Nyt tarvitaan johtajuutta

On aikoihin eletty, kun viruksen liikkeitä on helpompi ennustaa kuin hallituksen ja viranomaisten päätöksiä ja ohjeita.

Hallitus kertoo kuuntelevansa asiantuntijoita.
Asiantuntijoiden mukaan rajoituksissa on viime kädessä kyse poliittisista päätöksistä.
On noloa molemmille, että aluehallintoviranomaisen johto kyselee julkisuudessa, eivätkö sosiaali- ja terveysministerit kuulu hallituksen?
Tätä jojoilua on jatkunut puolitoista vuotta ja nyt jo tolkun ihmistenkin kuppi alkaa mennä nurin.
Ymmärrän heitä.

Eikä Kiuru anna toivoa. Ilmassa on vain uhkaa, ei mahdollisuutta. Hän puhuu lauantain Hesarissa jo 90 prosentin rokotuskattavuudesta ennen kuin rajoitukset voidaan purkaa. Nuoret miehet ja muuta kuin suomea ja ruotsia puhuvat laahaavat jäljessä. Tämän porukan takia pitää siis kaikkien muiden kärsiä?
Jos koronapassi olisi käytössä, rajoitukset kohdistuisivat oikeudenmukaisesti niihin, jotka eivät toimi vastuullisesti ja hae rokotuksia. Rokotteita riittää. Syyskuun loppuun mennessä on tavaraa rokottaa kaikki yli 12-vuotiaat kahteen kertaan.

Hallituksen ministerit huutelevat vuorotellen hyviä neuvoja julkisuuteen. Miksei kukaan kerro heille, että he itse istuvat hallituksessa laittamaan näitä neuvoja käytäntöön?
Ministerit keräävät poliittisia irtopisteitä, mutta eivät ihmiset ole niin tyhmiä. Viimeistään nämä hätäiset ohjauskirjeet kertovat sen, että hallitus on aivan itse keittänyt koko sekavan sopan.

Hallitus säätää lait ja viranomainen panee ne toimeen. Piste.

Kaikkien strategioiden ydin on panna asioita toimeksi. Tämä kyky hallitukselta puuttuu kokonaan. Koronapassin pitäisi olla jo käytössä. Kulttuuriministeri Kurvinen höpisi aamutelkkarissa jostakin tapahtumien pisteyttämisestä. Joissakin tapahtumissa istutaan, ei puhuta eikä sylki lennä. On lohkoja ja riittävästi vessoja.
Nyt seis!
Kurvinen on varmasti hädissään hankalassa tilanteessa ja Kiurun paineessa, mutta tyhmä hän ei ole. Mies tajusi varmasti itsekin kuinka sekavalta hänen puheensa kuulosti.
Nyt pitää kaikki tarmo panna siihen, että rajoituksista päästään kokonaan eroon. On pakko alkaa luottaa rokotettujen ihmisten omaan arviointikykyyn ja siihen, että he itse päättävät, mihin he menevät ja miten he käyttäytyvät.

Kansallisooppera ja laitosteatterit tekevät hienoa ja tärkeätä kulttuurityötä, mutta niiden eurot tulevat joka tapauksessa joko koronatukina tai julkisina avustuksina. Todellisessa ahdingossa ovat liian pitkään olleet ne tapahtumat, joiden liiketoiminnasta rajoitukset ovat vieneet pohjan pois niin kulttuurissa, viihteessä kuin urheilussa.

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tätä ei hallitus ymmärrä. Pandemian käänteet tulevat tilaamatta ja yllätyksinä ja niihin reagoidaan koko ajan jälkijunassa.

Bisnes-elämässä tehdään erilaisia suunnitelmia ja valmistellaan erilaisia vaihtoehtoja muuttuviin tilanteisiin. Tällainen tuntuu olevan hallitukselle täysin vierasta.

Nyrkkiä olisi tarvittu.
Valtaa ei ollut tarkoitus keskittää, vaan valmistella ja suunnitella päätökset paremmin.
Rajoituksia on helppo määrätä, mutta nyt niistä pitäisi päästä myös eroon. Johtajuutta kaivataan.
Nyt tuntuu kuin tätä maata ei johtaisi kukaan.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu