Liike Nytin esittämä D-viisumi ratkaisisi maahanmuuton ongelmia

Maahanmuuton perusongelmia on kaksi: Ensinnäkin se, että emme halua Suomeen ihmisiä saamaan sosiaaliturvaetuuksia, jos heillä ei ole hyväksyttävää syytä maahan päästä tai täällä olla. Toisekseen se, että haluamme tänne töihin tai opiskelemaan tulevien ihmisten pääsevän maahan sujuvasti ja nopeasti.

Molempiin ongelmiin on mahdollista saada osaratkaisu. Liike Nyt ja minä sen kansanedustajana ehdotamme, että Suomi ottaisi käyttöön niin sanotun D-viisumin.

Kansallinen D-viisumi on käytössä useassa Schengen-alueen maassa. D-viisumi oikeuttaa normaalia viisumia pidempiaikaisempaan oleskeluun työn tai opiskelun vuoksi ja sellaisen voi saada oleskeluvan hakuprosessia nopeammalla hakumenettelyllä. D-viisumi ei tuo haltijalleen oikeutta sosiaaliturvaan tai terveydenhuoltoon.

Kansallinen D-viisumi tulisi ottaa käyttöön myös Suomessa. Se toisi vauhtia työperäiseen maahanmuuttoon ja laskisi maahanmuutosta yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Lisäksi se helpottaisi ulkomaalaisten opiskelijoiden saapumista opintoihin ajoissa. Voittajia olisivat siis kaikki, paitsi ne joiden motiivit Suomeen tulossa ovat muut kuin itse työnteko.

Suomen työllisyysastetta halutaan ylös lisäämällä työperusteista maahanmuuttoa. Hyvä niin. Mutta nykyään lähtökohtainen tilanne on tyypillisesti se, että Suomeen työhön tulevat asettuvat maahan ja pääsevät perheineen välittömästi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin. Onko tämä se malli, josta Suomi hyötyy eniten? D-viisumissa olisi enemmän järkeä, jos Suomeen halutaan ennemmin tilapäisesti maassa oleskelevaa työvoimaa, joka paikkaa mahdollista työvoimapulaa.

Lisäksi D-viisumi nopeuttaisi oleskelulupien prosesseja ja niitä voitaisiin myöntää suoraan myös työvoimapulasta kärsiville matalapalkka-aloille, jotka on vapautettu saatavuusharkinnan piiristä.

Toinen D-viisumista hyötyvä ryhmä olisi ulkomaalaiset opiskelijat, joista monet ovat myöhästyneet opintojen alusta tai jopa menettäneet opiskelupaikkansa odotellessaan oleskelulupakorttia ulkomailla. D-viisumi ratkaisisi tämän ongelman.

Vaikka Suomen kestävyysvajetta tai työllisyyshaasteita ei pääsääntöisesti paranneta ulkomaisella työvoimalla, vaan saamalla työttömät suomalaiset töihin, niin on silti syytä ymmärtää, että tulevaisuudessa Suomi tarvitsee yhä enemmän työperäistä maahanmuuttoa. Siksi sen säännöistä on syytä tehdä sellaiset, että ne toimivat kaikkien kannalta.

Liike Nytin ehdottama D-viisumi on konkreettinen uudistus ja samalla osa Liikkeen visiota järkevästä maahanmuuttopolitiikasta. Lopetetaan jauhaminen ja tehdään jotain!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu