Suomalaiset tulevat kärsimään hallituksen eeppisestä maskivatuloinnista

Nuoriso sanoisi, että Suomen hallituksen hitaus koronatoimissa alkaa olla eeppistä. Kuukausia jatkunut vatulointi maskien käyttösuosituksista on siitä hyvä esimerkki. Kun viimein piti tehdä päätös, joka oli jo myöhässä, tilattiinkin lisätutkimus.

Pelkkää sekoilua.

Jos maskien käytön tehosta on hallinnossa ollut näin iso epäilys, miksi lisätutkimuksia ei alettu tehdä heti epidemian alkaessa? Sen sijaan sanottiin, että ei niitä voi käyttää eivätkä ole terveellisiäkään. Nyt niitä suositellaan ja osin pakolla määrätään käytettäväksi kymmenissä maissa, mutta ei Suomessa.

Moni toimija on lukenut uutisensa ja kansainväliset suositukset ja alkanut omatoimisesti vaatia maskien käyttöä. Näin on tehnyt esimerkiksi Finavia. Ja onhan se nyt ilmiselvää: kun ihminen panee maskin kasvojen eteen, niin pärskeet eivät leviä niin tehokkaasti.

Yksittäiset eri maiden esimerkit eivät tietysti verraannu suoraan Suomeen, mutta maskien puolesta puhuvien todisteiden määrä on vastaansanomaton. Vastikään taiwanilaisen CECC-epidemialaitoksen neuvonantajapaneeli arvioi, että nimenomaan maskit olivat avainasemassa siinä, että maa on saanut koronaviruksen pidettyä aisoissa. Taiwanissa on vain muutama sata tautitapausta ja alle kymmenen kuollutta.

Tautitapauksia on Suomessa nyt vähän, ja voi tuntua liioittelulta alkaa hengitellä kangaspalaan jos ei esimerkiksi tunne yhtään sairastunutta. Mutta istumme myös ruutitynnyrin päällä. Pandemia voi ryöstäytyä nopeasti valloilleen uudestaan ja yllättävissäkin paikoissa, kuten olemme huomanneet. Jos silloin emme ole varautuneet hidastustoimiin nykyistä paremmin, olemme vaikeuksissa. Maskit ovat olennainen osa tätä varautumista. Ilman niiden käyttöön ohjaavia tai velvoittavia viranomaislausuntoja ihmiset eivät ala hankkia maskeja. Siksi emme ehdi huomata paljonko niistä ehkä on pulaa ja missäpäin. Niinpä jos tiukka tilanne sitten tulee ja leviämisvauhti kääntyy jyrkkään nousuun, on jo liian myöhäistä pistää toimitusketjuja kuntoon. Toivottavasti hallituskin on sen tästä kriisistä jo oppinut.

Maskiohjeistuksen pitäisi olla alueellista. Eihän siinä ole järkeä, että jos kaupungissa on kaksi tautitapausta niin tuhannet kulkevat maskien kanssa. Mutta jos epidemia kiihtyy jollakin alueella, sinne voidaan määrätä maskipakkoja ja muita rajoitustoimia. Niin on tehty Saksassa ja niin pitäisi tietysti toimia täälläkin. Pääministeri vastasi minulle eduskunnassa, että lait estävät sen.

No muutetaan niitä, lakejahan me olemme siellä säätämässä kaikki.

Tietenkään en tarkoita, että esimerkiksi astmaatikkojen tai muiden erityisryhmien pitäisi käyttää maskeja. Mutta mahdollisimman monen pitäisi, heti kun siihen on pienikin tarve, ja mielellään jo ennen sitä.

Kiinnostavaa nähdä, mitä hallituksen tilaama selvitys on maskeista mieltä. Ehkä olemmekin yksin oikeassa ja muut väärässä. Mutta pohjimmiltaan tässä on kyse ministeriön sisäisestä tappelusta ja arvovallasta. Ennustan että kansalaiset tulevat siitä vielä kärsimään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu