Maan tapa, joka voi tappaa

Sosiaali- ja terveysministeriön kilven alla on menossa hämmästyttävä operaatio, jossa ollaan tuhlaamassa satoja miljoona euroja veronmaksajien rahaa aivan turhaan. Se liittyy helikopterilla toimitettavaan ensihoitoon ja siinä kiteytyy yksi maan tavoista, josta pitäisi päästä eroon.

Sosiaali- ja terveysministeriö tilasi viime vuonna vielä yhden selvityksen siitä, kannattaako hyvin toimivaa pelastushelikopterijärjestelmää ottaa kokonaan valtion hoidettavaksi. Tähän asti valtio on vain hallinnoinut toimintaa ja ostanut lentopalvelut kilpailuttamalla. Näin sanoi selvitysmies: ”Laatu-, kustannus- ja toimitusvarmuusnäkökulmiin viitaten selvitysmiehenä ehdotan valtion omien helikopteriostojen luopumisesta ja sen sijaan toiminnan ulkoistamisesta julkisen kilpailuttamisen keinoin. …Esitän aikataulujen sekä toiminnan keskeyttämisriskin vuoksi, että helikopteritoiminnan kilpailuttaminen tulee aloittaa välittömästi.

Ministeriö ei kuitenkaan usko omaa selvitysmiestään, vaan jatkaa helikopteritoiminnan valtiollistamista silti. Se aikoo ostaa valtiolle omat kopterit ja palkata lentäjät. Tämä on täysin käsittämätöntä. Lentotoiminta on toiminut nykymallilla hyvin. Luotettavuutta kuvaava lähtövalmius on 99,75 prosenttia. Kilpailutetun lentotoiminnan eli lääkärien, lentäjien ja koneiden kustannus on ollut noin 24 miljoonaa euroa vuodessa. Valtion puolelta toimintaa hallinnoivan FinnHEMS Oy:n kulut ovat olleet huimat 6 miljoonaa euroa vuodessa.

FinnHEMS on itse teettänyt salaisen konsuttiselvityksen, jonka mukaan sen oma valtiollinen lentotoiminta tulisi merkittävästi ostettuja palveluja halvemmaksi. Siihen väitteeseen ministeriö perustaa hankkeensa. Tämä kuvio haisee. Kyllä konsultti laskee juuri sellaiset luvut kuin tilaaja haluaa. Varsinkin jos kaikki maksajat eli tässä tapauksessa veronmaksajat eivät pääse lukuja tarkistamaan.

On selvää, että yritykset toimivat tehokkaammin kuin valtio, varsinkin kun toimintaympäristö on niin selkeästi määriteltyä kuin pelastushelikopteritoiminnassa. Yritys ei voi mennä vaatimaan enempää rahaa ylivirastolta, kun se onkin tehnyt huonoja päätöksiä vaikka kaluston hankinnassa tai työntekijöiden valinnassa.

Muualla Euroopassa helikopteritoimintaa hoitavat yksityiset yritykset, jotka kantavat myös siihen liittyvät riskit. Suomi ei ole millään tavalla erityislaatuinen maa tässä suhteessa. Koronan vuoksi valtio ottaa jo järjettömiä määriä velkaa – ei kai sitä pidä ehdoin tahdoin ottaa nyt lisää? Sen pitäisi hankkia kopterit, palkata 100 ihmistä töihin, hoitaa kentät. Miksi valtio ottaisi juuri nyt kontolleen yhtäkään lisäriskiä – ja tässä tapauksessa samalla heittäisi maastamme ulos kokonaiset ilmailualan markkinat? Ministeri Kiurun kannattaisi keskittyä nyt muuhun kuin helikopterishoppailuun.

Jos ministeriö ei saa aikaiseksi sopivia sopimuksia, voin tulla kyllä auttamaan niiden tekemisessä. Mutta joka tapauksessa laskelmat pitää näyttää. Salatuin luvuin ja sammutetuin lyhdyin ollaan nyt tekemässä päätöstä, joka perustuu johonkin aivan muuhun kuin oikeaan tarpeeseen ja taloudelliseen järkevyyteen. Joku hyötyy jossain.

Toivottavasti tämä maan tapa ei tapa ketään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu