Kiinteistöjätit pitää pakottaa antamaan vuokria anteeksi

Tässä maassa ei näytä olevan minkäänlaista solidaarisuutta yritysten kesken. Toiset firmat menettävät kaiken liikevaihdon ja kassavirran, mutta toiset eivät suostu antamaan yhtään apua niille, jotka ovat liemessä. Tarkoitan isoja vuokranantajia, joita ovat esimerkiksi Sponda, Kojamo, Citycon ja eläkevakuutusyhtiöt. Tämä on törkeää.

Nyt olisi kiinteistöjä omistavalla suurella yrityksellä helppo mahdollisuus parantaa brändiään ja turvata omaakin tulevaisuuden liiketoimintaansa. Sen pitäisi välittömästi tulla yritysvuokralaisiaan vastaan ja antaa vuokria anteeksi. Kaikkien pitäisi olla mukana tässä koronaviruksen tuhojen hoidossa, jotta pääsemme tästä elävänä. Mutta liian moni vuokranantaja tarjoaa vain vuokrien siirtoa. Se ei riitä mihinkään. Ilman vuokravapaita kuukausia tai alennuksia moni yritys tulee menemään konkurssiin. Kuka siitä hyötyy? Tilalle ei varmasti löydy uusia vuokralaisia tänä päivänä. Eikö kannattaisi vähän joustaa?

On ymmärrettävää, että pienet liiketiloja omistavat yritykset eivät helpolla voi antaa kaikkia vuokria anteeksi. Mutta nekin ovat tulleet vastaan mahdollisuuksien mukaan – miksi siis isot eivät?

Isot kiinteistösijoittajat yrittävät kyllä saada asiat näyttämään siltä, että ne olisivat mukana talkoissa. Moni ilmoittaa, että he antavat ehkä vuokranalennuksia ”tapauskohtaisesti”. Näin on sanonut esimerkiksi Citycon. Haluan nähdä mitä alennuksia tai helpotuksia ne ovat muka olleet – nimittäin sellaisia ei ole annettu yhdellekään niistä lukuisista Cityconin vuokralaisista, jotka ovat lähettäneet minulle Cityconin vastauksia. Kukaan ei ole saanut helpotusta, vain lykkäyksiä. Ylipäänsä ”tapauskohtainen” ajattelu ei ole solidaarista tässä tilanteessa. Kaikkien pitäisi saada sama kohtelu.

Ulkomaalaiset sijoitusjätit omistavat Cityconin, samoin kuin Spondan. Ne haluavat maksimoida voittonsa, jotka sitten maksetaan Luxembourgin kautta ympäri maailmaa. Sen armollisempi ei ole ammattiyhdistysliikkeen omistama jättimäinen Kojamo. Sekin vain siirtää vuokranmaksuja, vaikka on maksanut satojen miljoonien osinkoja viime vuosina. Solidaarisuus on ay-liikkeessä näköjään käytetty jo jossain muualla loppuun.

Näihin toimijoihin ei pysty vaikuttamaan vetoamalla moraaliin. Tarvitaan siis pakottamista.

Ei voi olla niin, että vain eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, jotkut kaupungit ja valtion Senaatti-kiinteistöt – iso kiitos heille – antavat kolmen kuukauden vuokrat anteeksi. Hallituksen pitäisikin pikavauhtia säätää laki, jonka rajoittaisi vuokranantajien mahdollisuutta periä täyttä vuokraa tässä poikkeustilanteessa. Saksassa sellainen jo on.

Vielä on hallituksella aikaa toimia pienyrittäjien puolesta. Kohta voi olla liian myöhäistä.

Tai ehkä ravintolat alkavat kapinaan? Adidas yksinkertaisesti kieltäytyi maksamasta liiketilansa vuokraansa Saksassa. Mitenköhän Suomessa kävisi, jos ravintolat tekisivät niin?

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu