Suomalainen veronmaksaja senkin maksaa

Hosumalla ei koskaan synny mitään hyvää.

Nyt se nähdään energiakriisinä. Sähkön ja lämmön hinta nousee täysin ennakoimatta ja kuka tämän touhun maksaa?

Sinä sen maksat eli suomalainen veronmaksaja.

Heti alkuun on sanottava, että olen hyvin huolissani ilmastonmuutoksesta. Kyse on siitä, että miten ja millä vauhdilla tähän haetaan ratkaisuja ja kuka kaiken maksaa.

Ensi talvena maksamme korkeampia sähkölaskuja muiden virheistä johtuen. Saksa luopui ydinvoimasta aivan liian hätiköiden. Iso osa sähköstä siellä joudutaan nyt tuottamaan Venäjän maakaasulla. Ja Putin on pannut siihen nyt 6O prosenttia lisää hintaa. Myyjän markkinat. Saksan ei olisi pitänyt alistua tähän. Uuden liittokanslerin ensimmäisen päätöksen pitäisi olla ottaa lisäaikaa ydinvoimalle kuten Ruotsi teki. Sanovat paikalliset vihreät ihan mitä tahansa.

Puola ei suostu edes uhkasakkojen voimalla sulkemaan hiilikaivosta, joka on maan viidenneksi suurin yksittäinen saastuttaja. EU kyllä rahoittaa Puolaa 16 miljardilla eurolla vuodessa, mutta puolalaiset tekevät mitä tykkäävät. Sähkön hinta markkinoilla määräytyy kalleimman mukaan eli kivihiilellä tuotetun sähkön perusteella. Jos nykyinen tilanne jatkuu, kotimaiset ydinvoimayhtiöt tekevät miljardien voitot vuodessa.

Pohjoismaisessa verkossa sähkön hinta riippuu nyt eniten Norjan vesivoimasta.

Sateita sinne toivoo nyt koko Skandinavia.

Saksa ja Puola ja monet muut polttavat kivihiiltä yhä enemmän ja suomalaiset veronmaksajat maksavat sen sähkölaskussaan. Malli ei ole millään perusteella kestävä. Lisäksi ainakin Kreikka ja Italia, EU:n tukemina, kompensoivat omille kansalaisilleen kohonneita sähkölaskuja.

Kotimaassa tämä hosuminen näkyy pahimmin Helsingin Energian kaukolämmön hinnoissa. Yhtiöllä on kova paine päästä irti kivihiilestä ja kuluttajalle se tietää lämmitykseen aluksi 30 prosentin hinnankorotusta.

Vihreillä on kova vauhti päällä myös sähköautoissa ja Helen korvaa kivihiiltä lämpöpumpuilla. Niin autot kuin pumput tarvitsevat paljon sähköä eli kierre on valmis. Ja veronmaksajat maksavat koko touhun. Tavalla tai toisella.

Norjaa käytetään esimerkkinä sähköautoista. Autojen kokonaismäärä on siellä lisääntynyt niin paljon, että polttomoottoreilla käyviä myydään myös enemmän. Meillä poistettiin sähköautojen autovero. Millä se aukko täytetään? Sekoitevelvoite nostaa polttoaineiden hintaa joka tapauksessa ja maksajan osoite on tuttu eli suomalainen veronmaksaja.

Hallitus lupailee eri suuntiin, ettei mikään verotus nouse, mutta mitä he sanovat autoilijoille, sähkölaskun ja kaukolämpölaskun maksajille, kun kaikki kuitenkin kallistuu?

Puheet ovat puheita, mutta laskun eurot ovat totta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu