Mäkysen tie päättyy seinään

Aluksi haluan kiittää hallitusta. Pandemiasta on Suomessa selvitty erittäin hyvin pienistä kauneusvirheistä huolimatta. Yrityksiä on tuettu ja työpaikkoja on pyritty säilyttämään. Mutta se vielä kovempi paikka on edessä. Miten Suomi saadaan takaisin jaloilleen ja talous sekä kasvu vauhtiin? Onko Suomi enää Pohjoismaa, kysyivät eilen valtiovarainministeriön virkamiehet? Viimeistään nyt pitää herätä. Suomi pitää kiinni maineestaan hyvinvointivaltiona, vaikka julkista velkaa on tuplat verrattuna muihin pohjoismaihin. Häviämme myös kasvussa. Kierre vie alaspäin ja vauhti kiihtyy.

Kaikki ihmiset ovat pian vuoden olleet kovilla. Enemmän kuin jatkuvia uhkauksia uusista rajoituksista toivoisin, että heille voisi antaa enemmän toivoa paluusta normaaliin arkeen. Mutta kyllä vielä tarvitaan kestävyyttä ja kärsivällisyyttä. Koronan kanssa ei ole leikkiminen. Itsekin ilmeisesti altistuin eilen maanantaina ja nyt odottelen kotikaranteenissa testitulosta.

Koronarajoitukset ovat kohdistuneet osittain väärin ja se on pannut ihmisten käsityksen oikeudenmukaisuudesta koville. Eihän tällainen pandemia mikään yksinkertainen juttu ole, mutta johtaminen on silti ollut tempoilevaa. Toivottavasti tästä kaikesta osataan ottaa opiksi.

EU on epäonnistunut rokotteiden hankinnassa. Katsokaa mitä tapahtuu Britanniassa ja Israelissa. Johnson ja Netanjahu ovat hankkineet suoraan rokotteita. Israelin vauhdilla Suomi olisi jo rokotettu. Olisi siitä 30 miljardin euron koronavelasta varmaan riittänyt rokotteisiin. Voisiko niitä hankkia suoraan esimerkiksi Venäjältä?

Tuoreet työllisyysluvut ovat murheellisia. Nyt pitää tehdä päätöksiä koronasta huolimatta. Työpaikat syntyvät yrityksiin, niiden kyvystä kasvaa, investoida ja tarjota aitoja, terveitä työpaikkoja. Sitä varten tarvitaan paikallista sopimista ja investointien tukemista. Ylivoimaisesti tärkein työllisyystoimi on saada syntymään uusia yrityksiä ja niihin uusia työpaikkoja.

Meillä on enää vanhat muistot ja maine pohjoismaisena hyvinvointivaltiona. Kierre on negatiivinen ja vie vauhdilla alaspäin. Julkinen velka kasvaa, verot nousevat ja ihmisten ostovoima heikkenee. Näin ei voi jatkua. Kaikki meidän tukiverkkomme tukevat säilyttämistä eivätkä kannusta ihmisiä esimerkiksi muuttamaan parempien töiden perässä.

Tämä on neljäs lama, jonka olen käynyt läpi aikuisikäni aikana. Kaikista näistä on menty läpi töitä tekemällä ja panostamalla yritysten kasvuun ja investointeihin.

Nyt on vuosi eletty pelkästään velkarahan jakamisella ja siitä on kyllä päästy sopuun, mutta talouden tervehdyttämiselle ei ole tehty mitään, Eihän se niin voi olla, että koronan alle unohdetaan, että meillä oli todella isoja taloudellisia ongelmia jo ennen pandemiaa. Velka ei sinänsä ole ongelma, jos se käytetään järkevästi ja kasvulla maksetaan takaisin. Mutta jatkuvan syömävelan ottaminen ei pääty hyvin. Se päättyy seinään. On oikeasti pelottavaa kuunnella pääministeripuolueen puheita siitä kuinka sekä talousoppineet että valtiovarainministeriön virkamiehet ovat väärässä ja he oikeassa. Mäkysen tiellä Suomen käy huonosti.

Ainoa mikä tällä menolla on varmaa, on se, että jo toinen vuosikymmen taloudessa menee päätösten puutteessa hukkaan ja vähintään kahden seuraavankin hallituksen ohjelmat on valmiiksi kirjoitettu.

Hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikassa puhetta piisaa, mutta teot puuttuvat. Päämääriä on, mutta keinot puuttuvat.

Mihin ylimääräinen miljardi kunnille tarvittiin, pääministeri Marin? Tarvittiinko sitä kuntavaalien kampanjaan?

Korona on tuonut paljon epävarmuutta, mutta paljon enemmän epävarmuutta tuo se, ettei Suomi pysty uudistumaan.

Velkaa on käytetty myös semmoisiin uudistuksiin, joita olisi voinut tehdä myöhemmin. Hallituksen ohjelma olisi pitänyt laittaa uusiksi jo vuosi sitten. Kyllä tulevat kovat paineet hallitukselle huhtikuun budjettiriiheen, mikä sekin siirrettiin eteenpäin kuntavaalien alta. Vain julkista sektoria paisuttamalla ja veroja korottamalla tämä maa tukehtuu.

Sotesta ollaan rakentamassa uutta pommia. Vain hallintoa ja veroja tulee lisää. Ihmisistä ja palvelusta kukaan ei puhu mitään. Kuntien on pystyttävä paljon parempaan yhteistyöhön.

Velasta päästään vain kasvamalla tai säästämällä. Julkisen sektorin tehokkuutta pitää pystyä parantamaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu