Vanhat puolueet osaavat vain soittaa suutaan

 

Ensi talvesta on tulossa kylmä ja pitkä. Ihmisten sietokyky ja yhteiskunnallinen ilmapiiri ovat kovassa paineessa. Ja mitä tekevät vanhat puolueet? Ne soittavat suutaan ja syyttelevät toisiaan. Ja sitä nämä vanhat puolueet ovat tehneet jo 15 vuotta. Mitään kunnon päätöksiä ei ole saatu aikaan, vaikka kaikki vanhat puolueet ovat vuorotellen olleet hallitusvastuussa. 15 vuotta Suomi on polkenut paikallaan kuin suossa. Talous ei ole kasvanut. Vain velkavuori on kasvanut. Ensi vuonna velkaa otetaan yli 10 miljardia euroa.

Olemme tilanteessa, jossa otamme uutta velkaa pelkästään vanhojen velkojen korkojen maksuun. Se on kuin tavallinen ihminen olisi kiihtyvässä pikavippikierteessä.

 

Suomi on kuin hullu mies Huittisista,
syö enemmän kuin tienaa.

 

Fortumin miljarditappioiden jatkoksi valtio joutuu sijoittamaan yhtiöön lisää rahaa osakeannin kautta.

Fortumin 500 miljoonan osingoista ei tarvitse muutamaan vuoteen haaveilla. Millä ne korvataan ensi ja seuraavien vuosien budjeteissa?

Korona ja Ukrainan sota ovat tosiasioita, mutta se ei selitä hallituksen kokonaan puuttuvaa talouspolitiikkaa. Hallitus on ottanut 40 miljardia euroa lisää velkaa ja 11 miljardia on mennyt muualle kuin kriisien hoitoon. Budjetin kehykset on kokonaan heitetty romukoppaan ja talouden perintö on karmea. Alijäämä kasvaa valtiovarainministeriön mukaan jatkossakin ja neljän vuoden päästä se on vähintään 12 miljardia euroa. Näin ei voi jatkua! Julkisen talouden tasapainoon pääsemiseen tarvitaan vähintään kaksi vaalikautta.

Tarvitaan yritysten kasvua ja investointeja ja työtä suomalaisille. Tarvitaan paljon päätöksiä ja uudistuksia. Tarvitaan muutos.

 

Saksalaisten kaasu- ja sähkölaskujen maksaminen loppuu nyt. Jos systeemissä on vikaa, sitä pitää korjata tai pistää syrjään, kunnes kriisi on ohi. Jos saksalaiset ovat vihreiden johdolla tyrineet huolella energiapolitiikkansa, ei sitä virhettä suomalaisten kuulu maksaa.

Katsokaa nyt, mitä on Uniperin kanssa käymässä. Saksalaiset eivät pidä sopimuksistaan kiinni ja suomalaiset maksavat.

 

Sähkön, lämmityksen, polttoaineiden ja ruoan hinnat nousevat. Asuntolainojen korot nousevat. Palkat eivät nouse mitenkään samaa tahtia. Ihmiset köyhtyvät ja ovat syystäkin erittäin huolissaan, miten selviävät tulevasta talvesta ja tulevista vuosista.

Hallituksen suunnittelemat tukitoimet sähkölaskuihin eivät ole riittäviä eivätkä ne kohdistu oikein.

Ruoan arvonlisävero pitää laskea kymmeneen prosenttiin. Kaupan ruokalaskun kuitti ei valehtele.

 

Sote-uudistus on tämän hallituksen muistomerkki. Uudet hyvinvointialueet ajetaan talouskriisiin ja kunnat konkurssiin. Ministerin mukaan vie pari tuntia, kun säädetään hoitotakuut ja hoitajamitoitukset. Ja nyt kun ne pitäisi toteuttaa, luistelee tämä hallitus sujuvasti vastuista ja syyttelee edellisiä hallituksia. Uudistus on torso jo syntyessään. Rahat kuluvat kaikkeen muuhun kuin hoitajiin ja parempaan palveluun.

Ihmiset riutuvat hoitojonossa. Kela-korvauksia pitäisi määräaikaisesti korottaa ja kohdistaa, mutta tämä hallitus ottaa loputkin korvaukset pois. Uudistus tuo lisää hallintoa, byrokratiaa ja ict-kustannuksia, vaikka pelkkä omalääkärimallin käyttöönotto toisi nopeasti parannusta.

Suomessa on riittävästi koulutettuja hoitajia, mutta he eivät tee töitä hoitoalalla. Palkat ja työolot pitää laittaa kuntoon niin, että he palaavat koulutustaan vastaavaan työhön. Eläkkeelle siirtyneitä hoitajia voi houkutella veroporkkanalla muutamaksi vuodeksi takaisin töihin.

 

Myös taloudellinen itsenäisyys on tärkeää. Kuinka huonosti meillä pitää mennä ennen kuin tähän herätään?

Kun pari vuotta sitten varoitettiin velkaantumisesta, kuitattiin se boomer-porukan puheina, jotka eivät ymmärrä uudesta taloustieteestä mitään. Ei velka ole koskaan vaaratonta. Nyt sen näkee!

 

Sosiaaliturvan uudistuksessa tähdätään vuoteen 2027. Ei meillä ole varaa odottaa sinne. Asumistuki pitää uudistaa, siihen kuluu pian kolme miljardia euroa vuodessa. Työttömyysturvaa pitää porrastaa. Tämän vasemmistohallituksen asennetta kuvaa parhaiten se, että se on paljon huolestuneempi työttömyysturvasta kuin työllisyydestä.

Ay-liikkeen omistusten osingot pitää laittaa verolle. Työeläkeyhtiöiden määrää pitää pudottaa ja niiden tuotto-odotuksia kasvattaa. Monopolit kuten Veikkaus, Alko ja apteekit pitää purkaa.

 

Työmarkkinat ovat rikki. Miten meillä voi olla saman verran työttömiä ja avoimia työpaikkoja?

Paikallinen sopiminen pitää uskaltaa ottaa käyttöön. Ei mikään yritys palkkaa ihmisiä irtisanoakseen heitä.

 

15 vuotta on mennyt täysin hukkaan. Nyt tarvitaan muutosta. Vanhat puolueet eivät siihen pysty.

Vain kasvu maksaa velat. Suomalaiset pitää saada töihin. Prosentti työllisyyttä on miljardi euroa parempi julkinen talous.

Nyt on aika pitää suomalaisten puolta. Suomalaiset yrittäjät ja työntekijät ovat taloutemme selkäranka. Nyt pitää alkaa tehdä päätöksiä heidän puolestaan.

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu