Ikärasismi seis nyt
Keskustelu työllisyystoimista on lähdössä väärille urille ennen kuin se on kunnolla edes alkanut.
Ihan alkuun kaksi periaatetta, joita ei pitäisi missään vaiheessa unohtaa. Työnteon pitää olla aina kannattavampaa kuin sosiaaliturvan varassa eläminen. Suomalaisten pitää tehdä töitä pidempään. Uraa on pidennettävä niin alku- kuin loppupäästä.
Valtiovarainministeriön valmistelemat ehdotukset ovat myrkkyä vasemmistopuolueille ja ay-liikkeelle. Todennäköisesti alkaa kova vaihtokauppa, jonka seurauksena haluttuja vaikutuksia emme tule näkemään.
Jos kuultaisiin järjen ääntä eikä ryömittäisi ideologisissa juoksuhaudoissa, VM:n ehdotuksia pitäisi pystyä viemään eteenpäin.
Vielä tärkeämpää on niiden lisäksi turvata pienten ja keskisuurten yritysten uskoa tulevaan niin, että ne uskaltavat kasvaa, investoida ja palkata lisää väkeä.
Hallitus haluaa pidentää oppivelvollisuutta. Toivottavasti taka-ajatuksena ei ole samalla kaunistella työllisyystilastoja.
Hyväksi putkimieheksi tai sähköasentajaksi oppi parhaiten tekemällä niitä töitä kokeneempien osaajien valvonnassa. Meidän pitäisi saada oppisopimuksella ammattiin valmistuminen samaan malliin kuin Saksassa. Käsitöiden ammattilaisia tarvitaan jatkossakin. Oppia voi muuallakin kuin koulun penkillä. Ei hyvän timpurin tarvitse koodata tai hyvän myyntimiehen olla tilastotieteilijä.
Toisessa päässä koulutusta korkeakoulujen keskinäinen kilpailu ja laatukriteerit tuottavat putken päästä tohtoreita työttömyyskortistoon. Eihän siinä ole mitään järkeä.
Koululaisten ja opiskelijoiden pitäisi päästä jo 15-vuotiaina edes muutamaksi viikoksi kesähommiin ja tutustumaan työelämään. Tässä asiassa monet kunnat ovat tehneet hyvää työtä. Siihen ensimmäiseen työpaikkaan olisi kaikkien päästävä mahdollisimman nopeasti kiinni. Seuraava löytyy sitten helpommin.
Toisessa päässä työuraa törmätään siihen, että jo 55-vuotiaat alkavat olla työmarkkinoilta pihalla. Tähän meillä ei todellakaan ole varaa. Jos ihminen ei ole työkykyinen, hän kuuluu eläkkeelle, mutta miksi työkykyisiä ihmisiä istutetaan jossakin putkessa odottelemassa varsinaista eläkettä.
Jos työkyvyttömyyseläkkeelle joutuminen on liian kallista viimeiselle työnantajalle ja estää näin kokeneemman palkkaamiseen, pitää siihen hallituksen konkreettisesti puuttua.
Ruotsissa 55-64-vuotiaat on pystytty paljon meitä paremmin pitämään työelämässä eli oppia ei tarvitse sen kauempaa hakea.
Itsekin olen vasta 66-vuotias ja hankalasta korona-ajasta huolimatta nautin töistäni täysillä ja herään aina innoissani uuteen aamuun.
Muutenkin tällainen ikärasismi tuntuu käsittämättömältä. Kokeneilla tekijöillä harvemmin kun on murhetta siitä, että saako nuhaisen lapsen viedä päiväkotiin vai ei.
Ikärasismi on myös itsestä kiinni. Sekä firmojen asenteesta.
Nyt pitäisi työllistää heidät jotka haluaa eikä heitä joita halutaan…ymmärrättekö pointin.
Ilmoita asiaton viesti
VM:n raportin toimet jakaantuivat lähinnä työllisyyden kannalta merkityksettömiin toimiin ja suoranaisiin antityöllisyystoimiin, kuten vuorotteluvapaan ja osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen poistoon. Koko paperin ideana ei ole missään nimessä tarjota työttömille lisää palkkatöitä vaan ainoastaan leikata julkisen sektorin työttömille maksamia sosiaalimenoja, ilmeisesti tarkoituksena sysätä köyhät sukulaisten avun ja hyväntekeväisyystyön varaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen työllistämistoimet ovat olleet yhtä tyhjän kanssa. On myös naurettavaa laittaa ikääntyneet peruspäivärahalle ennen eläkevuosia hakemaan töitä, joita ei ole tai, joihin heitä ei huolita.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on selkeä asennekylmyys ikääntyviä kohtaan. Jokainen meistä joka tapauksessa vanhenee, halusi tai ei.
Näyttää siltä, että vain lakien voimalla, työnantajat pitävät ikätyöntekijänsä palkkalistoillaan.
Yksityisyrittäjänä on mahdollista toimia niin kauan, kuin ymmärrys ja kunto ovat kohdillaan. Toisen palveluksessa, työntekijän ikä joutuu suurennuslain alle monestakin syystä.
Korkean asiantuntijuuden henkilöt saavat kyllä jatkaa, mieluummin yli virallisen eläkeiänkin, mutta rividuunarit eivät.
VM:n ehdotuksia on hyvä tarkastella sekä työllisten pitämisenä pidempään toimissaan, mutta myös julkisen sektorin rahojen säästämisenä.
Jälkimmäinen lieneekin merkittävin ehdotusten syy, sillä Suomen velkaantuminen ei enää kestä julkisen sektorin menojen säilymistä ennallaan tai jopa lisääntyvän.
Nythän yleishyödyllisten järjestöjenkin rahojen leikkausta ehdotetaan. Perkaamista riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Kokemukselle ei juuri enää painoa anneta – siinä tie ikärasismiin.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on hassu asettaa eri viivalle työ ja sosiaaliturva, tai että jompikumpi olisi se juttu.
Enemmän näen, että työ itsessään on niin hyvä, ja elähdyttävää, että sosiaaliturva on sitä varten, jos joutuu pakosti olemaan kavennetun elämän kuvioissa.
Enemmän kysyisin, miksi hyvät asiat tehdään ikäviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaaliturva olisi noin muotoillen, työn tuki, aidosti, eikä mikään omituisuus. Jotta voi olla töissä, on hyvä varautua, jos tulee katkos. Näin sosiaaliturva osaltaan pitää yllä tavan elämää. Näitä on muitakin tekijöitä, joita huomioitava, että on edellytykset kohdillaan, eikä se mittaudu yksinomaisesti työnä, ja työkykynä suorasti. Älytön järjestys.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on ollut paljon työttömyyttä tällä vuosituhannella. Vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2003 minulle tehtiin toimistoalan ammattitaitokartoitus ja silloin taitoni olivat lähes kiitettävät. Sen jälkeen on tehty yleistä kykykartoitusta ja siitäkin on melko hyvät tulokset. Minulla on kohta ikääkin 60 vuotta ja olisin periaatteessa valmis jo eläkkeelle. Olen kyllä hakenut aktiivisesti töitä. Tällä hetkellä saan työttömyyskassan melko hyvääkin korvausta, mutta tämä loppuu ennen vuodenvaihdetta. Siis 400 korvauspäivää tulee täyteen, eikä käsittääkseni siitä mihinkään peruspäivärahalle voi siirtyäkään. TE-toimisto sanoi, ettei palkkatukitöitä ainakaan ole helppoa saada, TE-toimisto ei niitä minulle haluaisi tarjotakaan jostain syystä; tai niin ainakaan luulen. Minä olen kyllä urheillut paljon ja tämän sanoinkin TE-virkailijalle toukokuussa, hän tietää kyllä, että olen urheilija.
Ilmoita asiaton viesti
Ikärasismiin on selkeä syy: uskomus että iäkkäät sairastavat enemmän, sekä muut syyt uskoa siihen että työntekijä käy yritykselle kalliimmaksi kuin nuorempi. Jos siinä on syy, ratkaisu on korkeaan ikään liittyvien työnantajalle helposti lankeavien kustannusten siirtäminen valtion maksettaviksi. Vaikka työnantajalle oikeus anoa valtiolta iäkkäästä työntekijästä aiheutuneet sairaslomien kulut siltä osin kuin ne ylittävät nuorempien työntekijöiden keskimääräiset vastaavat kulut. Valtion nimi paperiin alle takuuksi siitä, että iäkäs työntekijä ei tule yrityksille kalliimmaksi kuin nuori työntekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Korjatkaa,jos olen väärässä,mutta itselläni on tämmöinen perstuntuma,että yli 50-vuotiaiden eläkemaksut ova korkeampia työnantajalle kuin nuorempien.
Siinäkö syy ikärasismille?
Ilmoita asiaton viesti
Työnkuvat muuttuvat nopeasti ja terävänä ja nopeana pitäisi säilyä. Vaikka ruumis kestäisi niin paineensietokyky ja toipuminen alentuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Ikärasismi on seuraus autoritäärisen yhteiskunnan sisäänrakennetusta valtataistelusta. Eliitti haluaa syrjiä sellaisia ihmisiä, joilla ei ole puolustautumiskykyä sekä niitä, jotka ovat liian fiksuja ja voisivat sotkea harrastelijamaista johtamista, oman edun politiikkaa.
Itse olen kärsinyt tästä yli 10 vuotta, mutta viimeisimmän neljän vuoden aikana perustin Metayliopisto – foorumin kyseenalaistamaan yliopistolaitoksen vanhentunutta käytäntöä, tulostehtailua, joka on itse asiassa artikkeleitten kirjoittamista varastoon pölyyttymään.
Tohtorien ja muiden akateemisten työttömyys johtuu siitä, että sille tielle alkavista yliopistot saavat rahoitusta eri lähteistä jopa 100.000 per nuppi, mutta valmistuneiden jatkokehitykseen ja työllistämiseen ei ole haluja eikä keinoja. Sitä kautta heidän maineensa työmarkkinoilla on mitä on, vaikka heille löytyisi merkittäviä töitä valtiovallan koneistoissa ja yrityksissä kehittämistoimissa sekä omissa yrityksissään.
Ilmoita asiaton viesti
”Tohtorien ja muiden akateemisten työttömyys…”
Kapean sektorin tutkijat saavat aikaan lähinnä vahinkoa, mikäli joku erehtyy rekrytoimaan sellaisen henkilön johtotehtäviin.
Ilmoita asiaton viesti
Ikärasismin siemen kylvetään, kun yhä nuorempia rekrytoidaan työpaikoille.
Kun ikääntyneemmät työkaverit kuolevat pois tai jäävät eläkkeelle, yhtäkkiä yli 50-vuotiaat saavat huomata olevansa melko lailla yksin. Mitä puhuttavaa tai yhteisiä vapaa-ajan harrasteita alle 30-vuotiaalla ja yli 50-vuotiaalla yleensäkään on?
Yli 50-vuotias huomaa olevansa työpaikallaan yksinäinen susi, jonka olemassa olo ei kiinnosta ketään. Ei olekaan enää sitä lounasseuraa tai vertaistukea. Työnantaja satsaa nuoriin ja panostaa työnantajan tarjoamat palvelut heihin. Ikääntynyt työntekijä saa osakseen lähinnä negatiivista huomiota.
Joskus tähän ilmiöön liittyy myös ulossavustamista. Työyhteisö haluaa päästä ryhmään soveltumattomasta ja ryhmädynamiikkaa rikkovasta jäsenestä eroon riippumatta tämän osaamisesta tai ammattitaidosta. Jopa usean vuosikymmenen uran firmassa tehnyt huippuosaaja saattaa yllätyksekseen joutua YT-neuvottelujen jälkeen uloslempatuksi, vaikka talossa on alle vuoden työuran tehneitä nuoria.
Ikääntyvä työntekijä voi joissain olosuhteissa turvata työpaikkansa hankkiutumalla jonkun sektorin erikoisosaajaksi ja pitämällä omat työnsä omana salaisuutenaan ja kieltäytymällä kouluttamasta itselleen seuraajaa.
Tälläisen työntekijän irtisanominen saattaa jopa lamauttaa firman toiminnan, ennen kuin prosessit saadaan uudelleen käyntiin, koska tieto on yhden työntekijän takana. Tässä on kuitenkin myös omat riskinsä. Saattaahan tämä sama työntekijä myös kuolla yllättäen.
Pahin tekijä ikääntyneiden syrjimisessä on kuitenkin valtion itsensä kehittämä. Ikääntynyt työntekijä on vain liian kallis monille työnantajille suhteessa nuorempiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ikärasismista on paasattu iät ja ajat, eikä asialle ole tehty yhtään mitään kun ei kyetä.
Työntekijöiden valinnan tekevät työnantajat, ja kokematon nuori on aina halvempi kuin kokenut ikääntynyt työntekijä.
Raha ratkaisee, kuten Hjallis hyvin tietää, joten moralisointi ei auta asiassa yhtään mitään.
Hjalliksesta olisi tullut hyvä saarnamies-pappi.
”Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä. Yritys on yhden asian liike. Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen.”
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos
Ilmoita asiaton viesti
Oppisopimuksissa ongelmana ovat olleet työnantajat. Oppisopimuspaikkoja on vaikea löytää, siksi sinänsä hyvä järjestelmä ei toimi. Kohentuisiko asia, jos oppijalle voisi maksaa matalampaa kuin TES-palkkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ammatin opiskelun tulee tapahtua alan oppilaitoksissa pätevien opettajien ja uusimman tekniikan parissa. Toki opiskeluun tulee liittää jaksoja käytännön työelämässä, mutta nykyään entinen ”mestari – kisälli” -menetelmä on jo mennyttä aikaa.
Tuskinpa missään yrityksessä on aikaa tai haluakaan ottaa täysin ummikkoa nuorta ammattimiehen riesaksi, koska työelämässä kaiken on tapahduttava nopeasti ja tehokkaasti, eikä siinä silloin jää aikaa neuvoa ketään ”kädestä pitäen”.
Harkimolla lienee mielessään vain se, että ”mestari – kisälli” -menetelmällä yritys saa mahdollisimman halpaa uutta työvoimaa, kun uudelle, ammattitaidottomalle ”kisällille” ei tarvitse maksaa pitkään aikaan ”mestarin” palkkaa. Ja tähän tilanteeseen työnantaja voi vedota hamaan loppuun asti, kun työntekijällä ei ole kunnollista, pätevöittävää koulutusta takanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ikärasismi on kammottava asia ja todellisuutta. Se tulee meistä kaikista ja on vähemmän rakenteellinen ilmiö, eikä sitä voi poistaa rakenteellisilla toimilla tai laeilla. Jos olisi voitu, se olisi jo tehty. Täytettyäsi 55 et kelpaa valintatilanteessa työpaikkaan, poikkeuksena valtion virat, täytettyäsi 65 sinut nähdään fyysisesti epätäydellisenä ja mm. terveyspalveluissa kuulut nuorempia alempaan kastiin, täytettyäsi 70-75 sinulle aletaan puhua kuin 5-vuotiaalle lapselle, vaikka olisit oppiarvoltasi tohtori ja älykkyysosamääräsi yhä testattuna yli 130.
Ilmoita asiaton viesti
Ikärasismi on marginaaliongelma verrattuna mielenterveysstigman aiheuttamaan syrjintään yhteiskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti