Pääministeri, ostakaa meille niitä rokotteita!

Jos ei vauhti parane, ei hyvältä näytä.

Suomalaiset ovat tolkun väkeä ja kuuliaisia kansalaisia, mutta jos koronarokotuksissa menee koko vuosi kuten nyt THL:n viranomainen antaa ymmärtää, loppuvat sekä usko talouden selviämiseen että ihmisten kärsivällisyys. Ja siitä ei hyvää seuraa.

Nyt tarvitaan vastuunkantajia ja tietoa. Missä luuraavat niin hallituksen viisikko kuin ministeri Kiuru? Nyt ei vain voi mennä viranomaisten taakse piiloon. Ei voi olla niin, että yksittäinen viranomainen sanoo, että vuosi tässä menee ja se on siinä.

Kaikkein kalleinta tässä tilanteessa on olla tekemättä yhtään mitään. Pääministeri toivoo vauhtia rokottamiseen, rokoteministeri Kiuru kirjoittaa kirjeitä EU:lle ja ulkoministeri Haavisto huolehtii vetoomuksissa EU:n ulkopuolisten Itä-Euroopan maiden rokotteista. Kukaan ei huolehdi suomalaisista, ei tämä näin voi mennä!

Kiuru voisi antaa kirjeensä yhtä hyvin puoluetoverilleen, eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle. Teho olisi aivan sama. Haavisto ehtisi parantaa maailmaa vähän myöhemmin. Pääministerin pitäisi ottaa yksityisjetti ja lentää suoraan muutaman rokotetehtaan pääjohtajan huoneeseen eikä lähteä takaisin ennen kuin on saanut pari miljoonaa annosta mukaansa. Kauppiaita ne lääketeollisuudessakin ovat ja hyvämaineinen Suomi varmasti mieluisa kumppani, vähäväkisyydestään huolimatta.

Nyt Saksa, Tanska ja Viro ovat tavalla tai toisella hankkineet rokotteita ohi EU:n poolin. Suomi odottaa kiltisti EU-jonon hännillä. Hallitus on lehtitietojen mukaan pohtinut suoraa hankintaa. Pohtinut! Mutta ei tee mitään.

Astra-Zenecan rokotetta olisi vielä saatavilla, jos on vikkelä. Se vaatisi hätätilaluvan ja sen, että Astra hakisi erikseen myyntilupaa Suomessa. Asiantuntijat suhtautuvat vaihdellen rokotteen tehoon, mutta ainakin 18-55-vuotiaille se toimii. Britannia otti sen jo käyttöön. Vaikka siellä ollaan muuntuneen viruksen kanssa suurissa ongelmissa, tuskin siellä kansalaisia kuitenkaan puoskaroidaan. Ilman Astran rokotetta massarokotukset eivät Suomessa toteudu, tulevat rokotteet joko EU-jonosta tai muita kanavia pitkin. Eli Astraa massoille ja vaikeamman logistiikan Biontechiä ja Modernaa erityisryhmille. Saa rokottaa!

EU on kertonut tuplaavansa Biontech-Pfizer -rokotteen tilauksen. Ihan hyvä tilata, kun tavaraa ei ole. Suomi panostaa rajoituksiin ja alkaa testata kaikki Helsinki-Vantaalla. Valitettavasti muuntovirusta on jo maassa ja kyse on vain siitä, miten se meillä leviää. Eikö kannattaisi mieluummin panostaa rokotteiden hankintaan ja laittaa ulkomaalaisia testaavat ammattilaiset rokottamaan suomalaisia?

Ja kyllä nämä rajoitukset ovat aika säätämistä. Miettikää nyt vaikka tämän kevään abiturienttia; yksityiselle kuntosalille voit mennä ja sen jälkeen oluelle ravintolaan, mutta kirjastoon tai kouluun et pääse.

Pääministeri Marin, Saksassa liittokansleri Angela Merkel vastaa henkilökohtaisesti rokotuksista. Niin toimii unionin vaikutusvaltaisin nainen. Kannattaa ottaa mallia.

Vastuu on kannettava vaikka poliittisen suosion kustannuksella. Kaikki tiedon panttaaminen on väärää vallankäyttöä, kun kaikki ihmiset ovat kohta vuoden eläneet poikkeustilanteessa.

Jokaisella viikolla ja kuukaudella on hintalappunsa, kun puhutaan taloudellisen epävarmuuden jatkumisesta. Tällä menolla EU:n 750 miljardin velkapaketti riittää aamupalaksi. Velkaa otetaan ja rahaa jaetaan löysin rantein, mutta rokotteisiin sitä ei riitä. Rahalla niitä saa.

EU on epäonnistunut rokotteiden hankinnassa ja Suomi kärsii siitä jonon jatkeena. Turha tätä on kierrellä ja muuta väittää. EU:n hajautettu malli ei toimi, kun rokotteet eivät valmistu ajatellussa aikataulussa. Lisäksi unioni joutuu kumartelemaan suurimpien jäsenmaiden suuntaan eli jos saksalaiselta tilataan, niin ranskalaiselta saman verran myös. Unionin yhtenäisyys on nyt kovassa paikassa. EU:n olisi pitänyt hyödyntää ison ostajan rooliaan paljon paremmin ja röyhkeämmin.

Tässäkin tilanteessa voi silti toimia paremmin, paljon paremmin. Katsokaa nyt vaikka Tanskaa. Tanskassa asuu saman verran väkeä kuin Suomessa ja siellä on viikonloppuun mennessä rokotettu kaikki hoivakodeissa asuvat riskiryhmäläiset. Suomessa ihmeteltiin vuodenvaihde kuinka rokotettavat hoitohenkilöt olivatkin lomilla. Hoivakodeissa ihmiset ovat kyllä paikalla eivätkä lomilla. Myös työterveyshuolto pitää saada talkoisiin mukaan niin, että rokotteiden lisäksi myös työ korvataan kokonaan. Suomessa elää lähes miljoona yli 70-vuotiasta kansalaista. He kaipaavat tietoa miten ja milloin rokotus heidän kohdallaan tapahtuu. Esimerkiksi Sipoon kunta ei tunnu tietävän yhtään mitään aikatauluista ja muusta, vaikka ministeriö niin antaa ymmärtää. Asia kiinnostaa, koska iäkäs äitini asuu siellä ja odottaa kovasti tietoa rokotuksesta.

Tulee niin kevät ja Helsinki-Vantaan lentoasema mieleen. Virusta tuli maahan konekaupalla, mutta viranomaiset vain levittelivät käsiään. On Finaviaa, rajavartiolaitosta, STM, THL ja Vantaan kaupunki eikä kenelläkään vastuuta koko asiasta. Nyt ovat rokotteet ja STM, THL, Fimea, erityisvastuualueet ja kaikki Suomen yli 300 kaupunkia ja kuntaa ja vastuu ei kenenkään hallussa. Aivan kuin keväällä lentokentällä. Ei näin voi jatkua! Emmekö ole mitään oppineet? Kiuru kyllä rajoitusten kanssa saneli niitä alueille, mutta nyt ei häntä näy missään. Viranomaiset toimivat vastuullisesti, mutta tilanne vaatii nyt hallituksen ja pääministerin jämäkkää ohjausta. Marin ja Kiuru, nyt esiin!

Pakko muistuttaa mieliin presidentin ehdotus jo keväällä erityisen nyrkin perustamisesta.

Nyt olisi korkea aika kertoa ja viestiä rokotusten suunnitelmista, jos sellaisia suunnitelmia yleensä on olemassa. Kansa kyllä ymmärtää, ettei rokoteta, jos ei ole rokotetta. Mutta mitä ja miten ja millä aikataululla edetään, kun ainetta maahan saadaan. Kyllä kait tämän voi kertoa, että ihmiset tietävät missä mennään, kun sitä tavaraa maahan saadaan? Tieto rauhoittaa. Epätieto lisää vain epävarmuutta ja turhia huhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu