Nyt herätys, pääministeri!

Nyt on kyse 15 miljardista eurosta!

Fortumin seikkailulle Saksan kaasumarkkinoilla on tulossa kallis hintalappu. Fortumista on yritetty olla yhteydessä pääministeriin, mutta hän on kuulemma kesälomalla, vaikka hänet on nähty ainakin eduskunnassa.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen, demari hänkin, sanoo, että kyse on vain Fortumin asiasta ja sysää vastuuta yhtiön edellisen johdon harteille. Tuppurainen sanoo, ettei valtio ole osapuoli, mutta kyllä se nyt vain on.

Nyt ei ole aikaa etsiä syyllisiä eikä kiertää vastuuta, vaan pääministerin on välittömästi otettava yhteys Saksan liittokansleriin Olaf Scholziin ja avattava korkeimman tason neuvottelut maiden välillä. Näin toimi myös pääministeri Juha Sipilä, kun vääntö oli kovimmillaan TVO:n Olkiluoto kolmosen ja ranskalaisen Arevan välillä.

Nyt vastuun pallottelu poliittisen johdon ja Fortumin välillä uhkaa tulla Suomelle ja suomalaisille veronmaksajille erittäin kalliiksi. Ja nyt on kiire!

Suomen valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia ja Fortum 78 prosenttia Uniperista. Fortum maksoi omistuksestaan seitsemän miljardia euroa ja on nyt lainannut Uniperille neljä miljardia suoraan ja on takaamassa toista neljää miljardia euroa. Eli koko potissa on 15 miljardia euroa.

Uniper on suurissa vaikeuksissa, kun venäläinen Gazprom on pudottanut kaasutoimitukset alle puoleen normaalista. Toimitukset voivat loppua kokonaan.

Uniper joutuu ostamaan puuttuvan kaasun markkinoilta paljon kovempaan hintaan ja tekee tappiota 20-30 miljoonaa euroa päivässä. Tällä vauhdilla Uniper tekee tänä vuonna 10 miljardin euron tappion.

Saksan teollisuus ja saksalaisten asuntojen lämmitys ovat täysin riippuvaisia kaasusta. Teollisuudella ei ole nopeaa vaihtoehtoa eikä asuntokohtaista lämmitystä korvata helposti. Talvi tulee äkkiä.

Saksan demarihallitus ei halua panna kaasun hintoja kuluttajien ja teollisuuden maksettavaksi. Kun saksalaisten ostovoima murenee ja bruttokansantuote tippuu, haihtuu myös hallituksen suosio ja sitä Scholz ei halua.

Ja silloin laskun maksavat Suomi ja suomalaiset veronmaksajat. Eli nyt, pääministeri Marin, yhteys Scholziin, neuvottelut käyntiin ja etujamme puolustamaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu