Näin talous kasvuun
Vain kasvu pelastaa talouden. Kasvu ei tule toivomalla kuten nyt tehdään. Kasvu syntyy vain tekojen ja päätösten kautta. Tarvitsemme perusteellisen veroremontin. Säästöissä juustohöylä ei enää riitä. Tarvitsemme pitkäjänteisiä rakenneuudistuksia. Sote pitää saada kuntoon. Tuore budjetti kertoo vain sen tylyn totuuden, etteivät nykyiset toimet riitä. Ei ole tehty riittävästi. Tai tehdään. Tehdään Suomen ennätys velkaantumisessa.
Sote-menot kasvavat. Veronsa maksaneiden suomalaisten on saatava hoitoa ja hoivaa. Turvallisuus on ykkösasia. Puolustukseen ja poliisiin pitää panostaa. Työttömyysmenot kasvavat. Hallituksen yhdeksän miljardin euron tasapainotus jää täysin vajaaksi.
Velkaa otetaan yhteensä vähintään 47 miljardia euroa ja Suomen julkinen talous on vuosina 2026-27 samanlaisessa kriisissä kuin 1990-luvun alussa.
Suomen talous ei ole kasvanut 16 vuoteen ja tätä tunarointia ovat olleet tekemässä kaikki vanhat puolueet omalla vuorollaan. Eli turha on etsiä syyllisiä. Nyt pitää tehdä rohkeita päätöksiä ja pysyä niissä.
Katsokaa Ruotsia! Siellä veroja lasketaan yhteensä kolme miljardia euroa ja kannustetaan ihmisiä tekemään enemmän töitä ja tienaamaan paremmin. Ja myös kotitalousvähennystä siellä korotettiin. Ja Ruotsin talous sen kuin kasvaa!
Ja sitten niitä toimia, joita hallituksen olisi pitänyt tehdä;
-Jäädytetään menot nykyiselle tasolle
-Lasketaan yhteisövero 15 prosenttiin
-Yritystukia pudotetaan miljardilla eurolla
-Perustetaan skaalausrahasto investoinneille
-Koko Suomesta erityistalousalue
Jäädytetään menot nykyiselle tasolle.
Palkankorotusvaraa ja kustannusten nousua voidaan kompensoida, kun tuottavuus paranee. Samoin kaikki turha työ poistetaan normeja purkamalla. Jos organisaatio sanoo, että rahat eivät riitä, kysytään, että mitä töitä voi jättää tekemättä. Joka paikassa on ylimääräistä ja turhaa. Jos kysytään, että eikö edes tätä tai tätä indeksiä voida nostaa. Vastaus on, että tuottavuuden paranemisen kautta tähänkin tulee varaa. Tästä kaikesta pitää tehdä yhteiskuntasopimus, että kaikki rupeavat töihin kustannusten saamiseksi kuriin. Tämä varmasti onnistuu, jos halutaan!
Tehdään yrittäjyyteen ja kasvun eteen riittävästi rohkeita toimia niin, että päästään keskimäärin 2,5 prosentin kasvuun. Tarvitaan rohkeutta muuttaa rakenteita. Nykyinen näpertely ei muuta mitään. Nyt on tehtävä päättäväisiä muutoksia. Suomi tarvitsee kaikenlaisia investointeja. Teollisista investoinneista erityistä huomiota pitää laittaa energiamurroksen hyödyntämiseen, kaivosteollisuuteen ja puolustusteollisuuteen. Digitaalisissa palveluissa on suurin potentiaali tuottavuuden kasvuun. Yritysten verotusta pitää keventää ja luoda lisäksi tukimalleja, jotka kannustavat panostamaan ja sijoittamaan Suomeen. Suomen pitää olla kaikessa tukemisessa itsekkäämpi ja röyhkeämpi.
Suuret polkevat pienet jalkoihinsa. EU:n kautta vaikuttaminen kestää liian pitkään eikä Suomen ääni kuulu kuten nyt Saksan ja Ranskan esimerkki näyttää. Ne jakavat avokätisesti suoraa tukea hankkeisiin. Ja samaa tekee Yhdysvallat vielä avokätisemmin.
Suomen suunniteltu 400 miljoonan euron kokonaispanostus menee Ranskassa suoraan yhdelle yritykselle. Siinä on niin merkittävä ero, ettei tarvitse ihmetellä, mihin investoinnit menevät, kun markkinakin on lähempänä.
Yhteisöveroa pitää laskea viidellä prosentilla 15 prosenttiin.
Se on ainoa riittävän nopeasti vaikuttava poliittinen toimi saada investoinnit liikkeelle ja talous kasvuun.
Yhteisöveron alentaminen maksaa nykytasolla 2,2 miljardia euroa vuodessa. Se kuitenkin maksaa itseään takaisin pidemmällä tähtäimellä. VM on arvioinut itserahoitusasteeksi 50 prosenttia. Eduskunnan tietopalvelun ekonomistin mukaan ”yhteisöveron laskulla on huomattava itserahoitusaste ja pitkällä aikavälillä myös suurempi vaikutus bkt:n kasvuun”. Yhteisöveron alentamista pitää lyhyellä tähtäimellä rahoittaa yritystukia karsimalla ja kohdentamalla niitä paremmin. Yhteisöveron lasku alentaa investointien tuottovaatimusta ja parantaa pääoman tuottoa, mikä johtaa pääomakantojen kasvuun. Tämä taas nostaa myös palkkatasoa, tuotantoa, työn kysyntää ja tarjontaa sekä johtaa työpaikkojen lukumäärän kasvuun.
Yritystukia pitää vähentää miljardilla eurolla. Niitä voi ottaa pois, sillä yhteisöveron lasku kompensoi niitä yrityksille.
Investointeja varten Suomen valtion pitää perustaa skaalausrahasto. Valtio kerää neljä miljardia siirtämällä ratainvestoinnit myöhäisemmäksi. Turun ja muita junaratojen investointeja siirretään myöhäisemmäksi. Veikkaus Oy viedään pörssiin, josta myydään 49 %, josta saadaan noin 3-4 miljardia. Yhteensä kahdeksan miljardin potti, jolla tuetaan yritysten investointeja ja tämän avulla hankitaan lisää sijoittajia, niin että koko investointipotti nousee 20 miljardiin euroon.
Vain tällaisten mallien avulla Suomen on mahdollista antaa julkista tukea ja suoraa verotukea investointeja varten. Junaratoihin panostamme sitten, kun muut investoinnit ovat käynnissä ja talous kasvaa.
Itä-Suomesta pitää huolehtia erityisesti jo turvallisuuden takia, mutta talouskasvun puolesta koko Suomi pitää nimittää erityistalousalueeksi. Tällä alueella voi myöntää kohdistettuja ja määräaikaisia verovapauksia, kun yritys investoi. Työmarkkinoiden pitää olla toimivat ja luotettavat. Sähkön ja kuljetusten kustannusten pitää olla ennustettavia.
Yrityksille annetaan veroetuja, jos ne investoivat Suomeen. Voitosta ei tarvitse maksaa veroa 3-5 vuoteen riippuen investoinnin koosta.
Tarina kuten puheessasi, lähentelevät utopioita, hyviä ideoita, mutta toteuttajat ovat sossun asiakkaita, 90 luvun lamassa keksittiin ” yhtiöveron hyvitys ”, lähti nousu käyntiin, minulla oli silloin 3 yritystä ja myöhemmin 5 💯
Ilmoita asiaton viesti
Turun ja muiden ratojen investoinnit kannattaa paremminkin jättää tekemättä ja panostaa olemassa olevan infran ylläpitoon.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/suur-suomen-ja-ison-britannian-ratahankkeista/
Turun tunnin junaa kannattaa myös vastustaa aktiivisesti, kun kerran mahdollisuus on.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/13973
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/ppp-pysaytetaan-petterin-pikajuna-osa-2/
X
Ilmoita asiaton viesti
Paljon hyviä ajatuksia, mutta Veikkauksen arvostustaso näyttää aika epärealistiselta.
On totta, että nykyisellään Veikkaus tekee miljardin liikevaihdolla puoli miljardia tulosta. Tämä saattaisi hyvinkin oikeuttaa 6-8 miljardin arvostustason.
Mutta täytyy muistaa, että Veikkauksen tulos perustuu täysin monopoliasemaan, jota olisi aika mahdoton perustella pörssiyhtiölle. Esimerkiksi ruotsalaisen Kindred Groupin liikevaihto ylittää Veikkauksen liikevaihdon, mutta on arvostettu vain noin 2 mrd. arvoiseksi. Yhtiön voitto kun on noin 15% liikevaihdosta, mikä voi olla realistista kilpailuolosuhteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, minunkin mielestäni hyviä ajatuksia. Itsellänikin on yrittäjätausta. Yhtä vaadetta olen ihmetellyt jo pitkään. Olen pitänyt 20% yhteisöveroa alhaisena. Miksi se pitäisi laskea 15:een?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se hyvää keskitasoa. Yhteisövero on yksi tärkeimmistä kv. verokilpailun elementeistä. Irlanti on saanut taloutensa kovaan nousuun 12,5% yhteisöverolla. Irlannilla tosin on puolellaan myös kieli. Amerikkalaisen yrityksen on aika helppo sijoittaa Euroopan toimintonsa maahan, jossa puhutaan englantia ja verotus on kilpailukykyinen.
15% taso ei välttämättä vielä tekisi kesää, mutta voisi olla harkinnan arvoinen. Varsinkin jos sitä kompensoitaisiin yritystukien leikkauksella. Mikä sekin näyttää olevan aika haastava harjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Onko kukaan huolissaan kuluttajasta?
Miten kysyntää saadaan Suomessa kasvuun, jos isompi osa tuloista menee korkoihin? Miten kuluttajalle jää rahaa pakollisten ostosten jälkeen, kun Suomessa muutamat isot yritykset hallitsevat tiettyjä markkinoita ja voivat rahastaa lähes tilanteessa kuin tilanteessa, kuten ovat tehneetkin? Noiden korotukset ovat poissa muusta kulutuksesta. Vastaus voi olla, että myydään ulkomaille, mutta miten? Maamme on melko syrjässä ja työvoimakulut eivät ole pienimmästä päästä nekään. Eikä siellä muuallakaan taida talous olla hyvässä hapessa. Perusjuttuja ei kannata viedä, joten panoksia pitää saada uusiin teknisiin innovaatioihin. Kun niissä onnistutaan, niin saamme rahaa sisään maahamme, jolla voimme maksaa velkojamme ja lisätä omaa kulutustamme. Tuotannolle pitää olla kysyntää ja ostajia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomessa ole järkevää lisätä yritysvolyymiä, niin että joka toinen yhtiöittää itsensä, niinkuin esim.lääkärit.
Yritysten kvalideetti sen sijaan on tärkeää. Yritysten pitäisi investoida, eikä maksaa liikaa osinkoja.
Suurin osa suomalaisista on ja pysyy palkantekijöinä tai eläkeläisinä.
Ja ilmeisesti niitä ”huippuosaajia” tarvittaisiin ulkomailta, koska Suomen koulutusjärjestelmä niitä ei tuota…
Rahan pitäisi liikua enemmin, ja tähän alv:n nosto vaikuttaa vahingollisesti.
Myös tavallisia kuluttajia tarvitaan!
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuossa pari kohtaa, joista voisi olla hyötyä. Lopetetaan vähitellen elinkelvoton yritystuki ja ohjataan se investointeihin, jotka monipuolistavat tuotantorakennetta ja auttavat pieniä kasvamaan maailmanmarkkinoille.
Suurin ongelma taloudessa lienee kuitenkin osaaminen. Sitä pitäisi kehittää, mutta sen pitäisi tapahtua konkreettisesti. Ei rahaa kaatamalla tarkoituksettomaan koulutukseen tai tarkoituksettomaan tutkimukseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Katsokaa Ruotsia!” Älkää katsoko!
Oleellinen ero Suomen ja Ruotsin välillä on valuutta ja vaihtotase.
Ruotsilla on oma valuutta, ainakin osittain kelluva sellainen.
Eli maan vaihtotase pysyy tasapainossa. Suomella on, kuten ”ennen vanhaan”, kiinteä valuutta kiinteällä kurssilla. Vaihtotase pitää muilla keinoilla saada tasapainoon, ei ”devalvaatio” – taikasanalla.
Verojen alentaminen olisi periaatteessa hyvä idea, mutta samalla pitäisi alentaa tulotasoa, jotta vaihtotase ei ryöstäytyisi täysin käsistä. Pitää alentaa verotusta siten, että viivan alle jää sama määrä, eli netto -ansiot pysyisivät samoina. Ikävä tosiasia on velan absoluuttisuus, vaikka talous muuten onkin suhteellinen. Velat jäävät ottajilleen käsiin, jos tulotasoa alennetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kasvu ei pelasta taloutta, koska kasvua ei tule. tuo erityistalousalue voisi onnistua, ero EU:sta voisi toimia, koska muuten eurosta ei pääse eroon, eikä devalvaatio onnistu ennen sitä.
Ilmoita asiaton viesti
MITEN SUOMI KASVUUN?
Suomen nykyinen sosialistinen tasapäistämis-ideologia on tullut tiensä päähän.
Se on johtanut siihen, että koulusektorimme on romahtanut täysin, mikä näkyy selvästi 15-vuotiaitten OECD:n PISA-tukimuksesta: Esimerkiksi matematiikassa Suomi on muutamassa vuodessa pudonnut sijalta 6 sijalle 16!
Tuttavani Tiina on opettanut pitkään ammattikorkeakoulussa tuleville sairaanhoitajille lääkelaskentaa. Hänen mukaansa täysromahdus näkyy nyt selvänä siinä, että oppilaat eivät tiedä mikä ero on luvuissa 0,5 ja 5,0!
Koulusta valmistvat oppilaat eivät osaa laskea, kirjoittaa, eivätkä lue kirjoja, vaan tuntitolkulla ovat yksinään räpläämässä ”pönttö pimeänä” puhelintaan!
Eikä Suomen kouluissa oppilaille opeteta edes talouden alkeita!
Sama tasapäistämien näkyy myös siinä, ettei Suomi saanut yhtään mitalia Pariisin olympialaisissa!
Nyt on meneillään armoton ja brutaali globaali markkinoitten uusjako, sekä raju juoksukilpailu uusien läpimurto-tekniikoitten kehittämisessä. Tähän taisteluun kansainväliset Mega-yhtiöt satsataan riskipääomia miljarditolkulla ja palkkaavat projekteihinsa maailman parhaat huippuosaajat.
Kysymys: Onko rutiköyhällä, pienellä, syrjäisellä, kybersotaa käyvällä ja toivottamasti ideologiseen pysähtymeisyyteen jumittuneella Suomella tässä rytäkässä mitään toivoa selviytyä voittajana?
Pitää muistaa sekin, että globaalitaloudessa käydään jatkuvia Olympialaisia joka päivä 24/7 ja jaossa on joka lajissa vain yksi mitali. Se on KULTAMITALI SILLE JOKA TUO KAUPAN KOTIIN!
Suomen hyvinvointi ja turvallisuus ovat TÄYSIN riippuvaisia siitä, että saamme noita vientikauppojen kultamitaleita aivan solkenaan!!!
Seppo Korppoo, 50 vuotta palvelua 24/7 teknologiaviennin armottomilla globaalimarkkinoilla. Nykyisin harrastan ympäristöystävällistä mikrobiologiaa ja generatiivista AI-teknologiaa
Ilmoita asiaton viesti