Pääministeri meni alueiden taakse piiloon

Pääministeri ja hallitus pakoilevat vastuuta, kun eivät ota valmiuslakia käyttöön, vaan siirtävät sen tartuntatautilakiin. Päätökset siirretään kuntiin ja aveihin virkamiehille, joilla ei ole kokemusta tällaisesta. On vaikea kuvitella, että päätökset ovat oikeudenmukaisia läpi maan.

Hallituksen lainvalmistelu ja koronan hoito takkuavat. Ravintoloiden rajoituksiin alkoi tulla alueellista järkeä vasta, kun perustuslakivaliokunta otti tiukan linjan. Hajautettu malli pätkii muutenkin. Vantaa ehti tiedottaa, että kaupunki on viruksen leviämisvaiheessa, mutta oikoi uutisen myöhemmin. Tätä alueellista sekoilua tulee varmasti lisää. Hallitus ja pääministeri eivät voi mennä alueiden taakse piiloon.

Vielä isompi kysymys on, kun tartuntatautilakia ollaan kiireessä vääntämässä eräänlaiseksi ”valmiuslain sekundaversioksi”, kuten tunnetut oikeustieteilijät, professorit Kaarlo Tuori ja Martin Scheinin HS:ssa tilannetta kuvaavat.

Maallikolle tulee väkisin mieleen kaksi asiaa; hallituksella ja pääministeri Sanna Marinilla ei oikeasti ole mitään kunnollista pitkän tähtäimen suunnitelmaa, miten koronan kanssa pystytään tulemaan toimeen vaikka ensi kesään asti. Terveydestä pitää huolehtia, mutta taloutta ei voi laittaa kiinni kuten keväällä. Ja kun tällaista pitkän tähtäimen suunnitelmaa ei ole, yritetään reagoida tuleviin tilanteisiin, kun tilanne on jo päällä. Pahiten tämä näkyy lainsäädännössä. Oikeusvaltiossa lakeja ei säädetä voimaan sormia napsauttamalla.

Tulee väkisin mieleen, että hankalassa tilanteessa on kyse myös vastuun pakoilusta. Kun päätäntävaltaa viedään yhä enemmän alueviranomaisille, kaupungeille ja kunnille, saa hallitus keskittyä käsihygienian ja turvavälin hokemiseen.

Juridisten ongelmien ratkaisemiseksi sekä perus- ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi oikeusoppineet ehdottavat poikkeusolojen julistamista ja valmiuslain käyttöönottoa.

Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys. Harvinaisen selkeää tekstiä, tämän maallikkokin ymmärtää.
Ja kun katsoo kehitystä muualla Euroopassa, tuskin Suomikaan ilman poikkeusoloja talvesta selviää.

Kansan kriisitietoisuutta täytyy ylläpitää kaikin keinoin. Hallitus ja pääministeri eivät voi mennä alueiden taakse piiloon. Nyt on kyse kestävyyslajista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu