Poliitikoille jättituloja ja alennuksia osuuskaupalta – tämä korruptiopaise pitää puhkaista
”Osuuskaupan edustajiston vaalit” kuulostaa viattomalta, mutta hyvän tarkoituksen takana on myös karu tarina suomalaisesta rakenteellisesta korruptiosta.
S-ryhmän parinkymmenen alueellisen osuuskaupan edustajistoihin valittiin juuri väkeä. Koska kaupat ovat yhtiömuodoltaan osuuskuntia, niissä valtaa käyttää edustajisto, jonka jäsenet valitaan vaaleilla. Vaaleissa oli ehdolla lähinnä poliittisten puolueiden ehdokkaita. Heille läpimeno ja paikka S-ryhmän hallinnossa voi olla myös taloudellinen jytky. Harvoista kokouksista maksetaan parhaimmillaan kymmenien tuhansien eurojen palkkioita vuodessa.
Satoja, tuhansia ja kymmeniä tuhansia euroja ovat vuosikymmenien aikana tienanneet kymmenet poliitikot kaikista puolueista. Sen lisäksi heille on myönnetty hulppeita henkilökuntaetuja: poliitikot ovat saaneet kymmenienkin prosenttien alennuksia niin hotelliöistä, Sokoksen käyttötavaroista kuin LähiTapiolan ja Silmäaseman tuotteista.
Tilanne on aivan käsittämätön. Kuntapoliitikot ja virkamiehet, joiden pitäisi tehdä yhteisen edun nimissä kaavapäätöksiä kunnissa, saavat samaan aikaan isoja palkkioita firmalta, jonka toimialalla yritykselle mieleiset yksityiskohdat kuntien kaavapäätöksissä ovat elinehto.
Syy on osin historiallinen. S-ryhmä syntyi melkein 120 vuotta sitten osuuskauppojen tukkukaupaksi. Yhtiömuodossa oli järkeä. Nyt edustajisto on enää jäänne menneisyydestä, kumileimasin hallitukselle ja operatiiviselle johdolle, joka hoitaa päivittäisbisneksen kovan pelin. S-ryhmä on yli 11 miljardin euron liikevaihtoa pyörittävä jättimäinen firma, joka hamuaa lisää markkinaosuuksia niin kuin mikä tahansa yritys. Mutta sillä on yksi etu. Osuuskaupan hallintomalli on luonut tilanteen, jossa poliitikot ja virkamiehet voivat päätyä helposti politiikassa tekemään edustamansa yhtiön eli S-ryhmän kannalta mieluisia päätöksiä.
Niin myös näyttää käyneen. S-ryhmällä on hallussa puolet Suomen päivittäistavarakaupasta. Osuus on kasvanut samaan aikaan kun kuntapoliitikot, kansanedustajat ja jopa ministerit oikeistosta vasemmistoon, vihreisiin ja perussuomalaisiin ovat istuneet yrityksen johdossa.
Tietysti fiksuimmat poliitikot jääväävät itsensä päätösprosesseissa selkeissä eturistiriitatilanteissa, mutta sitä ei kukaan pysty täysin valvomaan. Vaikka suoria laittomuuksia ei tapahtuisi, on ihan selvää, että S-ryhmä saa omilta virkamiehiltään ja poliitikoiltaan hyvissä ajoin ymmärryksen vaikkapa kuntien tulevista kaavoitussuunnitelmista. Näin se on etulyöntiasemassa, kun uusia kauppoja ja huoltoasemia suunnitellaan.
ABC-huoltoasemat ovat vallanneet maan. Pienyrittäjät runnotaan alta pois. Niinpä S-ryhmällä ei ole kilpailua, ruoka pysyy kalliina ja palvelut samankaltaistuvat kaikkialla.
Tällainen poliitikkojen kahdella pallilla istuminen pitää loppua.
Mutta poliitikoilla ja puolueilla on tuskin kanttia luopua eduistaan. S-ryhmä käyttää edustajistojen ja hallintoneuvostojen palkitsemisiin miljoonia euroja vuodessa – ja alennukset päälle. Helsingissä HOK-Elanto tukee myös puolueita suoraan rahalla – se antaa vaaleissaan pärjänneille puolueille 50 000 euroa vaalitukea muun muassa lehti-ilmoituksiin.
Kari Uotila (vas) ja kokoomuksen Ben Zyskowicz ovat saaneet HOK-Elannon hallintoneuvoston varapuheenjohtajan tehtävästä jopa yli 40 000 euroa vuodessa – ja esimerkiksi Zyskowicz on ollut mukana toistakymmentä vuotta. Siitä kertyy jo satoja tuhansia euroja. Miettikää nyt, kansanedustajan palkan päälle tuollainen raha, eikä kyse ole mistään kokopäivätyöstä. Hallintoneuvosto kokoontui viime vuonna seitsemän kertaa.
Liike Nyt ei lähtenyt puolueena mukaan osuuskaupan edustajistovaaleihin, eikä omasta mielestäni ehdokkaaksi pitäisi lähteä yhdenkään ministerin, kansanedustajan tai kunnanvaltuutetun. Yksityisen yrityksen etujen ajaminen on ilmiselvässä ristiriidassa kunnallisen luottamustoimen, viran tai kansanedustajuuden kanssa.
Moni ajattelee toisin. Kyseessä on selvästi yksi maan tapa. Tänä vuonna osuuskaupan kokouspalkkioille pääsivät pääkaupunkiseudulla muun muassa ministeri Timo Harakka, Veronika Honkasalo, Pia Kauma, Erkki Tuomioja, Mika Raatikainen, Wille Rydman ja Outi Alanko-Kahiluoto. Turussa läpi menivät muun muassa Kike Elomaa, Ville Tavio ja Heli Paasio. Vasemmistoliiton Anna Kontula valittiin eduskuntaan Tampereen vaalipiiristä, mutta osuuskaupan edustajistoon hän pyrki ja pääsi Helsingissä. Siinä on sikäli järkeä, että kokouspalkkiot ovat HOK-Elannossa maan muhkeimmat.
Kyse ei siis ole todellakaan Helsingin ongelmasta, vaan ihan koko maan tavasta. Viime eduskunnasta 28 kansanedustajaa istui S-ryhmän palkkiopalleilla eri puolilla Suomea. Oulussa muutama vuosi sitten tutkimus paljasti, että puolet osuuskaupan päättäjistä oli kuntapoliitikkoja tai virkamiehiä.
Kokoomuksen Jan Vapaavuori puhui poliitikkojen kaksoisrooleista fiksusti jo kymmenen vuotta sitten, vuonna 2010: ”Jonkinlaista itsesääntelyä kaipaisin. Järjestelmätasolla on toki sairasta, jos kaupunginhallituksen 15 jäsenestä 12 on HOK-Elannon luottamustoimissa, kuten esimerkiksi Helsingissä.”
Itsesääntely ei, kas kummaa, ole systeemistä hyötyviä poliitikkoja kiinnostanut.
Mikään ei ole muuttunut. Järjestelmä on ihan yhtä sairas kuin ennenkin.
Hjallis on aivan oikealla asialla.
Vähän joka kylän ohikulkutieltä löytyy se rondelli jonka sakarat johtavat ABC:lle, S-rautaan ja S-markettiin. Liikenneympyrä on rakennettu ohjaamaan liikenne pois keskustan liikkeistä, toisinaan se on keskellä maantietä katkaisemaan sujuva kulku. Taustalla voi vielä metelöidä maan suurimman tuulivoimaoperaattorin omistama tariffitukivetoinen S-mylly.
Ja näistä kaikista on yleensä ollut mukana päättämässä henkilöitä, joille S-ryhmä maksaa kokouspalkkioita, kuten blogisti aivan oikein kertoi.
Asiahan on ollut tiedossa ja vuosia ja muistaakseni siitä on käyty hallinto-oikeuttakin laihoin tuloksin: ei muodostu jääviyttä.
Edit: Uutinen KHO:n päätöksestä jossa päättäjien sidokset S-ryhmään eivät muodostaneet jääviyttä Maunulassa:
https://yle.fi/uutiset/3-5272891
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Hjallis. Tämä on suomalaisen korruption mätäpaise. Joku luulee, että meillä ei ole korruptiota, mutta sitä on aina ylintä oikeutta myöten. Jokainen poliitikko, joka lähtee tähän mukaan, vetää itsensä lokaan. Tämän asian merkittävyys näkyi mm. maksettuina mainoksina paikallislehdessä, että tulisi valittua Osuuskaupan edustajistoon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on kansainvälisissä vertailuissa yksi korruptiovapaimmista maista.
Totta on, että meikäläinen viranomainen ei yleensä ole lahjottavissa.
Suomalainen muoto korruptiosta, jota kansainväliset vertailut jostain syystä eivät tunnista, on juuri tuo Harkimon mainitsema poliittisten puolueiden vallan tunkeutuminen lähes kaikille elämänalueille. Esim. ei ole juuri järjestöä tai julkisrahoitteista organisaatiota, jossa puolueiden edustajat eivät ole jakamassa etuuksia ”oman värisille”. Jäsenkirjalla pääsee töihin.
Asiaa puolustellaan sillä, pienessä maassa ”joutuu” useisiin luottamustehtäviin samanaikaisesti, kun henkilöitä on vähän, ja että ”asiat tulevat tehokkaasti hoidetuksi, kun henkilöt tuntevat toisensa”.
Piiri pieni pyörii.
Toisaalta: kansalaiset saavat osaltaan syyttää itseään syntyneestä tilanteesta.
Esim. Osuuskaupan edustajiston vaaleissa jokainen äänioikeutettu, suuri osa suomalaisista, sai kotiinsa ehdokkaina olevien luettelon.
Miksi äänestit tuttua poliitikkoa?
Itse ainakin valitsin luettelosta henkilön aivan toisin kriteerein kuin ”tuttu tv:stä”. Käytin kriteerinä elämänkokemusta, koulutusta, työelämäkokemusta – lisäksi äänestämäni henkilö asuu samalla alueella kuin minä itse ja tuntee siis asuinpiirini haasteet.
Eikä muuten ole kansanedustaja eikä kunnanvaltuutettu.
Demokratia on siitä vaikea laji, että vastuu on kansalaisilla – vastuu myös siitä, kenet valitsemme edustajaksemme.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeä asia eikä ainoa lajiaan. Mitä teet nyt eduskunnassa näiden asioiden selvittämiseksi ja kuntoon saamiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Hyväveli/sisko -järjestelmän purku vaatii ’jytkyn’, johon pystyvät vain ne, jotka eivät ole systeemin lonkeroissa.
Raha kelpaa kaikille. Rahan houkuttamina kansanedustajat, ministerit ja kuntavaltuutetut hamuavat valtaa mahdollisimman monella sektorilla.
Kirja ’Korruptio Suomessa’ kannattaa lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Koko vyyhti pitäisi aloittaa koko valtion organisaatioissa. Virkamiesrikoksia on tehty jo vuosikausia. Hyväveli/sisar-järjestelmä voi yhä paksusti ja tällaiset korruptiot on syytä aloittaa aina sieltä ruohonjuuritasolta presidenttiin saakka.
Ei vain yhdeltä osa-alueelta. Kannattaisi vaikka lukea selkokielellä kirjoitettuja kirjoja esim. ”Verottaja tappolinjalla” ja ”Lumedemokratia”. Verottaja tappolinjalla on tehnyt entinen verotarkastaja, joka päätti paljastaa mädät tapaukset ja hän on se, joka joutui valtion syyttämäksi ja vaadittiin kirjansa hävittämistä mutta EIT esti sen ja tuomitsi valtion korvaamaan oikeudenkäynnit sekä maksamaan kärsimyksestä eikä kirjaa saanut hävittää. Lumedemokratian ovat tehneet kaksi pitkään tehneet tutkivat journalistit ja heidän mukaan tämä on vain jäävuoren huippu.
Tätä on toivottu jo pitkään, että otettaisiin ihan tosissaan puhdistukset mädistä omenoista laittamalla oikeuteen sekä vankilaan.
SOKin ja Keskon suuri markkinaosuus pitäisi pistää molemmat palasiksi moniin osiin, että tulisi tervettä kilpailua ja tuottajille enemmän rahaa. Tästä on keskusteltu muistaakseni 2000-luvun alussa eduskunnassa sekä lehdissä. Jälkeenpäin en ole kuullut yhtään mitään pilkkomisen mahdollisuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelua ei toki pidä rajata pelkästään S-ryhmään, vaan täytyy olla kanttia esittää vaatimukset tasapuolisesti poliitikkojen osallisuudelle missä tahansa liiketoiminnassa, ja sieltä saataville tuloille ja eduille. Valtion yhtiöt ja yksityiset yritykset ja oma yritystoiminta mukaanlukien.
Ilmoita asiaton viesti
Noin yleisesti ottaen liiketoimintaan osallistuminen voi aiheuttaa jääviysperusteen tähän liiketoimintaan liittyvissä asioissa. Kuten edellä linkattu, S-ryhmän kokouksiin osallistumisen ei ole katsottu sellaista aiheuttavan.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelua ei pidä rajata, mutta perkaaminen pitää silti tehdä pala kerrallaan. Harkimon esille nostama kohde olisi ehkä sopuisimmasta päästä aloittaa. Sekään ei olisi yksinkertaista, koska puolueet ovat verkostossa mukana vasemmistosta oikeistoon.
Korruptiiviset rakenteet eivät ole pelkästään joidenkin tahojen ansioton etu vaan niihin liittyy vieläkin laajakantoisempia menetyksiä, koska toiminnot eivät välttämättä ohjaudu kansantaloudellisesti parhaille urille. Yksi kenties laajuudeltaan pienimmistä, mutta taloudelliselta merkitykseltään suurimmista, on maamme apteekkilaitos, josta syntyy vuosittain tarpeettomat miljardikustannukset. Aivan kuten S-ryhmän kanssa jostain maagisesta syystä sen paremmin vasemmistoliitossa kuin kokoomuksessakaan asiaa ei haluta ottaa virallisesti edes puheeksi. Keskustapuolue on jopa kirjannut, ettei apteekkijärjestelmään puututa. Voiko enää selvempää merkkejä korruptiivisesta suhteesta olla.
Yksilötasolla ainoakaan poliitikko ei tietenkään ole halukas luopumaan mehevistä eduistaan. Tähän olisi kuitenkin yksinkertainen ratkaisu: kansanedustajien toimikausien määrä tulisi rajoittaa kahteen kauteen. Silloin korruptioverkostot tulisivat paljon nykyistä vaikeammiksi ylläpitää.
Ihan ensimmäinen vaatimaton alku korruption kitkemiselle olisi perustaa elin, jonka tehtävänä se olisi. Toki silloinkin vaikeutena olisi miten pitää puolueiden näpit irti sen toiminnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus
Tällaiset epämääräiset etuja tuovat kytkennät tulee nostaa ’tikun nokkaan’
Samalla päättäjistä tulee tehdä jääviä. Ei nimittäin mahdu oikeustajuuni, kun päättäjä tekee esim. sopivan kaavoituspäätöksen ja saa tukemastaan päätöksestä muikeat edut.
Hyvä-veli toiminta on Suomen julkinen mätäpaise.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en koskaan ollut kaupunginvaltuutettu/kansanedustaja-aikanani ehdolla osuuskauppavaaleissa vaikka pyydetty on. Enkä ollut toki nytkään. Hjallis tekee ihan oikeita havaintoja, mutta demokratiassa se on kuitenkin äänestäjät, ketkä sitten päättävät läpimenijät, ja asiakasomistajat selvästi priorisoivat hyvissä poliittisissa valta-asemissa olevia tunnettuja ehdokkaita. Tämä on ehkä käytännössä ongelmallista, mutta eduskuntavaaleissa taas on sitten kaikkien äänestäjien (myös ei asiakasomistajien) mahdollista rangaista poliitikkoja, jos he ovat vain rahan perään tai ajavat S-ryhmän etua muiden kustannuksella. Äänestäjät demokratiassa siis vastaavat, kenet he valitsevat eduskuntaan ja kunnan/kaupunginvaltuustoihin (etenkin Suomessa, jossa ei puoluekeskeistä puhdasta listavaalia) ja heillä on myös mahdollisuus tiputtaa sieltä pois, koska vaalit neljän vuoden välein.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueiden valtaa pitäisi joka tapauksessa supistaa ja siihen olisi S-ryhmässä selkeä ratkaisu. Ehdokkaiksi ei pitäisi hyväksyä kansanedustajia eikä kunnanvaltuustojen jäseniä. Näin korruptiolta leikattaisiin siivet heti alkuunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä on hyvä keskustella, mutta se pitää ymmärtää, ettei politiikkaa päästä koskaan täysin pakoon muuta kuin liberaaleissa utopioissa, joissa poliittinen ja poliittisuus pyritään lakkauttamaan kaiken hyvän nimissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan totta, että politiikka on kaikessa mukana. Tekisin kuitenkin eron puoluepolitiikkaan. Puolueet ovat saaneet liian määräävän aseman, jossa kansalaisten ja kansakunnan edun sijaan ne ajavatkin pienen puolue-eliitin etuja. Siinä mielessä olen täysin vakuuttunut, että puolueiden valtaa pitää karsia.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin sain S-ryhmältä kirjeen, jossa kehoitettiin osallistumaan osuuskauppavaaliin. Kun luin ehdokkaisen nimiä, huomasin, että melkein kaikki ehdokkaat olvat jonkun puolueryhmän ihmisiä. Kaikkein järkyttävin oli se huomio, että ehdokkaina oli kommunistipuoleita edustavia ihmisiä. Kas kun ei natsipuolueita oltu hyväksytty mukaan. Kommunistit ja natsit kuuluvat samaan, äärimmäistä ryöstö- ja tappomentaliteettia edustavaan mafiaryhmiin. Suomessahan tosin kommunistiryöstäjät ovat suomettumisajan olleet kunnian jaustalla. Palautin kirjeen ja piirsin siihen hävyttömän kuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän näitä karensseja ja totaalisia kieltoja osallistua joihinkin lobbauksiin voidaan erilaisilla kielloilla ja hyvin lyhyillä varoitusajoillakin toteuttaa. Niissä ei lainsäädäntökään näytä olevan esteenä. Näyttää vain siltä, että nuo lobbauskiellot koskevat vain hyvin pieniä ja rajattuja ryhmiä, joilla ei ole poliittista roolia. Niin kovasti, kuin meillä ollaan vähemmistöjen oikeuksista huolissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pari pykälää perustuslaista:
”Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.”
”Kansanedustaja on esteellinen osallistumaan valmisteluun ja päätöksentekoon asiassa, joka koskee häntä henkilökohtaisesti. Hän saa kuitenkin osallistua asiasta täysistunnossa käytävään keskusteluun. Valiokunnassa kansanedustaja ei saa myöskään osallistua virkatointensa tarkastamista koskevan asian käsittelyyn.”.
Tuo ensimmäinen lause ”kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta” pitäisi laittaa isolla täysistuntosalin seinään kaikkien edustajien jatkuvasti nähtäville; sillä nimittäin säästettäisiin tuntuvasti verovaroja eduskuntatalon lämmityksestä, koska niin monet paikallevaivautuneet kämmenet hikoilisivat ja otsat kuumottaisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai Hjallis ole K-kaupan miehiä?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö olekkin hienoa että ”S-raha” saa poliitikot äärikommareista äärimmäiseen oikeistoon, istumaan sulassa sovussa saman pyydän ääressä. Sitten yhdessä rinta rinnan punovat juonia miten saada tyhmiltä rahat pois S-kirstuun ja tietenkin heille itelleen.
En tiedä muistanko väärin, että Karpokin teki jutun tästä S-korruptiosta joskus 30v sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Poliisilta on kiellettyä liki main kaikki muu paitsi poliisin työ. Sivutoimet ovat erittäin tarkassa syynissä ja niitä myös valvotaan. Kollegoitten kateus varmistaa lopullisesti sen, ettei suoranaisiin laittomuuksiin yllytä.
On suorastaan hämmästyttävää, että vastaavanlaisia rajoituksia ei koeta tarpeellisiksi muille virkamiehille, joiden puolueettomuus tai esteettömyys on kansalaisen oikeusturvan kannalta yhtä tärkeää kuin poliisillakin.
Saahan poliisikin toki osallistua politiikkaan, mutta esim. eduskuntaan valituksi tullessaan hän menettää virkaoikeutensa.
Ei ole mitenkään tavatonta, että korkea virkamies tai poliitikko istuu mitä erilaisimmissa hallitus-, hallintoneuvosto-, tai komiteapaikassa nostamassa kokouspalkkioita. Parhailla näitä paikkoja voi olla kymmenkunta samaan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Istuvalta kansanedustajalta ja kunnallispoliitikolta tulisi lailla estää istumasta S-ryhmän tai vastaavien hallinnoissa. Samoin istuvaa kansanedustajaa tulisi lailla estää olemasta samaan aikaan kunnallispoliitikkona. Valta tulisi hajauttaa lakien avulla, mutta kun eduskunta säätää lait, ei se tietenkään säädä omia etujaan vastaan olevia lakeja, vaikka ne edistäisivät demokratiaa ja estäisivät korruptiota.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanalistajan palkkio on kuulemma niin naurettava että se ei riitä kunnon elämiseen. Sen takia pitää istua kaikenmaailman hallintoneuvostoissa ja osuuskunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, kansanedustajan palkkahan lähtee 6600 eurosta ylöspäin ja edutkin ovat ihan mitättömiä. Yhdenvertaisuuslain mukaan kaikilla kansalaisilla tulisi olla samat edut.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001159691.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on ikuisuuskysymys. Osuustoimintaliikkeellä on niin voimakas ote muustakin hallinnosta, ettei sitä helpolla pysty murtamaan. Kun asiakas ja omistaja on sama ryhmä, bonuksen mukana voi jakaa voittoa niin paljon, että jäljelle jää vain investointeihin tarvittava osuus. Kun bonuksen sisältämän voiton voi vähentää myynnistä, se on samalla verovapaa niin alv´stä kuin yhtiöverostakin. Valtio tukee näin S-ryhmää noin 100 M €/v. Tuon ratkaisuksi pitäisi määritellä bonuksen sisältö ja rajat, mutta se on taas KKV`n hommia. Tunnetusti senkin juuret ovat osuustoimintaliikkeessä.
Ilmoita asiaton viesti
No eihän näistä poliitikkojen palkkiopaikoista niin tunneta murhetta. Paljon suurempi murhe näyttää olevan siitä, että HX-hankkeeseen valmistajat ovat palkanneet muutamia suomalaisia evp-upseereita.
Koko HX-hankeen ohjaus, tai oikeammin sen poliittinen ohjaus, uhkaa mennä sekaisin, kun nämä eläkkeellä olevat upseerit, joilla ei ole poliittista kärriäriä taustanaan( kun politiikkaan osallistuminen on ollut heiltä koko aktiivipalvelusajan kielletty ja hyvä niin ) ovat luomassa kontakteja Suomen puolustusvälineteollisuuden , puolustusvoimien hankintaorganisaatioiden ja toisaalta HX-häivittäjävalmistajien välille. Kyllähän meidän poliittinen eliittimme hoitaa, ainakin omasta mielestään, asian varmasti paremmin kuin nämä 40 vuotta puolustusvoimissa palvelleet upseerit. Pääsevät varmasti mukaan jos jonkinlaisiin tilaisuuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Raha ja valta ratkaisevat!
Kiitos erinomaisen hyvästä ulostulosta ja ajoituksesta.
Kyseessä on erittäin laaja ja ikiaikainen ongelma Suomessa, jonka kaikki ovat tienneet. Sitä ei tietenkään myönnetä tai ainakaan puhuta ”ääneen”, joten ei ole ongelmaakaan. Tästä johtuen hyötyjien ja saatavien etuuksien määrät täytyvät olla mukana oleville osapuolille todella merkittäviä.
Hyvin suuri osa kansalaisista pitää osuustoiminnallisia toimintoja ja ammattilliittojen toimintoja hyvinä, koska niitä tukevat niin massiiviset asiakkuudet ja jäsenistöt. On tietysti luonnollista, että myös poliitikot haluavat olla siellä esillä ja vaikuttamassa.
Sitten kuvaan astuu tämä kuuluisa ikiaikainen ns. ”maan tapa”. Voiko sitä enää muuttaa, vai onko se junttaantunut vuosikymmenien saatossa niin lujasti ja laajasti saavutettujen etujen ja saavutettavien etuisuuksien verkostoihin, että sen muuttaminen on jopa mahdotonta.
Poliittiset puolueet ovat sallittuja. Äänestyskäyttäytyinen ei juurikaan muutu. Poliitikoilta ei voi kieltää osallistumisesta yhteisten asioiden hoitoon. Kuntien täytyy kehittyä. Liike-elämän pitää pyöriä.
Auttaisiko, jos maa jaettaisiin muutamaan eri osavaltioon/kantoneihin, joissa paikalliset päättäjät säätäisivät omat lait ja säännöt. Miten USAssa ja Sveitsissä on estetty em. ongelmat, vai onko sielläkin sama ikiaikainen ongelma?
Ilmoita asiaton viesti
S-ryhmään kuuluu S-voima, S-pankki ja Tuuliwatti Oy. Miksei Pekkarisen perheen kytkökset kelpaa tutkintaan, esim. mikä taho saa suurimman osan valtion maksamasta tukirahoista tuulisähkön tuotannossa, ja kun tiedetään kuka sen syöttötariffi lain ajoi läpi eduskunnassa.
Yli miljardin euron verran on maksettu Pekkarisen oma-etu bisneksen hyväksi jo.
Ilmoita asiaton viesti
”Motkotin” pysököinninvalvojille yhdestä episodista paikalli
sen marketin parkkikerroksessa ja lisäksi ihmettelen kuinka kunnan tiekarhu korjaa pois liikkeen sisääntuloportin kohdalta puolimetrisen kinoksen samaan aikaan kun lapioin meidän naapurin 74v. rouvan rivitalon portin auki auran ajettua puolimetriä nuoskaa siihen.
Ihmettelin kovasti kun pys.valvojien esimies vastasi : ”Käännän kysymyksesi S-Marketin johdolle?
Ilmoita asiaton viesti
”Järjestelmä on ihan yhtä sairas kuin ennenkin.”
Järjestelmä on sairas, kuten ennenkin, mutta blogisti ei puhunut mitään vaihtoehdoista, jotka voivat olla yhtä sairaita, tai sairaampia.
Toki siinä on paljon ihmettelemistä miten prismat, sokos- hotellit, sokos- ravinitolat ja ABC:t menestyvät niin hyvin, mutta toisaalta väki viihtyy niissä ja ne tarjoavat palveluita joita käytetään.
Itsekin käytän mielelläni kaikkia tämän osuustoimintayrityksen palveluita, joskin mielellään käytän myös kilpailijoita jotka tarjoavat palveluitaan edullisemmin, jos en jostain syystä ole niin kiinnostunut tasosta, tai jos saan tasokasta palvelua yhtä halvalla, tai halvemmalla.
Käytän esimerkiksi ruokatarvikkeiden hankintaan etupäässä LIDL:iä, vaikka en millään muotoa karta Prismojakaan. Matkahotelliksi pelkkää yöpymistä varten valitsen mieluimmin jokun halvan vaihtoehdon, mutta olen tyytyväinen että sokos- hotelleja on tarjolla, jos haluan parempaa palvelua, enkä halua vahingossa päätyä mihinkään räkälään.
Minusta on hyvä että tämä osuustoimintaliike on olemassa. Sen hallintotapaa voi muuttaa paremmaksi ja politikkojen korruptointia voisi vähentää, ja kilpailun edellytyksiä muiden kuin tämän mahtiketjun osalta voisi korjata, ainakin minun puolestain, mutta minusta sen kaltaisia palveluita joita sokos- ketjut suomalaisille tarjoavat tarvitaan ja ne ovat hyödyllisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Globalisoidun, vapaan markkinatalouden tuote tämäkin ilmiö on.
”Pienyrittäjät runnotaan alta pois. Niinpä S-ryhmällä ei ole kilpailua, ruoka pysyy kalliina ja palvelut samankaltaistuvat kaikkialla.”
Yksilötasolla voiton maksimoinnin seuraukset voivat olla monenlaisia.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/demoni/254133-valhe-ei-myy-se-pakottaa/
Ilmoita asiaton viesti
Osuuskauppa pitäisi myydä jollekin ulkomaalaiselle ketjulle, kuten Tecolle, ja myynnistä saadut rahat jakaa osuuspääoman mukaan omistajille.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän tämä homma menee. Ongelma on tietyllä tavalla ulkoinen ja sitten toisaalta sisäinen. Ulkoinen ongelma muodostuu siitä, etttä mikäli edustaja ei sitten pystykkään osallistumaan kaikkeen mihin on sitoutunut, niin siinä tapauksessa ei täyty ehdokkuuden lopputulema. Toinen seikka on se, että sisäisesti ryhmissä saattaa olla eripuraista porukkaa. Tämä johtaa yleensä tilanteisiin, joista normaali ihminen ei halua edes tietää.
Oma neuvoni vakavasti on, että en halua jatkossa nähdä kansanedustajia edustajistossa. Tiedän jo etukäteen, että tällä toivomuksellani ei ole mitään merkitystä, joten jatkakaa vaan omalla valitsemallanne polulla. Kansa joka tapauksessa päättää, keitä sinne valitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vinkki seuraaviin vaaleihin ehdokkaaksi pyrkiville. Vaalimainokseen lupaus olla menemättä näihin korruptiokeskuksiin ”töihin” .
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Hjallis itse ole ollut naapurimaan oligarkkien palkkalistoilla vuosikymmeniä? Ei hänellä pitäisi olla kanttia moittia muita.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdolle voi asettua kuka tahansa, mutta kuntapoliitikoille se tuntuu olevan jotenkin oletusarvo.
1. kauden valtuutettuna minutkin puhuttiin osallistumaan S-ryhmän edustajiston vaaleihin. Tulin valituksi, yhtenä noin 50:stä. Edustajiston kokouksissa kuuntelin vuodesta toiseen mummojen valitusta siitä, milloin Prisman uudet ostoskärrit olivat liian isoja, milloin City-Sokoksen seinien maali hilseili jne. jne. Mitään järkevää päätettävää ei koskaan ollut.
Palkkio oli pari satasta vuodessa ja kokousten jälkeen väsynyt ketjulounas Fransmannissa, jos halusi iltaansa kuluttaa vielä entistä pidempään. Toista kertaa minua ei sinne huijata.
Näistä Hjallis on huolissaan. Mies joka sai valtiolta kymmenien miljoonien tuet jäähalliinsa, jonka hän sitten myi hämärille venäläisille oligarkeille huimalla voitolla.
Mies joka perusti Liike Nytin, tuon politiikan pyramidihuijauksen, ja houkutteli mukaan eduskuntavaaleihin satoja ihmisiä jotka käyttivät omaa rahaansa kampanjointiin, jonka ainoa tarkoitus oli saada Hjallis suojatyöpaikkaan eduskuntaan. Ja kun se onnistui, niin sitten Liike Nyt rekisteröitiin heti puolueeksi, pitihän Hjalliksen saada kansanedustajanpalkkionsa päälle puoluetukikin.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan sama on pankkien kanssa. Poliitikot ovat saaneet pankeista hyvin edullisia lainoja jo silloin, kun lainasta piti maksaa 5-10 % korkoa. Isoja lainoja, jotka eivät ole olleet missään suhteessa tuloihin. Muistan ajan, kun minulla oli erään pankin kanssa ”kättä päälle sopimus”. Pankki lainaisi minulle jopa yhtäpailjon, kuin saan säästettyä. Ja kansanedustaja on vain pätkätyöläinen, 4 vuoden kontrahti.
Todellisuudessa poliitikko on monessa paikassa hyvin etuoikeutettu. Alennuksia tulee ja ilmaisia etuuksia riittää.
Ilmoita asiaton viesti