Suomi ei joudu sotaan
Kun Ilta-Sanomat on äänestäjien puolesta päättänyt seuraavan presidentin eikä vaivaudu kysymään ajankohtaisia asioita kaikilta ehdokkailta, on aiheellista kertoa myös oma mielipiteeni.
Tilanne maailmassa on poikkeuksellisen kireä ja Suomen sekä suomalaisten kriisitietoisuuden pitää olla kirkas. En tästä huolimatta pidä liiallista pelottelua ja uhkaamista järkevänä.
Ensiksi, tasavallan presidenttinä tärkein lupaukseni on, ettei Suomi joudu aikanani sotaan.
Toiseksi, Kiina haluaa kasvattaa valtaansa maailmassa ensisijaisesti talouden kautta. Kiina ei ole 200 vuoteen aloittanut sotaa. Taiwanin kriisissä on kyse kauhun tasapainosta taloudessa. Niin Kiina kuin länsimaat ovat riippuvaisia Taiwanin tuottamista puolijohteista.
Kiinan ongelmat ovat ennen kaikkea sisäisiä ja juuri sisäiset ongelmat ovat suurin huoli. Kiina on myös huomannut kuinka vaikeaa on hallita Hongkongia. Kynnys vallata Taiwan on myös siksi hyvin korkea.
Kun sisällä on ongelmia, käännä kansan katse ulos. Vain Venäjä toteuttaa tätä oppia hyökkäämällä suvereeniin naapurivaltioon.
Suomen on seistävä järkkymättömästi osana länttä. Putin käy viivytystaistelua kuvitellen, että länsimaiden kärsivällisyys ja usko alkavat loppua. Niin ei saa tapahtua. Nyt on kyse kestävyydestä.
Suomen asema on muuttunut. Olemme tärkeä osa Natoa ja EU:ta ja turvallisuudessa Yhdysvallat on tärkein liittolaisemme. Yhä vahvemmassa Pohjolassa olemme luotettavin kumppani.
Suomeen ja suomalaisiin voi aina luottaa. Mitä hankalammat ajat, sitä yhtenäisemmin Suomi toimii. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa Suomi haluaa olla henkisesti luotettavin ja vahvin lenkki.
Hereillä pitää silti olla.
Suomalaisten maanpuolustustahto on ainutlaatuista maailmassa. Siitä pitää huolehtia ja sitä pitää vahvistaa. Myös kokonaisvaltainen huoltovarmuus pitää varmistaa kaikissa tilanteissa.
Suomen on nyt ja aina pärjättävä myös yksin. Se on kaiken perusta. Puolustusliiton jäsenyys ja kaikki kumppanuudet ovat tärkeitä, mutta omista asioista pitää huolehtia itse, koska ei niistä kukaan muu pidä huolta. Sen ovat Suomi ja suomalaiset oppineet.
Suomi ensin. Suomen etuja on ajettava sekä Natossa että EU:ssa. Presidentin ja pääministerin yhteistyön pitää olla saumatonta.
Venäjän suhteen on varauduttava kaikkeen.
”Niin Kiina kuin länsimaat ovat riippuvaisia Taiwanin tuottamista puolijohteista.”
Aivan ja juuri siksi se on ”rahanarvoinen” kohde, geopoliittinen keino kasvattaa valtaa maailmankaupassa ja saada määräävä valta. Tuntuu siis olevan toiveajattelua, tai tyhjä lupaus lupailla Tyynelle merelle rauhaa – tosin eihän se Suomeen suoraa vaikuta, mutta pitkittyneeseen Ukrainan sotaan sillä on ratkaiseva merkitys.
”Suomi ensin. Suomen etuja on ajettava sekä Natossa että EU:ssa. Presidentin ja pääministerin yhteistyön pitää olla saumatonta.”
Eli ”Suomi jälleen yksin”, ei ole olemassa ”Suomi ensin politiikkaa”, joka ei tarkoita eristäytymistä kansainvälisestä yhteistyöstä. Kremli pitää tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Maanpuolustustahdosta voisi huolehtia vaikkapa niin, että huolehdittaisiin varusmiesten päivärahoista. Ne pitäisi nostaa edes kohtuulliselle tasolle. Nyt valtiovalta sylkee varusmiesten naamaan maksamalla palveluksesta niin pienen korvauksen, että moni varusmies joutuu ottamaan pikavippejä ja muuta lainaa selvitäkseen palveluksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten toimisit tasavallan presidenttinä, jos USA:n presidentiksi valittaisiin Trump, joka irrottaisi USA:n Natosta? Tällaisen tilanteen vaarallisuutta tuskin kiistät. Vaikka tämä voi nyt tuntua kaukaiselta asialta, se on yksi varteenotettava skenaario tulevaisuudelle ja skenaariot on sitä varten, että niitä varten tehdään toimintasuunnitelma. Mikä on presidentti Harkimon toimintasuunnitelma tälle skenaariolle?
Ilmoita asiaton viesti
Itse pidän nykyistä USA:ta suurimpana vaarana koskien kaikkia Nato-jäsenmaita.
USA on se joka aloittaa sen sodan jonkun tai joidenkin suurvaltojen tai P-Korean kanssa (uhittelu on jo kovaa) ja olemme siinä sodassa mukana tahtomattaan ja kaikki osapuolet tuhoutuu. Trumpin politiikka oli kyllä paljon Bidenia sovittelevampaa, joten pelkosi voi olla siksikin aiheeton.
Varmin turva olisi nyt pysyä puolueettomana ja mahdollisemman sivussa. Mutta ei, kalustetaan sotaan Venäjää vastaan, Sauli uhkailee Putinille… Olemme valintojemme johdota siis jo kohde, jota ei mikään Nato pysty tositilanteessa suojaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
NATON on puolustusliitto, ei hyökkäysliitto, Suomella ei ole mitään velvotteita lähteä hyökkäävää NATO jäsentä auttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ja kun USA haastaa sodan suurvallan kanssa, niin olemme USA:n puolella tai vastaan – ei USA mikään hyväntekeväisyys seura ole. Ja USA:n vastustaja eliminoi luonnollisesti heti myös sen liittolaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Venäjä-asiassa pitää ottaa realistinen ja pidemmän aikajakson fakta-pohjainen perspektiivi historian, nykyhetken ja tulevaisuuden näkökulmista:
1. Historia
Kun lukee Venäjän historiaa sieltä löytyy tuskin ollenkaan rauhanjaksoja.
Sen sijaan siellä on jatkuvaa brutaalia, ”bysanttista” intrigointia, johtajien salamurhia, monenlaista turbulenssia ja kaappauksia. Lisäksi on imperialistisia valloitussotia, jotka perustuvat ”uniikin” Venäjän kansan rajat ylittävään ”messiaaniseen missioon” maailmassa.
Toisaalta Venäjän kimppuun ovat jatkuvasti hyökänneet vihamieliset sitä piirittävät voimat: Näitä olivat mm. Batu Khanin mongoolit 1237, jotka hallitsivat Venäjää 250 vuotta, minkä jälkeen siellä sotivat liettualaiset, turkkilaiset, ruotsalaiset, saksalaiset, englantilaiset, ranskalaiset…
2. Nykyhetki
Kremlissä valtaa pitävät Putin, turvallisuus-organisaatiot, jotkut oligarkit, etc.
Ne ovat ”sopineet” pitävänsä huolta Venäjän kansan hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, jos kansa ei ”sotkeennu” politiikkaan.
Harvinaisen sitkeä, isänmaatansa rakastava Venäjän kansa on tottunut kestämään ”paljonkin tuskaa”, jotta tämä sopimus pysyisi voimassa.
Venäjän historia ei jurikaan tunne tapauksia, jolloin itse kansa olisi syössyt Kremlin porukan vallasta.
3. Tulevaisuus
Venäjän suurvalta-status ja talous ovat olleet laskussa jo yli 30 vuotta, ja on romahtanut lopullisesti Ukrainan sodan myötä.
Venäjästä on nyt tulossa Kiinan vasallivaltio, jonka valtavat luonnonrikkaudet tulevat Kiinan käyttöön pilkkahintaan.
Ukrainan sota loppuu jossain vaiheessa aselepoon, mutta varsinaista rauhansopimusta ei solmita koskaan (Vrt. Koreoiden tilanne 1953).
Venäjälle on turha odottaa minkäänlaista länsi-tyylistä demokratiaa tai sen ”ikuisen messiaanisen missions” hylkäämistä.
Sen sijaan voi odottaa jonkinlaista ”klassista” Kremlin sisäpiirin kaappausta.
Suomalaisten pitää taas oppia elämään tällaisen Venäjän naapurissa, josta olemme jo saaneetkin ”koulutusta” satojen vuosien ajan…
Ilmoita asiaton viesti
Suomikaan näköjään ei kestä halpaa energiaa(ajatelkaa laajemmin).
Ilmoita asiaton viesti
”Ensiksi, tasavallan presidenttinä tärkein lupaukseni on, ettei Suomi joudu aikanani sotaan.”
Putinin puolesta et voi luvata mitään. Olisitko siis halukas antautumaan sotimatta?
Ilmoita asiaton viesti