On vaikea olla rakentava, kun hallituksen yritystuet ovat sarja epäonnistumisia

Hallituksen taloustoimet ovat surullista katsottavaa. Yritystoiminnan ymmärrys hallituksessa on olematonta. Ensin vastaava ministeri pitää liikevaihtoa yrityksen ”puskurina”. Sitten valtiovarainministeri Katri Kulmuni lupaa, ettei yksikään yritys mene konkurssiin.

Ensimmäinen liittyi ravintola-alan yrittäjille tehtyyn tukiesitykseen, joka on täysi fiasko. Ravintola-avustusten kriteerit ovat rimanalituksia. Mistä tulee ajatus, että avustusten määrä perustuu tammi-helmikuun liikevaihtoon? Eduskuntaan tuotiin lakialoite, joka oli alun perinkin täysi susi, ja sitä on vatvottu kuusi viikkoa. Sen sijaan hyvin nopeasti löydettiin kyllä avustusmuoto, jolla maanviljelijäyrittäjät ja marjayrittäjät voivat saada 100 –120 000 euroa avustusta. Ei ollut mikään ongelma löytää kriteerejä, joilla heidät saatiin avustusten piiriin. Kaikki muut ovat roikkuneet löysässä hirressä.

Avun sijaan muut saivatkin tämän surkean lakiesityksen ravintolatuesta, joka herättää kysymyksiä. Miksi henkilöstön ylärajana avustuksen saamiselle on juuri 8000 henkilöä? Ainakin sen alle jää juuri sopivasti HOK-Elanto, jonka edustajistossa työministeri Tuula Haatainen on istunut. Tällaisissa tilanteissa viattomatkin päätökset näyttävät poliitikkojen kaksoisroolin vuoksi epäilyttäviltä.

Business Finland on ehtinyt rahoittaa yli 9000 projektia ja myöntänyt niille yhteensä 326 miljoonaa euroa rahaa. ELY-keskuksista rahoitusta on myönnetty 7 185 yritykselle yhteensä 85 miljoonaa euroa. On hyvä aika muistella, mihin tuen alun perin piti olla tarkoitettu: koronaviruksen aiheuttamaan romahduslaskun ja kiinteiden kulujen kompensointiin. Tukikriteereissä tavoite ei kuitenkaan näkynyt.

Hallitus päätti myöntää kiinteitä 10 000 euron tai 100 000 euron könttäavustuksia ”kehitysprojekteihin”. Niitä sai hakea millainen yritys vain, riippumatta miten korona siihen oli vaikuttanut. Niinpä nopeimmat ja hyvissä asemissa olevat yritykset laativat nopeasti hakemuksensa ja keksivät mitä vain projekteja kehittämisen vuoksi. Nyt tukia jopa palautellaan, koska omat kehityshankkeet olivat niin hatusta vedettyjä. Joka tapauksessa yritykset laitettiin innovoimaan tulevaisuuteen samalla kun ne itse taistelivat hengestään.

Täysin poikkeuksellinen oli myös ministeri Lintilän lausunto siitä, että Business Finland on ohjattu tulkitsemaan lakia laveammin. Ei virkamies voi ministerin lausahduksen takia alkaa tulkita vaatimuksia löysemmin, vaan hänen pitää noudattaa lakia.

ELY-keskuksen avustuksissa taas ongelmana taas on, että siellä ei ole tarpeeksi ammattitaitoisia ihmisiä, jotta he pystyisivät arvioimaan ketkä tarvitsevat avustusta. Yksinyrittäjät ovat saaneet vain 2000 euron avustuksen, jonka pitäisi riittää kolmeksi kuukaudeksi. Se on täysin mahdoton ajatus. Parturikampaajan pitää maksaa vuokransa ja muita kuluja – puhumattakaan palkkakuluista. Miettikää taksiyrittäjää, jolla on leasing-maksut autoista ja tallivuokrat hoidettavana. Millä hän elää, kun hän saa 2000 euroa kolme kolmessa kuukaudessa? Ja kun sitten vielä hallituksen kansanedustaja nousee eduskunnassa ylös ja sanoo että yksinyrittäjät ovat saaneet tarpeeksi rahaa – näin sanoi kansanedustaja Adel Adlercreutz Ruotsalaisesta kansanpuolueesta. Tämähän on täysin vitsi. Heille pitää löytyä vielä jokin avustus, muuten he eivät pysty jatkamaan yksinyrittäjänä vaan heille tulee konkurssi.

Voidaan vetää siis yhteen, että yksikään tukimuoto yrityksille ei ole tähän mennessä onnistunut hallitukselta. Avustuspäätöksissä on kestänyt liian pitkään, niiden muodot ja ehdot ovat olleet vääriä ja lopulta myös väärät tahot ovat saaneet niitä. On mennyt paljon aikaa ja rahaa hukkaan. Tämä tulee aiheuttamaan valtavan määrän konkursseja.

Ei huvittaisi haukkua näin ikävästi, mutta minun on vaikea ymmärtää, miksi kaikki tämä on niin vaikeaa. Asiat olisi voitu tehdä ihan eri tavalla. Katsoa vaikka mallia naapurimaista, jos ei itse osata. Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa on saatu parissa viikossa pystyyn paljon tehokkaampia tukimuotoja. Miten Suomessa ollaankin voitu epäonnistua niin pahasti?

 

* * *

PARI FAKTAA
– Suomessa on noin 260 000 osakeyhtiötä
– Business Finlandin osalta rahoitettuja projekteja on 8.5. päivitetyn tilanteen mukaan 9 352 ja myönnetty rahoitus yhteensä 326 miljoonaa euroa.
– ELY-keskusten osalta rahoitusta on 7.5. mennessä myönnetty 7 185 yritykselle yhteensä 85 miljoonaa euroa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu