Rahat eivät riitä edes ruokaan

Vaalikentillä oli viikonloppuna paljon ihmisiä liikkeellä. Hyvä niin. Ihmisillä on paljon huolia.

Puhuin Pohjanmaalla naisen kanssa, joka oli menossa ruokakauppaan, vaikka sanoikin, ettei oikeasti rahat eivät enää riitä ruokaan.

Ja onhan se totta. Esimerkiksi kurkku maksoi kesällä kolme euroa ja nyt se maksaa yli kuusi euroa. Ja kaikki muukin on kallistunut. Käsittämätöntä!

Suomessa on varmasti yli miljoona pienituloista työntekijää ja eläkeläistä, joille tämä on arkipäivää. Näin ei voi jatkua!

Elintarvikeketju ei toimi. Maatalouden tuottajat ovat vaikeuksissa kuten kuluttajat. Keskittynyt kauppa sen sijaan porskuttaa ja tekee satojen miljoonien voittoja ja on nostanut samaan aikaan hurjasti ruoan hintoja.

S-ryhmän ja K-kaupan toimivat ketjuina ja niiden neuvotteluvoima tuottajien ja teollisuuden suuntaan on täysin ylivoimainen.

Tämän elintarvikeketjun hinnanmuodostus pitäisi avata ja selvittää. Kaupallinen media ei siihen pysty, koska kaikki sen toimijat ovat riippuvaisia Keskon ja S-ryhmän mainosrahoista. Siinä olisi Yleisradiolle aito tehtävä. Siinä voisi aidosti olla veronmaksajan ja kuluttajan asialla.

Ruoan arvonlisävero on laskettava 14 prosentista 10 prosenttiin. Tämä parantaa vähävaraisten ja lapsiperheiden asemaa. Ruoan hinta on noussut ennätysvauhtia ja valtiolta tarvitaan nyt toimia tilanteen korjaamiseksi.

Kotimaisen ruoantuotannon korkea omavaraisuus pitää säilyttää. Epävakaa kansainvälinen turvallisuustilanne ja ruoan niukkuus kansainvälisillä markkinoilla antavat vahvat perusteet korkealle omavaraisuudelle.

Kotimaisen maataloustuotannon edellytysten turvaamiseksi on tukipolitiikkaa muutettava, niin että tuet kohdistuvat aidoille tuottajille. Nousseita tuotantokustannuksia on kompensoitava, jotta tuotanto ei vaarannu. Tiloilla tarvitaan energiaa ja lannoitteita.

Maatalous on yritystoimintaa. Nykyinen järjestelmä tekee maatalousyrittäjistä tukiriippuvaisia, kun he joutuvat myymään tuotteensa usein alle todellisten tuotantokustannusten. Koko järjestelmä pitää pitkällä aikavälillä muuttaa. Keskittynyt kauppa polkee tuottajahintoja, valtio pitää tilat pystyssä ja kauppa käärii voitot. Ruoan hinta Suomessa on Euroopan kärkipäässä. Järjestelmästä pitää muovata tehokkaampi.

Kyllä ihmisillä pitää rahat riittää ruokaan. Onhan tämä uskomatonta, että vähintään joka kymmenes lapsi tulee jatkuvasti nälkäisenä kouluun.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu