Piiri pieni pyörii
Sanotaan, että Suomi on maailman vähiten korruptuneita maita.
Ei se pidä paikkaansa.
Meillä julkinen valta käyttää veronmaksajien rahaa turhaan ja vääriin paikkoihin.
Omilla tai oman firmansa rahoilla ei kukaan toimisi niin.
Kyse on vallan väärinkäytöstä.
Näin kirjoitin Uuden Suomen blogissa 3.10. 2022 eli lähes tasan vuosi sitten:
”Piiri pieni pyörii.
Miltä kuulostaisi muutaman kuukauden pätkätyö ja 12-13 tonnia palkkaa/kk koko vuodelta?
Ministereiden lähipiiri pyörittää yhteiskunnallisia päätöksiä. Vain roolit vaihtuvat. Kyse on vallan väärinkäytöstä. Karenssit ovat vain silmänlumetta. Tämä rälssi syö poliittisten johtajien kädestä ja voi hyvin.
Valtiosihteerit ja poliittiset avustajat kelpaavat hyvin edunvalvojien lobbareiksi ja vaikuttajaviestintään. Ja liikenne käy myös toiseen suuntaan ja samat ihmiset vaihtavat puolta niin, ettei perässä pysy.
Kyllä tuli mielenkiintoinen pätkätyö viestintätoimiston johtajalle, kun tuli valituksi valtiovarainministerin oikeaksi kädeksi.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko nimitti pikavauhdilla valtiosihteerikseen viestintätoimisto Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkosen. Aiemmin Makkonen on ollut mm. Ylen toimittaja ja presidentinkanslian viestintäpäällikkö.”
Ja sitten takaisin tähän päivään. Eli tämä meni juuri niin kuin vuosi sitten ennustin. Tämän viikon alussa Miltton tiedotti, että Makkonen aloitti yhtiössä johtavana neuvonantajana.
Piiri pieni pyörii.
Ja tämä sama Miltton myy 680 000 eurolla vuodessa viestintäpalveluita Fimlab Oy:lle. Fimlab on laboratoriopalveluita tuottava tamperelainen osakeyhtiö, jonka omistavat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan hyvinvointialueet.
Miksi? Niin miksi? Fimlabilla ja hyvinvointialueilla on yhteensä kymmeniä kuukausipalkkaisia viestinnästä vastaavia eri titteleillä. Mitä he tekevät palkkansa eteen? Olisiko hyvinvointialueiden rahoilla tärkeämpiä kohteita kuin johtajien 18 000 euron palkat ja ulkopuoliset viestintäpalvelut?
Kaikkien hyvinvointialueiden budjetti on 25 miljardia euroa vuodessa. Näissä miljardeissa joku 680 000 euron vuosisopimus tai valtiosihteerin vuosipalkka on vain pisara meressä. Mutta nyt on kysymys periaatteesta. Suomi velkaantuu vähintään 15 miljardia euroa vuodessa ja julkisia varoja käytetään miten sattuu. Fimlab on vain yksi esimerkki. Muita riittää.
Omia tai oman firmansa rahoja ei kukaan käyttäisi noin.
Kyse on vallan väärinkäytöstä.
Näin ei voi jatkua.
”Kuusijärvelle suunniteltu savusauna maksaa 2,2 miljoonaa euroa, pulkkamäki 600 000 euroa, nuotiopaikka 600 000 euroa, esteetön uimaranta 500 000 euroa.”
Kyllä tuossakin korruptio haiskahtaa kohtuu voimakkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
No ei kai kukaan ajattele, että nuotiopaikkaa halvemmalla saisi kuin tuo 600 000 euroa? Sen verran ymmärrystä pitää järki-ihmisiltä löytyä!
Ilmoita asiaton viesti
Niin kyllähän jo nuotiopaikan suunnittelevan arkkitehtitoimiston (jossa kunnanjohtajan vävy on hommissa) palkkio jo haukkaa puolet tuosta. Ja sitten hanketyöryhmän (mukana mm. kunnanjohtajan vaimo nuotiokokemusasiantuntijana) kustannukset kun pitää käydä tutustumassa eri nuotiopaikkoihin ympäri maailmaa ottaa loput. Joten kustannusarvio ylittyy kuten aina.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi, että tuon mittaluokan päätökset menisivät Vantaallakin lautakuntaan ja että sieltä löytyisi joku jäsen, jolta löytyisi maalaisjärkeä.
Ilmeisesti näin ei kuitenkaan Vantaalla ole asiat.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän kunnan valtuustossa ainoana ihmettelin rakennettavan koulun neliöhintaa. Laskin että sillä rahalla saisi rakennettua niin paljon 100 neliön omakotitaloja että neljän ryhmiin jaetuille oppilaille riittäisi jokaiselle ryhmälle oma talonsa kylpyhuoneineen ja keittiökoneineen. Teknisen johtajan vastaus oli että nämä koulun neliöt ovat erilaisia kuin omakotitalon neliöt. Muut valtuutetut olivat tyytyväisinä hiljaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Teknisen johtajan vastaus oli että nämä koulun neliöt ovat erilaisia kuin omakotitalon neliöt.”
Vastaushan oli täsmälleen oikea. Jos hintoja vertailla haluaa, olisi pitänyt verrata koulurakentamiseen naapurikunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan neliöt ovat erilaisia. Nimittäin niin, että koulurakennuksen rakentaminen on neliöhinnaltaan edullisempaa, kuin asuinrakennuksen. Tekninen johtaja taisi valita vastaukseensa osatotuuden…
Se nyt ei ole mikään mittari, että naapurikunnassa olisi hukattu verovaroja vielä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Joihinkin tuntuu teknisen johtajan vastaus uppoavan tälläkin palstalla. Ja julkisen puolen totuuksia on sekin että ne veroeurot ovat erilaisia kuin ne yksityiset eurot…
Ilmoita asiaton viesti
Miksi koulun neliö olisi halvempi kuin omakotitalon neliö?
Ilmoita asiaton viesti
Viimeksi kun kävin koulussa niin siellä oli seiniä aika paljon vähemmän kuin omassa omakotitalossa suhteessa neliöihin. Luulen vaikkapa 50m2 tila ilman väliseiniä on paljon halvempi ”konstruktio kuin samankoinen tila jaettuna osiin neljällä väliseinällä.
Ilmoita asiaton viesti
Konditionaali on kysymyksessäsi ihan turha. Jos ihmettelet miksi asia on niin, niin tässä muutama syy:
– Useamman neliön rakentaminen yhteen rakennukseen on työn ja koneiden sekä toimitusten osalta tehokkaampaa, kuin ympäri kaupunkia, maakuntaa ja maata ripotellut neliöt
– Märkätilat maksavat enemmän kuin muut ja märkätilojen suhde neliöihin vaikuttaa vahvasti
– Isot ostovolyymit antavat tehokkuutta. Vaikkapa lvi-kalusteissa iso rakennuttaja maksanee noin puolet siitä mitä hartiapankkirakentaja.
– Ikkunat ja ovet ovat seiniä kalliimpia ja näiden suhde rakennettuihin neliöihin on koulurakennuksessa pienempi
– Mitä pienemmiksi huoneet tehdään, sitä enemmän rakennetaan (seinää). On oikeastaan vaikea kuvitella mikä olisi halvempaa rakentamista, kuin koulu, ehkäpä avokonttori?
Ilmoita asiaton viesti
Kun menee mihin tahansa kouluun näkee, että perustusten järeys, huonekorkeudet, talotekniset järjestelmät yms. ovat jotain aivan muuta kuin mitä näkee pientaloissa. Joku 1800-luvun kansakoulurakennus saattaa muistuttaa pientaloa, mutta sellainen ei enää nykyään täyttäisi sisäilmalle eikä millekään muullekaan astettuja luokituksia.
Ja kuten tässä ketjussa olen jo todennut, kunnat eivät päätä mitä koulut maksavat, vaan rakennusliikkeet. Ja kun katsotaan rakennusliikkeiden kannattavuutta, eivät ne mitään kultakaivoksia ole. Poikkeuksena itseasiassa on muutama rakennusliike, jotka ovat keskittyneet yksinomaan asuntotuotantoon, ja ovat hyvin kannattavia. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että ilma hinnoissa löytyykin asuntojen eikä koulujen rakentamisen puolelta.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat sekoittaa kulutustuotteiden ja projektiostamisen dynamiikan pahemman kerran. Kulutustuotteissa myyjä määrää hinnan, mutta projektien osalta ostaja määrittelee sekä speksit että hinnan. Ei mikään estä kuntaa asettamasta kattohintaa.
Mitä taas asuinrakentamisen loistavaan kannattavuuteen tulee, en itse ostaisi Lehtoa, SRVtä tai YITtä juuri koska asuinrakentamisen kannattavuus on niin pahasti kuralla.
Ilmoita asiaton viesti
En minä mitään sekoita. Markkinat määräävät hinnan sekä yksityisillä markkinoilla että julkisissa kilpailutuksissa. Jos kunta määrittää kattohinnan, siitä ei ole muuta vaikutusta kuin että jos kattohinta on liian alhainen, kukaan ei tarjoa.
Mainitsemasi firmat ovat yleisrakentajia, jotka makaavat nyt suhdannekuopan pohjalla. Ne kannattavimmat asuntorakentajat löytyvät pörssin ulkopuolelta.
Tuosta muuten löydät koulurakennuksen rakentamiskustannusten erittelyä luvusta 4 alkaen.
http://urn.fi/URN:NBN:fi:aalto-202208285208
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko vakavissasi väität ettei toimivan nuotiopaikan speksejä voi määritellä sellaisiksi, että puolella miljoonalla ei ketään kiinnosta tehdä? Ei tietenkään kukaan tarjoa, jos speksataan niin, että kulut ylittävät hinnan. Kunhan osoitin että ostaja määrää hinnan. Toki enemmän speksaamalla kuin kattohinnalla…
Lisäys: Se että asuntorakentamisessa olisi erityisesti ilmaa, taitaa kumota argumenttisi, eikä vahvista sitä. Asiat tehdään siis vielä myyntihinnan erojakin kalliimmalla?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minunkin korvaani puoli miljoonaa nuotiopaikasta kuulostaa kalliilta. Mutta Vantaalla joku sen on suunnitellut ja tuollaiseen hankintahintaolettamaan päätynyt. Halvimmillaan nuotiopaikka syntyy kippaamalla maahan kasa hiekkaa ja nostamalla siihen kaivonrengas. Tässä ilmeisesti haetaan korkeampaa laatutasoa.
Mitä lisäykseesi tulee, en ymmärrä mitä siinä tarkoitat.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että voimme sentään olla siitä samaa mieltä, että alhaisinkin tarjous voi olla kohtuuton kustannus. Ei siinä ole mitään väärää, että rakennetaan 600 000 € maksava nuotiopaikka, kunhan se tehdään omalla rahalla. Ei tuollaiseen pröystäilyyn pidä käyttää julkisia varoja! Ihan kuka tahansa Vantaalainen voi ostaa rantatontin ja rakentaa halutessaan vaikka marmorista ja kullasta sinne nuotiopaikan, jos on varaa. Nythän kritiikki kohdistuu siihen, että törsätään julkisia varoja.
Ei sillä ole mitään väliä, rakennetaanko koulu vai nuotiopaikka, jos se speksataan niin että rahaa palaa enemmän kuin olisi välttämätöntä toimivan ratkaisun aikaansaamiseksi. Syyllinen tuhlailuun on ostaja, ei myyjä!
Ilmoita asiaton viesti
Koulu ja nuotiopaikka ovat sikäli eri asioita, että nuotiopaikassa voidaan aina laskea laatutasoa tai jättää paikka kokonaan rakentamatta. Koulun osalta on paljon vaatimuksia alkaen rakentamismääräyksistä ja mitoitusperiaatteista oppilasmäärää kohden, joista ei voida tinkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Koulu ja nuotiopaikka ovat sikäli samoja asioita, että molemmissa voidaan aina nostaa laatutasoa ja rakentaa lisää riippumatta välttämättömyydestä tai edes hyödyllisyydestä. Nuotiopaikan osalta ei ole juuri mitään vaatimuksia tai rakentamismääräyksistä ja silti siinä voidaan polttaa 600 000 € (pun intended). Koulussa voidaan sitten polttaa jo miljoonia, tuskin tuolle mitään ylärajaa on kummassakaan?
Ilmoita asiaton viesti
Jaa että kunnat aivan huvikseen tilaisivat tarpeettoman kalliita kouluja? Miksi ne niin tekisivät? Mitä olen kuullut, ongelmat ovat päinvastaiset – kukkaronnyörit ovat liiankin kireät, jotta kouluja ylipäänsä saisi aikaiseksi.
Juuri sait dokumentin, jossa koulujen kustannusrakenne on eritelty. Siitä vaan osoittamaan säästökohteita, joita kuntien ammattirakennuttajat eivät ole löytäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Miten me nyt olemme taas tässä? Luulin että jo totesimme kuntien (tai ainakin Vantaan) ostavan tarpeettoman kallista. Mikä nyt muuttui?
Ilmoita asiaton viesti
En minä missään vaiheessa ole sanonut, että kunnat ostaisivat liian kaliita kouluja.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä tietysti nuotiopaikkoja ostetaan fantasiasummilla, mutta koulut ostetaan tiukan speksin mukaan kohtuuhintaan. Miten minä en tuota ymmärtänyt. Nyt jää vain kysymys, miksi koulua ostaessa osataan ja ollaan vastuullisia, mutta nuotiopaikkoja ostaessa ollaan osaamattomia ja vastuuttomia?
Ilmoita asiaton viesti
”Kokonaishintaan ei kuulu pelkästään tulipaikka. Siellä ovat rakenteet tehty käsityönä rantaan. Katoksen lisäksi on tulipaikka-aluetta ja rannassa laiturirakenteita. Lisäksi sinne rakennettiin 200–300 metriä ajotietä. Siinä ovat kivireunukset ja valaistu reitti. Valaistuksista jo tulee oma lisänsä.”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009941426.html
Se, onko tuo verorahojen järkevää käyttöä, on arvokysymys. Mutta kouluja kuntien on pakko rakentaa, ja silloin niitä sitovat mm. rakentamismääräykset, kuten olen jo sanonut.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, jos naapurikunnissa nuotipaikka on maksanut keskim. 500 000€, niin ei se meidän 600 000€ nuotiopaikka ole kalliskaan kun ottaa inflaation huomioon. Tuohan se on se logiikkasi joka on valtavrtaa julkisella sektorilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kun naapurikunta on rakennuttanut puolella miljoonalla nuotiopaikan, on sen pitänyt se kilpailuttaa. Jos sellaisen mielestäsi voi rakentaa paljon halvemmalla, niin silloinhan helppoa rahaa on tarjoilla. Kannattaa perustaa urakointiliike ja jättää kilpaileva tarjous.
Ilmoita asiaton viesti
Kritiikki ei tainnut olla rakentajiin, vaan ostajiin kohdistuva. Ei se ole temppu eikä mikään speksata projekti niin, ettei alle miljoonan tarjouksia tule ensimmäistäkään. Ostajan taito on siinä, että speksaa toimivan, johon saa kohtuulliset tarjoukset.
Ilmoita asiaton viesti
Esteetön uimaranta, onkohan se sellainen että siellä on tasaisesti loiveneva hiekkaranta veteen asti?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaa että pyörätuolilla pääsee etenemään, yleensä myös liuskalaituria, apuvälineitä, pukukoppia mihin mahtuu pyörätuolilla jne.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä esteettömyydellä ne viittavatkin siihen, että se tulee olemaan silleen monisukupuolisesti esteetön? 😉
Ilmoita asiaton viesti
Vitsikästä.
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen toimi kuusi vuotta presidentti Niinistön viestintäpäälikkönä. Itse en Makkokkosta tunne, mutta kuvan perusteella hän näyttää älykkäältä henkilöltä.
Onkohan joku kansanedustaja saanut häneltä pakit?
”Fimlab on vain yksi esimerkki”. Muita riittää. Kerro nyt ne muutkin, kun kerran tiedät.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustajille palkattiin aikanaan avustajat, sillä perusteella, EU lisää heidän työmääräänsä. 200 avustajalle maksetaan palkkaa valtion pussista ja työsuhdevälineet läppärit, puhelimet jne.
Harkimo voisi näyttää esimerkkiä ja luopua avustajastaan sekä näin säästyneillä yhteiskunnan rahoilla vaikka palkata sairaanhoitajan hyvinvointialueelle tai sitten maksaa palkan omasta pussistaan, jos avustajaa tarvii.
Löytyykö kanttia?
Ilmoita asiaton viesti
Ettäs kehtaa!
Harkimo oli itse vuosikaudet venäläisten kukkarolla – jopa ollessaan kansanedustaja.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vikaa oli tuohon aikaan olla Venäjän kukkarolla? Sentään Harkimo taisi olla saamapuolella eli pumppasi rahaa oligarkeilta Suomeen päin. Samaan aikaan koko Eurooppa imi putket punaisina kaasua ja öljyä venäjältä ja lihotti venäjän valtion kassaa. Tottakai jälkikäteen on helppo sanoa, että venäjän kanssa kauppaaminen oli virhe, mutta länsimaissa sitä tekivät kyllä lähestulkoon kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Toi on niin kulunut läppä ja vielä kaiken lisäksi onneton argumentaatiovirhe; ”ei tässä ole mitään vikaa, kun sinäkin/muutkin.”
Kokeile jotain asia-argumenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Hjallis puhuu taas asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pata kattilaa soimaa. Monella eduskunnassa on ollut tai on edelleen kytköksiä joissa vain raha on puhunut….gebardi ei pääse täplistään.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa. Suomi ei ole vähiten korruptoitunein maa, mutta Suomessa osataan salata korruptio paremmin kuin monessa muussa, jopa EU -maassa. Avainsana tähän on sana ”verkostoituminen”. Kun esim. tiedemaailmassa verkostoitumisella tarkoitetaan asioita edistävää toimintaa, niin suomalaisissa yhteiskunta-asioissa se on hyväveli-toimintaa, jolla ei edistetä yhteiskunnan ja kansalaisten hyvinvointia vaan omaa ja ”veljien” etua. Valitettavasti tämä kultapossukerholaisuus, lainatakseni postipankin aikoinaan lanseeraama termiä, ulottuu myös vallan peruslähteelle eli eduskuntaan. Siellähän on 200 kansanedustajaa (ei kansan edustajaa) pukkeina kaalimaan vartijoina.
Valta turmelee hyvin herkästi. Julkinen valta ei turmellu itsestään. Siihen tarvitaan ulkopuolisia tahoja, jotka haluavat päästä osalliseksi vallankäytön hyödystä, rahallisesti tai saamalla osansa vallasta. Korruptio ei näin ollen ole vain julkisen vallan synti, vaan moraalittomuus kattaa tässä mielessä koko yhteiskunnan eli kaikki kynnelle kykenevät. Myös ne yksityiset yritykset.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä esimerkki tästä ovat sote-alueet joihin saatiin varsin mukavasti hyväpalkkaisija johtajan toimia hyville veljille ja siskoille. Ei se muuten olisi keskustalle ja demareille kelvannutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Just tänään justkasin yhden Tyksissä töissä olevan kanssa tästä sotesotkusta . Ennen sotea oli hänen ”osastolla” 1 ylilääkäri jolla oli päätösvalta. Nyt tällä ylilääkärilla on 3 kpl ylempiä jotka päättää ja mikään asia ei enää suju nopeasti ja helposti, tämä aiheuttaa oikeasti myös vaaratilanteita.
Mulla vekkuli tilanne ”päällä”, olkapäästä revähti jotain ja lekuri ei voi tehdä mitään ennen magneettikuvausta. Nyt on kulunut 2 viikkoa siitä kun lähete tehtiin. Turussa jonne lähete ei ole mahdollista koska laite rikki. Tänään selvisi että mun pitää tilata aika joko Raumaalta ja Hämeenlinnasta 😆 . Taitaa olla ostosoppari juuri tosta virmasta koska onhan turkkuses niitä laitteita vaikka kuinka paljon.
Ilmoita asiaton viesti
No, no. Älä sorru puolueellisuuteen. Ei siellä sotesalueissa vain kepulaisia tai sossuja johtopaikoilla ole. Aika naivia ajatella noin. Mutta se on selvä, että valinnat on tehty poliittisin perustein. Oli sitten valittu noista puolueista tai kokoomuksesta tai perussuomalaisista.
Ilmoita asiaton viesti
Hyväveli/sisar-verkosto riippumatta puoluetaustasta on kehittynyt siinä 1960-luvulta ja se oli vasta marginaalinen ryhmä, ketkä käyttivät valtaa ja suhteita täysin väärin.
Sitä marginaalista ryhmää ei pidetty ongelmana mutta kun aikaa kului, niin tuo ryhmä alkoi paisua niin suureksi, että se alkoi oikeasti olemaan ongelma Suomelle ja sitten oli kaikenlaiset hyssyttelyt ja uhkailut vallan kabinettien takana.
Minäkin sain Riihimäen yhdistyksen puheenjohtajana, kun järjestin lehdistötilaisuuden, kutsuin kansanedustajan, kaupunginjohtajan sun muut käymään. Kyseessä oli Kuurojen Liiton 100-vuotisjuhla ja viestikapula piti lähettää eteenpäin seuraavalle yhdistyksen edustajalle, joka kävikin hakemassa kuten minäkin aikoinaan.
Kaupunginjohtaja ei oikein pitänyt toiminnastamme ja olisi pitänyt etukäteen kertoa, niin olisi tehty jotain myönnytyksiä ja ehdotuksia. Kyse oli kuurojen ja muiden vammaisten oikeuksista olla yhteiskunnassa mukana yksilöinä.
Yksi kirja kannattaa lukea ”Lumedemokratia” Katja Boxberg, Taneli Heikka.
Takakannen näytetekstit:
”Keitä olivat suomettumisen suuret hämähäkit, Marxin ritarit ja punaisen laulun laulajat?
Suomi ei ole länsimaa. Parlamentarismia ja markkinataloutta vieroksutaan. Media sensuroi itseään ja älymystö on kuollut. Elämme autoritäärisessä demokratiassa.
Tämä ei ole fiktiota. Tämä on nyky-Suomen ruumiinavaus. Ihanneyhteiskunta, jossa luulemme elävämme on lumetodellisuutta, kuten tieteiselokuvassa Matrix.
Harhan on luonut konsensus, pakotettu yksimielisyys. Menneisyyden virheistä ei keskustella, vaihtoehdot ovat kadonneet, toisinajattelijat leimataan häiriköiksi. Pahoinvointi syvenee. Suomi on pysähtynyt.
Rappio nousee demokratian alennustilasta. Tämä kirja paljastaa, keitä olivat suomettumisen hämähäkit ja miten heidän tekonsa mädättivät suomalaisen yhteiskunnan.
Toimittajat Katja Boxberg ja Taneli Heikka ovat kirjoittaneet pamfletin, joka herättää sinut lumetodellisuudesta. Oletko valmis nielaisemaan tasapäistävästä konsensuksesta vapauttavan Matrixin sinisen pillerin? Sen jälkeen paluuta entiseen ei enää ole.”
Heidän kirjoittamansa kirjan sisältö on vasta vain jäävuoren huippu, niin paljon hyväveli/sisar-verkostoa löytyy ympäri Suomea ja vanhojen puolueiden sisältä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Hjallis kyllä oikeassa. Suomen vähäinen korruptio on myytti. Yli 30 v tutkijana törmäsin siihen usein. Hyvä että joku uskaltaa. En ole sinua koskaan äänestänyt. Nyt kyllä jharkitsen. Hattu nosto Uusi Suomi, kun jutun julkaisitte. Toisin kuin yle hs ym.
yst terveisin Arto.
Ilmoita asiaton viesti