Suomi ei joudu sotaan

Kun Ilta-Sanomat on äänestäjien puolesta päättänyt seuraavan presidentin eikä vaivaudu kysymään ajankohtaisia asioita kaikilta ehdokkailta, on aiheellista kertoa myös oma mielipiteeni.

Tilanne maailmassa on poikkeuksellisen kireä ja Suomen sekä suomalaisten kriisitietoisuuden pitää olla kirkas. En tästä huolimatta pidä liiallista pelottelua ja uhkaamista järkevänä.

Ensiksi, tasavallan presidenttinä tärkein lupaukseni on, ettei Suomi joudu aikanani sotaan.

Toiseksi, Kiina haluaa kasvattaa valtaansa maailmassa ensisijaisesti talouden kautta. Kiina ei ole 200 vuoteen aloittanut sotaa. Taiwanin kriisissä on kyse kauhun tasapainosta taloudessa. Niin Kiina kuin länsimaat ovat riippuvaisia Taiwanin tuottamista puolijohteista.

Kiinan ongelmat ovat ennen kaikkea sisäisiä ja juuri sisäiset ongelmat ovat suurin huoli. Kiina on myös huomannut kuinka vaikeaa on hallita Hongkongia. Kynnys vallata Taiwan on myös siksi hyvin korkea.

Kun sisällä on ongelmia, käännä kansan katse ulos. Vain Venäjä toteuttaa tätä oppia hyökkäämällä suvereeniin naapurivaltioon.

Suomen on seistävä järkkymättömästi osana länttä. Putin käy viivytystaistelua kuvitellen, että länsimaiden kärsivällisyys ja usko alkavat loppua. Niin ei saa tapahtua. Nyt on kyse kestävyydestä.

Suomen asema on muuttunut. Olemme tärkeä osa Natoa ja EU:ta ja turvallisuudessa Yhdysvallat on tärkein liittolaisemme. Yhä vahvemmassa Pohjolassa olemme luotettavin kumppani.

Suomeen ja suomalaisiin voi aina luottaa. Mitä hankalammat ajat, sitä yhtenäisemmin Suomi toimii. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa Suomi haluaa olla henkisesti luotettavin ja vahvin lenkki.

Hereillä pitää silti olla.

Suomalaisten maanpuolustustahto on ainutlaatuista maailmassa. Siitä pitää huolehtia ja sitä pitää vahvistaa. Myös kokonaisvaltainen huoltovarmuus pitää varmistaa kaikissa tilanteissa.

Suomen on nyt ja aina pärjättävä myös yksin. Se on kaiken perusta. Puolustusliiton jäsenyys ja kaikki kumppanuudet ovat tärkeitä, mutta omista asioista pitää huolehtia itse, koska ei niistä kukaan muu pidä huolta. Sen ovat Suomi ja suomalaiset oppineet.

Suomi ensin. Suomen etuja on ajettava sekä Natossa että EU:ssa. Presidentin ja pääministerin yhteistyön pitää olla saumatonta.

Venäjän suhteen on varauduttava kaikkeen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu