Pienyrittäjien kohtalo määrittää koronan inhimillisen kärsimyksen loppulaskun

Vieläkään ei ole tehty paketteja pienyrittäjän auttamiseksi. Johtuuko se siitä, ettei hallituksessa ole yhtään yrittäjää tai yhtään ministeriä, joka ymmärtäisi yrittäjyydestä riittävästi? Apu on pian myöhässä, kun yritykset ovat konkurssissa. Yli 90 prosenttia Suomen yrityksistä työllistää alle 10 henkeä. Nämä yritykset eivät pysy pystyssä ilman suoria tukia. En tiedä kuinka monta kertaa se täytyy toistaa, mutta aion toistaa sitä niin kauan kuin on tarpeen.

Terveys on ensisijaista, mutta heti sen perässä tulee kaikki muu inhimillinen kärsimys. Siksi oli hyvin erikoista, että kaikki ravintolat suljetaan, mutta samaan aikaan ei puhuta mitään siitä, millä kaikilla keinoilla hallitus aikoo auttaa ravintoloitsijoita. Jos ei ole liikevaihtoa, ei ole mitään mahdollisuutta ottaa lainaa. Se on päivänselvä asia kaikille muille paitsi hallitukselle.

EKP:n raha ei valu pienyrittäjälle asti. Sen sijaan sitä on mennyt esimerkiksi Cityconin, Fortumin ja Kojamon kaltaisiin pörssiyhtiöihin, joilla ei ole mitään oikeita ongelmia. Järjetöntä.

Jos suoria tukia pienyrittäjälle ei ole, seuraa katastrofi ja massatyöttömyys. Tanskassa ja Ruotsissa on reagoitu tähän. Esimerkiksi Tanska maksaa jopa yhdeksänkymmentä prosenttia työntekijöiden palkoista, jotta yritykset pysyvät pystyssä eikä lomautuksia tarvita. Harva pienyrittäjä haluaa irtisanoa. Pienyritykset ovat usein kuin perhe. Hyvistä työntekijöistä halutaan pitää kiinni kynsin ja hampain.

Kaiken huipuksi verottaja perii seitsemän prosentin viivästyskorkoa. Se on tässä tilanteessa törkeää. Miten pienyrittäjät muka selviävät tästä? Voin vastata, että eivät ehkä mitenkään. Nyt pitäisi pikavauhtia saada aikaan massiivinen apupaketti, jotta yritykset pysyvät kasassa. Joudumme joka tapauksessa maksamaan sitten yrittäjille ja lomautetuille ja irtisanotuille työttömyyskorvausta, kulutus pienenee samalla ja kansantalous sakkaa lisää. Eihän siinä ole mitään järkeä.

Se tie suistaa meidät tuhoon. Puhutaan siitä, että tällä menolla bruttokansantuote pienenisi tänä vuonna viisi prosenttia – se on ihan puppua. Pudotus tulee olemaan 10-20 prosenttia, jos apua ei pienyrittäjille tule. Se kuinka hyvin pienyrittäjät selviävät koronan vaikutuksista, määrittelee samalla sen, mikä on suomalaisille koituvan inhimillisen kärsimyksen lopullinen laajuus ja syvyys.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu