Mikä on Suomen varasuunnitelma koronarokotteissa?

EU on epäonnistunut rokotehankinnoissa täydellisesti. Tilanne on hankala koko maailmassa eikä tässä hetkessä pidä etsiä syyllisiä, mutta opiksi pitäisi aina ottaa. Mikä on Suomen varasuunnitelma?

Onko suunnitelma nyt niin, että odotellaan joukon jatkona ja Marin, Kiuru ja Tuppurainen lähettelevät vuorotellen kirjeitä EU:lle?

EU tekee kelvottomia sopimuksia. Esimerkiksi AstraZenecan sopimuksessa on pykälä, ettei sopimusrikkomuksia viedä oikeuteen. Ei ole mikään ihme, että lääkeyhtiö jättää tässä kriisissä EU:n ja Suomen ostajajoukon hännille.

Miksei Suomi voisi ottaa enemmän vastuuta itse? EU-maa Unkari rokottaa jo kiinalaisella Sinopharmilla ja venäläisellä Sputnik V -rokotteella. Ainakin Sputnik pitäisi tutkia suomalaisten viranomaisten toimesta ja tilata sitä valmiiksi. EU-maa Tanska sai lähes miljoona ylimääräistä annosta, kun kaikki jäsenvaltiot eivät käyttäneet varaustaan. Missä Suomi luurasi tässä jaossa?

On kuitenkin hyvä ymmärtää, että kyse on maailmanlaajuisesta ongelmasta. Suojaa ei ole ennen kuin kaikki ovat suojassa.

Ja virus vaanii jo EU:n rajoilla. Ukraina ei ymmärrettävistä syistä suostu rokottamaan kansalaisiaan venäläisellä Sputnikilla eikä ole missään EU:n jonoissa. Ja tunnettu tosiasia on, että kotimaiset perunat mätänevät peltoon ilman ukrainalaisia kausityöläisiä ja rakennukset jäävät rakentamatta ilman baltteja ja ukrainalaisia.

Nyt hallitus on järein asein puuttumassa ravintoloiden toimintaan, ei tanssia eikä laulua ja ovet joko aikaisemmin tai kokonaan kiinni.

Lasten koulunkäynti ja harrastukset ovat myös erittäin kova paikka. Vuosi on nuorelle paljon pidempi aika kuin aikuiselle. Pelkään, että näistä rajoituksista seuraavat ongelmat näkyvät vasta myöhemmin.

Viestintä on täysin sekavaa. Vuosi sitten kansalle annettiin ymmärtää, että tarvittaessa saadaan 1000 tehohoitopaikkaa rakennettua, kun nyt 40 potilasta on kaatamassa koko järjestelmän. Selvää on, että yksikin ihminen teholla on aina liikaa.

Vuosi sitten keväällä maailma yllätettiin housut kintuissa. Mutta viime kesänä oli kyllä jo tietoa ja aikaa valmistautua toiseen virusaaltoon paremmin. Viruksen brittimuunnoksesta uutisoitiin ensimmäistä kertaa viisi kuukautta sitten. Hallitus sääti lakeja ja aluehallintovirastot ja kaupungit etsivät siinä seassa roolejaan sillä seurauksella, että nyt se brittimuunnos jyllää täällä. Eduskunnasta on turha hakea selityksiä. Hallituksella on selvä enemmistö.

Pitkä on juoksu. Kyllä vielä tarvitaan turnaus- ja törmäyskestävyyttä.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu