Näin talous kasvuun

Vain kasvu pelastaa talouden. Kasvu ei tule toivomalla kuten nyt tehdään. Kasvu syntyy vain tekojen ja päätösten kautta. Tarvitsemme perusteellisen veroremontin. Säästöissä juustohöylä ei enää riitä. Tarvitsemme pitkäjänteisiä rakenneuudistuksia. Sote pitää saada kuntoon. Tuore budjetti kertoo vain sen tylyn totuuden, etteivät nykyiset toimet riitä. Ei ole tehty riittävästi. Tai tehdään. Tehdään Suomen ennätys velkaantumisessa.
Sote-menot kasvavat. Veronsa maksaneiden suomalaisten on saatava hoitoa ja hoivaa. Turvallisuus on ykkösasia. Puolustukseen ja poliisiin pitää panostaa. Työttömyysmenot kasvavat. Hallituksen yhdeksän miljardin euron tasapainotus jää täysin vajaaksi.
Velkaa otetaan yhteensä vähintään 47 miljardia euroa ja Suomen julkinen talous on vuosina 2026-27 samanlaisessa kriisissä kuin 1990-luvun alussa.
Suomen talous ei ole kasvanut 16 vuoteen ja tätä tunarointia ovat olleet tekemässä kaikki vanhat puolueet omalla vuorollaan. Eli turha on etsiä syyllisiä. Nyt pitää tehdä rohkeita päätöksiä ja pysyä niissä.

Katsokaa Ruotsia! Siellä veroja lasketaan yhteensä kolme miljardia euroa ja kannustetaan ihmisiä tekemään enemmän töitä ja tienaamaan paremmin. Ja myös kotitalousvähennystä siellä korotettiin. Ja Ruotsin talous sen kuin kasvaa!

Ja sitten niitä toimia, joita hallituksen olisi pitänyt tehdä;

-Jäädytetään menot nykyiselle tasolle
-Lasketaan yhteisövero 15 prosenttiin
-Yritystukia pudotetaan miljardilla eurolla
-Perustetaan skaalausrahasto investoinneille
-Koko Suomesta erityistalousalue

Jäädytetään menot nykyiselle tasolle.
Palkankorotusvaraa ja kustannusten nousua voidaan kompensoida, kun tuottavuus paranee. Samoin kaikki turha työ poistetaan normeja purkamalla. Jos organisaatio sanoo, että rahat eivät riitä, kysytään, että mitä töitä voi jättää tekemättä. Joka paikassa on ylimääräistä ja turhaa. Jos kysytään, että eikö edes tätä tai tätä indeksiä voida nostaa. Vastaus on, että tuottavuuden paranemisen kautta tähänkin tulee varaa. Tästä kaikesta pitää tehdä yhteiskuntasopimus, että kaikki rupeavat töihin kustannusten saamiseksi kuriin. Tämä varmasti onnistuu, jos halutaan!

Tehdään yrittäjyyteen ja kasvun eteen riittävästi rohkeita toimia niin, että päästään keskimäärin 2,5 prosentin kasvuun. Tarvitaan rohkeutta muuttaa rakenteita. Nykyinen näpertely ei muuta mitään. Nyt on tehtävä päättäväisiä muutoksia. Suomi tarvitsee kaikenlaisia investointeja. Teollisista investoinneista erityistä huomiota pitää laittaa energiamurroksen hyödyntämiseen, kaivosteollisuuteen ja puolustusteollisuuteen. Digitaalisissa palveluissa on suurin potentiaali tuottavuuden kasvuun. Yritysten verotusta pitää keventää ja luoda lisäksi tukimalleja, jotka kannustavat panostamaan ja sijoittamaan Suomeen. Suomen pitää olla kaikessa tukemisessa itsekkäämpi ja röyhkeämpi.

Suuret polkevat pienet jalkoihinsa. EU:n kautta vaikuttaminen kestää liian pitkään eikä Suomen ääni kuulu kuten nyt Saksan ja Ranskan esimerkki näyttää. Ne jakavat avokätisesti suoraa tukea hankkeisiin. Ja samaa tekee Yhdysvallat vielä avokätisemmin.
Suomen suunniteltu 400 miljoonan euron kokonaispanostus menee Ranskassa suoraan yhdelle yritykselle. Siinä on niin merkittävä ero, ettei tarvitse ihmetellä, mihin investoinnit menevät, kun markkinakin on lähempänä.

Yhteisöveroa pitää laskea viidellä prosentilla 15 prosenttiin.
Se on ainoa riittävän nopeasti vaikuttava poliittinen toimi saada investoinnit liikkeelle ja talous kasvuun.

Yhteisöveron alentaminen maksaa nykytasolla 2,2 miljardia euroa vuodessa. Se kuitenkin maksaa itseään takaisin pidemmällä tähtäimellä. VM on arvioinut itserahoitusasteeksi 50 prosenttia. Eduskunnan tietopalvelun ekonomistin mukaan ”yhteisöveron laskulla on huomattava itserahoitusaste ja pitkällä aikavälillä myös suurempi vaikutus bkt:n kasvuun”. Yhteisöveron alentamista pitää lyhyellä tähtäimellä rahoittaa yritystukia karsimalla ja kohdentamalla niitä paremmin. Yhteisöveron lasku alentaa investointien tuottovaatimusta ja parantaa pääoman tuottoa, mikä johtaa pääomakantojen kasvuun. Tämä taas nostaa myös palkkatasoa, tuotantoa, työn kysyntää ja tarjontaa sekä johtaa työpaikkojen lukumäärän kasvuun.

Yritystukia pitää vähentää miljardilla eurolla. Niitä voi ottaa pois, sillä yhteisöveron lasku kompensoi niitä yrityksille.

Investointeja varten Suomen valtion pitää perustaa skaalausrahasto. Valtio kerää neljä miljardia siirtämällä ratainvestoinnit myöhäisemmäksi. Turun ja muita junaratojen investointeja siirretään myöhäisemmäksi. Veikkaus Oy viedään pörssiin, josta myydään 49 %, josta saadaan noin 3-4 miljardia. Yhteensä kahdeksan miljardin potti, jolla tuetaan yritysten investointeja ja tämän avulla hankitaan lisää sijoittajia, niin että koko investointipotti nousee 20 miljardiin euroon.

Vain tällaisten mallien avulla Suomen on mahdollista antaa julkista tukea ja suoraa verotukea investointeja varten. Junaratoihin panostamme sitten, kun muut investoinnit ovat käynnissä ja talous kasvaa.

Itä-Suomesta pitää huolehtia erityisesti jo turvallisuuden takia, mutta talouskasvun puolesta koko Suomi pitää nimittää erityistalousalueeksi. Tällä alueella voi myöntää kohdistettuja ja määräaikaisia verovapauksia, kun yritys investoi. Työmarkkinoiden pitää olla toimivat ja luotettavat. Sähkön ja kuljetusten kustannusten pitää olla ennustettavia.
Yrityksille annetaan veroetuja, jos ne investoivat Suomeen. Voitosta ei tarvitse maksaa veroa 3-5 vuoteen riippuen investoinnin koosta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu