Johtamisen pitää muuttua

Olen monta kertaa miettinyt omalta kohdaltani johtamisen malleja, kun olin yritysjohtaja ja vedin isoja projekteja.

Nuorempana olin malttamaton ja pidin ruotsalaisten keskustelevaa mallia sopimattomana Suomeen. Kun taas Saksassa, jossa meillä oli iso projekti, toimitusjohtaja eli Herr Doktor päätti kaikesta. Ruotsissa piti saada kaikki mukaan. Muuten päätösten toimeenpano oli vaikeata. Tästä sain kokemuksia, kun olin mukana ruotsalaisissa yrityksissä.

Suomen päätöksenteko oli siihen aikaan Ruotsin ja Saksan välimaastossa. Nykyään se on liukunut Ruotsin mallin suuntaan. Olen yrityksissäni huomannut, että parhaat tulokset ja paras henki saavutetaan silloin, kun kaikki saadaan mukaan. Siksi olen ehdottanut, että työntekjöiden edustajat pitäisi saada hallituksiin mukaan, jotta päätökset olisivat läpinäkyvämpiä ja työntekijät ymmärtäisivät, miksi päätökset on tehty.

Politiikassa olen hämmästellyt sitä, miten siellä ollaan vielä kivikaudella päätöksenteossa. Sen totesin jo kokoomuksessa, kun päätökset tehtiin ylhäällä pienellä porukalla ja sitten ryhmäkurin kautta ne valuivat alaspäin. Näistä on monta esimerkkiä.

Jan Vapaavuoren omasta mielestään moderni johtaminen, jossa puututaan yksityiskohtiin ja mikromanagerataan asiantuntijoiden ohi. Tai Pekka Haaviston väkisin sivuun siirtämä virkamies, kun päätökset eivät ministerille kelvanneet.

Myös pääministerin tapa nimittää ihmisiä uusiin tehtäviin ennen kuin heidän kanssaan on sovittu asioista olisi yritysmaailmassa täysin menneestä maailmasta. Sellainen toimi ehkä 1960-luvun politiikassa. Tässä vain muutama tuore esimerkki, joita on mahdoton ymmärtää.

Tällainen johtaminen on syynä siihen, miksi monet poliittiset päättäjät joutuvat jättämään paikkansa, koska eivät saa koko joukkuettaan mukaan. Päin vastoin syntyy eri leirejä, joissa vallasta käydään kovaa kamppailua. Lopulta eripurainen joukko ei enää tue johtajaansa tiukassa paikassa, vaan kaataa hänet.

Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen sanoo tekevänsä itsestään tarpeettoman antaessaan päätöksenteon alaisilleen.

Tämä ei toimi sellaisenaan politiikassa, mutta oppia siitä voivat kaikki. Toinen asia, joka eroaa yritysmaailmassa ja politiikassa, on uuden kirjoituksen aihe. Yrityksissä ihmiset valitaan pelkästään pätevyyden perusteella. Virkoihin valitaan usein ihmisiä puoluejäsenyyden perusteella.

Jos politiikka haluaa parantaa uskottavuuttaan ja toimia niin, että se kiinnostaa enemmän ihmisiä, minulla on kolme ehdotusta;

  1. Pitää puhua niin, että ihmiset ymmärtävät
  2. Johtamistavan pitää muuttua
  3. Toiminnan pitää olla läpinäkyvämpää ja kaikki suhmurointi puolueen edun nimissä pitää saada loppumaan

Joulun vietto Sipoossa sujuu perinteisesti. Sisko ja veli perheineen ovat mukana, mutta äiti ei voi nyt osallistua. Se tekee tämän vuoden joulusta erikoisen.

Hyvää joulua kaikille!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu