Vastauksia kaivataan, pääministeri!
Aivan aluksi on pakko todeta, että yhtenäinen, päätöksiin pystyvä Euroopan unioni on Suomen etu.
Saman tien on pakko todeta myös, että ehdotetun elvytyspaketin taloudelliset yhteisvastuut ovat ohituskaista kohti liittovaltiota. Tästä pitäisi keskustella nyt ja vielä enemmän eduskunnan lomien jälkeen aivan asioiden oikeilla nimillä.
Pääministeriä on kehuttu onnistuneesta neuvottelutaktiikasta. Viimeistään kun pöly laskeutuu, niin totuus selviää.
Hajanainen ja epäyhtenäinen EU on niin Kiinan, Venäjän kuin Trumpin USAnkin tavoite. Siinä mielessä oli tärkeää saada sopimus aikaan. Mutta ei satojen miljardien eurojen ja vuosikymmenten sitoumusten diiliä voi näin löperöllä tavalla päästää eteenpäin.
Elvytyspaketin sisältö on vielä täysin pimennossa. Jo näihin kysymyksiin joutui kaivamaan tosissaan, kun tietoa ei tunnu olevan. Siksi media ei myöskään ole riittävästi kartalla missä mennään.
Avoimia kysymyksiä pääministeri Sanna Marinille
1. Suomen antamat suorat tuet 6,6 miljardia euroa maksetaan korkoineen takaisin vuosina 2028-58 yhteensä yhdeksän miljardia euroa, kun lyhennykset ja korot ovat 300 miljoonaa euroa 30 vuoden aikana. Suomen saama apu 3,2 miljardia käytetään nyt. Seuraavan 40 vuoden aikana ehtii tapahtua monta pandemiaa, poliittista ja taloudellista kriisiä. Miten selitätte tällaisen vastuunpakoilun tuleville sukupolville?
2. Hyvän neuvottelutaktiikan ansiona pidetään sitä, että Suomen tila nettomaksajien joukossa parani. Se johtuu kuitenkin siitä, että meillä menee huonosti ja BKT:mme putosi enemmän kuin muilla. Miksi ette kerro tätä kansalle?
3. EU:n budjetti pitää sisällään kuuden miljardin euron muoviveron, jota mikään maa ei ole hyväksynyt? Koska ajattelitte kertoa kuinka paljon verotus kokonaisuudessaan meillä tulee nousemaan?
4. Tarkkarajaisuudesta puhuminen on vastuutonta ja täyttä teoriaa. Konkreettisessa häiriötilanteessa unioni on välittömästi yhteisvastuun mallissa. Miten Suomi toimii, jos joku maa ei pysty maksamaan osuuttaan?
5. Jos uudistukset ja sopeutus venyvät, luottoluokittaja Moody’s on uhannut pudottaa luottoluokitustamme, jolloin lisääntyvän velan hoitomenot kasvavat? Millä aikataululla olette ajatelleet kertoa välttämättömistä sopeutuksista ja uudistuksistanne, joita te kyllä muilta vaaditte?
6. Unionissa on kyse myös oikeudenmukaisuudesta. Kreikka on kertonut suunnitelmistaan tarjota seitsemän prosentin tasaveroa maahan muuttaville suomalaisille eläkeläisille. Miten aiotte toimia asiassa?
6. Suomen hallitus tarjoaa suomalaisille eläkeläisille omakustanteisia, mutta edullisia kreikan kielen kursseja.
5. Sopueutukset ja uudistukset toteutetaan verotuksen keinoin. Verotusta kiristetään ja kiristäminen alkaakin jo heti elokuun alusta polttoaineverojen nostamisella.
4. Mallioppilas Suomi maksaa puuttuvat osuudet´tai itkee ja maksaa.
3 ja 2. en osaa vastata mitään
1. En selitä mitään, vaan teen Kataiset. Haistatan Suomelle huilut ja menen EU:lle duuniin. Palaan (ehkä) pölyn laskeuduttua.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Hjallis.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Hjllis kyllä saisi vastauksia esittämiin kysymyksiinsä jos keskittyisi kansanedustajan tehtäviinsä ”hömppäohjelmiensa” teon sijasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ai että teillä siellä fasistisessa vihervasemmistossa on nyt katkeraa! 😂
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olen ollut mukana politiikassa aina 60-luvulta lähtien niin ”vihervasemmistoa” ei ole vastaan tullut, sensijaan fasismi ja varsinkin rasismi on rantautunut Suomeen persujen myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Granlundin kommenttien taso laskee jopa nopeammin kuin SDP:n suosio.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini taso vaihtelee blogien tason myötä, asiattomiin blogeihin on mahdotonta vastata asiallisesti, asiallisiin pyrin vastamaan mahdollisimman asiallisesti, mutta harvassa ne tällä alustalla tuntuvat olevan, sinänsä sääli.
Ilmoita asiaton viesti
Totta tuokin, ymmärrän kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen saama apu 3,2 miljardia käytetään nyt.”
Tuo apu tulee jos Suomi sen nostaa lainana siitä elvytysrahastopaketista ja luonnollisesti myös maksaa korkoineen takaisin. Suomi ei saa sentinkään lahjarahaa. Suomi voi ottaa ja kyllä varmasti joutuu ottamaan lisää velkaa maksakseen tämänkin elvytyspaketin lainaosuuden korkoineen.
Uskotko, että pääministeri Marin tietää/on tietoinen ylipäänsä mistä on ollut sopimassa? Lieneekö sisäistänyt Suomen joutuvan maksamaan mm. Saksan ja Ruotsin saamien jäsenmaksujen alennuksista korotettuna jäsenmaksuna? Miksihän Suomi ei ollut mukana nuukan nelikon kanssa yhdessä neuvottelemassa koko ajan? Nyt näyttää siltä, että Suomea vietiin kuin kuoriämpäriä saavutettujen tulosten valossa.
https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10-2020-INIT/fi/pdf
Ilmoita asiaton viesti
Lisäisin tähän saamiskeskusteluun vielä seuraavan kohdan linkistäsi joka on luultavasti monelle liian raskas työ klikata:
”Jäsenvaltioiden on laadittava kansalliset elpymis- ja palautumissuunnitelmat, joissa esitetään asianomaisen jäsenvaltion uudistus- ja investointiohjelma vuosiksi 2021–2023. Suunnitelmia tarkistetaan ja mukautetaan tarvittaessa vuonna 2022, jotta voidaan ottaa huomioon varojen lopullinen jako vuodeksi 2023. Komissio arvioi elpymis- ja palautumissuunnitelmat kahden kuukauden kuluessa niiden
toimittamisesta. Perusteiden, jotka koskevat yhdenmukaisuutta maakohtaisten suositusten kanssa sekä jäsenvaltion kasvupotentiaalin, työpaikkojen luomisen ja taloudellisen ja sosiaalisen palautumiskyvyn vahvistamista, on saatava korkein pistemäärä arvioinnissa.
Myönteinen arviointi edellyttää myös tehokasta panosta vihreään siirtymään ja digitaaliseen muutokseen. Neuvosto hyväksyy elpymis- ja palautumissuunnitelmien arvioinnin määräenemmistöllä
komission ehdotuksesta täytäntöönpanosäädöksellä, joka neuvoston on pyrittävä hyväksymään neljän viikon kuluessa ehdotuksen vastaanottamisesta.”
Suomen tilille ei siis tietenkään pamahda vain tuota 3,2 miljardia vaan sitä anellaan kivoihin kohteisiin eli johonkin porojen digitaalisiin propellihattuihin (näitä on vasta yksi yhdellä lapin kepulaisella)
Ilmoita asiaton viesti
Perin asiallisia kysymyksiä Hjallis. Poliitikkona tiedät kuitenkin, että
a) poliitikko ei sano mitään eksaktia mistä joutuisi tilille
b) poliitikko ei yleensä tiedä mitään talouselämästä ja rahan tienaamisesta. Hän on rahan jaon mestari
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen saama apu 3,2 miljardia käytetään nyt.”
Mielettömän kallista ”apua” Suomelle, kun Suomen pitää samalla maksaa EU:lle 6,6 miljardia euroa.
Ei päätä eikä häntää ja typeryyden kukkanen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ei todellakaan pidä maksaa sitä ”samalla”. Apu tulee 2021–23 ja maksetaan pois 2028–58.
Ilmoita asiaton viesti
Muuttaako maksuajankohta Suomelle tulevaa tappiota?
Ei lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
No joo, varmaan sinua harmittaa asia vuonna 2058.
Ilmoita asiaton viesti
Älyllistä epärehellisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Asiahäiriöistä viis vai?
Ilmoita asiaton viesti
Tulee – jälki että maitojunassa !
Kaikista diileistä ei tiettävästi tule saldohyvää mutta ollaan leivän syrjässä kiinni suuressa näyttämöllä – sivuroolissa – kannuksia etsimässä.
Toiset puhuvat että ollaan ytimessä mutta sitä tavallaan ovat tietyt kompromissit ”syrjäytymisen ehkäisemiseksi valtiokustanteisesti” ?
Ilmoita asiaton viesti
Kielellisestikin käsittämätöntä sönkötystä tämä:
”Suomen antamat suorat tuet 6,6 miljardia euroa maksetaan korkoineen takaisin vuosina 2028-58 yhteensä yhdeksän miljardia euroa, kun lyhennykset ja korot ovat 300 miljoonaa euroa 30 vuoden aikana.”
Ehkä nyt hyvällä tahdolla tulkitaan, että kansanedustaja Harkimo on kuitenkin jollakin tapaa ymmärtänyt neuvottelutuloksen:
Suomi saa tukea 3,2 miljardia vuosina 2021–23; ja maksaa paketista 6,6 miljardia vuosina 2028–58.
Ilmoita asiaton viesti
Luki-häiriöiden ivaaminen pitäisi rajata edes eduskuntaan kun se SDP:n joukoissa näyttää juuri nyt olevan suorastaan trendikästä.
Ilmoita asiaton viesti
Asiahäiriöistä viis vai?
Ilmoita asiaton viesti
Kohtaan 5.
Täältä löytyvät voimassaolevat luottoluokitukset. Sellaista tilannetta ei lähivuosikymmeninä tule, että Suomi ei olisi EU:n keskiarvon yläpuolella:
https://tradingeconomics.com/country-list/rating
Kohtaan 4.
Miten niin? Ehkä asiat voivat olla sekavia venäläisten kanssa neuvotellessa, mutta tämä on EU. Tilanteessa, jossa jotkut eivät pysty maksamaan, Suomen(kin) osuus nousee korkeintaan kaksinkertaiseksi. ”Miten Suomi toimii?” Siten. Enempää ei makseta.
Ilmoita asiaton viesti
”Enempää ei makseta”
Hienoa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Hei.
Kiitos kommentista.
Tuota rajaa kuvailisin melko teoreettiseksi. Jonkunhan on ylimenevät maksut maksettava ja silloinhan EU niistä vastaa johon Suomi kuuluu. Eivät ne maksut mihinkään mystisesti katoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kohta 4 on tietenkin äärimmäisen teoreettinen. Jos jossain vaiheessa EU:lle tuottaisi luotosta huolehtiminen niin suuria vaikeuksia, että pienten jäsenmaiden maksuosuuksia pitäisi yli kaksinkertaistaa, olisi tietenkin myöhäistä huolehtia Euroopan kehityssuunnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se eläkkeellä olevan toimittajankin suu loksahtaa ku eläkkeitä aletaan leikkaamaan, ne kun on sosiaaliturvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka saksalaiset maksaisivat 750 miljardia yksin, siitä tulisi heille neljäkymppiä kuussa työntekijää kohden, alkaen vuonna 2028.
Ilmoita asiaton viesti
Heheh, jos venäläiset maksaisivat takaisin vääryydellä saamansa sotakorvaukset Suomelta, jokaisen osuus olisi nykyrahassa VAIN 142,857 euroa, ei paljon mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Työikäisten veronmaksumoraali tuolla vedetään kohti nollaa. En enää näiden päätösten myötä paheksu harmaata taloutta.
Siitähän EU palkitsee! Katso vaikka Italian veronkiertotilannetta ja järjestäytyneen rikollisuuden voittoja. Ja kas, muut pistetään maksamaan tämä. Suomenkin kannattaisi harkita tätä lähestymistapaa: omat rahat kansalaisillaan ja valtion rahat tulevat EU:n sossuluukusta!
Ilmoita asiaton viesti
Koko Suomelle varsin vahingollinen ja perustuslakimme vastainen EU:n ja /EKP:n pyramidihuijaus ”elvytyspaketti” tulee Suomen osalta kumota eduskunnassa. Koska poliittista tahtotilaa tähän ei löydy, tulee asia ratkaista perustuslain vastaisena, jolloin kukaan ei tule takinkääntäjäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tulemme saamaan laskun jota Marinin lapsenlapset maksaa…
Ilmoita asiaton viesti
Niin, siitähän on jo sovittu. Maksetaan vuoteen 2058 asti. Useita euroja kuukaudessa työntekijää kohden. Stop the press.
Ilmoita asiaton viesti
Saako maksaa extraa niin olisi parempi mieli. Vuonna 2050 on arvioitu että pelkästään Afrikassa on n 2,4 miljardia ihmistä. Saanko alkaa säästämään jo nyt että saadaan sekin maksettua jotenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täällä esittänyt omat kritiikin kohdat jo aikaisemmin, ettei nyt mennä niihin.
Tuohon kohtaan 3 lisäisin muutaman asian, ja laajentaisin kysymyksen ”koska näistä tarkoitus keskustella Suomessa?” koskemaan niitäkin.
https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10-2020-INIT/fi/pdf
Tuolla sivulla 9 (tai tulot kohdassa) taisi olla seuraavaa…
”A29. Unioni pyrkii tulevina vuosina uudistamaan omien varojen järjestelmää ja ottamaan käyttöön
uusia omia varoja. Ensimmäisessä vaiheessa otetaan käyttöön kierrättämättömään
muovijätteeseen perustuvat uudet omat varat, joita sovelletaan 1. tammikuuta 2021 alkaen.
Täydentävien omien varojen perustaksi komissio esittää vuoden 2021 alkupuoliskolla
ehdotuksia hiilidioksidipäästöjen tullimekanismista ja digitaaliverosta, jotta ne voitaisiin ottaa
käyttöön viimeistään 1. tammikuuta 2023. Samassa hengessä komissio aikoo esittää
ehdotuksen tarkistetusta päästökauppajärjestelmästä ja mahdollisesti ulottaa sen koskemaan
lento- ja meriliikennettä. Lisäksi unioni pyrkii seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä
ottamaan käyttöön muita omia varoja, joihin voi kuulua finanssitransaktiovero. Vuoden 2021
jälkeen käyttöön otettavista uusista omista varoista saatavat tulot käytetään Next Generation
EU -välineen puitteissa otettujen lainojen ennenaikaiseen takaisinmaksuun.”
Sitten kun joku täällä on väittänyt, ettei tämä hyödyttäisi pankkeja, niin sen lisäksi että niiden satojen miljardien lainojen maksuja turvataan epäsuorasti löytyy lisäksi vielä seuraavaa tuosta samasta lähteestä.
”Korkomaksut
74. Määrärahat korkomaksuihin, jotka unionin on maksettava Next Generation EU -välineen
puitteissa pääomamarkkinoilta ottamistaan lainoista kaudella 2021–2027, ovat
12 914 miljoonaa euroa. Määrät, joita ei ole käytetty korkomaksuihin, käytetään
ennenaikaiseen takaisinmaksuun ennen monivuotisen rahoituskehyksen 2021–2027
päättymistä minimimäärällä ja sitä voidaan korottaa tätä tasoa suuremmaksi, mikäli on otettu
käyttöön uusia omia varoja”
Vaikka kuinka olisi vivutettu finanssisektorilla uskomattomia summia, niin ei nuo ihan kahvirahoja ole kuitenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hjallis Harkimo:
Sinun kannattaisi suorapuheisena vaatia vastauksia, aikooko Marin ajaa näitä kahta keinoa tulevien tukipakettien estämiseen (samalla Suomi pääsisi osalliseksi EKP:n anteeksiannosta = balsamia haavoihin):
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eskotnurminen/milla-estetaan-seuraava-tukipaketti-5-vuoden-sisalla-ei-italia-viela-ole-selvilla-vesilla-clear-sailing/
Ilmoita asiaton viesti
6. kohta:
Eivät taida Kreikan päätökset eläkkeen verotuksesta vaikuttaa juurikaan Suomesta maksettavien työeläkkeiden osalta. Suomen ja Kreikan välisen verosopimuksen mukaan ne verottaa aina Suomi, siis maksajamaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi kuuluu kuullema Euroopan rikkaimpiin maihin. Tämä johtuu siitä ettemme ottaneet NL vastustuksen vuoksi Marchal apua USAsta. Teollisuutemme nousi kun SAIMME maksaa sotakorvaukset NL:oon. Tämä selittää miksi olemme niin rikkaita. Ehkä ei kuitenkaan.
Suomen valtio on rikas siksi, että se ottaa rahat kansalaisilta verottamalla. Suomi on rikas mutta suomalaiset ovat köyhiä. Toisin on etelässä. Valtiot ovat köyhiä kun eivät verota kansalaisiaan.
Jos tämä EU:n ”köyhäinapu” tulee pysyväksi, Suomen pitäisi muuttua pikapikaa köyhäksi vähentämällä verot minimiin ja ottaa EUn tuet niin kauan kuin systeemi pysyy tällaisena. Luulisi, että minua viisaimmatkin talouden asiantuntijat huomaavat, miten tämä systeemi toimii. Suomi saadaan kyllä köyhäksi muillakin konsteilla: vaikeuttamalla työn tekoa ja yritystoimintaa. Toivottavasti olemme pian nettosaajia. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ingmarforne/211904-10-suurituloisinta-niitten-tuloveron-hurja-alamaki/
Yli 200000 ansaitsevien valtion tulovero on vuodesta 1970 nykypäiviin saakka alentunut noin 2/5 eli noin 40%. Paljon, Harkimo, sitä pitää vielä alentaa??
Ilmoita asiaton viesti
Pieni kysymys Harry Harkimolle. Kuinka paljon olette saanut tukea Putinin lähipiiriin kuuluvilta venäläisiltä ”liikekumppaneiltanne”? Jotta voisitte omalla toiminnallanne sekoitaa Suomen poliittista kenttää ja vaikuttaa mielipide ilmastaan heidän toivomalla tavalla!? Koska olette kansanedustaja, on kansalla oikeus tietää myös tämäö!
Ilmoita asiaton viesti
1. tämä on loppupelissä sinunkin etu senkin trolli ja äärioikeistolainen
2. kyseessä on edellisten hallitusten virheeet
3. olemme yksi vauraimpia maita euroopassa. meillä on varaa
4. me voimme vauraana ja solidaarisena kansana hoitaa muiden velat
5. tarpeetonta mitän on kertoa , riittää kun vaan toteuttaa , kyllä kansa sopeutuu
6. kreikka on hieno lomamaa
Ilmoita asiaton viesti
Avaushan koostuu kysymyksistä, joihin on vastattu täsmällisesti ja selväkielisesti asiamediassa, useimpiin jo pääministerin ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa.
Syvempää tietoa haluaville Petri Partanen tarjoaa lukuisia linkkejä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/vastauksia-annetaan-kuusi-vastausta-harkimolle/
Olikohan edustaja Harkimon blogikirjoituksen tarkoitus osoittaa, että hallituksen vastustajat ilmoittautuvat hurraamaan mille tahansa? Kuten muuan DJT aikanaan mainitsi: ”Ne äänestäisivät minua, vaikka…”
EU:n rahoitusasioita käsitellään koko syksy niin europarlamentissa kuin kansallisissakin elimissä. Nyt on kiire levittää sumuverhoja. Kun Eurooppa palaa lomalta, kukaan ei enää usko, että EU-rahoitus olisi jotenkin erityisen epäedullista juuri Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli tuossa hiomanneeksi, että Saksa on laskenut tavarooden alv kantaansa elvytystoimena. Hyvä, mutta milloin Suomi tekee saman? Nyt on niin, että Saksalaiset verkkokaupat ovat niin paljon kotimasta valvempia, että mä ainakin ostan harrastustarvikkeet sieltä. Varmaan moni muukin tekee näin. 16% vai 24% mä otan ton Saksan 16%
Ilmoita asiaton viesti
Hyvät pointit Hjallis! Alkukaneettiin pitää nyt puuttua siltä osin, että on kyllä noin, mutta ei millä ehdoilla tahansa. Aikanaan kun mentiin EU:hun ja järjestettiin kansanäänestys tapahtui eka demarien hämäys eläkeläisille. Silloin luvattiin eläkeläisille, että ruuan hinta laskee, kun äänestätte EU:n puolesta (YLE arkistoista löytynee mainoskin tästä, koska asiaa mainostettiin tv:ssä). Eläkeläiset äänesti ja tehtiin muistaakseni joku verojippo, jolla ruuan hintaa pystyttiin pudottamaan noin vuoden ajaksi joiltakin osin. Paavo Lipponen oli tämän tapahtuman oppimestari. Mielestäni nykyisessä EU:ssa on viimeistäänkin nyt vellit ja jauhot niin paljon sekaisin, että peli pitää puhaltaa poikki. Pilliin voi puhaltaa pieni Suomi erotuomarina. Tämän 25:n vuoden aikana on jo rikottu lähes kaikkia EU:n omia perussopimuksia? Miten tämä voi edelleen jatkua ja Suomi on tässä mukana? Pelaamme pesäpalloa isompien poikien kanssa: pesäpallossa on Tahko Pihkalan 100 vuotta sitten laatimat säännöt. Isot pojat jäävät häviölle ja sopivat keskenään, että muutetaan sääntöjä. Sitten otetaan pienetkin pojat rinkiin ja sanotaan uudet säännöt. Saa hyväksyä tai jos ei hyväksy niin ei pääse kotiin vaan joutuu vaihtopenkille miettimään mitä tulikaan sanoneeksi tai ajatelleeksi. Pelistä ei pääse pois ennen, kuin on hyväksynyt isojen poikien uudet säännöt. Isot pojat ottavat vielä option pieniltä, että jos tarvetta on niin sääntöjä saadaan muuttaa huomennakin.
Kuulostaako pahalta pienien poikien kannalta? Jos Suomen kansa katsoo EU:n tarpeelliseksi tässä velkaunioni tilanteessa pitää se kysyä demokraattisessa Suomessa kansalta järjestämällä kansanäänestys. Velkaunioniin me emme liittyneet 25 vuotta sitten. Se Euroopan Unioni johon Suomi liittyi oli ideologinen valtioliitto turvatakuineen, mikä ei koskaan toteutunut. Mitä turvatakuita EU on Suomelle pystynyt antamaan?Mielestäni Suomen pitää nyt tässä tilanteessa erota Euroopan Unionista ja pyrkiä luomaan uusi EU. Uuden EU:n perussopimukset pitää olla niin yksinkertaiset, että mikään ”iso poika” ei voi niitä muuttaa omavaltaisesti. Tämä on Suomen kansalle niin suuri asia, että se pitää tehdä perussopimusten tasolla. Jos se ei ole mahdollista EU:sta on syytä erota, kuten Britannia teki.
P.S. Keskusta sai 500 miljoonaa maataloustukiin. Olisimme kansallisesti voineet antaa Keskustalle koko nettomaksuosuutemme 3,4 miljardia emmekä olisi menettäneet senttiäkään.
Ilmoita asiaton viesti