Tauti iski pääministeriin

Sanna Marin on taudin kourissa. Nyt ei ole puhe koronasta, vaan kyseessä on pääministeritauti.

Selkein oire on tehdä päätökset pikaisesti ja itse ilman, että kysyy edes heiltä, joita päätökset koskevat. Selustan turvaaminen unohtuu. Pääministeritautia on ollut meillä liikkeellä ennenkin. Tauti ei näytä tuntevan ikä- eikä sukupuolirajoja. Kun ensin pyörii Brysselin kirkkaissa saleissa Angela Merkelin ja Emmanuel Macronin kanssa, valvoo yöt ja tekee EU-tason linjauksia, voivat koti-Suomen ympyrät tuntua pieniltä.

Yleensä kannattaa hakea ystävät läheltä ja viholliset kaukaa. Politiikassa perinteisesti omat koirat purevat lujimmin. Marin ei tunne näitä totuuksia. Ensin hän oli työntämässä puolueensa eduskuntaryhmän vetäjää Antti Lindtmania puhemieheksi ilmeisesti edes kysymättä ensin. Lindtman kieltäytyi ja pääministeri joutui noloon välikäteen. On hyvä muistaa, että Lindtman hävisi pääministerin paikan Marinille parilla äänellä ja hänellä on ikänsä puolesta monta ministeripestiä odottamassa.

Marin runnoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi Antti Rinteen, jonka hallituskumppani keskusta savusti vuosi sitten ulos pääministerin paikalta. Mitä mahtaa kepun tuore puheenjohtaja Annika Saarikko miettiä tilanteesta vai sopiiko Rinne heillekin ajamaan valiokunnassa läpi sotea ja maakuntia siinä mukana?

Marinin ja Rinteen jalkoihin jäi juristi Johannes Koskinen, joka on pitkäaikainen oikeusministeri, EU-parlamentaarikko ja myös perustuslakivaliokunnan varajäsen.

Päivän paras uutinen oli se, että perustuslakivaliokunnan varsinainen puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä viestitti, että aivoleikkaus oli sujunut hyvin ja toipuminen on käynnissä. Hän on hoitanut tehtäväänsä hyvin ja toivottavasti palaa pikaisesti paikalleen.

Pääministeri pelaa nyt kovaa peliä. Demarien eduskuntaryhmässä on kuitenkin paljon kokeneita poliitikkoja, joita Marinin jyrääminen ei varmasti miellytä.

Vielä merkittävämpi kysymys on, mikä on hallituksen toimintakyky, jos pääministeri käyttäytyy siellä samalla tavalla? Keskusta ja vihreät ovat molemmat suurissa ongelmissa. Kepu kipuilee kannatustaan ja on ajamassa päin seinää kuntavaaleissa. Vihreät ovat varmasti kiitollisia joka suuntaan saatuaan pitäö Pekka Haaviston ministerinä ja paikkansa hallituksessa. Vasemmistoliiton ja ruotsalaisten muskelit riittävät enintään mukana roikkumaan. Tässä tilanteessa Marin ilmeisesti sanelee päätöksiä demarien lisäksi myös hallituksessa kuten esimerkiksi Haaviston tapaus osoitti. Kepu ja vihreät syövät Marinin kädestä.

Omassa mielessään pääministeri on koronan avulla kohottanut itsensä arvostelun yläpuolelle eikä suostu vastaamaan selkeästi mihinkään kysymyksiin. Kyse on ylimielisydestä ja heikosta johtajuudesta. Suomen tilanne ei ole helppo, mutta niin se ei ainakaan parane yhtään, että pahassa paikassa pääministeri joko katoaa tai juttelee jostain aivan muusta kuin on puhe.

Tästä on tulossa yhden naisen show ja historian kallein hallitus. Marin mieluusti ottaa velkaa ja ”elvyttää” kevään 2023 eduskuntavaaleihin saakka eikä laita julkista taloutta kuntoon ja yritysten kasvua käyntiin.

Edes hallitusohjelmaa ei ole tarvinnut kirjoittaa uusiksi.

Tarvittavat uudistukset jäävät seuraavien hallitusten tehtäviksi.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu