Kieltolaki ei auta, nuuska vapaaksi

Sanotaan se nyt heti kärkeen.

Alkoholi ja tupakka ovat vaarallisia.

Mutta ei niiden käyttöä mikään kieltolaki estä. Päinvastoin.

Alkoholin kieltolaki purettiin yli 90 vuotta sitten 5.4. 1932 klo 10. Nyt halutaan kieltää nuuska kokonaan, vaikka pitäisi toimia täysin päinvastoin eli vapauttaa nuuska ja ottaa hinnoittelu ja verotulot haltuun.

Eikä holhoaminen toimi. Jokaisen ihmisen, niin nuoren kuin vanhemman, pitää itse päättää kuinka käyttää nuuskaa, tupakkaa tai alkoholia.

Sosiaali- ja terveysministeriön nikotiinityöryhmä haluaa lopettaa nuuskarallin Ruotsista Suomeen. Ryhmä haluaa kieltää jopa nuuskan hallussapidon ja ehdottaa nuuskalle huumeiden mukaista rangaistusasteikkoa.

Eiköhän rajavartijoita ja poliisilla oikeasti ole tärkeämpää tehtävää kuin alkaa ratsata nuuskapurkkeja rajalla autojen takaluukusta tai kadulla ihmisten taskuista?

Nikotiiniryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksala on EK:n johtaja ja tunnettu kokoomusjyrä. Ristiriitaista on se, että kokoomuksen puoluekokous äänesti viime kesänä nuuskan laillistamisen puolesta. Ota tästä nyt selvää.

Vain laillistamalla nuuska sen myyntiä voisi säännellä ja verottaa.

Matkustajaliikenteen mukana nuuskaa tuodaan laillisesti Suomeen omaan käyttöön. Samaan aikaan myös salakuljetus ja pimeä kauppa käyvät kuumina. Viime vuosina pohjoisella raja-alueella on takavarikoitu tuhansia kiloja nuuskaa. Voi vain kuvitella kuinka paljon sitä salakuljetetaan rajan yli. Nuuskaa on helppo ostaa Suomessa ja kauppa käy ja verotulot jäävät saamatta. Nyt vain Ruotsi kerää verot nuuskan myynnistä.

Kieltolaki ei tähän auta. Päinvastoin, bisnes vain kiihtyy. Käy kuin 100 vuotta sitten, kun nopeat pirtuveneet kuljettivat tavaraa janoisille Suomenlahden yli.

Ja jos nuuska pitää kieltää, pitää kieltää myös tupakka. Mutta eihän se toimi. Tupakointiin ja nuuskaamiseen pitää vaikuttaa muulla tavalla.

Nuuska vapaaksi, sääntely kuntoon, hinnat ylös ja verotulot Suomeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu