Nyt herätys, ministeri Saarikko!

Keskustan lupaukset hukkuvat vihrevasemmistohallituksen ideologiaan.

Keskusta ja valtiovarainministeri Annika Saarikko yrittivät pitkään esittää, että aidosti olisivat huolissaan julkisesta taloudesta.

Kun lukee Saarikon tuoreen haastattelun Ilta-Sanomista, tulee viimeistään selväksi, että kyse on ollut pelkästä näytelmästä. Nyt on enää vajaa vuosi eduskuntavaaleihin ja sokka on irti.

Suomen julkinen talous on kroonisesti 10 miljardia euroa alijäämäinen eikä kukaan tee sille mitään. Koronaan piti reagoida, se on selvä. Nyt piti reagoida puolustuksen ja rajan menoihin, se on selvä myös. Mutta kun niihin menoihin on uinut huomaamatta paljon muuta ja pysyvästi.

Otetaan pari esimerkkiä. Asumistukea maksettiin kymmenen vuotta sitten 800 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt sitä maksetaan kaksi miljardia euroa enemmän vuodessa eikä kukaan tee mitään. Hallituspuolueet eivät halua säikyttää äänestäjiään ennen vaaleja.

Nyt vihreät ja keskusta ovat löytäneet toisensa ja esittävät tukea energiarahan muodossa alle 1700 euroa tienaaville maaseudun asukkaille. Monet muutkin kaipaavat tukea, kun kaikki hinnat nousevat. Ruuan, sähkön, energian ja polttoaineiden hinnat nousevat. Asuntolainojen korot nousevat.

Mitä ministeri Saarikko sanoo sille 2000 euroa bruttona kuukaudessa tienaavalle, joka oikeasti joutuu miettimään onko hänellä varaa ajaa 100 kilometrin päähän töihin? Hallitus on korottamassa työmatkavähennystä, mutta ei verottaja automaattisesti hyväksy oman auton käyttöä työmatkoilla. Ja jos äsken mainittu energiaraha tulee käyttöön, niin mikä on se hallitus ja kuka sen valtiovarainministeri, joka sen poistaa?

Niinpä, ei mikään eikä kukaan, ja niin tuli taas 250 miljoonaa euroa lisää pysyviä menoja julkiseen talouteen.

Paljon tehokkaampaa olisi määräaikaisesti alentaa polttoaineiden ja sähkön verotusta. Se tulisi voimaan heti, koskisi kaikkia, kohdentuisi paremmin ja palattaisiin entiselle tasolle, kun tilanne normalisoituu.

Työelämästä Saarikon huoli on, etteivät ihmiset jaksa tai nuoret uupuvat ja ahdistuvat töissä. Huoli on toki aito, mutta hän vertaa sitä siihen, että on keskitytty vain ansiosidonnaisen työttömyysturvan malliin tai paikalliseen sopimiseen. Hyvä ministeri, molemmat ovat aivan yhtä tärkeitä. Ja vielä, ansiosidonnaiselle tai paikalliselle sopimiselle tämä hallitus ei ole tehnyt yhtään mitään, vaikka olisi pitänyt.

Suomi on jäänyt kasvussa ja julkisen talouden tasapainossa kokonaan jälkeen muista Pohjoismaista. Näin ei voi jatkua.

Hallitus puhuu mieluusti työllisyysprosentista. Prosentti on noussut, mutta työtunnit ovat vähentyneet eli vain osa-aikainen työ on lisääntynyt. Meillä on vielä aivan liikaa ihmisiä työttöminä.

Työllisyysprosentin pitäisi olla 80. Jokainen työkykyinen pitäisi saada töihin ja työnteon pitäisi aina olla kannattavaa. Yksi prosentti lisää työllisyyttä on miljardi euroa lisää julkiseen talouteen. Tähän pitäisi panna kaikki voimat.

Valtio, tulevat hyvinvointialueet ja kunnat ovat kaikki kroonisessa rahapulassa. Otamme joka vuosi 10 miljardia euroa syömävelkaa. Tätä velkarallia emme voi enää jatkaa.

Suomi selviää vain yrittämällä, investoimalla, kasvamalla ja töitä tekemällä. Julkisissa menoissa on myös pystyttävä tekemään valintoja eikä vain kaikkea kaikille kuten tämä hallitus nyt.

Tähän pitäisi saada samanlainen tekemisen henki ja yhtenäisyys kuin Nato-jäsenyyden hakemiseen.

Ilta-Sanomien jutussa Saarikko kertoo jakavansa tarroja ministerikollegoilleen hyvistä suorituksista.

Mahdanko minä saada tarraa tästä kirjoituksesta?

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu