Pääministeri siirtää vastuunsa yrityksille

Pääministerin puheet pörssiyritysten kannattavuudesta ja yritysten yhteiskuntavastuusta ovat luoneet meille aivan turhaa vastakkainasettelua. Olen tästä ilmapiiristä todella huolissani. Näyttää siltä, että pääministeri haluaa siirtää vastuun yksin yrityksille siitä, että Suomi seisoo ja velkaantuu ennätystahtia.

Pääministeri ja hallitus ovat ylimielisiä. Pääministeri tuntuu unohtaneen roolinsa ja on enemmän ideologiansa vanki kuin kokoava voima. Suomi nousee yritysten ja erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten avulla. Niillä pitää olla luottamusta tulevaan, uskallusta investoida, kasvaa ja palkata lisää väkeä. Hallituksen tehtävä on luoda tälle toiminnalle edellytykset, investointeihin ja kasvuun.

Yritykset ovat kyllästyneet puolueiden ja työmarkkinajärjestöjen saamattomuuteen. Metsäteollisuus avasi nyt tien ja muita seuraa perässä. Pääministeri toivoi ”aitoa yhteishenkeä isänmaan puolesta kriisin keskellä”. Ay-liike julisti, että tes-järjestelmä lyötiin rikki. Molemmat ovat väärässä. Suomen talous on rikki. Kun työmarkkinajärjestöt ja hallitus eivät sitä pysty korjaamaan, tehdään se markkinavoimien johdolla ja Metsäteollisuuden aloittamana.

Pääministeri on kertonut, ettei metsäteollisuus kertonut hänelle etukäteen päätöksestään tehdä jatkossa paikallisia sopimuksia. Onko kertaakaan käynyt mielessä miksi?

Nyt pitää työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kiivetä poteroistaan. Työntekijöiden edustus pitää ottaa mukaan yritysten hallituksiin. Se lisää yrityksen sisäistä läpinäkyvyyttä ja tuo lisää motivaatiota työntekijöille, kun he ovat mukana yrityksen johtamisessa. Tällä tavalla myös pienet ja keskisuuret yritykset voivat siirtyä paikalliseen sopimiseen. Ay-liikkeen pitää myöntyä, että myös järjestäytymättömät yritykset voivat toimia näin. Yrityksen työntekijöiden keskuudestaan valitseman luottamusmiehen pitää voida neuvotella ja sopia ilman, että hän kuuluu mihinkään liittoon. Nämä mallit lisäisivät joustavuutta ja toisivat lisää työpaikkoja.

Pääministerin ehdotus nelipäiväisestä työviikosta on pidemmällä tähtäimellä realismia. Viides työpäivä pitää käyttää työntekijöiden koulutukseen tuottavuuden lisäämiseksi. Digitalisaatio ja tekoäly tuovat paljon uutta opeteltavaa kaikkiin ammatteihin.

Sanotaan, että Suomi elvyttää. Energiaverotusta on tosiaan pudotettu ja väylämaksut pidetään ennallaan, mutta onko oppivelvollisuuden pidentäminen ja päivähoitomaksujen alentaminen oikeasti jotakin elvytystä? Oppivelvollisuuden kanssakin on niin kova kiire, etteivät rahat riitä edes läppäreihin ja kirjoihin. Rehtorit ja kunnat vastustavat uudistusta.

Ensi vuoden budjetti on käsittämättömän kallis kompromissi, jossa velkarahalla pidetään punavihreä hallitus kasassa. Ei meille vaaleissa tällaista politiikkaa äänestetty.

Auto ei ole lypsylehmä vaan tarpeellinen työkalu. Liikkumisen kustannusten lisääminen on väärää politiikkaa. Joukkoliikenteen käyttäjämäärät ovat koronan takia romahtaneet. Ihmiset äänestävät jaloillaan eli käyttävät autojaan. Siitä ei pidä rangaista. Ruuhkamaksut ovat puhdasta rahastusta.

Helsingissä on turha edes puhua ruuhkamaksuista, kun ei ole ruuhkia. Helsinki ei missään nimessä tällaista keskustamaksua tarvitse.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori syytteli Stockmannia heikosta markkinoinnista ja ihmetteli muutenkin, miksi Helsingin keskusta autioituu. Ensin rakennetaan Triplat, Redit ja muut ja sitten ihmetelläön, miksei ihmisiä riitä joka paikkaan. Ei ihmisiä tule näin paljon lisää, vaan kyse on pudotuspelistä.

Työ ei ole tämän hallituksen ykkösasia vaikka pitäisi. Otetaan velkaa ja jaetaan avustuksia, vaikka kaikki menot lopulta voidaan maksaa vain töitä tekemällä.

Ruotsissa on paremmat sosiaalidemokraatit kuin meillä. Talouden elvyttämiseen ja työllisyyteen siellä on aivan erilaiset keinot. Ruotsin budjetissa on lähes kolmen miljardin euron veronalennukset. Siellä halutaan aidosti kannustaa ihmisiä tukien piiristä työhön.

Ruotsi hoitaa työllisyyttä ja talous vahvistuu. Suomi hoitaa työttömyyttä ja velkaantuu rajusti.

Yritysveroon pitää saada helpotuksia investointien lisäämiseksi. Kotitalousvähennystä pitää korottaa ja asettaa se talouskohtaiseksi, jotta se olisi oikeudenmukainen yksin eläville. Myös pienituloisimpiin kohdistetut veronalennukset tuovat lisää voimaa yksityiseen kulutukseen. Paikallinen sopiminen vauhtiin ja työtekijöiden edustus yritysten hallituksiin. Neljän päivän työviikko on tulevaisuutta ja viides päivä koulutukseen.

Investoinnit ja kasvu ovat kaiken ydin. InKa-linja eli investoinnit ja kasvu on Liike Nytin linja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu