Rahat eivät riitä edes ruokaan
Vaalikentillä oli viikonloppuna paljon ihmisiä liikkeellä. Hyvä niin. Ihmisillä on paljon huolia.
Puhuin Pohjanmaalla naisen kanssa, joka oli menossa ruokakauppaan, vaikka sanoikin, ettei oikeasti rahat eivät enää riitä ruokaan.
Ja onhan se totta. Esimerkiksi kurkku maksoi kesällä kolme euroa ja nyt se maksaa yli kuusi euroa. Ja kaikki muukin on kallistunut. Käsittämätöntä!
Suomessa on varmasti yli miljoona pienituloista työntekijää ja eläkeläistä, joille tämä on arkipäivää. Näin ei voi jatkua!
Elintarvikeketju ei toimi. Maatalouden tuottajat ovat vaikeuksissa kuten kuluttajat. Keskittynyt kauppa sen sijaan porskuttaa ja tekee satojen miljoonien voittoja ja on nostanut samaan aikaan hurjasti ruoan hintoja.
S-ryhmän ja K-kaupan toimivat ketjuina ja niiden neuvotteluvoima tuottajien ja teollisuuden suuntaan on täysin ylivoimainen.
Tämän elintarvikeketjun hinnanmuodostus pitäisi avata ja selvittää. Kaupallinen media ei siihen pysty, koska kaikki sen toimijat ovat riippuvaisia Keskon ja S-ryhmän mainosrahoista. Siinä olisi Yleisradiolle aito tehtävä. Siinä voisi aidosti olla veronmaksajan ja kuluttajan asialla.
Ruoan arvonlisävero on laskettava 14 prosentista 10 prosenttiin. Tämä parantaa vähävaraisten ja lapsiperheiden asemaa. Ruoan hinta on noussut ennätysvauhtia ja valtiolta tarvitaan nyt toimia tilanteen korjaamiseksi.
Kotimaisen ruoantuotannon korkea omavaraisuus pitää säilyttää. Epävakaa kansainvälinen turvallisuustilanne ja ruoan niukkuus kansainvälisillä markkinoilla antavat vahvat perusteet korkealle omavaraisuudelle.
Kotimaisen maataloustuotannon edellytysten turvaamiseksi on tukipolitiikkaa muutettava, niin että tuet kohdistuvat aidoille tuottajille. Nousseita tuotantokustannuksia on kompensoitava, jotta tuotanto ei vaarannu. Tiloilla tarvitaan energiaa ja lannoitteita.
Maatalous on yritystoimintaa. Nykyinen järjestelmä tekee maatalousyrittäjistä tukiriippuvaisia, kun he joutuvat myymään tuotteensa usein alle todellisten tuotantokustannusten. Koko järjestelmä pitää pitkällä aikavälillä muuttaa. Keskittynyt kauppa polkee tuottajahintoja, valtio pitää tilat pystyssä ja kauppa käärii voitot. Ruoan hinta Suomessa on Euroopan kärkipäässä. Järjestelmästä pitää muovata tehokkaampi.
Kyllä ihmisillä pitää rahat riittää ruokaan. Onhan tämä uskomatonta, että vähintään joka kymmenes lapsi tulee jatkuvasti nälkäisenä kouluun.
Osta Hjallis Keskon osaketta kuten minäkin. Olet aivan fiksu kaveri ja muistan sieltä hyvin kaukaa.
Itse myin kaikki Keskot kun kävin ensi kerran Lidlissä aikoinani. Ajattelin että ei voi pärjätä suomalaiset firmat. Virhehän se oli ja olen korjannut palauttamalla firman portfoliooni. Se on maksanut aina osinkoa vuodesta 1946 alkeneella pörssitaipaleellaan lukunottamatta yhtä vuotta 60-luvulla jolloin oli se jättidevalvaatio.
Ulkomaisilla kilpailijoilla on aivan vapaa mahdollisuus tulla Suomeen. Bienvenido: Carrefour, Walmart, Tesco ym.ym. Miksi ette jo tule?
Olen poliittisesti sitoutumaton ja tällä haavaa puoluetta vailla joten voisin jopa olla potentiaalinen äänestäjäsikin. Aivan tosi. Mutta koska omistin aikoinani jo Hackmanin osakettakin niin en valitettavasti jaksa uskoa sinuun vähäväkisten äänitorvena. Itse tosin olen ollut lapsuudessani yönmusta köyhä kirkonrotta. Se olisi jo toinen tarina.
Ilmoita asiaton viesti
Aikooko Hjallis nostaa eläkkeitä,opintotukea ja työmarkkinatukea? Vai kenties jäädyttää indeksit?
Minun rahat riittäisi ruokaan, mutta mitä teen. Ostan läjäpäiten joululahjoja , vaatteita yms.
Pohdin juuri että eihän tässä kannata edes lähteä töihin, kun tulee niin mukavasti toimeen. Sehän on niin ettei terve ruumis työtä kaipaa.
Meillä on nykyään kuulemma tällänenkin hienous kun opiskelijoiden leipäjono.Se siitä lonkkaa vetävistä opiskelijoista.
Eli Hjallis, lupaatko ettei indeksejä jäädyttää ja opintotukea nostetaan 100 eurolla kuussa?
Ilmoita asiaton viesti
S-ryhmä ja K-kauppa pitävät ansiokkaasti huolen siitä, että ruoan hinta Suomessa nousee jatkuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
…Ja OSAKEKURSSIT-ja annit!
Huvittavaa kun ennen Lidlinkin tuloa vakuuttelivat, että kilpailu täällä Suomessa on niin kovaa, ettei tänne mitkään ulkomaalaiset mahdu eikä tule.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on herttaista, että venäläisten oligarkkien myötävaikutuksella rikastunut henkilö on huolissaan toisten ruokalaskuista.
Kai huomasit kysyä että miksi eivät syö leivoksia jos rahaa ei ole leipään?
Ilmoita asiaton viesti
Jokeri suhmurointikin meni pieleen, poika pistettiin asialle ja isä veteli naruista, silti ei onnistunut…
Ilmoita asiaton viesti
Jännä nähdä, montako oligarkkihenkistä äänestäjää Uudeltamaalta kaiken tämän jälkeen löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on herttaista, että joku kauhistelee sitä, että talvella kurkut ovat kalliimpia kuin kesällä.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkin voi sanoa, mutta ei kai se todista sitä, etteikö Hjallis olisi oikeasti tuota mieltä, mitä kirjoittaa? Herää se epäilys itsellänikin, mutta en nyt suoraan silti tuomitse.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustajat yleensäkin ovat keskimäärin äänestäjiään varakkaampaa porukkaa, mutta Hjallis kuuluu ja ainakin samaistuu eduskunnan eliitti-ja julkkukerhoon, joka ei esim. kansan vähäosaisemman viidenneksen elämästä ja arjen vaikeuksista tiedä tuskin mitään.
– Ihme ettei mediamiehenä ole mennyt tutustumaan edes ”Rikkaat ja rahattomat” sarjaan, kuten eräät rikkaat hyväosaiset, ”minibudjettieurojaan” laskeskelemaan ja ”köyhyyttä kokemaan…?”
– Taitaa ottaa koville näissäkin vaaleissa, saada edes poikansa, tai joku muu rinnalleen yhden miehen eduskuntaryhmäänsä…ministerin salkusta puhumattakaan…?
Aina ja kaikkea ei voi saada-ja voittaa bisnesmies-edustajatkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkiksi kurkku maksoi kesällä kolme euroa ja nyt se maksaa yli kuusi euroa. Ja kaikki muukin on kallistunut. Käsittämätöntä!”
Tuota noin, vähävaraisimmat eivät ostele kurkkuja kesähinnallakaan, hyvä jos on varaa kaalisalaattiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelin hiukan tuota kurkun hintaa, mutta kyse on tietysti kilohinnasta. Yksi tuhti kurkku painaa kuitenkin vain parisataa gramaa, joten ei sen sujauttamisessa kassiin sitä kuutta euroa sentään mene. En ole lainkaan niin varma ymmärsikö blogisti asian oikein, kun tuota taivastelua viestitti.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, ja myönnän hihitelleeni etusivua – Hjallis Harkimo: Rahat eivät riitä edes ruokaan
Ilmoita asiaton viesti
Mä meinasin lentää peffalleni kun piti kaupasta ostaa peruna mutta se olisi maksanut 1,2 euroa, Pieni peruna!
Ilmoita asiaton viesti
No kait nyt sentään kurkkua ostaa jokainen…? Tai siis ainakin jos maksaa 3e/kilo.
Ilmoita asiaton viesti
Kurkulla nälkä vähiten lähtee, ruokajonoihinkin mennään hakemaan mm. leipää.
Ja tuskin ruokajonoissa kurkkua jaetaankaan.
https://yle.fi/a/3-12669112
Ilmoita asiaton viesti
VM ehdottaa ALV:n nostoa ja erityisesti niiden tuotteiden, joiden ALV-kanta on alennettu eli juurikin mm. ruoan alvia vaan nostamaan eikä laskemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin SDP esitti ”Tanskan mallia”, jossa kaikkien tuotteiden alv on 25%.
Ilmoita asiaton viesti
Tanskan mallissa kait Suomeen verrattuna on kovempi tuloverotus pienituloisilla ja löysempi suurituloisilla. Sitäkö demarit tännekin haluavat?
Ilmoita asiaton viesti
”Keskittynyt kauppa polkee tuottajahintoja, valtio pitää tilat pystyssä ja kauppa käärii voitot.”
Hjalliksen elämän tolkuin lausahdus, luulen ma.
Ilmoita asiaton viesti
Hjalliksella ei ole vaikeuksia ymmärtää ruoan hintojen nousun aiheuttamia vaikeuksia vähävaraisille perheille. Hänellä näyttää myös olevan kyky ymmärtää se, että tuottajat loppuvat, jos vain vähittäiskaupat käärivät voitot liiveihinsä. Mielettömät voitot.
Keskusta on puolue, joka kehuu olevansa vihkiytynyt erityisesti maalla asuvien ihmisten etujen ajajana. Mitä ovat tehneet Saarikko ja Kurvinen tai Jari Leppä ko. puolueesta asian eteen? Leppä kunnostutti 1 500m vähän käytettyä metsätietä. Tie on hänen kotitilansa vieressä. Homman kustansi Suomen valtio hinnan ollessa 300 000€. Tämä oli ministeri Lepän saavutus maatalousministerinä ja maaseudun etujen ajajana. Keskusta on ollut hallitusvastuussa viimeiset kahdeksan vuotta, joista Leppä toimi ministerinä vuodet 2017 – 2022. Maatalous voi nyt huonommin kuin koskaan. Lepän johtamalla ajanjaksolla lähes 10 000 tilaa on ajautunut konkurssiin. Tämä ei ole huolestuttanut puolueen johtoporrasta kuin puheissa. Lepän tilalle on tullut Antti Kurvinen, joka ajelee lähinnä omia ja lähipiirinsä etuja. Saarikko puolestaan on keskittynyt syvällisesti ps:n kannatuksen seuraamiseen. Tämä on hänen suurin huolenaiheensa. Mistään ei tule mitään lukuun ottamatta ilman asiasisältöä pulppuavasta selittelystä. Maatilojen konkurssiaalto jatkuu entisessä hyvinvointivaltio Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Hjalliksella ei ole vaikeuksia ymmärtää ruoan hintojen nousun aiheuttamia vaikeuksia vähävaraisille perheille.”
Vaikeuksia uskoa kun otti esimerkiksi kurkun hinnan:
Terveysvaikutukset
Ravintoarvoltaan kurkku on kevyt. Kurkku sisältää 97 % vettä, joten siinä on energiaa niukasti. Kuiva-aineessa on runsaimmin kaliumia ja pieniä määriä karotenoideja, A-, K- ja C-vitamiinia.
https://www.martat.fi/marttakoulu/sesongin-ruoka-aineet/vihannekset/kurkku/
Ilmoita asiaton viesti
Nälkää joutuu näkemään siinä vaiheessa, jos kotona ei ole mitään syömistä eikä ole lanttiakaan rahaa. Mutta jos euron verran löytyy, niin kaupasta voi ostaa jo monia vaihtoehtoisia tuotteita, joilla voi vatsansa täyttää parina kolmenakin päivänä.
Edullisimmin hiilihydraattikalorit saa makaronista, jota voi ostaa ainakin kuudelle aterialle pussillisen noin 40 sentillä.
https://bilder.kolonial.no/local_products/5fc32b32-047b-4f8e-8378-20721fc976fa.jpeg?auto=format&fit=max&w=1000&s=0012a87262c6c34102c1c1de287c5129
Ilmoita asiaton viesti
Kun LiikeNyt -puolueensa Hjallis Harkimo haastattelee toreilla kansalaisia, niin hänen myötätuntonsa on luonnollisesti kaikkien niiden puolella, joilla talous on kuralla, tai taloutta ei ole enää.
Äänestäjien kalastus on mielenkiintoista.
Lupaamalla kaiken muuttuvan, kunhan äänestät juuri meidän puoluetta, saattaa kolahtaa herkkiin kansalaisiin.
Järkevät miettivät, niinkö mikään muuttuisi, ketä äänestäisi.
Todellisuus on, että pienet, yhden tai kahden prosentin puolueet, eivät pääse hallitukseen.
Lisäehdokkaiden läpipääsystä, puolue hyötyy puoluetukina.
Puoluetuet ovatkin tässä merkittävin vedenjakaja.
Puolueet ovat yhdistyksiä, joiden toiminta mahdollistuu valtion jakamien puolutuekien avulla.
Puoluetuet on pikimmiten lopetettava! Valtion ei pidä maksaa yhdellekkään puolueelle kansamme verorahoja.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt halua nostaa ketään yksittäistä kommentoijaa tikun nokkaan, mutta kommentointi osuu huomattavasti enemmän blogin kirjoittajaan kuin hänen esille ottamaansa asiaan. Joka tietenkin on se, että joillakin ei ole tänä päivänä kustannusten noustua varaa edes ruokaan, vaikka meillä on ollut sosialistihallitus neljä vuotta ja velkaa on valtiolle otettu täysin rantein.
Näyttäisi ihan kuin joukko pikkuisia koulukiusaajia olisi vallannut palstan.
Ilmoita asiaton viesti