Pk-yritysten tukimiljardit uhkaavat valua vuokrien mukana ulkomaisille jättisijoittajille

Nyt eletään kriittisiä hetkiä sen suhteen, mihin elvytykseen tai pelastamiseen tarkoitetut miljardit menevät. Tarkoitan etenkin ravintolatoimintaa. Nyt kun henkilökunta on niistä suurelta osin lomautettu, suurimmat kulut ovat vuokrakuluja. Vuokranantajia taas ovat nykyään lähinnä isot kiinteistösijoittajat ja kaikenlaiset ”kauppakeskusoperaattorit”. Jos valtio nyt avustaa ravintoloita niin, että kaikki rahat menevät vuokrien maksuun, miljardit valuvat sitä kautta ulkomaille. Se ei voi olla kenenkään kannalta järkevää.

Pari esimerkkiä. Citycon ja Sponda ovat suuria vuokranantajia ja kiinteistöomistajia Suomessa. Citycomin suurimmat omistajat ovat Gazit-Globe Ltd 48,6 prosentin omistuksella – kotipaikka Tel Aviv – sekä 15 prosentin osuudella kanadalainen eläkevakuutusyhtiö. Spondan suurin omistaja taas on Polar Bidco, Luxemburg – jonka omistaa amerikkalainen Blackstone.

Nämä firmat eivät ole tulleet yhtään vastaan ravintoloiden tai muiden yrittäjien vuokrista. Citycon on saanut jo ison hätäapusijoituksen Euroopan Keskuspankilta. Nytkö meidän pitäisi vielä maksaa niille veronmaksajien rahoilla lisämiljardeja? Missä on tällaisten yritysten moraali? Ei näköjään missään. Siksi olisikin olennaista, että hallitus kieltäisi niitä perimästä kolmen kuukauden ajalta vuokraa. On sietämätöntä, että jopa satojen miljoonien avustusten vastineeksi emme ole saaneet aikaiseksi mitään vastavaatimuksia näille firmoille.

Myös muiden isojen kiinteistöomistajien kuten Ilmarisen ja Varman on syytä näyttää nyt esimerkkiä, aivan kuten Helsingin kaupunki on tehnyt antaessaan vuokria anteeksi.

Kun avustusten sääntöjä nyt tehdään, olisi hallitukselta olennaista estää rahojen valuminen ulkomaille isojen kiinteistöyhtiöiden rosvomaisuuden vuoksi. Samoin pitäisi pystyä edes jotenkin varmistamaan, että tällaisia rahoja ei anneta yrityksille, jotka sitten kolmen kuukauden jälkeen eivät kuitenkaan ole enää pystyssä.

Tehtävä ei ole siltä osin helppo, mutta vuokra-asiaan on mahdollista vaikuttaa. Tanskassa on laki, joka takaa, ettei vuokranantaja voi periä vuokria, jos hallitus on pistänyt kieltoja eikä vuokralainen pysty käyttämään tilaa siihen toimintaan kuin se on tarkoitettu. Laissa on myös maininta, että vuokranantajan pitää tulla vastaan, jos tiloja ei voi käyttää täysin sillä tavalla kuin on pakko. Tämä vertautuisi esimerkiksi Suomen nykytilaan, jossa ulosmyynti on sallittua mutta asiakkaita ei saa päästää sisälle.

Meillä on juuri nyt mahdollisuus varmistaa, että suomalaisten rahat eivät mene tärkeässä yritysten pelastusoperaatiossa vahingossa hyvin menestyville kiinteistöyhtiöille, joiden omistajat ovat kaukana ulkomailla. Nyt voi hyvin sanoa, että pidetään ensin huolta suomalaisista!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu