Sinä tämän kaiken maksat

Kaikki hinnat nousevat, mutta kauppa ja energiayhtiöt takovat ennätystuloksia. Valtio yrittää avustaa kuluttajia ja veronmaksajia, mutta on joko myöhässä tai kohdistaa tukensa väärin.

Menossa on hurja hintaralli. Ainoa mikä on varmaa, että sinä kuluttajana ja veronmaksajana maksat kaiken tämän.

Eihän tässä ole mitään järkeä!

Ruokakauppa on Suomessa aivan liian keskittynyttä. Kilpailu puuttuu. Kesko ja S-Ryhmä määräävät tahdin eikä siinä saksalaisen Lidlin markkinaosuus riitä muuttamaan menoa.

Maatilat ovat suurissa vaikeuksissa. Lannoitteiden, sähkön ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet paljon enemmän kuin tuotteista saatava hinta. Niin ovat nousseet myös elintarvikkeiden hinnat ruokakaupassa ja kun katsoo kaupan tulostietoja, näkevät kaikki, minne ne rahat menevät.

Isot yritykset puhuvat nykyään mieluusti vastuullisuudesta. Onko se Kesko ja S-ryhmä oikeasti vastuullista, että ihmiset ostavat halvempia tuontituotteita, kun rahat eivät riitä kotimaisiin?

Onko se vastuullista, että työntekijöille maksetaan niin huonoa palkkaa, että he tulevat käytännössä toimeen vain valtion maksaman asumistuen avulla?

Voin vastata, että kumpikaan ei ole vastuullista, ei sitten mitenkään.

Suomi on elintarvikkeissa kohtuullisen omavarainen, mutta tällä menolla suunta on väärä.

On niin tuottajien, teollisuuden kuin kaupan etujen mukaista ja vastuullista, että suomalaiset pystyvät ostamaan kotimaista ruokaa ja sitä kautta omavaraisuus säilyy.

Sähkön tuottaminen maksaa aivan saman verran kuin ennen Ukrainan sotaa. Mutta nyt me maksamme moninkertaisesti sähkölaskuissamme saksalaisten kaasu- ja sähkölaskut. Hallituksen ministerit laukkaavat vuorotellen Euroopassa neuvottelemassa, mutta lopuksi Saksa päättää ja muut vikisevät. Ja maksavat.

Miksi meidän pitää maksaa saksalaisten laskut, vaikka ovat aivan itse tyrineet energiapolitiikkansa? EU:n yhteinen sähkömarkkina ei vain toimi. Nyt se on nähty.

Puhutaan kaasun hintakatosta ja energiayhtiöiden voittojen verotuksesta, mutta puheiksi ne jäävät.

Ja sitten jäsenvaltiot yrittävät jokainen tavallaan tukea yrityksiä ja kuluttajia eivätkä onnistu. Esimerkiksi sähkön arvonlisäveron määräaikainen alennus kohdistuu kaikille, myös niille, joilla vielä on halpa sopimus voimassa.

Varmaa on vain se, että lopulta sinä maksat kaiken tämän veroina ja hintoina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu