Talouskriisi ja konkursseja

Hyvinvointialueet ajetaan talouskriisiin ja kunnat konkurssiin.

Sote-uudistuksen rahoitus on täysin huteralla pohjalla ja tulossa ovat vain miljardien eurojen lisävelat. Hoito ja palvelu eivät parane. Epäkohdat on korjattava syksyyn mennessä.

Vasemmistohallitus yrittää kesälomien alla ”salakuljettaa” suurinta virhettään eteenpäin, kun media viettää kesälomiaan. Tähän pitää puuttua nyt.

20 miljardin euron uudistuksen rahoitus etenee eduskunnassa vähin äänin ja omalla painollaan, vaikka hallintovaliokunta ja sote-valiokunta antoivat jyrkät lausunnot. Esitys ilmestyi listoille juhannusaatonaattona ja tänään sitä ollaan lomien alla viemässä eteenpäin ilman sen kummempia puheenvuoroja. Ei näin voi jatkaa näin ison asian kanssa.

Mediaa kiinnostaa vain, millä mielellä Turkin diktaattori sattuu minäkin päivänä olemaan. Ja kyllä mieli muuttuu kuin lapsen mieli Linnanmäellä.

Tyypillistä tämän hallituksen toiminnalle on tässäkin se, että kaikki jäljet jätetään seuraavan hallituksen siivottavaksi.

Sote-uudistus on täysi limbo.

Hallintoa rakennetaan ja kallispalkkaisia johtajia palkataan ympäri Suomea, mutta perusta horjuu. Uusilta alueilta puuttuvat rahat sekä hoitajat.

Ensi vuonna aloittavilta hyvinvointialueilta puuttuu jo lähdössä miljardeja euroja. Kunta-alan palkankorotuksiin, hoitajien tuleviin palkankorotuksiin ja palkkaharmonisaation kustannuksiin ei ole varauduttu mitenkään.

Hoitajamitoitus tai hoitotakuu eivät auta vanhuksia tai potilaita pätkääkään, kun ei ole rahaa eikä hoitajia. Alueille pitäisi ensi kevääseen mennessä löytää 7500 ammattitaitoista hoitajaa. Ja tilanne pahenee ja vauhti kiihtyy. Suomalaiset vanhenevat, hoidontarve lisääntyy eikä hoitajia ole tarpeeksi.

Kesän aikana vanhusten hoitokoteja joudutaan sulkemaan hoitajapulan takia.

Sote-uudistus on täyttä lottoa.

Rahoituksen varsinainen taso selviää aikaisintaan vuoden 2024 alussa. Siihen asti mennään täysin tuurilla ja velkarahalla. Samaan aikaan tehdään historian suurin kuntauudistus, kun 12,64 prosenttia kuntaveroista siirtyy valtioille ja valtionosuudet menevät uusiksi.

Sellaiset kunnat, joissa väki vähenee ja vanhenee, ajetaan rankkoihin säästöihin ja kohti konkurssia.

Rahoitusmalli on mielipuolinen eikä sitä ole mietitty loppuun asti. Siksi sitä on pakko korjata jo ennen syksyä.

Hallitus on yksinkertaisesti haukannut liian suuren palan kakkua. Kerralla ja yhtäaikaa näitä asioita ei voi panna kuntoon.

Sote-uudistus on täysin keskeneräinen ja hosumalla kasattu.

Kuvaavaa on, että yliopistosairaaloiden rahoitus on unohtunut kokonaan ja sen takia niiden tutkimus ja koulutus ovat vaarassa.

Mutta kyllä vasemmistohallitus osaa lisää velkaa ottaa ja joutuu ottamaan syksyllä. On puhuttu 6-7 miljardin syömävelasta seuraaville vuosille, mutta oikea luku on vähintään 10 miljardia lisää velkaa joka vuosi. Kunta-alan palkkoihin, hoitajien palkkoihin ja palkkaharmonisaatioon tai valtionvelkojen korkoihin ei ole varauduttu ollenkaan, mutta rahat on löydettävä ja tämän hallituksen ainoa keino on ottaa lisää velkaa.

Seuraavilla hallituksilla on tämän porukan jäljiltä vuosikymmenen kestävät talkoot. Korjaamista ja säästämistä riittää.

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu