Lopeta venkoilu, ministeri Saarikko!

”Kyllä, rahat on varattu. Niin hoitajien palkankorotuksiin kuin alueiden palkkaharmonisaatioon.”

Näin vastasi valtiovarainministeri Annika Saarikko kysymykseeni viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Mutta, ministeri Saarikko, kun niitä rahoja ei ole varattu. Ja tämän tulen katsomaan ja seuraamaan loppuun asti.

Suomi velkaantuu hurjaa vauhtia. Hallitus ei voi perustella kaikkea koronalla ja Ukrainan sodalla. Hallituksen pitää pystyä laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen ja tekemään valintoja. Nyt kaikkeen on vain yksi ratkaisu, otetaan lisää velkaa. Näin ei voi jatkua.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon venkoilu hoitajien palkka-asiassa kertoo paljon. Ministerin tarina muuttuu tilanteen mukaan, mutta totuus tulee silmille, ennemmin tai myöhemmin.

Ensi vuoden alussa sote-henkilökunta siirtyy alueiden palvelukseen ja rahat tulevat valtiolta. Palkat harmonisoidaan ja se maksaa arvioista riippuen 500-800 miljoonaa euroa vuodessa.

Ja sitten ministeri Saarikon tarinat näistä sadoista miljoonista. Aluevaalien alla hän antoi HS:n vaalitentissä ymmärtää, että rahat löytyvät alueilta niiden toiminnan tehostumisen ansiosta. Tätä on vaikea uskoa, kun viestit alueilta kertovat aivan muuta. Viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla ministeri vastasi ministeriaitiosta kysymykseeni, että rahat ovat olemassa. Vastaus on hyvin kummallinen, kun hänen oma ministeriönsä, sote-henkilöstö ja muut asiantuntijat kertovat, ettei näitä rahoja ole missään.

Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen asia, minkä ministeri Saarikko ja hallitus siirtävät tylysti seuraavan hallituksen ongelmaksi. Vastuutonta toimintaa!

Sitten tämä sote-uudistus. Hallitus säätää hoitotakuuta ja hoitajamitoituksia. Ja mitä tapahtuu? Hoitajia ei ole riittävästi. Rahaa ei ole riittävästi. Suunnitelmat pettävät. Hallintoa tulee lisää, aluejohtajien yli 17000 euron kuukausipalkat on varmistettu. Hoitojonot pitenevät ja potilaat kärsivät.

Hoitajien lakko pahentaa koronan aiheuttamia hoitojonoja. Tämä lakko olisi pitänyt pystyä välttämään tai ainakin se on saatava nopeasti loppumaan. Ihmisten terveydellä ei pidä pelata.

Tämän hallituksen talouspolitiikassa kertoo kaiken se, ettei hoitajien palkankorotuksiin eikä alueilla tehtävään palkkaharmonisaatioon ole varattu yhtään euroa. On täyttä vastuun pakoilua puhua pelkästä työmarkkinaratkaisusta, kun valtio kuitenkin maksaa hoitajien palkankorotukset joko tänä vuonna kuntien valtionosuuksina tai ensi vuoden alusta suoraan alueille.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu