Nyt herätys, pääministeri!
Nyt on kyse 15 miljardista eurosta!
Fortumin seikkailulle Saksan kaasumarkkinoilla on tulossa kallis hintalappu. Fortumista on yritetty olla yhteydessä pääministeriin, mutta hän on kuulemma kesälomalla, vaikka hänet on nähty ainakin eduskunnassa.
Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen, demari hänkin, sanoo, että kyse on vain Fortumin asiasta ja sysää vastuuta yhtiön edellisen johdon harteille. Tuppurainen sanoo, ettei valtio ole osapuoli, mutta kyllä se nyt vain on.
Nyt ei ole aikaa etsiä syyllisiä eikä kiertää vastuuta, vaan pääministerin on välittömästi otettava yhteys Saksan liittokansleriin Olaf Scholziin ja avattava korkeimman tason neuvottelut maiden välillä. Näin toimi myös pääministeri Juha Sipilä, kun vääntö oli kovimmillaan TVO:n Olkiluoto kolmosen ja ranskalaisen Arevan välillä.
Nyt vastuun pallottelu poliittisen johdon ja Fortumin välillä uhkaa tulla Suomelle ja suomalaisille veronmaksajille erittäin kalliiksi. Ja nyt on kiire!
Suomen valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia ja Fortum 78 prosenttia Uniperista. Fortum maksoi omistuksestaan seitsemän miljardia euroa ja on nyt lainannut Uniperille neljä miljardia suoraan ja on takaamassa toista neljää miljardia euroa. Eli koko potissa on 15 miljardia euroa.
Uniper on suurissa vaikeuksissa, kun venäläinen Gazprom on pudottanut kaasutoimitukset alle puoleen normaalista. Toimitukset voivat loppua kokonaan.
Uniper joutuu ostamaan puuttuvan kaasun markkinoilta paljon kovempaan hintaan ja tekee tappiota 20-30 miljoonaa euroa päivässä. Tällä vauhdilla Uniper tekee tänä vuonna 10 miljardin euron tappion.
Saksan teollisuus ja saksalaisten asuntojen lämmitys ovat täysin riippuvaisia kaasusta. Teollisuudella ei ole nopeaa vaihtoehtoa eikä asuntokohtaista lämmitystä korvata helposti. Talvi tulee äkkiä.
Saksan demarihallitus ei halua panna kaasun hintoja kuluttajien ja teollisuuden maksettavaksi. Kun saksalaisten ostovoima murenee ja bruttokansantuote tippuu, haihtuu myös hallituksen suosio ja sitä Scholz ei halua.
Ja silloin laskun maksavat Suomi ja suomalaiset veronmaksajat. Eli nyt, pääministeri Marin, yhteys Scholziin, neuvottelut käyntiin ja etujamme puolustamaan!
Montako miljardia Sipilän neuvottelut meille taas pelastivatkaan… No, tiedän, että siitä on vähän aikaista puhua, kun emme edes tiedä, toimiiko Olkiluoto 3 vielä ensi talvenakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on kyse valtionyhtiö Fortumin pääosin omistaman Uniperin taloudellisesta katastrofista, ja toimittaja Vuorela muistelee Sipilän neuvotteluja. Onko demariaatteesi niin vahva ettet halua ottaa kantaa Harkimon pääministeri Marinille esittämään pyyntöön käynnistää pikaiset neuvottelut Saksa liittokanslerin kanssa Uniperin miljarditappioiden maksamisesta.
Oli naurettavaa kuulla ministeri Tuppuraisen esittämiä vastuusyytöksiä Fortumin johtajille, jotka olivat Uniperin kaupan aikanaan toteuttaneet. Tuskin he sitä olivat tehneet ilman Fortumin enemmistöomistajan suostumusta.
Ilmoita asiaton viesti
Et ehkä lukenut avausta: Harkimo niitä Sipilän neuvotteluja muisteli ja niihin vetosi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä luin. ” Näin toimi myös pääministeri Juha Sipilä, kun vääntö oli kovimmillaan Tvo:n Olkiluoto kolmosen ja ranskalaisen Arevan välillä”. Harkimo nimenomaan käytti tätä esimerkkinä vedotessaan pääministeri Mariniin pikaisen neuvottelujen aloittamisesta Saksan liittokanslerin kanssa. Lukiessa kannattaa olla tarkkana ja se koskee meitä kaikkia kommentteja kirjoittavia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, luepa nyt sitten oikein hitaasti oma kommenttini. Kun taidat olla partiosta se kirjoittava jäsen, otetaan nyt rautalankaa: Sipilän ”neuvotteluilla” oli hevonpaskan merkitys. Fortumkin osaa kyllä neuvotella itse.
Ilmoita asiaton viesti
No Marin ei edes alennu neuvottelemaan joutavista.
Miten häntä haluaisit halventaa?
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela, ota rauhallisesti. Kommenttisi osoittaa, että hermo on kireällä. Ymmärrän ”partion kirjoittavana jäsenenä” tietenkin, että kun huomaa jäävänsä ”tappiolle” ei pysty hallitsemaan itseään. Kyllä se hyvin nukutun yön jälkeen helpottaa.
Minun lopetan tämän mielenkiintoisen kommenttien vaihdon ja toivon toimittajan tekevän samoin. Annetaan tilaa kirjoituksen sisältöön liittyville kommenteille.
Ilmoita asiaton viesti
No pelasti ainakin sen,että on olemassa mahdollisuus Olkiluoto kolmosen toimintaan. Sipilän aikana ei ollut tolkutonta tarvetta ajaa toimivaa energiatuotantoa alas. Toisin kuin nykyisen pääministerin.
Tämän vastaamiseen ei tarvii Vuorelan omia partioitaan ilmaista…
Ilmoita asiaton viesti
Demari-Vuorela taas nolaamassa itseään; yhyy, ei pääministerin tarvitse reagoida millään tavalla, kun Sipiläkään ei onnistunut.
Todella mahtavaa ja loogista ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Vuorela Marin kehiin. Tuskin monikaan kritisoi Marinin ketineitä Prideen,muta nyt on kyse jostakin ihan muusta.
Se ei hoidu demareiltakaan ainoastaan hallituskumppanin Sipilää moittimalla
Ilmoita asiaton viesti
Katso Lindgrenin kommentti alempana. Asia ei kuulu pääministerille millään tavalla. Tuppurainen tekee, minkä voi.
Ilmoita asiaton viesti
Näit kuitenkin aiheelliseksi häväistä Sipilän?
Ilmoita asiaton viesti
Katso Lindgrenin kommentti alempana. Areva-asia oli erilainen. Pääministerin puuttumiselle oli jonkinlainen peruste, mutta onko sillä saatu jotakin aikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tunsitko kuitenkin niin,että syytöksesi Sipilää kohtaan oli aiheellinen? Sinullahan tässä on vastuu selittää kommenttisi asiallisuus. Näin minä sen näkisin.
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän se todellinen veijari taidat olla. Olisiko tuossa vaiheessa pitänyt heitää hanskat tiskiin?
Ilmoita asiaton viesti
Harkimo oli vuosikausien ajan Rotenbergien muusa ja sai näiltä kymmeniä miljoonia euroja avustusta hoitaessaan Venäjän asiaa Lännessä.
Onko Harkimo jo ottanut yhteyttä Rotenbergeihin ja pyytänyt näitä avaamaan kaasuhanat Suomeen?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Hjalliksen ei liene syytä kovin paljon mellastaa näissä asioissa. Mies, joka on vuosikymmenet pelannut ”rulettia” venäläisellä rahalla.
Silloin kun Harkimon aateveljien kanssa samoilla pelipöydillä pyörineet Lilius, Kuula ja Lundmark näitä Venäjä-diilejä rakensivat, oli komento se, että älkää sekaantuko valtiovallan puolelta näihin yhtiön asioihin.
Nyt kun housut ovat sotkeutuneet, sama veljeskunta itkee valtiota avuksi. (Huom! Valtion omistusta 51 %, loput eri tavoin veljeskunnalla!) Ketähän Hjallis ja kumppanit ovat pelastamassa?
Näin se tämä peli näyttää pyörivän vuosi vuoden jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Hjallis ei saisi tuoda esille asiaa, joka tulee todella kalliiksi meille veronmaksajille?
Tuolla logiikalla (toiminut venäläisten kanssa liiketoiminnassa) ja laajemmin – jos olet osallistunut mihinkään toimintaan esimerkiksi Suomi-Venäjä-seurassa – et saa käydä mitään dialogia heihin liittyvissä asioissa?? Tämä voidaan sitten mutatis mutandis laajentaa ihan mihin tahansa elämän alueelle ja maahan?
Älykästä – not.
Ilmoita asiaton viesti
Harkimo ansaitsi myös miljoonaansa tekemällä kauppaa Kremlin miehien kanssa. Eipä Hartwall Areenan kaupat enää ole hänellä mielessä. Erittäin epäisänmaallista, mistä rahat näihin lopulta tuli…
Ilmoita asiaton viesti
Marin tekee viisaasti kun pysyy lomalla. Luotan siihen, että Fortumin johto osaa hoitaa bisnekset paremmin kuin pääministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ehkä bisnekset, mutta Marin voisi nyt näyttää kassaneidin kykynsä ja toimia innokkaana laskijana ja yrittää kammeta miljardeja Suomeen päin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tule tapahtumaan, koska Marin pitää kyntensä erossa kaikesta sellaisesta joka voi olla hänelle itselleen haitallista. Ts. fiksumpi pysyä esiripun takana, niin ei joudu parrasvaloihin.
Jokuhan voisi vaikka kysyä jotain hankalaa.
Ilmoita asiaton viesti
Peli on jo pelattu ja kortit ovat pöydällä. Saksa ottaa itselleen niin paljon kuin mahdollista on. Fortum eli Suomi seuraa katseella.
Tuppurainen puhuu sujuvaa saksaa, sillä hän on pääaineenaan lukenut germaanista filologiaa.
Mutta Suomea ei auta Marinin käynnit eivätkä Tuppuraisen puhelut. Saksalaisten psta asiaa hoitaa joukko huippujuristeja. Tämä joukko kirjoittaa poliitikoilleen sen, mikä on Saksan psta järkevää. Se on vain ja ainoastaan ottaa asiasta niin paljon irti, kuin sopimus sallii.
Niille, joille asia on uusi:
Uniper ostaa Venäjältä kallista kaasua ja joutuu myymän sen edullisesti saksalaisille asiakkailleen. Uniperiä sitoo sopimus, josta on pidettävä kiinni. Eivät olleet sitoneet osto- ja myyntihintoja toisiinsa. Esimerkki suomalaisesta huippuosaamisesta. Tappiota tulee hirvittävästi joka päivä Kymmeniä miljoonia €uroja.
Ilmoita asiaton viesti
Huvittavaa, että jo klo 15.36 päivätyssä uutisessa kerrotaan:
”Uniperin mukaan Fortumin Saksan viranomaisille antama ehdotus sisältää Uniperin uudelleenorganisoinnin niin, että Saksan energiajärjestelmälle keskeiset liiketoiminnot irrotetaan muista toiminnoista valtion omistukseen.”
Ilmoita asiaton viesti
Tässä uusin versio:
https://www.hs.fi/talous/art-2000008934405.html
Ilmoita asiaton viesti
”Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen, demari hänkin, sanoo, että kyse on vain Fortumin asiasta ja sysää vastuuta yhtiön edellisen johdon harteille. Tuppurainen sanoo, ettei valtio ole osapuoli, mutta kyllä se nyt vain on.”
Näin Tuppurainen tänään Hesarissa:
”Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen kertoo keskustelleensa Fortumin tilanteesta Saksan poliittisen johdon kanssa useita kertoja”
https://www.hs.fi/talous/art-2000008934856.html
Ilmoita asiaton viesti
Ministeri Tuppurainen (sd.) antaa ymmärtää osaavansa puhua saksaa.
Olen varma, että tällä ministerin itsensä mainostamalla kielitaidolla ei ole mitään merkitystä hänen tapauksessaan Saksan edustajien kanssa käytävissä neuvotteluissa lopputuloksen suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sillä varmaan mitään muuta merkitystä olekaan kuin että joltain virkamieheltä säästyy tulkkaamisen vaiva.
Vnk:n sivuilla Tuppurainen mainostaa kielitaitoaan seuraavasti: ”suomi, englanti, saksa, ruotsi, venäjä (perustaso)”
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitten ole muistettu sujauttaa Force Majeure-ehtoa toimitussopimuksiin?
Kyllähän se on niin että jos päätoimittaja on sodassa, niin se on Force Majeure-tilanne.
Saksan valtio toimittaa aseita viholliselle, ukrainalaisille. Kyseessä ei ole enää rauhanaikainen toimitustilanne. Venäjä suhtautuu vihamielisesti NATOon johon Saksa kuuluu. Toimittaa miljoonittain pakolaisia Eurooppaan.
Ei muuta kuin uutta hintaa kehiin. Ei kukaan voi olla niin tyhmä että solmii pitkäaikaisia sopimuksia ilman Force Majeure-ehtoa.
Ilmoita asiaton viesti
”Uniperin kaasuntoimitussopimuksissa niin kuin yleensäkin sopimuksissa on juuri tällaista tilannetta varten pykälä, joka irrottaisi sen normaaleista sopimusvelvoitteista.
Pykälä astuu kuitenkin käytännössä voimaan vain, jos Saksan hallitus päättäisi lopettaa kaasun tuonnin Venäjältä, tai jos Gazprom lopettaa kaasuviennin Saksaan kokonaan.”
https://www.hs.fi/talous/art-2000008933583.html
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia tiedosta. Sellainen on-off-pykälä. Tulee mieleen että tämän suuruusluokan sopimuksessa tapaa olla ammattimiehiä niitä laatimassa. Olisiko kannattanut laittaa hieman harmaita sävyjä joukkoon?
Ilmeisesti Saksassa halutaan nyt nauttia pitkään halvasta kaasusta jota tshuhnien omistama yhtiö heille toimittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Hesarin artikkeli vetää mutkia suoraksi ja tulkitsee asioita virheellisesti. Kyseessä ei ole Force Majeure. Se ei edes vaadi mitään sopimuksessa, vaan on olemassa ilman erillistä kirjausta. Ks. yllä kirjoittamani.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos lisätiedoista,
Ilmoita asiaton viesti
Force majeure on sopimuksen osapuolille voimassa riippumatta siitä, onko sitä kirjattu sopimukseen vai ei. Sitten sitä lievemmät tulee sopia sopimuksessa.
Sota on Force Majeure, mutta se ei tule tässä tapauksessa kyseeseen, koska tuo sota ei estä esim. kaasun toimitusta. Hintojen nousu sodan myötä ei ole Force Majeure.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos lisäselvityksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen minäkin, että tämä Force Majeure-ehto puuttuu.
Esim. Rakennusalalla on olemassa yleiset sopimusehdot, jossa tämä Force Majeure-ehto käsitellään.
Sitten jokaiseen solmittavaan urakkasopimuksen liitetään nämä yleiset sopimusehdot, minkä lisäksi sopimuspaperiin kirjoitetaan asiakirjojen pätevyysjärjestys, missä nämä ehdot ovat heti ensimmäisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Arevaan tulee, niin kuka tässä tarinassa on saksalainen Hollande.?Onko jollain saksalaisella valtion omistamalla yrityksellä toimitusvaikeuksia Suomen suuntaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Peli on jo pelattu ja kortit ovat pöydällä. Saksa ottaa itselleen niin paljon kuin mahdollista on. Fortum eli Suomi seuraa katseella.
Tuppurainen puhuu sujuvaa saksaa, sillä hän on pääaineenaan lukenut germaanista filologiaa.
Mutta Suomea ei auta Marinin käynnit eivätkä Tuppuraisen puhelut. Saksalaisten psta asiaa hoitaa joukko huippujuristeja. Tämä joukko kirjoittaa poliitikoilleen sen, mikä on Saksan psta järkevää. Se on vain ja ainoastaan ottaa asiasta niin paljon irti, kuin sopimus sallii.
Niille, joille asia on uusi:
Uniper ostaa Venäjältä kallista kaasua ja joutuu myymän sen edullisesti saksalaisille asiakkailleen. Uniperiä sitoo sopimus, josta on pidettävä kiinni. Eivät olleet sitoneet osto- ja myyntihintoja toisiinsa. Esimerkki suomalaisesta huippuosaamisesta. Tappiota tulee hirvittävästi joka päivä Kymmeniä miljoonia €uroja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei muuta kuin Uniper konkurssiin heti. Antaa markkinavoimien toimia kuten pitääkin. Ei Suomen kansan pidä aina maksaa firmojen tappioita. Myös Fortum konkkaan, jos vastattavat eivät riitä vastuun kantoon. Antaa markkinatalouden toimia nytkin, kun on huonot ajat.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa todettu; ”Kun saksalaisten ostovoima murenee ja bruttokansantuote tippuu, haihtuu myös hallituksen suosio ja sitä Scholz ei halua.”
No, nythän mielipidetiedustelut Saksassa jo näyttävät selvääkin selvemmin Scholzin johtaman hallituksen kannatuksen tippuneen ainakin SPD:n kannatuksen kohdalla. Mielipidemittauksissa näyttää puolue pudonneen jo kolmanneksi n. 20 prosenttiyksikköön, kun CDU/CSU on 27 % ja vihreät 22 %. Näin näyttä saksalaiset jo ottaneet kantaa maan talouden hoitoon ja sitä kautta omien talouksiensa ostovoiman murenemiseen. Kyllä taitaa suomalaisten veronmaksajien harteille tulla uusi mrd-luokan maksu aivan edellisen kuprun tapaan, joka tuolloinkin johtui valtioyhtiön surullista kauppatoimista.
Ilmoita asiaton viesti
Täsmennetään nyt vielä, että Juha Sipilä neuvotteli ranskalaisten kanssa aikanaan nimenomaan omistajaohjausministerinä eikä pääministerinä.
Omistajaohjausministerin tehtävä siirtyi Mika Lintilälle vuonna 2017. Nykyinen omistajaohjausministeri on Tytti Tuppurainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuppuraisen mukaan vastuussa ovat Fortumin entiset johtajat Pekka Lundmark ja Sari Baldauf ovat vastuussa Fortumin rahanmenosta. Vitsikästä. Eivät he ole enää vastuussa mistään, jos eivät ole rikoksia tehneet. Tuppuraisen tyypillistä käsien pesua.
Ilmoita asiaton viesti
Olen osin samaa mieltä ja hieman enemmältä osin erimieltä.
Mitenkä olisi esim. se paljon mainittu moraalinen vastuu?
Mutta taitaa olla niin, että mitä järkyttävämpi kuppa menneisyydessä, sitä loistavampi ura vielä edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Miten sitten määrittelet sen moraalisen vastuun kannon? Saadaanko siitä hyötyä Fortumin pankkitilille?
Ilmoita asiaton viesti
Käsien pesusta olen kanssasi samaa mieltä.
Eipä löydy §:ää, jolla onnettomia päätöksiä tehneet pörssiyhtiön johtajat pantaisiin vahingonkorvausvastuisiin.
Btw.
Tulee vain tässä mieleen sekin seikka, että tuossa viikko sitten Saksalainen oikeus ratkaisi erään nyt 101-vuotiaan keskitysleirillä töissä olleen veteraanin pitkänpuoleiseen ehdottomaan vakeusrangaistukseen.
Kuinka ollakaan tuomioistuin oli Saksassa ja tuomittu Saskan kansalainen.
Kummallisella tavalla tämä unioinin monessakin mielessä johtava maa toteuttaa oikeutta: jossain tapauksessa se on masokistisen tiukkaa ja jälkijättöistä – monessa huomattavasti olennaisemmassa asiassa oikeutta ei sitten löydykään. Sellaisen mahdollisuuskin torjutaan oikopäätä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tämä nyt merkillistä, kun Saksan puolelta ison Ongelman kimpussa hääräävät kaikki mahdolliset ja mahdottomat voimat LK Scholzista alkaen, ja talous- ja energiaministeri Habeckin kautta ties minne ketjun päähän, mutta sitten Suomessa, josta on jo tullut taloushistoriamme suurimman munauksen seurauksena kaksinumeroisen miljardi-pommin maksaja, jotkut sipsuttelijat todistelevat, ettei asia kuulu mitenkään Suomen valtiojohdolle!
Irvokkuuden huipulla flitotaan. Saksan talousministeri pyytää (lue: vaatii) Fortumia mukaan Uniperin pelastamiseen.
Melkoista poltetun maan taktiikkaa.
Kaiken nyt puuttuvan ponnistelun lisäksi Suomen on syytä juuri nyt asettaaa pätevä komissio laskemaan ja summaamaan kaikkien näiden Euroopan unionin meille ”langettamien” laskujen summa. Se on nimittäin olosuhteisiin ja mahdollisuuksiimme nähden giganttinen! En ryhdy luettelemaan yksittäisiä tapauksia, kuka on näkevä, hän näkee, muut eivät.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan:
”Euroopassa on pelätty, että Venäjä ei Nord Strem 1-kaasuputken huoltotöiden jälkeen aukaise putkea enää lainkaan.
Jos putki ei avaudu, Saksan hallitus käynnistäää todennäköiseti hätätoimenpiteitä, kuten energiansäännöstelyn. Bloombergin mukaan tilanne johtaisi Saksassa lähes varmasti syvään taantumaan, joka heijastuisi koko Eurooppaan.
Uniper on jo varoittanut saksalaisia, etät enrgian hinnat tulevat nousemaan ”valtavan aallon” lailla. Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubachin mukaan kaasun hinnannousun vaikutukset näkyvät kuluttajien kukkarossa ensi vuonna”. Helsingin sanomat 9.7.>10.7.2022/Liisa Niemi HS.
Niin, ettäkö ei Saksan hallitus olisi kainalokarvojaan myöten tämän homman kimpussa? Tekee kaiken aikaa strategisia siirtoja ja taktisia vetoja, ainoana ja yksinomaisena tavoitteenaan Saksan etu. Tämä Paasikiveläinen Staatsräson! Ei siinä Unionin etu ole primääri. Mutta vähän katsotaan Saksan ohella Italian ja muiden kaasumaiden ym. kaasumaiden etua. Mutta mitä painaa tässä pelissä syrjäinen Suomi? Ei höyhenen painon vertaa, ja silti Suomea uhkaa välittömästi Fortum-seikkailujen seurauksen jättimenetykset jotka ovat jotain 15 ja 25 miljardin välillä + sitten syvään lamapäätyyn syöksyn hinta erikseen.
Ja sitten tässä hornassa vaaditaan ja kiitetään, ettei valtiojohtomme ole hereillä!
Ilmoita asiaton viesti
Miksihän Fortumin nykyisessä hallituksessa istuu enimmäkseen muiden maiden edustajia kuin Suomen? Vain hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala (ainoa osakeomistaja 5000 osaketta), Teppo Paavola, Kimmo Viertola ovat yksinomaan maamme kansalaisia ja loput 6 jäsentä omaavat muiden maiden kansalaisuuden (Suomen kansalaisuuden toisena omaavat asunevat muualla kuin Suomessa).
https://www.fortum.fi/tietoa-meista/sijoittajille/hallinto-ja-johtaminen/hallitus
Herää kylläkin suuri huolenaihe valtionomistajapolitiikan harjoittamisesta, kun yhtiön hallitukseen kuuluu vahvasti myös saksalaista ”verta” päättämässä asioista myös Uniperiä koskien. Onko veronmaksajiemme oikeusturva oikeilla vesillä ollenkaan, sillä onhan Fortum kaiketi suomalainen yhtiö? Miksi ei yhtiötä johdeta täysin tai ainakin enemmistövoimin suomalaisten maassa asuvien ja tänne veronsa maksavien henkilöiden päätöksin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, siis kaikkein viimeiseksi antaisin tämän miljardiluokan asian selvittelyvastuun selvittelyn Fortumin ylimmän johdon hoidettavaksi.
Selvää on että Fortumin johdon on tehtävä päätöksiä Fortumin kannalta, mutta Fortumin kannalta tavoiteltava lopputulos ei ole läheskään välttämättä Suomen ja suomalaisten kannalta optimaalisin.
Siinähän Saksan valtiojohto ja muut intressinhaltijat tekevät keskenään diilejä ja vastuuratkaisuja, jossa Suomi ja suomalaiset joutuvat omilla housuillaan vastuuseen.
Siksi asia on päivänselvästi Suomen valtion ja poliitikkojemme hoidettava asia, siltä osin kuin paras ajateltavaissa oleva ponnistus ja paineenmuodostaminen suinkin vain voivat tuottaa. Harkimo on täysin oikeassa pyrkiessään toimimaan herättäjänä.
Muuten, oletteko havainneet, miten usein jotkut vain jossain tekevät liberalismin ja liiketoiminnan vapauksien nimissä omia maksimaalisiin voittoihin ja jättibonuksiin tähtääviä ratkaisujaan, joista laukeavat vastuut sitten noin vain kaatuvat tavallisen kansan onnettomuudeksi.
Onhan tämä aivan mieletön järjestelmä! Ja tätä monet pitävtä järjestelmistä parhaana.
Miten tämänkaltainen kaikin tavoin epätarkoituksenmkainen, vahingollinen, likainen ja väärämielinen järjestelmä on tänne suurenmoiseen liberaali-demokraattiseen oikeusnormisto-Länteen syntynyt ja pesiytynyt?
Jos minulta kysytään, niin ponnistelen kaikin voimin ja kyvyin tälläistä vääryyttä vastaan.
Nuoruuteni päiviltä kumpuaa tietoisen tajuntani pintaan Brechtin maksiimi:
Mitä on pankin ryöstäminen sen suuren rikoksen rinnalla, jota pankin perustaminen merkitsee.
Tänään ja tässä yhteydessä sorvaan seuraavan maksimin, jonka hyvinkin on lupa nimetä nimeni mukaan:
”Mitä maksaa vaivaa kaivella vieraiden järjestelmien epäloogisuuksia, epäreiluuksia ja epätarkoituksenmukaisuuksia ja muita onnettomia piirteitä, kun oma järjestelmämme mahdollistaa ja tuottaa tässä puheena olevan väärämielisyydessään huippua olevia seuraamusvaikutuksia?”
Syyttömät vain todetaan syyllisiksi ja heille ladataan käsittämättömä taloudellisia menetyksiä ja maksuvelvoitteita. Ja tämä tapahtuu ilman että edushenkilöiksi valitsemamme poliitikot eivät tee mitään, vain lammasmaisesti katseella seuraavat tapahtumien kulkua, kilvan jonnekin verhojen taakse kätkeytyen ja todistellen sitä, että enhän minä kun en voi, vastuu ja toimivaltuus on aivan muilla ihmisillä! Ja keillä siis? No, noilla pelureilla ja heidän seuraajillaan. Armias taivas tätä sekoilun ja peittelyn määrää.
Ilmoita asiaton viesti
No, nyt ns. ”eurooppaministeri” havahtui:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/omistajaohjausministeri-tuppurainen-ei-lampene-uniperin-lisapaaomittamiselle/8466892#gs.5yrvht
Tässä jutussa vain toiminta on hitaan re-aktiivista, kun pitäisi olla pro-aktiivinen.
Ilmoita asiaton viesti