Miten tämän voi selittää, rouva pääministeri?

Heti aluksi on todettava, että Suomi kuuluu Euroopan unioniin. Laajentuminen itäiseen Eurooppaan sen sijaan tehtiin aikanaan hätiköiden ja vielä paljon suurempaa virhettä olemme tekemässä 750 miljardin euron elpymispaketin kanssa. Siihen pitää pystyä vielä vaikuttamaan.

Ajat olivat erilaisia vajaat 30 vuotta sitten, kun Neuvostoliitto oli romahtanut ja Suomi haki vakituisempaa asemaansa eurooppalaisena länsimaana. Unioniin liittymistä perusteltiin paljon taloudella, vaikka päättäjät pitivät turvallisuutta vähintään yhtä tärkeänä. Nykyisin talous painottuu selvästi enemmän, mutta eivät 1300 kilometrin maaraja itään tai Itämeri ole mihinkään kadonneet.
27 jäsenmaan EU on aika sekalainen porukka. Jännitteitä on niin pohjoisesta etelään kuin lännestä itään. Suomen vaikutusvalta on juuri sen kokoinen kuin Suomen vaikutusvalta on. Yritämme olla polleana Saksan apurina, vaikka oikeasti meidän pitäisi hakea vaikutusvaltaa yhdessä enemmän saman kokoluokan valtioiden kuten Ruotsin, Tanskan, Hollannin ja Belgian kanssa.

Ennusteiden mukaan Suomen talous kasvaa seuraavat vuodet hitaimmin EU:ssa. Aika hälyttävää. Siksi tuntuu kornilta, kuinka hallitus puhuu kolmen miljardin euron EU-elvytyspaketin hyödyntämisestä, kun se meille nettomaksajana oikeasti maksaa yli puolet enemmän.
Koko 750 miljardin elpymispaketti on todellinen monikärkiohjus. EU:sta tulee kertaheitolla velkaunioni, kun tähän asti periaatteena on ollut, että jokainen jäsenmaa vastaa omista veloistaan. Lisäksi sinänsä käsittämätön summa on todennäköisesti vasta alkua, kun katsotaan mitä koronaa aiheuttaa Italian, Espanjan ja Kreikan turismille. Ja pistää kysymään onko koko paketissa edes kyse pelkästään koronasta, vaan eurooppalaisten suurpankkien pelastamisesta Deutsche Bankista alkaen?

Hallitus ei tunnu oikein käsittävän, mihin se on sitoutunut. Käsitys miljardien eurojen vastuista heittelee hyvin huolestuttavalla tavalla. Puhutaan jostakin tarkkarajaisuudesta eikä osata ollenkaan selittää mitä se tarkoittaa. Jos yhteisvastuulliset lainat jäävät joltakin maksamatta, niistä vastataan yhteisvastuullisesti, vaikka mitä yritetään selittää.
EU:n elpymispaketissa Suomen vastuut ovat 13 miljardia euroa. Kyse on ensisijaisesta vastuusta. Tämän päälle Suomi takaa yhteisiä lainoja 2,8 miljardilla vuodessa. Kuinka kauan takaus on voimassa ja millaiseen loppusummaan se voi johtaa?

Ilmeisesti EU:ssa ollaan ajattelemasta niin, että kun riittävästi ollaan toisilleen velkaa, voidaan ne lopulta antaa anteeksi? Ennen sitä utopiaa vauhdilla velkaantuva Suomi on kuitenkin yhä syvemmällä suossa velkojien ja joskus kuitenkin nousevien korkojen armoilla.
Pääministeri on puhunut ainutkertaisesta ja poikkeuksellisesta ratkaisusta. Lehtitietojen perusteella esimerkiksi hänen puoluetoverinsa, Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz on tulkinnut sopimusta elpymisrahastosta täysin päinvastoin.

Scholzin mukaan elvytyspaketti on talouspolitiikassa pitkäaikaiskeino eikä pelkkä lyhytaikainen koronatoimi. Hänen mukaansa paketti on todellinen askel eteenpäin Saksalle ja Euroopalle eikä sitä enää voi perua.
Aika selvää tekstiä. Tätä kyllä on täysin mahdoton selittää suomalaisille toisin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu