Kolme kysymystä, joihin olisi syytä saada vastaus

Miksi hallitus vetkuttelee päätöksien tekemistä? Miksi eduskunta vetkuttelee päätöksien kanssa? Miksi ministeriöt vetkuttelevat päätöksiä? Kolme kysymystä, joihin moni kaipaa aiheellisesti vastauksia.

Otetaan ajankohtainen esimerkki: Ravintolatukipakettia sorvattiin kuukauden verran ja vieläkään ei ole tullut valmista. Nyt tukipaketti on juuttunut valiokuntiin – talousvaliokunta odottaa, että perustuslakivaliokunta tekisi päätöksensä. Taas uusi kysymys: miksi valiokunnat eivät kokoonnu paljon tiheämpään tahtiin näinä poikkeusaikoina, jotta päätökset saataisiin nopeasti aikaiseksi ja yrittäjät voisivat valmistautua avaamaan ravintolansa?
Myös eduskunnan pitäisi tehdä asioita paljon nopeammalla tahdilla ja kokoontua paljon useammin, jotta lakiesitykset saataisiin ulos eduskunnasta. Nyt ihmiset joutuvat kärsimään, koska avustuksia ei kuulu. Yrityksiä kaatuu, kun päätöksiä ei tule.

Hallituksen toiminnassa näkyy, että heillä ei ole juurikaan kokemusta poliittisten areenoiden ulkopuolella toimimisesta. Nuoruuden työtunnit vaikkapa palvelualan töissä ovat tärkeitä kokemuksia, mutta eivät ne anna käsitystä yrittäjätoiminnasta ja päätöksenteosta kiireen ja paineen alla. Miten ministerit esimerkiksi kuvittelevat, että ravintolat saavat toiminnan käyntiin näillä aikatauluilla? Miten viikossa pystytään tekemään työvuorolistat, tilaamaan raaka-aineet, selvittämään kuka tulee töihin, kun ei tiedetä kuinka monta saa olla töissä tai miten voidaan markkinoida. Nyt hallitus saa nämä päätökset ehkä tämän viikon puolivälissä tai lopussa.

Nyt pitäisi hallinnossakin tehdä töitä yrittäjähengellä eli tarvittaessa vaikka yötäpäivää. Sen olemme velkaa yrittäjille tässä tilanteessa. Hallituksen sisäinen epäyhtenäisyys kuitenkin hidastaa kaikkea tätä. Se näkyy siinä, että lakiesitysten teko kestää viikkokausia, niistä ei kerrota tarpeeksi edes hyväksymisen jälkeen, aikatauluja ei sanota, kaikki on sekaisin. Hallituksen jäsenten kokemattomuus näkyy nyt. Ei ole yhteistä näkemystä, eikä henkilökohtaista uskallusta.

Tällä hetkellä ministeri syyttää ministeriötä esimerkiksi ravintoloiden säännöistä niitä avattaessa. Onko hallituksessa minkäänlaista johtajuutta, jotta aikataulut saataisiin kuriin? Ei näytä siltä. Siitä seuraa myös tiedotuksen surkeus. Koska valmistuvat arvonlisäveron palautukset? Ei kerrota. Koska valmistuvat ravintoloiden aukiolosäännöt, koska tulevat ravintola-avustukset, koska tämä uusi suora tuki tulee? Kukaan ei oikein tiedä missä mennään.

Olisi hyvä, että joku alkaisi tietää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu