Pääministeri sosialisoi Helsingin rahat

Pääministeri Sanna Marinin sosialistin sielu tuli selväksi Ilta-Sanomien kuntavaalitentissä tiistaina, kun puheeksi tuli sote-uudistuksen rahoitus. Marinin mukaan Helsinki tekee vuosittain satoja miljoonia voittoa eli hänen mielestään ne rahat voi ottaa kaupungilta ja jakaa köyhemmille kunnille ja kaupungeille. Helsinki tekee voittoa, Marin on siinä oikeassa. Mutta ei kai se voi tarkoittaa sitä, että jos joku hoitaa asiansa hyvin ja jää ylijäämää, siltä voidaan sosialisoida rahat pois yhteiseen hyvään?

Eri asia on se, että Helsinki voisi investoida kaupunkiin ja palveluihin enemmän ja myös veroäyriä voisi alentaa. Marinilta unohtuu kokonaan se, että koko Suomen etu on, jos Helsinki pärjää vertailuissa Tukholmaan, Osloon ja Kööpenhaminaan. Suomessa Helsinki kuitenkin painii omassa sarjassaan.

Sote-uudistuksen toteutumisen kannalta on tärkeä huomata, että Marinin ajattelu sopii myös keskustalle, kun otetaan pois kasvukeskuksilta ja tuetaan maaseutua. Koko Suomen elinvoima säilyy kuitenkin toimimalla päin vastoin eli kehittyvät kasvukeskukset tuovat alueille vetovoimaa ja alueen pienempien kuntien on tehtävä paljon parempaa yhteistyötä.

Suomessa on yli 300 kuntaa ja lähes 80 kuntien omistamaa sähköyhtiötä. Kaikissa kunnissa on liuta johtajia ja muuta kallista byrokratiaa kokoon katsomatta. Sama rakenne koskee sähköyhtiöitä. Sähkönsiirron ja puhuttavien siirtohintojen näkökulmasta Suomeen riittäisi yksi sähköyhtiö. Sen monopolia olisi helpompi valvoa kuin nykyistä kuntien omistamien sähköyhtiöiden kartellia.

Kuntia tarvitaan ja asukkaat haluavat sitoutua tuttuun identiteettiin, mutta paljon nykyistä konkreettisemmalla yhteistyöllä kaikkia nykyisiä rakenteita ei tarvita. Resurssit pitäisi kohdistaa varsinaisiin palveluihin eli perusinfraan, päivähoitoon, koulutukseen, vapaa-aikaan ja kulttuuriin.

Mahdollisen sote-uudistuksen raunioilla kunnille jäävät vain velat ja tyhjät kiinteistöt hoidettaviksi.

Demarit ja keskusta puhuvat joko hyvinvointialueista tai maakunnista riippuen kumpi on vuorossa. Sote tulee uudistamalla vain kalliimmaksi. Vai uskooko joku, että verotus ei nouse, jos kuntien ja valtion lisäksi myös maakunta saa verotusoikeuden?

Palvelusta, asiakkaista eli ihmisistä, meistä veronmaksajista ei kukaan puhu mitään.

On hyvä muistaa, että Marin on Tampereelta ja myös ehdolla siellä kaupunginvaltuuston. Tampereen pormestari ja Vantaan kaupunginjohtaja ovat hänen puoluetovereitaan ja vastustavat sote-uudistusta voimakkaasti eli kyllä demareilla tulee sitä todelliset jäsentenväliset.

Kokoomus lähtee kuntavaaleihin teemanaan sote-uudistuksen vastustaminen, vaikka juuri olivat edellisessä hallituksessa hyvin samantapaista mallia ajamassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu