Puhdasta ryöstöä

Sähkömarkkina on rikki.

Fortumin keskimääräinen tuotantokustannus sähkölle on kaksi senttiä kilowattitunnilta. Pörssissä sähköä myydään 50 senttiä kilowattitunnilta ja hintakatonkin hinta on vähintään kymmenkertainen tuotantokustannuksiin verrattuna.

Ei suomalaisia voi näillä järjettömillä hinnoilla enempää kurittaa ja vain siksi, että sähköyhtiöt maksimoivat voittonsa. Sähkön hintoihin pitää alkaa valmistella samanlaista sääntelyä kuin sähkönsiirrolle.

Seuraava hallitus saa karmean perinnön. Sotkuja riittää siivottavaksi. Terveydenhoito, huoltosuhde, julkinen talous, nuorisoväkivalta, energia. Kaikki ovat kriisissä. Valtion pelkät korkomenot ovat vuonna 2027 neljä miljardia euroa. Ja se on jostakin pois. Ei todellakaan näytä hyvältä.

Mutta nyt keskitytään sähköön.

Kuka tätä maata johtaa?

Suomi on tällä hetkellä tuuliajolla. Maata johdetaan huonosti, sekavasti ja tempoilevasti. Päätöksiä ei ole valmisteltu ajoissa. Norjassa ja Ruotsissa on ollut toimivat sähkön tukimallit käytössä koko vuoden ajan.

Joulu tulee, kello käy, mutta Lintilää ei näy.

Nyt kerrottu tukimalli väsättiin kasaan viikossa. Mitä ministeri Mika Lintilä on tehnyt koko syksyn virkamiestensä kanssa? Huonoa valmistelua kuvaa parhaiten se, että Lintilä sanoo, ettei tuplatukia tule. Alvin alennus sähkölaskuissa on jo voimassa ja verovähennys alkaa vuoden alusta. Eihän tästä ota kukaan mitään selvää!

Nyt tehdyt tukimuodot eivät kohdistu oikein, vaan tulevat hyödyntämään eniten niitä, jotka niitä vähiten tarvitsevat.

Kovasti on mietitty, millä eri tavoilla kuluttajille voi lähettää sähkötukirahaa. Olisipa yhtä paljon mietitty, ketkä sitä tukea oikeasti tarvitsevat, miten tuki vaikuttaa kuluttamiseen ja miten paljon tämä kaikki tulee veronmaksajille maksamaan.

Energiakriisi on suuri epäonnistuminen.

Mitä ministeri Lintilä ja kumppanit ovat tehneet, että seuraavasta talvesta selvitään paremmin? Vuosi on pitkä aika, jos on tahtoa ja kykyä päätöksiin.

Ja yritykset Lintilä tuntuu unohtaneen kokonaan.

Koko sähkömarkkina on vitsi. Ei se ole mikään markkina. Ei Suomessa, Pohjoismaissa eikä Euroopassa.

Häiritsee pahasti, kun hallituksen puheissa valtio maksaa sitä sun tätä. Ei valtiolla ole muuta kuin veronmaksajien rahaa. Ja hallitus ei kykene päätöksiin. Se ottaa vain lisää velkaa ja tekee sen seuraavien sukupolvien kustannuksella

Lintilä ärhentelee sähköyhtiöiden johdolle, ettei tältä vuodelta pitäisi maksaa johdolle bonuksia. Eiköhän ministerin kannattaisi panna painetta kunnallisten sähköyhtiöiden hinnoitteluun? Keinoja kyllä on alkaen kunnille ja kaupungeille maksettavista valtionosuuksista. Eivät kuntien kokonaan omistamat energiayhtiöt ole mitään oikeita osakeyhtiöitä. Ne ovat kuntien veronmaksajien kokonaan omistamia tuotantolaitoksia. Kyllä niiden hinnoitteluun pitää hallituksen pystyä kriisitilanteessa vaikuttamaan. Kun Kokkolan ja Seinäjoen kaltaisia esimerkkejä tulee maahan riittävästi, joutuvat myös pörssiyhtiöt kuten Fortum seuraamaan perässä, kuten nyt nähtiin, tai sitten ne menettävät asiakkaitaan. Näin toimii markkina sähkössäkin. Tilanne on nyt täysin kestämätön, kun tuotantokustannukset eivät ole mihinkään karanneet ja kuluttajat ja yritykset maksavat mielikuvituksellisia laskuja.

Nyt pyöritetään täysin turhaa rulettia.

Tuetaan kuluttajia, hinnat pysyvät korkealla, yhtiöt tekevät satumaisia voittoja ja niitä sitten pitäisi verottaa.

Hallituspuolueet eivät mieti muuta kuin mielikuvaansa. Velkaa otetaan surutta lisää ja rahaa jaetaan sinne ja tänne.

Kaikki päätökset tähtäävät vain siihen, että mahdollisimman monelle äänestäjälle tulee vaalirahaa keväällä ennen huhtikuuta.

Suomalaiset eivät ole tyhmiä. He näkevät kyllä tämän sumun läpi.

Täysin vastuutonta johtamista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu