Kepu lupaa paljon mutta tekee vähän

Nyt nähdään, ovatko kepu ja Markus Lohi sanansa mittaisia.

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Lohi lupailee, ettei julkisten ja yksityisten tuottajien yhteistyötä kiristetä. Keskusta kyllä lupaili paljon myös ennen kehysriiheä, mutta tuli Säätytalolta ulos tyhjin käsin. Eli keskusta lupaa paljon, mutta tekee vähän. Toivottavasti tämän soten kanssa ei käy samalla tavalla.

Vasemmistohallituksen pitää tulla järkiinsä. Sote ei toimi mitenkään ilman yksityisten yritysten panosta. Yksityistä, julkista ja kolmannen sektorin palvelua pitää kehittää rinnakkain ja yhteistyössä.

Suurin osa kunnista on jo vapaaehtoisesti mukana sairaanhoitopiirien yhtymissä ja yhteistyö toimii hyvin. Miksi pitää väkisin korjata sellaista, mikä toimii? Esimerkiksi Helsinki on hallituksen lupauksista huolimatta joutumassa maksumieheksi.

Vastuiden ja rahojen pitäisi kulkea käsi kädessä. Nyt hyvin asiansa hoitaneelta otetaan pois ja huonosti hoitaneelle annetaan. Ei sen näin pitäisi mennä. Aina pitäisi olla porkkanaa hoitaa asiansa hyvin.

Hallitus runnoo sote-uudistusta läpi asiantuntijoiden mielipiteistä välittämättä. Ja varsinaista asiaa ei olla ratkaisemassa. Nyt uudistetaan kuntien rooleja ja verotusta.

Rahaa puuttuu ja lääkäreitä ja hoitajia.

Näihin ei tämä uudistus ota mitään kantaa. Kunnille jäävät tyhjät kiinteistöt kustannuksineen ja mahdollisuus nostaa kiinteistöveroja. Rakenna siinä sitten yrittäjyyttä ja elinvoimaa.

Sote-uudistus ei ratkaise varsinaista ongelmaa. Se ei nopeuta hoitoon pääsyä.

Kysymys on arvovalinnasta. Hoidon saatavuus riippuu täysin rahoituksesta. Jos rahoitus on alhaisempi, on myös hoidon saatavuus alhaisempi. Tässä Suomi on jäljessä muita Pohjoismaita ja tavoite olisi saavuttaa niiden rahoituksen taso. Sitä saa vähentämällä hallintoa ja byrokratiaa. Ja tällä uudistuksella niitä juuri rakennetaan lisää.

Tämä on aito arvokysymys. Meillä käytetään enemmän rahaa asumiseen ja liikenteeseen kuin terveyteen. Kansantaloutemme tulonjaossa terveys on vahvasti aliresurssoitu ja tähän ei nyt esillä oleva sote-uudistus auta.

Minulla on suoraviivainen ehdotus lääkäripulan helpottamiseksi. Houkutellaan erilaisilla porkkanoilla, esimerkiksi halvalla asumisella, vastavalmistuneet lääkärit vuodeksi töihin paikkakunnille, joilla on pulaa lääkäreistä. Tehdään tätä muillakin aloilla eli miksei myös lääkärit?

Tuoreet juristit istuvat käräjiä maaseudulla. Ilmavoimien koulutetut lentäjät eivät enää hyppää suoraan Finnairille parempien palkkojen perässä. Kaikkien näiden kouluttaminen maksaa meille paljon eli eikö myös voi vähän vaatia takaisin?

Meillä on koulutettuja hoitajia muissa töissä sellainen määrä, jolla julkisen puolen tarve tulisi kuntoon. Työolot ovat sellaiset, etteivät he halua tulla sinne töihin. Eikö silloin pitäisi puuttua näihin työoloihin eikä vain lisätä hallintoa. Hoitavista ihmisistä meillä on pula.

Yksityisen ja julkisen palvelun erottaminen on haitallista. Hallituksella on hirveä into integroida julkiset palvelut keskenään, kun olisi pitänyt yrittää integroida julkista ja yksityistä puolta.

Eivät edes Euroopan unioni ja siellä sovitut säännöt pidättele vasemmistohallitusta, kun se ajaa ideologiaansa uudistuksessa läpi. Julkista palvelua tultaisiin uudistuksessa suosimaan niin roimasti, että hallitus joutuu varmistamaan EU:sta, ettei kilpailuneutraliteettia rikota. Luulisi tämän olevan viimeinen herätys, että uudistusta pitää ratkaisevasti muuttaa.

Eli hallitukselle oman ideologian läpivienti on tärkeämpää kuin EU:ssa yhdessä sovitut periaatteet.

Alkuperäinen tavoite sote-uudistuksessa oli parantaa palvelua ja saada kestävyysvaje kuriin.

Nyt jo voi sanoa, ettei parane palvelu eikä tule kestävyysvaje kuriin. Tulee lisää hallintoa, lisää kustannuksia ja lisää veroja.

Demareiden ja kepun sote-liitto perustuu siihen, että Marin sosialisoi isojen kaupunkien rahat, keskittää valtaa valtiolle ja Saarikko jakaa rahat maakuntiin.

Meillä on Pohjoismaista eniten velkaa ja heikoin julkinen talous sekä matalin työllisyysaste ja suurimmat sosiaalikulut. Ja mitään ei tarvitse tehdä. Lisätään vain julkisia menoja ja otetaan lisää velkaa. Vihervasemmiston käsi menee syvemmälle yrittäjän ja palkansaajan taskuun.

Sote-uudistusta ei pidä viedä tässä muodossa eteenpäin.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu