Ikärasismi seis nyt

Keskustelu työllisyystoimista on lähdössä väärille urille ennen kuin se on kunnolla edes alkanut.

Ihan alkuun kaksi periaatetta, joita ei pitäisi missään vaiheessa unohtaa. Työnteon pitää olla aina kannattavampaa kuin sosiaaliturvan varassa eläminen. Suomalaisten pitää tehdä töitä pidempään. Uraa on pidennettävä niin alku- kuin loppupäästä.
Valtiovarainministeriön valmistelemat ehdotukset ovat myrkkyä vasemmistopuolueille ja ay-liikkeelle. Todennäköisesti alkaa kova vaihtokauppa, jonka seurauksena haluttuja vaikutuksia emme tule näkemään.

Jos kuultaisiin järjen ääntä eikä ryömittäisi ideologisissa juoksuhaudoissa, VM:n ehdotuksia pitäisi pystyä viemään eteenpäin.
Vielä tärkeämpää on niiden lisäksi turvata pienten ja keskisuurten yritysten uskoa tulevaan niin, että ne uskaltavat kasvaa, investoida ja palkata lisää väkeä.
Hallitus haluaa pidentää oppivelvollisuutta. Toivottavasti taka-ajatuksena ei ole samalla kaunistella työllisyystilastoja.

Hyväksi putkimieheksi tai sähköasentajaksi oppi parhaiten tekemällä niitä töitä kokeneempien osaajien valvonnassa. Meidän pitäisi saada oppisopimuksella ammattiin valmistuminen samaan malliin kuin Saksassa. Käsitöiden ammattilaisia tarvitaan jatkossakin. Oppia voi muuallakin kuin koulun penkillä. Ei hyvän timpurin tarvitse koodata tai hyvän myyntimiehen olla tilastotieteilijä.

Toisessa päässä koulutusta korkeakoulujen keskinäinen kilpailu ja laatukriteerit tuottavat putken päästä tohtoreita työttömyyskortistoon. Eihän siinä ole mitään järkeä.
Koululaisten ja opiskelijoiden pitäisi päästä jo 15-vuotiaina edes muutamaksi viikoksi kesähommiin ja tutustumaan työelämään. Tässä asiassa monet kunnat ovat tehneet hyvää työtä. Siihen ensimmäiseen työpaikkaan olisi kaikkien päästävä mahdollisimman nopeasti kiinni. Seuraava löytyy sitten helpommin.

Toisessa päässä työuraa törmätään siihen, että jo 55-vuotiaat alkavat olla työmarkkinoilta pihalla. Tähän meillä ei todellakaan ole varaa. Jos ihminen ei ole työkykyinen, hän kuuluu eläkkeelle, mutta miksi työkykyisiä ihmisiä istutetaan jossakin putkessa odottelemassa varsinaista eläkettä.
Jos työkyvyttömyyseläkkeelle joutuminen on liian kallista viimeiselle työnantajalle ja estää näin kokeneemman palkkaamiseen, pitää siihen hallituksen konkreettisesti puuttua.

Ruotsissa 55-64-vuotiaat on pystytty paljon meitä paremmin pitämään työelämässä eli oppia ei tarvitse sen kauempaa hakea.
Itsekin olen vasta 66-vuotias ja hankalasta korona-ajasta huolimatta nautin töistäni täysillä ja herään aina innoissani uuteen aamuun.
Muutenkin tällainen ikärasismi tuntuu käsittämättömältä. Kokeneilla tekijöillä harvemmin kun on murhetta siitä, että saako nuhaisen lapsen viedä päiväkotiin vai ei.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu