Kiinteistöjätit pitää pakottaa antamaan vuokria anteeksi
Tässä maassa ei näytä olevan minkäänlaista solidaarisuutta yritysten kesken. Toiset firmat menettävät kaiken liikevaihdon ja kassavirran, mutta toiset eivät suostu antamaan yhtään apua niille, jotka ovat liemessä. Tarkoitan isoja vuokranantajia, joita ovat esimerkiksi Sponda, Kojamo, Citycon ja eläkevakuutusyhtiöt. Tämä on törkeää.
Nyt olisi kiinteistöjä omistavalla suurella yrityksellä helppo mahdollisuus parantaa brändiään ja turvata omaakin tulevaisuuden liiketoimintaansa. Sen pitäisi välittömästi tulla yritysvuokralaisiaan vastaan ja antaa vuokria anteeksi. Kaikkien pitäisi olla mukana tässä koronaviruksen tuhojen hoidossa, jotta pääsemme tästä elävänä. Mutta liian moni vuokranantaja tarjoaa vain vuokrien siirtoa. Se ei riitä mihinkään. Ilman vuokravapaita kuukausia tai alennuksia moni yritys tulee menemään konkurssiin. Kuka siitä hyötyy? Tilalle ei varmasti löydy uusia vuokralaisia tänä päivänä. Eikö kannattaisi vähän joustaa?
On ymmärrettävää, että pienet liiketiloja omistavat yritykset eivät helpolla voi antaa kaikkia vuokria anteeksi. Mutta nekin ovat tulleet vastaan mahdollisuuksien mukaan – miksi siis isot eivät?
Isot kiinteistösijoittajat yrittävät kyllä saada asiat näyttämään siltä, että ne olisivat mukana talkoissa. Moni ilmoittaa, että he antavat ehkä vuokranalennuksia ”tapauskohtaisesti”. Näin on sanonut esimerkiksi Citycon. Haluan nähdä mitä alennuksia tai helpotuksia ne ovat muka olleet – nimittäin sellaisia ei ole annettu yhdellekään niistä lukuisista Cityconin vuokralaisista, jotka ovat lähettäneet minulle Cityconin vastauksia. Kukaan ei ole saanut helpotusta, vain lykkäyksiä. Ylipäänsä ”tapauskohtainen” ajattelu ei ole solidaarista tässä tilanteessa. Kaikkien pitäisi saada sama kohtelu.
Ulkomaalaiset sijoitusjätit omistavat Cityconin, samoin kuin Spondan. Ne haluavat maksimoida voittonsa, jotka sitten maksetaan Luxembourgin kautta ympäri maailmaa. Sen armollisempi ei ole ammattiyhdistysliikkeen omistama jättimäinen Kojamo. Sekin vain siirtää vuokranmaksuja, vaikka on maksanut satojen miljoonien osinkoja viime vuosina. Solidaarisuus on ay-liikkeessä näköjään käytetty jo jossain muualla loppuun.
Näihin toimijoihin ei pysty vaikuttamaan vetoamalla moraaliin. Tarvitaan siis pakottamista.
Ei voi olla niin, että vain eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, jotkut kaupungit ja valtion Senaatti-kiinteistöt – iso kiitos heille – antavat kolmen kuukauden vuokrat anteeksi. Hallituksen pitäisikin pikavauhtia säätää laki, jonka rajoittaisi vuokranantajien mahdollisuutta periä täyttä vuokraa tässä poikkeustilanteessa. Saksassa sellainen jo on.
Vielä on hallituksella aikaa toimia pienyrittäjien puolesta. Kohta voi olla liian myöhäistä.
Tai ehkä ravintolat alkavat kapinaan? Adidas yksinkertaisesti kieltäytyi maksamasta liiketilansa vuokraansa Saksassa. Mitenköhän Suomessa kävisi, jos ravintolat tekisivät niin?
Kojamon osakkeenomistajien omistusrakenne:
https://kojamo.fi/sijoittajat/osakkeenomistajat/
Ilmoita asiaton viesti
Tätä sanotaan kapitalismiksi! Milton Friedman, nykyisin harjoitettavan kapitalismin keskeinen ideologi sanoi, että ainoa moraalinen velvollisuus jolla yritys on on voiton maksimoiniti. Sitä saa mitä tilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Typerä vaatimus ja kalskahtaa enemmän kommunismilta kuin länsimaiselta taloudenpidolta.
Hallitus ja eduskunta aiheuttavat ylimitoitetuilla toimillaan ja muilla törttöilyillään karmeaa vahinkoa Suomessa toimiville yrittäjille ja duunareille ja laskun tästä pitäisi maksaa yrittäjä?
En ole ihan vähään aikaan nähnyt yhtä typerää vaatimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo kommunismia. Majuri voisi juristina selittää tarkemmin, mutta olen käsittänyt, että länsimaisessa taloudenpidossa vuokraa ei tarvitse maksaa jos vuokrasopimuksen sanoo irti. Eli vuokranantaja ei kovin paljoa pysty riistämään vuokralaista.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä miten irtisanominen liittyy Harkimon blogiin jonka idea oli pakottaa vuokranantajat antamaan vuokria anteeksi valtion aiheuttaman vahingon takia.
Ilmoita asiaton viesti
Sopimusvapaus ja markkinatalous hoitaa tilanteen, pakkokeinot pahentavat sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin valtio on aiheuttanut mainitsemasi vahingon? Majurilla lienee uutta tietoa siitä, että korona
virus onkin maamme nykyisen hallituksen keksintö ja tavoite. Saattanee olla, että tuota keksintöä on ollut kehittämässä muutama muukin maamme hallitus. Tietomies Majuri voisi raottaa meille muille salaista sanaista arkkuaan!
Ilmoita asiaton viesti
Ilman juristiakin on selvää,että sopimuksissa on lähes aina irtisanomisaika ja silloin vähän niinku pitäisi maksaa sitä vuokraa.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla oli joskus 1 kk irtisanomisaika.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä se mielestäsi sitten tarkoitti?
Ilmoita asiaton viesti
Perttu taitaa olla jotenkin pihalla?
Ilmoita asiaton viesti
Tässäkin on mielenkiintoista verrata Jenkkilään jossa huhujen mukaan ei ole meidän mallista vasemmistolaista, korkean verotuksen, hyvinvointivaltiota vaan äärikapitalismia, mutta silti sielläkin isot firmat joka vapaaehtoisesti tulivat mukaan talkoisiin taikka sitten pienen patistelun jälkeen. Onko nyt sitten meillä meno vielä oikeistolaisempaa hallituksessa joka vieläkään edes puhu pakosta tässä kohtaa? Voi toki olla, että lainsäädäntö kusee tässäkin kohtaa eli hallitus on aseeton.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vielä populistisemmaksi tahtoisit heittäytyä, niin lähtisit vaatimaan Carunaa takaisin kotimaiseen omistukseen ja sähkösiirtoihin sekä varsinkin perusmaksuihin tuntuvia alennuksia.
Et vissii lähde,koska tässä pitäisi olla solidaarinen kaikkia kohtaan.
Mitä tulee muuten yritysten solidaarisuuteen,niin sehän mitattiin vapaaehtoisuudella Sipilän toimesta.
Lähditkö itsekkään edes silloin mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Vapaassa markkinataloudessa ei saa olla solidaarisuutta yritysten välillä, koska se johtaa kartelleihin ja monopoleihin tai ainakin tehottomuuteen. Markkinatalouden pitää perustua kilpailuun.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota noin, käsittääkseni Kojamolla ei ole juurikaan muita kohteita kuin asuntoja, mutta niputat sen sujuvasti samaan joukkoon liiketilojen omistajien kanssa.
Kerro ihmeessä lisää minkä liiketilojen vuokran alennuksista Kojamo on nyt sitten kieltäytynyt?
Toteathan tässä asiasti ilmeisesti paljonkin tietäen: ”Sen armollisempi ei ole ammattiyhdistysliikkeen omistama jättimäinen Kojamo. Sekin vain siirtää vuokranmaksuja, vaikka on maksanut satojen miljoonien osinkoja viime vuosina.”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä idea.
Kun eivät olisi AY-liikeen kiinteistöjätit kyseessä, joilla on kytköksiä hallituksen puolueisiin.
Ilmoita asiaton viesti