Tulevaisuus on ihmisen kokoinen

Tätä suurta urakkaa emme saa koskaan valmiiksi, jos emme saa kaikkia suomalaisia tähän mukaan. Yrityksistä tai kansalaisista en ole huolissani. Ne hoitavat varmasti oman osuutensa, jos me poliitikot emme sählää koko hommaa. Poliittisen päätöksenteon pitää olla johdonmukaista ja ennustettavaa. Meidän poliitikkojen on näytettävä suuntaa ja luotava toivoa. On luotava edellytyksiä. On luotava mahdollisuuksia. Jokaisen opiskelijan, työntekijän ja yrittäjän on saatava olla oman elämänsä yrittäjä.

Jokaisen suomalaisen on saatava mahdollisuus. Jokaisella pitää olla mahdollisuus tehdä valintoja ja vaikuttaa omaan elämäänsä ja omaan ja lastensa tulevaisuuteen.

Kestävä kehitys on ihmisen kokoinen.

Kaikkien strategioiden äiti on panna asioita toimeksi ja saada uusia asioita aikaan.

Yritykset ja kansalaiset kyllä kehittyvät ja menevät eteenpäin. Poliittinen päätöksenteko polkee paikallaan. Näin ei voi jatkua.

Suomessa ovat perusasiat kunnossa. Meillä on tilaa, meillä on tuulta, meillä on puhtaat sisävedet ja toimivat järjestelmät niin yhteiskunnassa kuin perustarpeissa. Itämeren kunnosta olen todella huolissani, mutta siitä enemmän myöhemmin.

Tuulivoima on hieno tarina. Yhteiskunnan tuella saatiin hankkeisiin vauhtia ja sen jälkeen on annettu markkinoiden hoitaa loput. Puheet Perämeren Persianlahdesta eivät ole tuulesta temmattuja.

Teknologiaa meidän pitää hyödyntää paremmin. Koronan aikana etätöitä tekevät ottivat merkittävän askeleen. Samanlaisia digi-loikkia tarvitsemme esimerkiksi sote-puolella, jossa kustannukset muuten karkaavat kokonaan käsistä.

Suomi on huolehtinut metsistään tähän asti hienosti ja niin huolehtii myös jatkossa. Emme kai päästä Euroopan unionista sellaisia jäsenmaita meitä tässä neuvomaan, jotka ovat tuhonneet metsänsä?

Ydinvoima on tärkeä lenkki energiassa myös jatkossa ja sen rooli pitää valvoa kuntoon EU:ssa. Saksa teki merkittävän virheen luopumalla ydinvoimasta ja jäämällä liikaa Venäjän maakaasun varaan.

Meidän käytössä olevat ydinvoimalamme pitää ajaa käyttöikänsä loppuun. Uusien suurien rakentaminen on kyseenalaista niiden hinnan takia, mutta alalta kuuluu hyviä uutisia, kun Rolls Royce kehittää vauhdilla mini-ydinvoimaloita. Tekniikka on tuttua ydinsukellusveneistä.

Muutos tulee vaatimaan paljon työssä käyviltä suomalaisilta, jotka lopulta maksavat kaiken. Sähkö, lämpö, ruoka, polttoaineet. Kaikkien hinnat nousevat. Hintojen nousua pitää hillitä ja suomalaisille pitää antaa aikaa tehdä tarvittavia muutoksia omassa kulutuksessa.

Työssä käyvien suomalaisten pitäisi saada enemmän itse päättää, miten rahojaan käyttävät. Tähän pystyy vaikuttamaan verotuksella, alentamalla tulojen verotusta ja verottamalla enemmän haitallista kulutusta.

Suomen osuus koko maapallon päästöistä on promillen luokkaa, mikä on hyvä muistaa. Kaikkein vähiten tarvitsemme tällaista moraaliposeerausta kuten Helsingin kaupunki päättäessään luopua liharuoan tarjoamisesta.

Päätös oli märkä rätti kotimaisen lihantuotannon kasvoille. Kyllä ihmisten pitää itse saada päättää, mitä he syövät.

Yritykset hoitavat omia Ilmastovelvoitteitaan vauhdilla, joka on yllättänyt kaikki päättäjät. Markkinat kyllä toimivat, kun markkinoiden annetaan toimia.

Koulutus ja tiede ovat pienen maan valttikortteja. Meidän on huolehdittava opettajien osaamisesta ja jaksamisesta. Tutkimuksen resursseista ei voi tinkiä.

Mobiilipelien menestys ja tuore Wolt-kauppa näyttävät meille mallia ja antavat uskoa suomalaisen osaamisen uusiin digitaalisiin maailmanvalloituksiin.

Tekoälyä käytetään jo paljon tuotannossa sekä tiedon haussa ja analysoinnissa. Tekoälyn käyttö tulee lisääntymään ja se antaa paljon mahdollisuuksia tuotannon tehostamisessa ja laadussa ja myös energian säästössä. Tässäkin meillä on mahdollisuus olla edelläkävijänä.

Ekologinen velka ei ole meille suurin ongelma. Sen sijaan julkisen talouden alijäämä, julkisen velan kasvu sekä huoltosuhteen heikkeneminen ovat meille suuri ongelma. 15 vuoteen näiden eteen ei ole tehty riittävästi.

Meidän pitää vaikuttaa niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Yritysten usko tulevaan, investoinnit ja kasvu luovat työpaikkoja ja vaurautta. Kun meillä on mahdollisuus panna työmarkkinat ja kilpailukykymme kuntoon, niin miksemme sitä tee?

Tutkimusta ja tuotekehitystä tarvitaan enemmän. Tärkeintä on, että valtio esimerkiksi lainoja takaamalla antaa yrityksille selkänojan investointeihin. Yrityksiä pitää kannustaa myös verotuksella.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu