Neljännet koronarokotukset käyntiin nyt!

Suomessa kuolee 70-100 ihmistä viikossa koronaan ja samaan aikaan rokotteet vanhenevat varastoon. Jokainen kuolema on turha, jos se olisi pystytty rokotuksella välttämään. Suomi on kuolleisuudessa Euroopan tilastojen kärkipäässä ja siitä puhutaan nyt aivan liian vähän. Iso osa kuolleista on alle 80-vuotiaita, joille ei ole annettu neljättä rokotusta.

Halliituksen pitää välittömästi päättää, että kaikille yli 60-vuotiaille annetaan mahdollisuus rokotukseen kuten Tanskassa ja Ruotsissa ja monissa muissa. Niissä kuolleisuus on selvästi pienempää kuin meillä. Jos hallituksella on tässä olemassa joku suunnitelma, niin nyt voisi olla aika kertoa millainen se on. Eri puolella Suomea on yli kolme miljoonaa rokoteannosta varastossa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Nato-jäsenyys ovat vieneet huomion, mutta korona ei ole valitettavasti kadonnut mihinkään. Vastuuministeri Aki Linden on julkisuudessa kovasti huolissaan tilanteesta, mutta ei saa mitään aikaiseksi.

On käsittämätöntä, että jos on halukas ottamaan neljännen rokotteen, sitä ei vain yksinkertaisesti anneta. Mitä me oikeasti odotamme? Mihin niitä rokotteita oikein säästetään, kun osa niistä vanhenee käsiin ja joudutaan heittämään roskiin?

Kolmannen rokotuksen teho alkaa hiipua. Virus muuntuu ja tarttuu yhä herkemmin, mutta rokotus antaa suojaa taudin vakavammalle muodolle. Ja jos yli 60-vuotias haluaa vapaaehtoisesti neljännen rokotuksen, miksei hän sitä voi saada? Tässä THL:n asiantuntijoiden perustelut eivät vakuuta. THL ilmeisesti odottaa syksyä ja pahenevaa tilannetta, mutta kun se on päällä, olemme rokotusten kanssa myöhässä. Eli mitä odotamme, kun on rokotteita, rokotuspisteitä ja niissä ammattilaiset töissä?

Ja päätöksillä on kiire. Nyt ei voi odotella kesälomien loppumista. Tavoitteena on erityisesti estää vakavaa sairastumista ja ennenaikaisia kuolemia. Yli 60-vuotiaiden kolmannen rokotuksen teho alkaa hiipua ja rokotteita on varastoissa eli mitä oikein odotamme?

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu