Pääministeri sosialisoi Helsingin rahat
Pääministeri Sanna Marinin sosialistin sielu tuli selväksi Ilta-Sanomien kuntavaalitentissä tiistaina, kun puheeksi tuli sote-uudistuksen rahoitus. Marinin mukaan Helsinki tekee vuosittain satoja miljoonia voittoa eli hänen mielestään ne rahat voi ottaa kaupungilta ja jakaa köyhemmille kunnille ja kaupungeille. Helsinki tekee voittoa, Marin on siinä oikeassa. Mutta ei kai se voi tarkoittaa sitä, että jos joku hoitaa asiansa hyvin ja jää ylijäämää, siltä voidaan sosialisoida rahat pois yhteiseen hyvään?
Eri asia on se, että Helsinki voisi investoida kaupunkiin ja palveluihin enemmän ja myös veroäyriä voisi alentaa. Marinilta unohtuu kokonaan se, että koko Suomen etu on, jos Helsinki pärjää vertailuissa Tukholmaan, Osloon ja Kööpenhaminaan. Suomessa Helsinki kuitenkin painii omassa sarjassaan.
Sote-uudistuksen toteutumisen kannalta on tärkeä huomata, että Marinin ajattelu sopii myös keskustalle, kun otetaan pois kasvukeskuksilta ja tuetaan maaseutua. Koko Suomen elinvoima säilyy kuitenkin toimimalla päin vastoin eli kehittyvät kasvukeskukset tuovat alueille vetovoimaa ja alueen pienempien kuntien on tehtävä paljon parempaa yhteistyötä.
Suomessa on yli 300 kuntaa ja lähes 80 kuntien omistamaa sähköyhtiötä. Kaikissa kunnissa on liuta johtajia ja muuta kallista byrokratiaa kokoon katsomatta. Sama rakenne koskee sähköyhtiöitä. Sähkönsiirron ja puhuttavien siirtohintojen näkökulmasta Suomeen riittäisi yksi sähköyhtiö. Sen monopolia olisi helpompi valvoa kuin nykyistä kuntien omistamien sähköyhtiöiden kartellia.
Kuntia tarvitaan ja asukkaat haluavat sitoutua tuttuun identiteettiin, mutta paljon nykyistä konkreettisemmalla yhteistyöllä kaikkia nykyisiä rakenteita ei tarvita. Resurssit pitäisi kohdistaa varsinaisiin palveluihin eli perusinfraan, päivähoitoon, koulutukseen, vapaa-aikaan ja kulttuuriin.
Mahdollisen sote-uudistuksen raunioilla kunnille jäävät vain velat ja tyhjät kiinteistöt hoidettaviksi.
Demarit ja keskusta puhuvat joko hyvinvointialueista tai maakunnista riippuen kumpi on vuorossa. Sote tulee uudistamalla vain kalliimmaksi. Vai uskooko joku, että verotus ei nouse, jos kuntien ja valtion lisäksi myös maakunta saa verotusoikeuden?
Palvelusta, asiakkaista eli ihmisistä, meistä veronmaksajista ei kukaan puhu mitään.
On hyvä muistaa, että Marin on Tampereelta ja myös ehdolla siellä kaupunginvaltuuston. Tampereen pormestari ja Vantaan kaupunginjohtaja ovat hänen puoluetovereitaan ja vastustavat sote-uudistusta voimakkaasti eli kyllä demareilla tulee sitä todelliset jäsentenväliset.
Kokoomus lähtee kuntavaaleihin teemanaan sote-uudistuksen vastustaminen, vaikka juuri olivat edellisessä hallituksessa hyvin samantapaista mallia ajamassa.
”Pääministeri sosialisoi Helsingin rahat”
Ihanko meinaat, että omaan taskuun vanhaan kunnon porvarityyliin? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Uuden Suomen kommentit ovat aina laadukkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän hallituksen jäljiltä viedään tuhkatkin pesästä ja lisäksi uunin tiilet pakkohuutokaupataan.
Ilmoita asiaton viesti
Harkimo kirjoittaa sosialismista ihan kuin jotain siitä ymmärtäisi. Hjallis kuuluu niihin etuoikeutettuihin joiden ei ole tarvinnut ponnistella menestyksens eteen ja näistä varottavaan sävyyn puhui vuorineuvos Martin Saarikankas ohjelmassa ”Itse asiasta kuultuna”
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko syytä selvittää mitä Harkimo on elämässään tehnyt, ennen kuin väittää ettei ole joutunut ponnistelemaan. Uskomatonta ylimielisyyttä!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Hacmanin sukuun kuuluminen on huomattavasti helpottanut tuota ”ponnistelua”
Ilmoita asiaton viesti
Purjehdi yksin kilpaa maailman ympäri, niin voit sitten kertoa jouduitko ponnistelemaan. Ei siinä juuri sukutausta vaikuta, kun etelämerellä tulee lunta vaakasuorassa ja aallot ovat kuusimetrisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei muuten Max, mutta mitähän hyötyä tuosta purjehtimisesta oli Suomelle ja suomalaisille?
Ei siinä mitään. Kova jätkä tuossa lajissa, mutta niinhän noita on muitakin.
Sitä paitsi nehän ovat kaikki köyhiä poikia, jotka ovat päättäneet kovasti hankkia muutaman miljoonan, hankkia veneen ja lähteä purjehtimaan. Ihan niin kuin Hjalliskin.
Heh:-)
Ilmoita asiaton viesti
Entä sitten, mitä väliä? Kyse oli nyt siitä, onko hänen tarvinnut ponnistella menestyksensä eteen.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Meillä pitäisi olla muutamia, vaikkapa kymmeniä, Harkimoita lisää.
Toisilla vain on tuo sosialisointi se ainoa keino saada varallisuutta. Toisilla oma työ.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on paska maa, heti jos jollakin on vähän massia päällä niin samantien alkaa joku läski vinkumaan..
(Kummeli, Jackpot)
Ilmoita asiaton viesti
Investointeja toki kannattaa tehdä ja pitääkin, mutta veroäyrin alentaminen on viimeisiä ideoita mitä kannattaa tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Veroäyrin alentaminen on ihan ensimmäinen mitä kannattaa tehdä, jos kaupungin tulos on ylijäämäinen. Miksi ihmeessä kaupunki olisi parempi sijoittamaan asukkaiden rahoja, kuin he itse? Vaikka olisikin, niin mikä olisi moraalinen oikeutus kantaa veroa sijoitusvarallisuuden kasvattamiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Kun ymmärtääkseni, ennen aikaan, varsinkin sosialisti vastustivat korkeita veroja.
Nyt on kompassi kääntynyt 180 astetta ja sosialistit vaativat mahdollisimman, mieluiten 100 % verotusta kaikista tuloista.
Kaikkien, niin ihmisten kuin yritystenkin pitäisi elää kaikenlaisilla tuilla joiden määrää JA käyttöä valvovat viranomaiset.
Kenelläkään ei saisi olla mitään varallisuutta ja tulot, siis tuet, tasan yhtä suuret kuin ne hyväksytyt menotkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Lait pettää, hallitukset sortaa,
verot köyhälistön verta juo
ja köyhän ihmisoikeuskin
on vain tyhjä lause tuo!”
~ Internationale
Ilmoita asiaton viesti
Mites se mainio hokema menikään ?
Sosiaalidemokraatille ei niin kylmä tulekaan, että ne kädet menis omiin taskuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kenen taskuissa luulet ”Nalle” Walhroosin kädet olleen kun omaisuutensa keräsi, ettei vaan pankin asiakkaiden, tavallisten duunarien taskuissa, omissa ei kuitenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltähän se aikoinaan sosialistisesta aatteesta parhaat ideat noukki. 😂
Sirola opistosta Hankeniin
Ilmoita asiaton viesti
Piparia se oli vailla juoksennellessaan nuorisoliiton mimmien perässä viinipullot kilisten 😀
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä. Reipasotteinen aatteen mies oli kuulemma 👍
Ilmoita asiaton viesti
Muu Suomi on subventoinut Helsinkiä vuodesta 1812.
Ilmoita asiaton viesti
Tehdään Jyväskylästä pääkaupunki.
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannut ainoastaan tällä vuosituhannella tapahtuvaa Helsingin subventointia.
Niillä huomioilla seuraavia kommentteja Hjalliksen viiteen blogin kohtaan:
Hjallis kirjoittaa :
1) ”Marinin mukaan Helsinki tekee vuosittain satoja miljoonia voittoa eli hänen mielestään ne rahat voi ottaa kaupungilta ja jakaa köyhemmille kunnille ja kaupungeille.”
Huomio
Helsingin ja Uudenmaan alueen yksi esimerkki suuresta tulon ja työn lähteestä on satama ,minkä kautta maahamme on luotu 2000 luvulla täysin omaperäinen EU ja liikennemaantieteellisistä tavoitteista poikkeavin menetelmin logistiikka, mikä tuo alueelle noin 4 miljardia tuloja vuosittain.
Tästä näin saadusta tulosta valistuneen Hiha arvioni mukaan noin 30-40% prosentti on Hjalliksen blogissaan köyhiksi kunniksi ja kaupungeiksi nimittämiltä kunnilta ja kaupungeilta suoraa rahan -ja työnsiirtoa Helsinkiin.
Tämä siirto on saatu aikaan kahdella eri vaiheella.
a) 2000 luvun vaihteessa tehtiin valtion tuella Vuosaaren satama ja sinne liikenneyhteydet. Vaihtoehto Kymi kanavaan ja sen avulla Järvi Suomen suorien laivaliikenne yhteyksien niin rannikolle kuin itämeren alueen rannikkosatamiin ja EU jokialueille , panostaminen hylättiin. 5.1-LIIKENNE-VERKOT-SUOMESSA-JA-NIIDEN-KEHITTÄMINEN.pdf (sisavesi.fi)
b) Valittiin vaihtoehto Suomi on Saari tarkoitti poliittista edelleen valintaa rekka ja raideliikenteiden kehittämisiin, joilla päätettiin hoitaa Suomen sisäinen liikenne rannikon ja sisämaan välille. Tämä tarkoitti mm. rekka liikenteen kaluston painorajoitusten suurta kasvattamista ja raideliikenteen valtavan kehittämisen aloittamista. (lvm-valtion budjetit 2011-2020)
Samalla lopetettiin kaikki vaihtoehtoisen sisävesiliikenteen tieteellisen tutkimuksen tuottaminen valtio tasolla vv. 2011-2017 sivu 8 2.8-Suomen-Sisävesiliikenne-poliitisia-päätöksiä-ja-kommentteja-vv-2005-2016.pdf (sisavesi.fi)
2) Hjallis : ” Mutta ei kai se voi tarkoittaa sitä, että jos joku hoitaa asiansa hyvin ja jää ylijäämää, siltä voidaan sosialisoida rahat pois yhteiseen hyvään? ”
Vastakysymys : Tuleeko panostuksia yhteisten asioiden, kuten viennin ja tuonnin hoitamiseksi taloudellisesti ja ilmastosopimustavoitteita noudattaen harjoittaa pääkaupungin tietoisesti pääkaupungin eduksi. Niin että sinne kasautuu sekä työt että rahat
mm nuo 4 miljardia liikenne investointien ei liikennemaantieteen ja liikenteen taloudellisen hoitamisfaktojen perusteella. Kotkan satama ja sisävesiliikenne (sisavesi.fi) ks sivut 10,11 ja 16 / 20
3) Hjallis : Marinilta unohtuu kokonaan se, että koko Suomen etu on, jos Helsinki pärjää vertailuissa Tukholmaan, Osloon ja Kööpenhaminaan. Suomessa Helsinki kuitenkin painii omassa sarjassaan.
Mielestäni Suomen etu on vain ja silloin kun saamme liikenteen osalta hoidettua asiamme täällä niin että pääsemme taloudellisesti optimikustannuksen koko valtakunnan tavara ja henkilöliikenteen osalta hoitamaan kestävän kehityksen ja ilmaston tavoiteltua päästöjen pienentämistä. Se miten Oslossa Tukholmassa tai Kööpenhaminassa vastaavat asiat eivät hyödytä Suomea sitten tipan vertaa….
4) Hjallis : Resurssit pitäisi kohdistaa varsinaisiin palveluihin eli perusinfraan,
Liikenteen osalta perusinfra vertailut ovat tekemättä. http://www.sisävesi.fi ks vaikkapa vain sivuluettelo -se antaa hyvän osviitan mistä on kysymys. ja jos on vielä enemmän kiinnostusta lue vaikkapa mitä sivusto sanoo liikenteen korjausvelka arvioista .
Varsinainen kysymys on sen jälkeen, kun on selvitetty se miten tärkeänä ilmastomuutosta pidetään, kuinka paljon olemme mihinkin osaan valmiita panostamaan ?
Miten korkealla hallituksen ja eduskunnan liikenne infra investointihalukkuudessa on 2-4 % raideliikenteen ilmasto päästö tavoitteen saavuttaminen 50-100 miljardin euron panoksilla
kun sitä vertaa siihen, että liikenteen
vuoden 2011 EU.ssa sovitussa liikenne strategiassa sovittiin liikenteen 60% päästöjen pienentämisistä jossa sopimuksessa mainittiin 50% rekka volyymien siirto raiteille ja vesille. Huomiolla että tätä rekka liikenne tavoitetta ei olla edes otettu työohjelmaan ?
5) Hjallis – Demarit ja keskusta puhuvat joko hyvinvointialueista tai maakunnista riippuen kumpi on vuorossa.
Ja kaikki puhuvat kaikesta muusta paitsi liikenteen -modal shift – tavoitteista ja niiden merkityksestä Järvi Suomessa – köyhien kuntien , alueiden ja Helsingin kehittämisissä .
Ilmoita asiaton viesti
Pääkaupunkiseutua tuskin tarvitsee lihottaa entisestään. Hyvää olisi progressiivinen vero, alueellisena. Minkä imee muualta, siitä osa takaisin.
Koskee kaupunkien keskustoja, yhtä lailla, paikallisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Myös kunnallisvero on progressiivinen pienituloisille palkkatyöntekijöille siihen saakka kun mm. työtulovähennystä ei saa.
Samaan aikaan kun valtionveroa aletaan maksamaan, n. €18 000;- / vuosi, niin myös se on progressiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin alueiden suhteista toisiin alueisiin. Tarkoittaa alueellisuuden huomioimista, ettei jostain lähde merkittävää kallistumaa, kohden jotain imuria, mikä aikanaan korjaa kaiken pois.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa olet Hjallis, väärässä, tuossa että kunnille jäävät tyhjät kiinteistöt.
Ainakin täällä Lahdessa on kaupunginsairaala uusittu viimeisen päälle. Samoin Päijät-Hämeen keskussairaalaa on laajennettu ja laajennetaan edelleen.
Molemmat tulevat olemaan huippukunnossa kun sote saadaan alkuun.
Mitään vastinetta kaupunki tai kunnat eivät saada investointiinsa, paitsi tietenkin velat jäävät.
Ilmoita asiaton viesti
”Eri asia on se, että Helsinki voisi investoida kaupunkiin ja palveluihin enemmän ja myös veroäyriä voisi alentaa.”
Miksikähän oikeiston johtama Helsinki ei sitten ole investoinut, vaan todellakin tehnyt satoja miljoonia voittoa. Mihin sitä rahastoa keräävät?
Kumpaa Hjallis painottaisit? Investointeja kaupunkilaisten hyväksi vai veron alennuksia. Epäilen sinun tosin kallistuvan jälkimmäiseen, mutta mistäpä minä sen tiedän. Olisi kiva kuulla sinulta itseltäsi.
Ilmoita asiaton viesti