääkö siitä huolta valtion omistuksista vastaava ministeri Tytti Tuppurainen?

Nyt näyttää siltä, ettei kumpikaan.

Fortumin hallitus on halvaantunut.

Hallltuksen jäsenet ovat heränneet siihen, että saattavat joutua henkilökohtaiseen vastuuseen yhtiön päätöksistä.

Oma lukunsa ovat toimitusjohtajien Pekka Lundmark ja Markus Rauramo erilliset bonukset. Lundmark tienasi vuosina 2015-2020 palkkansa ja lisäeläkkeensä päälle miljoonia euroja Uniperin hyvistä kaupoista. Rauramolle maksettiin vielä tänä keväänä yli 400 000 euron bonus hyvästä Uniper-yhteistyöstä.

Suomen hallitus ei voi enää välttää vastuutaan.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen on sanonut, että Fortumin hallitus on kyllä informoinut omistajaohjausta kahdeksan miljardin euron tukipaketista, mutta Tuppurainen ei suostu sanomaan informoiko Fortumin hallitus häntä ennen vai jälkeen päätöksensä.

Mitä pääomistaja eli Suomen valtio nyt tekee Uniper-omistuksen kanssa, ministeri Tuppurainen?

Ministerien pitää tulla nyt pois piilosta, kantaa vastuunsa ja johtaa suomalaisia edestä!

+31

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu