Huono todistus ei todista sinusta kaikkea

Kaikki eivät saa tänään hyviä todistuksia. Haluan sanoa kaikille teille: olkaa rauhassa, te olette paljon muutakin kuin koulumenestyksenne eikä se määritä lopullista tulevaisuuttanne.

Muistavatkohan ihmiset millä mielin lakkiaispäivänsä tai muun valmistumisjuhlan? Muistavatko sen ylipäänsä? Muistatko sinä? Itselleni on painunut syvälle mieleen, kun sain painaa päähäni valkolakin ja C:n paperit. Se ei tullut helpolla. Olin jäänyt kaksi kertaa luokalle. Kun viimein alkoi lukion viimeinen vuosi, luokanvalvojani sanoi: ”En usko Harry että sinusta tulee ylioppilas, mutta olet sinä niin monta vuotta täällä käynyt, että täytyy antaa sinulle mahdollisuus”.

Pakko sanoa, että vaikka olen puhunut lukihäiriöstäni, ei se ollut mikään ainoa syy sille, että koulunkäynti takkusi. Toki se sai minut tuntemaan itseni tyhmäksi, mutta minua myös kiinnostivat ihan muut asiat kuin koulu, olin vähän laiska ja sen päälle oli kiusaamista ja siitä seurannutta ajoittaista masennusta ja pelkoakin. Ne yhdessä tekivät sen, että päästötodistuksen keskiarvo oli 6,3. Kauppakorkeakouluun yritin kolme kertaa ennen kuin pääsin, mutta sitten asia jo kiinnosti ja valmistuin ennätysajassa, reilussa kolmessa vuodessa.

Huono todistus ei ole mikään maailmanloppu, mutta ymmärrän kyllä, että nykyaikana kisa korkeakouluihin on kovaa ja ylioppilastutkinnolla iso merkitys. Menestystä, rauhaa, onnea ja hyvinvointia voi rakentaa kuitenkin elämäänsä monella muullakin tavalla. Itselleni se on ollut yrittäjyys.  Jokaisen pitää tietysti löytää se oma juttunsa mistä tykkää ja missä viihtyy. Se antaa mahdollisuuden yltää hienoihin asioihin. Periksi ei saa antaa, vaikka tulee vastoinkäymisiä. Pitää uskaltaa rikkoa rajoja ja heittäytyä hullultakin tuntuviin projekteihin.

Elämä ei aina ole helppoa. Olen monasti törmännyt vaikeuksiin, joita en olisi ikinä uskonut voittavani. Mutta luonteeseeni on kuulunut, että en koskaan mieti ”mitä jos”. Mietin vain miten pääsen eteenpäin.

Jokaisella ihmisellä on mahdollista vaikuttaa omaan tulevaisuuteen valmistumisen jälkeen. Minulla oli se onni, että vanhempani tukivat minua. Tiedän, että näin ei kaikilla ole, vaikka elintaso olisi materiaalisesti hyvä. Omia poikiani olen yrittänyt auttaa ja tukea.

Toivon kaikille menestystä ja tiedän, että se ei tule helpolla. Sen olen itse kokenut.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu